Koti Aasialaista Japanihenkiset täytetyt suolaiset letut
Japanihenkiset suolaiset täytetyt letut. Vegaaninen

Kaupallinen yhteistyö Fine Foods, Yutaka

Nyt taisi tulla valmistettua tämän vuoden paras ruoka. Eikä hetkeäkään liian myöhässä!

Tää kokonaisuus vaan toimii. Todella harmonisesti. Kuten ystävämme kehui, soijakastikepohjainen kastike sitoo kaiken yhdeksi, todella onnistuneeksi kokonaisuudeksi.

Japanihenkiset suolaiset täytetyt letut. Vegaaninen

Ajatuksenani oli luoda ikään kuin aasialainen blinipöytä. Lettuja ja erilaisia päällisiä. No eihän minulla ollut blinipannua ja pikkuletut olisivat liian pieniä tähän tarkoitukseen. Siispä paistoin normaalilla paistinpannulla blinin kokoisia lettuja. Lopputuloksena oli: no lettuja, ei blinejä :D.

Marraskuussa ajauduin pankoleivitetyn ja friteeratun tofun houkutukseen ja koukutukseen kokeiltuani Yutakan pankojauhoja. Pankojauhoja käyttämällä rouskuvan leivityksen kanssa ei voi epäonnistua. Se antaa juuri sellaisen ilmavan rouhean kuorrutteen. Sitä on tullut tarjottua monen kanssa – tietysti myös näiden lettujen. Ja kun kerran friteerausöljyt ovat kattilassa, niin on tullut fritattua kukkakaalta ja munakoisoakin. Pankoleivitetty munakoiso päätyi myös tarjoilupöytään, mutta itse pidin enemmän lopulta tofusta – siihen jää mukavan purtava ja kiinteä rakenne, kun taas rapean kuoren alla itse munakoisosta on tullut täysin pehmeää.

Japanihenkiset suolaiset täytetyt letut. Vegaaninen

Japanihenkiset suolaiset täytetyt letut. Vegaaninen

Muita kasviksia pilkoin sellaisenaan tai etikkamarinoin aasialaisittain Yutakan japanilaisilla maustekastikkeilla.

Pöydästä tuli sangen runsaan näköinen ja olisihan siinä yhdelle ihmiselle aika paljon valmistettavaa. Ajatukseni tällaisten moniosaisten reseptien kanssa onkin, että ruoat voisi valmistella yhdessä. Eihän tällaisia lettuja tulisi itselle tehtyäkään, vaan ovat ehdottomasti vierastarjottavaa. Kutsu siis vaikka vieraat yhdessä kokkailemaan uudeksivuodeksi 😊. Yhdessä kokkailu on tosi mukavaa ja kokkailu tulee aina kuin itsestään juttelun lomassa. Monta kertaa on todennut, että hä mähän en tehnyt juuri mitään, pilkoin vain kurkkuja ja nyt pöytä notkuu antimista. Siihen perään kukin kommentoi, että enhän mäkään pilkkonut kuin kaalia.

Lettuja haukatessa hämmennyin. Hauska juttu. Nämähän maistuu melko lailla niiltä Helsingin LieMi-ravintolan Shanghai-tacoilta! Nuo kehujen arvoiset shanghai-tacot onkin ollut to do-listalla kokeilla kotona tehdä itse, mutta näistähän tulikin jo vähän kuin ne. Omissani on kuitenkin enemmän makuja Japanin suunnalta eli paljon pikkelöityä sekä wasabia ja inkivääriä makuina.


Japanihenkiset täytetyt suolaiset letut – resepti

Japanihenkiset suolaiset täytetyt letut. Vegaaninen

5-6:lle. Vaikka syöjiä olisi vähemmän, niin kannattaa tehdä koko satsi. Ei varmasti harmita, jos jää vähän yli.

Kaiken voi oikeastaan valmistella jo edellisenä päivänäkin etukäteen. Tofun voi jo leivittää valmiiksi, ja friteerata vasta ennen tarjoilua. Valmiiksi paistettu lettupino kannattaa lämmittää n. 120 asteisessa uunissa n. vartin ajan. Mikäli tofuja jää yli, niin ne saa parhaiten uudestaan rapeaksi lämmittämällä niitä 150 asteissa uunissa n. 10 minuuttia – tai paistamalla kevyesti öljytyllä pannulla.

