Koti Kokoelmat Parhaat perunareseptit ja miten peruna päätyisi useammin lautaselle

Parhaat perunareseptit ja miten peruna päätyisi useammin lautaselle

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Pelastetaan peruna! Viime viikolla jo avasin perunanviljelijöiden ahdinkoa. Kun heidän vakioasiakkaansa eli ravintolat ja ruokalat ovat kiinni, uhkaa peruna jäädä viljelijöiden käsiin. 

Perunapitsa. Vegaaninen

Jopa näinkin lyhyt aika kuin kuukauden maalaispaikakkunalla (Kuusamo) asuminen on saanut minut mietteliääksi maanviljelijöitä ja kotimaisia ruoantuottajia kohtaan. Myös itse korona on tietysti saanut miettimään enemmän kotimaisuutta.

Kun potilaina käy maanviljelijöitä ja metsämiehiä, niin alkaa pakostikin miettiä heidän näkökulmastaan maailmaa. Minkä hirvittävän ison työpanoksen he ovat pistäneet jokaiseen viljakorteen ja perunanmukulaan. Illalla kotona mietin, että raaskinko nämä leivänmuruset nyt pyyhkiä pöydältä vain roskiin, vai pitäisikö ne ujuttaa sitten korppujauhorasiaan. Tämänkin vehnän joku on viljellyt meitä varten. Noniin, ne muruset päätyivät kuitenkin roskiin, sillä pöydän pinnan puhtaudesta en mene takuuseen. 

Samalla on tullut mietittyä, kuinka hitsin halpaa peruna on. Kuinka tosi halpaa ruoka muutenkin on, kun miettii, mikä määrä viljelyyn tarvitaan työvoimaa, aikaa, energiaa ja kuluja. Kuinka maanviljelijä ei voi vain lähteä kuukausien sapattilomalle, sillä maatila vaatii työtä myös talvella. (En mene tästä sanomaan jokaisen viljelijän puolesta.)

Cacio e pepe perunat

Keskitytään nyt erityisesti perunaan. Sen kulutus kotitalouksissa on vuosien aikana laskenut radikaalisti. Eräs lukijani kertoi hänen isänsä olevan perunanviljelijä, mutta koska kysyntä on laskenut niin paljon, niin hän on yrittänyt alkaa viljellä jotakin muuta – mutta ainakaan juuri tämä maaperä vain ei ole optimaalinen muille kuin perunalle. Harmillista.

Myönnän, että itsekin tulee varmasti useammin tehtyä pastaa ja riisiä kuin perunaa. Perunareseptejä ei toisaalta tule ihan niin paljoa jaettua syystä, että miellän ne niin tavallisiksi. Kuka tahansahan osaa tehdä lohkoperunat ja uuniperunat, perunamuusin ja valkosipuli-kermaperunat. Silti kaksi viimeisintä olen jopa nyt sitten jakanut. Usein myös kun meillä tehdään perunaa, niin sen kanssa syödään kalaa. Ja yritän kuitenkin pitää blogin linjan kasvisresepteissä, jotta fokus olisi edes jossain. Muuten mentäisiin ihan ympäri ämpäri. 

Toisaalta en ole oikein edes pysähtynyt niin paljoa ajattelemaan perunaa ja sen merkitystä kotimaiselle viljelylle. Kun pasta ja riisi tuntuu monen ruoan kanssa helpommalta ja ainakin ajatuksissa paremmalta, niin olenpahan siiten kaatanut niitä kattilaan sen kummemmin miettimättä, että nyt siellä kotimaiset viljelijät harovat hiuksiaan, kun peruna ei mene kaupaksi.

Peruna olisi kotimaista, terveellistä, gluteenitonta, vegaanista, ekologista ja eettistä. Terveellisempää kuin pasta tai riisi.

 

Peruna on kyllä myös tosi hyvää. Paitsi keitetty talviperuna ei vaan oikein maistu, mutta peruna kaikissa muissa muodoissa ja uudet perunat keitettynä voin kera on jotain ihan parasta. Sellaista, jolla voisi elää koko kesän.

