Koti Kokoelmat Meidän joulumenu

Meidän joulumenu

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Mitä jouluna syötäisiin? Tätä kysymystä moni ei kenties kysykään, sillä joulupöytään nostetaan joka vuosi laatikot, rosolli, kinkku ja kalaa. Sen jälkeen syödään pipareita, glögiä, konvehteja ja joulutorttuja.

Itselleni joulu on ehkä vuoden hankalinta aikaa keksiä ruoat :D. En pidä yhdestäkään perinteisestä jouluruoasta. Paitsi nykypäivänä graavikalat ja mätijutut taidetaan laskea jo perinteiseksi, eli niistä pidän. Jouluun sopivia jälkiruokia keksin taas aivan liikaa, sillä piparimausteet ovat lempimausteitani muutenkin ja nyt olisi kerrankin syy pistää oikein ranttaliksi kanelin ja kardemumman kera. Piparijäätelö, piparijäädyke, piparijuustokakku, piparipavlova, piparibritakakku, piparipannacotta, piparimaustettu taatelikakku, pipari sitä ja tätä. Ja puolukoiden kanssa. Puolukoista ja piparimausteista saa vaikka mitä. Ja entäs luumut, taatelit, omenat.. ei kaiken tarvitse olla tosiaan piparimaustettua. Pipari oli esimerkki, kuinka jälkiruoat lähtevät laukalle.

Suolaiset ruoat ovat se ongelma. Suurin osa sukulaisista ja perheestä haluaa silti ne perinteiset laatikot ja rosollin. Kinkusta on luovuttu jo pari joulua sitten ja kinkun tilaan ostettu poropaisti. Viime vuonna poropaistin rinnalle tehtiin vege-wellingtoniakin. Tänä jouluna liha tippuu kenties kokonaan pois. Tänä jouluna joulua vietetäänkin paljon pienemmällä porukalla. Omat vanhempani ja ehkä toinen pikkusiskoni tulevat kanssamme viettämään joulua. Isovanhempiin ja Markuksen puolen sukulaisiin otetaan etäyhteys tai perinteinen puhelu. 

 

Koska meitä on vähemmän, niin ei kenties tarvita edes koko kattausta laatikoita, tai jäävät muuten vanhempieni syötäväksi :D. Ja koska joulua vietetään ensikertaa meidän luona, niin sen verukkeella saan varmasti päättää, mitä pääasiassa syödään :). 

Jouluruoan haluaisi kuitenkin olevan jouluun sopivaa. Sushit, nuudelit, curryt ja falafelit sopivat muihin vuoden päiviin, mutta jouluna olisi kiva kuitenkin kunnioittaa suomalaisia raaka-aineita ja melko perinteisiä kotimaisia makuja. Jotta säilyisi joulutraditio. Mutta kuitenkin sellaisia ruokia, joita haluan myös syödä ja jotka voisivat hieman muunneltuina säilyä uutena jouluperinteenä tulevaisuudessakin pöydässämme. Vege-Wellingtonin kehitin viime vuonna joulupöytään ja se päätyy kyllä myös tänä vuonna. Markuskin oikein erikseen toivoi tätä. ”Jooo! Sitä wellingtonia, se oli tosi hyvää! Eikä sitä kyl muuten tulis tehtyä”

Vege-Wellington

Rovaniemen REKO:sta olen kyttäillyt lähituottajien raaka-aineita ja tuotteita. Kalat ainakin yritän saada sieltä. 

Tämän ääneen pohditun alustuksen jälkeen kerronpa teille mihin ruokiin olemme nyt ainakin Markuksen kanssa (osallistui ruokapohdintaan!) päätyneet. Joka vuosi jouluruoat aina vähän vegempään suuntaan. Ensi vuonna ehkä jo seitan-kinkku. Se tosin nytkin kiinnostelisi – mutta toistaiseksi valmiiksi ostettuna.

Aamulla syödään tietysti riisipuuroa. Sen kanssa ehkä viikuna-omenakompottia.

Suolaiset

 • Rosolli vol 2 (koska tiedän äitini vaativan rosollia, niin oli kehitettävä versio, joka maistuisi meillekin)
 • Paahdetut maa-artisokat ja palsternakat
 • Munakoiso-kurpitsa-tyrnisalaattia
 • Briejuusto-persimonsalaattia 
 • Savumuikkumoussea
 • Kylmäsavulohta (Rekosta löytyi yksityisyrittäjä, joka kuulemma jollain hyvin perinteisellä tapaa kylmäsavustaa)
 • Tyrni-graavattua siikaa
 • Saaristolaisleipää, puolukkalimppua, perunalimppua
 • Ruskistettu ja vaahdotettu voi
 • Siianmätiä, kaurafraichea, punasipulia, tilliä ja pikkelöityä fenkolia
 • Vege-Wellington

Aika paljon ehdimme suunnitella :D. Katsotaan, jaksetaanko tehdä kaikki. Toisaalta samalla yrittää, että tästä kattauksesta riittäisi kolmeksi päiväksi syötävää. Sekin jää nähtäväksi.

Makeaa

 

 

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Glotter-Bäckerin 21.12.2020 - 10:51

Mahtavin minusta oli tuo 3 erilaista leipää 😀 niillä ja wellingtonin jämillä eleleekin mukavasti pyhät 😉

Mitä tuo kuvassa oleva tofun ja kurpitsan näköinen on?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.12.2020 - 17:05

Tofu on soija-seesamikastikkeessa paistettua tofua. Kurpitsat taas uunikurpitsoita, joiden päällä paistettuja sieniä, salviaa, vegaanifetaa 🙂

Vastaa
Anu 25.12.2020 - 17:35

Tämän joulun ruokaherkuista kolme on tehty resepteilläsi: wellington, za’atar-kukkakaalisalaatti ja hilla-kinuski-juustokakku. Ah miten hyviä kaikki!! Jäävät varmasti jokajouluisiksi perinteiksi nämä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.12.2020 - 17:18

Vautsi, kiiitos paljon :).

Vastaa

Jätä kommentti