 

Lettutaikina

1 litra vettä
6 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kevätsipulia
3/4 tl kurkumaa
1/3 dl seesaminsiemeniä

Paahda seesaminsiemenet kuivalla, kuumalla pannulla lastalla pyöritellen, kunnes ne ruskistuvat. Hienonna kevätsipuli. Sekoita lettutaikina ainekset vispilällä sekaisin ja jätä turpoamaan huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi tai tee jo edellisenä päivänä jääkaappiin.

Paista lettutaikinasta isoja tai pienempikokoisia lettuja rypsiöljyssä tai ei-paahdetussa seesamöljyssä. Pienempikokoiset letut on helpompi syödä käsin.

Soijamarinoidut kurkut:

1 kurkku
3 rkl Yutaka riisiviinetikkaa
4 rkl sokeria
3 rkl Yutaka yuzu-ponzu soijaa (tai tavallista soijakastiketta + hiukan limemehua)
1 rkl raastettua inkivääriä
3 rkl vettä

  • Siivuta kurkku ohueksi. Sekoita marinadin kanssa ja jätä tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi – mieluiten pariksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin.

Pikkelöity kaali:

1/4 osa punakaalia
4 rkl riisiviinietikkaa
4 rkl sokeria
2 rkl Yutaka miriniä
5 rkl vettä

  • Hienonna kaali ohueksi terävällä veitsellä tai helpommin mandolinilla.
  • Sekoita pikkelöintiainekset kaaliraasteen joukkoon. Jätä tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi – mieluiten pariksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin.

Soija-wasabikastike:

1½ limen mehu
2 tl Yutaka wasabitahnaa
3 rkl soijakastiketta
2 rkl seesamöljyä
1 ½ rkl siirappia, hunajaa tai fariinisokeria

  • Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.

Lisäksi:

Chilimajoneesia
tuoretta chiliä
n. 1 dl paahdettuja seesaminsiemeniä
pilkottua kevätsipulia
(tuoretta korianteria)

 

Pankoleivitetty tofu

900g (3 pkt) maustamatonta tofua (voit korvata yhden tofupaketeista munakoisolla)
vehnäjauhoja
paksua kaurajuomaa (kahviin tarkoitetut sopivat hyvin)
Yutaka pankojauhoja

  1. Pistä tofu kuivamaan. Paloittele tofu tikuiksi. Laita palaset parin talouspaperipalasen väliin kuivamaan. Laita jotakin painoksi päälle, jotta tofusta saa ylimääräisen kosteuden pois.
  2. Leivitä tofu. Ota kolme astiaa esiin. Kaada ensimmäiselle vehnäjauhoja, toiselle kaurajuomaa ja kolmannelle pankojauhoja. Mikäli joku näistä hupenee leivityksen aikana, niin lisää sitä lisää. Kierittele kukin tofupala ensin kauttaaltaan vehnäjauhoissa, dippaa sitten kaurajuomaan ja kierittele lopuksi pankoseoksessa.
  3. Friteeraa tofut. Mittaa teräksisen/valurautaisen kattilan pohjalle n. 2 cm rypsiöljyä. Kuumenna öljy. Kokeile tofupalasella, koska öljy on valmista. Kun tofu alkaa öljyyn koskiessa sihistä, öljy on tarpeeksi kuumaa. Friteeraa tofupalasia öljyssä n. 30 sekuntia per puoli ja käännä. Paista vielä toiselta puolelta n. 30 sek. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan, jotta ylimääräinen öljy imeytyy siihen.
  4. Tarjoile lämpimänä.

 

Kokoa lettujen väliin kaikkia tarjolla olevia täytteitä ja nauti 😊

Japanihenkiset suolaiset täytetyt letut. Vegaaninen

Jäikö nälkä?

16 kommentit

Saara 2.01.2022 - 20:23

Mun on ihan pakko kommentoida. Löysin tämän blogin vasta nyt ja tämä on visuaalisesti siis aivan upea( ja tietysti nää ruoat näyttää super hyviltä!).