Pastaa tulee helpoiten tehtyä pikaruokana arkena ja rakastan vaan niin paljon aasialaisia makuja, että sen vuoksi tulee varmaan eniten lisukkeista valmistettua riisiä, sillä riisi tuntuu sopivan mausteisille kastikkeilla parhaiten lisukkeeksi sen imiessä kastikkeen ihanasti itseensä. Sekin on varmasti tottumiskysymys. Olen nimenomaan saanut kommentteja, että esimerkiksi tofu-kookoskorma maistuu erinomaiselta perunoiden kanssa. Peruna kyllä sopii varsinkin intialaiseen ruokaan paistettuna. Pitäisi siis vain ottaa tavaksi, että alkaisi käyttää ja kokeilla perunaa enemmän myös etnisten kastikkeiden lisukkeena.

Vaihtelu on kuitenkin parasta, eli erilaisten lisukkeiden vuorottelu, mutta haastan itseni siinä, että aion jakaa hieman enemmän perunareseptejäkin, ja kokeilla perunaa myös luovalla tavalla. Pelkkä peruna ei kuitenkaan ole mikään tavoitekaan tässä maailmassa, jossa on tottunut saavansa paljon erilaisia makuja, mutta että perunaa tulisi kuitenkin syötyä aiempaa enemmän. Tällä hetkellä on paljon ihmisiä, jotka eivät syö koskaan perunaa, koska perunasta on jäänyt kouluajoilta ”kumiperunakammo”.

Nyhtökauraa ja uusia perunoita

Lukijoiden vastauksia, miksi perunaa ei tule käytettyä niin usein (vaikka ehkä haluaisi)

 • Perunan valmistaminen on työlästä – ainakin työläämpää kuin pasta tai riisi. Täytyy kuoria ja keittoaika on pitkä – Keittoajan ei tarvitse olla pitkä, jos halkaiset perunat ennen keittoa. Työläämpää se on, varsinkin kun huomioi seuraavaksi yleisimmän kommentin;
 • Keitetty peruna ei maistu (paitsi uudetperunat). Peruna olisi hyvää monessa muussa muodossa, mutta siihen täytyy nähdä vaivaa, jota ei ainakaan arkena jaksa.
 • Lapsena kotona oli aina perunaa. On tullut jo perunakyllästyminen.
 • Työpaikkaruokalassa on aina perunaa. Ei huvita syödä enää kotona.
 • Peruna liittyy niin paljon perinneruokiin, jotka eivät maistu.
 • Peruna ei sovi niin hyvin erilaisten kastikkeiden kanssa kuin pasta tai riisi
 • Vaikea keksiä perunan kanssa sopivia vegeruokia. 
 • Peruna ei säily yhtä pitkään hätävarana kuin riisi tai pasta. Jos tuleekin pidempi kokkaustauko, niin peruna ehtii jo mennä huonoksi.
 • Peruna vie enemmän tilaa kuin pasta ja riisi.
 • 500 grammasta pastaa riittää useammalle syöjälle kuin 500g perunaa.
 • Perunaruoat ei kestä yhtä hyvin pakastusta

Varhaiskaali-perunacaesar

Vinkit, miten yleisesti lisätä perunan syöntiä

 • Perunaa voi ajatella yhtenä kasviksista ja lisätä sitä erilaisten itämaisten kastikkeiden joukkoon, kuten lisäisi muitakin kasviksia – kuten vaikka bataattia. Näin esimerkiksi Indonesiassa perunaa oli tarjolla. Peruna oli siellä kalliimpaa kuin Suomessa eli paikallisille erittäin kallista, jolloinka sitä käytettiin vain kastikkeiden joukkoon pilkottuna.
 • Keitä kerralla iso määrä perunoita. Näin ne saa helposti käyttöön joka aterialle. Ja siitä on sitten helppo jatkopaistaa lisukkeeksi tai salaattien joukkoon, ja muuhun jatkokäyttöön hyödyntää.
 • Jos haluat perunoita nopeasti, halkaise ne puoliksi tai neljään osaan ennen keittämistä.
 • Uuniperunat nopeammin. Moni ei pidä keitetyistä perunoista, mutta uuniperunat maistuvat. Uuniperunalla menee kuitenkin helposti 1-1,5 tuntia uunissa kypsyäkseen. Tein vertailevan testin, jossa toiset perunat kypsensin pelkästään uunissa ja toisia esikeitin 10 minuuttia, minkä jälkeen laitoin nekin uuniin. Uuniperunat maistuivat lopulta aivan samalta, oliko niitä esikeittänyt vai ei. Se hyöty esikeittämisestä oli, että näin niille riitti uunissa 30 minuuttia reilu tunnin sijaan.
 • Tee kerralla iso määrä muussia ja pakasta sitä rasioihin. Muussi kestää ihan hyvin pakastamista. Muussi myös sopii kertoman mukaan lisukkeeksi currykastikkeillekin. Muusista valmistat myös helposti perunarieskat tai lisäät sitä leipätaikinoihin.
 • Älä aloita perunan syöntiä siinä muodossa, mikä sinulle ei maistu. Kenenkään ei tarvitse syödä keitettyä perunaa.
 • Paistetut perunat ovat lähes yhtä nopeita kuin keitetyt perunat tai jopa nopeampia. Lohko perunat jo ennen keittämistä – näin niille riittää jopa vain 5 minuuttia kypsymiseen. Keitä ne juuri ja juuri kypsiksi – ei edes haittaa, jos ne muhjuuntuvat vähän, koska niistä tulee paistettuna erityisen hyvää muhjua. Lisää ne keittämisen jälkeen heti pannulle ja paista kuumalla pannulla öljyssä tai voissa. Lisää suolaa ja halutessasi vaikka intialaisia mausteita. Paistetut perunat maistuvat varmasti jokaiselle ja sopivat tosi hyvin vaikka salaattien joukkoon. Talviperuna on ihan loistavaa paistettuna.
 • Raasta perunaa esimerkiksi sosekeittoihin. Näin se kypsyy siellä nopeasti ja samalla toimii myös loistavana suurustajana ja tuo keittoon kermaisuutta ja paksua rakennetta.

Haastan jokaisen joka tänne asti on päätynyt, kokeilemaan edes yhtä näistä listaamistani perunaresepteistä. Peruna on herkullista, ja sitä voi käyttää ihan yllättävin tavoin – ei pelkästään lisukkeena :).


Blogini parhaat perunareseptit

Pääruoat

Dosat kaurapalayätteellä. Vegaaninen

Intialaiset

Perunarieskat. Vegaaninen. Gluteeniton

Leivonta

Cacio e pepe perunat

”Lisukkeet”

Linssi-perunasalaatti. Gluteeniton. Vegaani.

Salaatit

Makeaa

Katso myös Kaikki äitini reseptit- blogin Nannan kokoama perunareseptikokoelma, josta löytyy 65 erilaista ruokabloggaajien jakamaa perunaresepti.

 

Jäikö nälkä?

13 kommentit

Nanna Rintala 23.04.2020 - 12:35

Mä oon niin iloinen tästä puhjenneesta perunaherännäisyydestä!
Mun perunaongelma, sikäli mikäli ongelmaa on, koska rakastan perunaa, keitettynäkin, on kans nuo aasialaiset ruuat, se riisi vaan kuuluu niihin. Ja vaikka perunat ja jauhelihakastike on lapsuuden, ja nykyäänkin, helppo arkilemppari niin en mä osaa kuvitella bolognese soosia kuin pastalla!
Mutta kyllä, perunansyönti meillä pysyy ja yritän tarjota sitä kohtuullisen usein tästäkin edespäin. Vaikka maailman houlutukset on välillä suuret.
Tuo muusin pakastus on muuten mulle uusi idea, en ole ikinä tehnyt. Sillähän ratkeaa monta ongelmaa, kun pakkasessa olis aina hätävaramuusit. Oon kyllä tehnyt kaupanpakastemuusia, pussimuusit taas on ollu aina mun inhokkeja. Mutta ehkäpä omatekemä pakkasesta olisikin kaikkein parasta!
Kiitti resepteistä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.04.2020 - 09:17

Hyvä Nanna kun vinkkasit ja sulta luin heti ensimmäisenä nyt olevasta viljelidöiden peruna-ahdingosta :). Vaikka ilmeisestikin tämä ahdinko on jatkunut jo pidempään, mutta nyt oikein korostuu. Oon kyllä ihan varma, että perunasta saadaan taas trendikästä tai ainakin trendikkäämpää, kun vaan ahkerasti jakaa hyviä reseptejä :). Ja totta kai maailmanmatkoilla voi yhäkin edelleen lähteä, siellä on niin mielenkiintoisia uusia makuja, mutta kun ajattelee, että kuinka paljon sitä tekee ruokaa, niin kyllä sinne perunakin mahtuu :D. En edes tiennyt, että kaupoissa on pakastemuuseja :D. Mutta muusi on siitä hyvä, kun siitä voi nopeasti tehdä perunarieskat ja nyt olen lukenut monesta leivonnaisesta, jossa käytetään perunaa mehevöittäjänä.