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.01.2022 - 10:25

Kiitos! 🙂 Olipas kiva kun löysit tänne, ja että annoit vielä tällaista palautetta 🙂

Vastaa
Liisa 3.01.2022 - 19:23

Nää oli ihan superhyviä. Vähän epäilytti vasabitahnan reilu määrä kastiketta tehdessä koska vasabi on tosi vahvaa. Mutta osoittautui ihan täydelliseksi. Ehkä limemehu ( tai käytin sitruunaa koska sitä oli jääkaapissa) taittoi poltteelta pahimman kärjen pois? En tiedä mutta hyvää tuli. Lettujen paisto oli valurautapannulla haasteellista mutta onnistui erinomaisen hyvin hiiliteräspannulla. Tää resepti taitaa mennä meidän lempiruokalistalle

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.01.2022 - 08:32

Kiitos paljon! 🙂 Se on ihan totta, wasabi on tosi tujua ja varsinkin vaihtelee vielä merkkien välillä. Osa on ihan piparjuuritahnaa ja melko mietoa ja osa ihan älyttömän tujua. Mutta kastiketta ei kuulukaan lisätä päälle paljoa.

Vastaa
Eve 3.01.2022 - 20:33

Tuli muuten ihan älyttömän herkullisia! Ja maku tosiaan muistutti hyvin paljon LieMen Shanghai-tacoja. Pitkään oon odotellut, että joku julkaisisi niiden reseptin ja nyt päästiin jo lähelle. Kaiken vaivannäön arvoisia ja varmasti tulee tehtyä toistekin 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.01.2022 - 08:33

Kiitos paljon! 🙂 Mulla on tarkoituksena vielä jakaa LieMen kevätsipulilettujenkin (eli miten ne Kiinassa oikeasti tehdään) resepti, jolloin pääsee jo tosi lähelle. Tietysti nämä ainekset ei ollee suoraan LieMestä, joten voisi ihan huvikseen tehdä reseptin myös ihan suoraan yrittämällä kopioida shanghai-lettujen täytteet.

Vastaa
miisa 12.01.2022 - 16:37

Lähetin joskus glorian ruoka&viiniin kyssärinkin näistä, kun siellä oli monta vuotta se palsta jossa sai kysyä ravintoloiden annoksista reseptiä ja ravintoloitsijat/kokit sitten kertoivat niitä. Niin kysyin et mitä hittoja ne letut oikein on 😀 Onkohan niissä joku salaisuus vai vain pakaste jostain aasiakaupasta x) Täytteitä nyt voi kivasti soveltaa kunhan sais sen alusletun vastaavaksi 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.01.2022 - 15:02

Niinkö :D. Haha, no se on kyllä ehottomasti to-do listalla. Niitä tosiaan saa aasia-kaupoista pakasteena, mutta ainahan ite tehty voittaa, eikä kaikilla ole mahollisuuksia päästä aasia-kauppoihin :).

Vastaa
Anu 4.01.2022 - 18:18

Olipa täydellisen ihanaa syötävää! Ja juuri sellaista, mitä kaipasi tähän hetkeen, jouluruokakauden jälkeen.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.01.2022 - 14:49

Oi mahtava kuulla, kiitos paljon :).

Vastaa
Essi 25.01.2022 - 10:59

Letut tehdään ilman kananmunia?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.01.2022 - 17:18

Joo, ei tarvita 🙂

Vastaa
Teea 15.05.2022 - 16:04

Näitä on nyt pakko kokeilla, mutta kun meillä ei kulu paksua kauramaitoa mihinkään niin toimisikohan esim. hiukan vedellä notkistettu kaurakerma? Tai jos tekisi kikhernejauhosta ja vedestä ”leivitysmunaa”?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.05.2022 - 07:45

Varmasti toimii tuo vedellä notkistettu kaurakermakin :). Kuhan se vaan on sen verran paksua, että tarttuu tofun pintaan, vetisempi maito ei tartu. Itse kaurakerma sellaisenaankin varmaan soveltuisi jo hyvin. Kikhernejauhoista ja vedestä saa tehtyä kyllä sellasen paksumman leivityskuoren, jos haluu oikeen sellasen ns. fish&chips tyyppisen paksun kuoren :).

Vastaa
Virve Olsson 10.12.2023 - 10:48

Kiitos tästä reseptistä , kun värkkään juhlia (tosi harvoin;) niin tulen sivuillesi ja mahtavaa kun pomppasi heti tuo resepti ! Olin myös Lie’mi ssä syönyt useasti heidän tacoja ja nam kiitos ! Takuuvarmoja reseptejä sinulla aina . Hyvää Joulun odotusta !

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 13.12.2023 - 21:30

Kiitos kovasti, huippua kuulla! =) Sulle myös hyvää joulun odotusta!

Vastaa

Jätä kommentti