Vastaa
Milja 23.04.2020 - 20:37

Mä oonkin tässä talven aikana opetellut käyttämään perunaa arkikokkailuissa. Syynä on ollut se, että oon päättänyt vähentää riisin käyttöä sen epäekologisuuden vuoksi — kun taas peruna on ekologisista ruokaa mitä Suomessa voi syödä! Peruna on toki myös terveellistä, vaikka sitä en yleensä kokkailuissa mieti. Perunoiden valmistus saadaan monesti kuulostamaan kovin vaikealta, vaikka se ei sitä ole. Kuoriminen on turhaa, ellei tee muusia, ja oikaisen ostamalla pestyt perunat, joille riittää huuhtaiseminen. Keitän yleensä pussillisen kerralla, vaikka asun yksin, koska paistetut perunat nyt vaan ovat uskomattoman helppoa herkkua!

https://yle.fi/uutiset/3-10625418

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2020 - 12:37

Hyvä sinä! 🙂 Joo eihän niitä muuhun tarvitsekaan kuoria kuin muussiin. Ja siihenkin voi jättää kuorimatta, jos ei välitä kuorenpalasista :D.

Vastaa
Erja Koivuluoma 23.04.2020 - 21:05

Rakastamme perunaa, varsinkin Annabelle -lajiketta, sopii kaisenlaiseen käyttöön, niin kokonaisina, siivuina, muusina, paistettuna ed. pv:n vanhoista, laatikoihin ja pienemmät tikkuperunoiksi ja munakkaaseen ja paljon muuhunkin, joita en nyt huomaa ja kyllä tulee myöd hyviä perunaveneitäkin, nam nam

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2020 - 12:38

Hyvä te! 🙂 Selkeästi osaatte hyödyntää :). Annabellea yksi toinenkin osasi jo suositella, niin täytyypä alkaa sitä etsiä 🙂

Vastaa
hanna 24.04.2020 - 08:26

Ihana postaus, kiitos! Minäkään en pidä talviperunasta sellaisenaan mutta uunin kautta käytettynä tai salaatiksi upotettuna kaikki maistuu paremmalta. Ja tällä viikolla nauroin ääneen onnesta, kun lautasella oli itse savustettua ahventa ja kevätperunaa (olkoonkin että ulkomaista…kotimaista odotellessa) tillin ja kevätsipulin kera – siinä annoksessa maistui minun kesä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2020 - 12:39

Savukala ja uudet perunat on kyllä sellainen onnellisuusannos, että jo pelkästä ajatuksesta alkaa haistaa meren ja kesän tuoksun <3 :).

Vastaa
hanna 24.04.2020 - 20:18

Lisään, että Annabellestä on tullut meidänkin suosikki. Voi jos saisi siemenperunoita omaan perunapeltoon.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 30.04.2020 - 15:13

Jee hyvä postaus!!

Peruna on kyllä just niin eko, helppo ja monipuolinen kuin Milja sanoi.

Mutta tästä postauksesta puuttuu kokonaan perunavalmisteet! Eli siis just pakastemuusi, perunasipulisekoitus (nopea kiusaus ja kermaperunat), perunakuutiot keittoon jne.

Ja toisaalta mikroniksit. Uuniperunat voi (esi)kypsentää uunissa ja pienemmät perunat voi mikrottaa kypsiksi 7 minuutissa. Siis nopeammin kuin pikariisi!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.05.2020 - 08:41

Ihan totta :D. En ikinä muista pakasteiden olemassa oloa. Ne pitäisi kyllä vielä nostaa, samoin kuin mikroperunat!

Mimosa 19.08.2020 - 23:41

Peruna on parasta! Kesäisin ja syksyisin sitä saa tosin omasta pellosta, niin ei tule kaupasta sitä ostettua kuin vasta kun omat on syöty loppuun. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.08.2020 - 10:35

Miten ihanaa, että sulla on oma perunapelto :)!

Vastaa

Jätä kommentti