Koti Italia/Ranska Itse tehdyt perunagnocchit (V)

Itse tehdyt perunagnocchit (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Perunagnocchit. Vegaaninen

Gnocchitko muka mauttomia tai kumisia? Ehei! Ei ainakaan, kun ne itse hellävaroen valmistaa. Gnocchit eli perunamykyt eli perunasta ja vähäisestä määrästä jauhojen kanssa valmistetut pallerot ovat parhaimmillaan ihan perunaa jaloa muodossa; niin pehmoisia, maukkaita ja suussa sulavia. Itse tehdyt ovat ihan eri juttu kuin kaupan valmiit. Tekeminen siis kannattaa!

Opin valmistamaan gnocchit Italiassa kokkauskurssilla kolmisen vuotta sitten ja nyt on korkea aika jakaa gnocchi-reseptit ja -vinkit teillekin :).

Gnoccheja voit käyttää esimerkiksi missä tahansa pastareseptissä pastan sijasta.

Perunagnocchit. Vegaaninen

Perunan valinta

Olen tehnyt monenlaisista perunoista, mutta mielestäni puikulaperuna on paras. Siitä ei vahingossakaan pitäisi tulla liisterimäistä, vaan se on sopivan jauhoinen, mutta maukas. Jos puikulaa ei ole, niin kokeile jauhoista muussiperunaa. Perunat kuoritaan, keitetään ja survotaan soseeksi. Hieman voi lisätä maitoa joukkoon. 

Jauhot

Jauhoille ei tullut tarkkaa mittaa kurssilla. Jauhoja laitetaan noin kolmasosa perunasurvoksen tilavuudesta. Perunasose muotoillaan kevyesti palloksi ja viereen kaadetaan silmämääräisesti noin kolmasosa perunasoseen tilavuudesta jauhoja. Tavoite on käyttää mahdollisimman vähän jauhoja – parhaat gnocchimestarit pärjäävät kymmenesosalla perunasurvoksen tilavuudesta. Jos lisäät liikaa jauhoja, gnoccheista tulee tiiviimpiä ja kumimaisempia. Jauhoja aletaan lisätä vähitellen muussin joukkoon, kunnes siitä saadaan koossa pysyvä pallero.

Maustaminen

Gnocchitaikinaan voi jo itsessään lisätä makuja. Yrttejä, kuivamausteita, sitruunankuorta. Mitä nyt keksii. Itse lisään lähes aina sitruunankuorta, koska se todellakin parantaa gnocchien makua!

Perunagnocchit. Vegaaninen
Perunagnocchit. Vegaaninen Perunagnocchit. Vegaaninen

Perunagnocchit. Vegaaninen

Muotoilu

Tavoite on vaivata taikinaa mahdollisimman vähän. Eli jauhot sekoitetaan muussin joukkoon hellävaroen niin, että saadaan juuri koossa pysyvä taikina. Mielestäni tämä onnistuu parhaiten ihan laakealla pöydällä/alustalla. Kulhossa on vaikeampi saada tasainen taikina ilman turhaa runnomista. Alustan ja käsien kannattaa olla jauhoissa, jotta ei tartu pöytään.

Kypsennys

Gnocchit kypsennetään kiehuvassa suolatussa vedessä. Gnocchi on valmis, kun se nousee pinnalle. Nosta se reikäkauhalla pois. Gnoccheista tulee mielestäni aina vaan parempia, kun ne vielä paistaa öljyssä pannulla keittämisen jälkeen. Se rapea pinta, mikä niihin muodostuu – ah!


Italialaiset perunagnocchit – resepti

Perunagnocchit. Vegaaninen   

Gnocchitalkoissa kannattaa tehdä isompa satsi gnoccheja kerralla. Kypsentämättömät gnocchit voi pakastaa sellaisenaan.

Tarvitset

1 kg perunaa (mieluiten jauhoista- puikulaperuna on paras)
½ dl kauramaitoa
Kolmasosa perunamuussin tilavuudesta eli n. 3 dl vehnäjauhoja (gluteeniton jauhoseos voisi kelvata, en ole kokeillut)
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl suolaa

Valmistusohjeet – katso ylempää postauksesta valmistusvinkit

  1. Kuori perunat ja keitä ne kypsäksi. Survo survimella soseeksi yhdessä maidon kanssa.
  2. Lisää sitruunankuoriraaste ja suola.
  3. Nosta perunasose jauhotetulle alustalle. Kaada viereen n. kolmasosa perunasoseen tilavuudesta jauhoja. Lisää käsin jauhoja vähitellen hellävaroesti perunasoseen joukkoon. Kaikkia jauhoja ei ole pakko käyttää, jos tuntuu, että saa koossapysyvän ja muotoiltavan taikinan ilmankin.
  4. Muotoile hellävaroen perunataikinasta n. 1½ cm paksuja pötkylöitä. Leikkaa pötkylät n. 1cm mittaisiksi palasiksi. Ripottele päälle jauhoja, ja irrottelle gnocchit varovasti toisistaan. Painele niihin haarukalla viillot, jos haluat.
  5. Kuumenna kattilassa sulavettä kiehuvaksi. Keitä gnocchit osissa, niin että niillä on tilaa nousta pinnalle- tähän menee n. 30sek-1min. Kun gnocchit nousevat pinnalle, ne ovat kypsiä. Nosta reikäkauhalla pois vedestä.
  6. Suosittelen vielä paistamaan öljyssä/voissa pannulla, jotta gnocchit saavat ihanan rapean pinnan.

Jäikö nälkä?

6 kommentit

Salla 15.05.2020 - 18:12

Testasin tätä innoissani kun edellisestä kerrasta on vuosia, mutta gnocchit hajosivat kaikki joko veteen tai sitten viimeistään pannulle. Söimme siis lopulta paistettua perunamuusia. 😀 Ilmeisesti laitoin kuitenkin liian vähän jauhoja enkä uskaltanut vaivata riittävästi?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.05.2020 - 09:21

Hei, näköjään jauhoja tuli siis liian vähän. Voihan :D. Noin se harjoittelu lähtee ja ensi kerralla tiedät laittaa enemmän :).

Vastaa
Tuuli Borg 24.05.2020 - 21:11

Heippa!
Täällä kävi samoin kuin Sallalla yllä! 😀 Mutta siinä tehdessä ehti vielä seivaamaan loput ja ensimmäisen keitetyn perunamuusi-erän jälkeen loput olivat mielettömän hyviä kun taikinaan lisäsi jauhoja ja työsti hieman enemmän. Ja tosiaan taikinan säilöminen yön yli ei vaikuttanut mitenkään rakenteeseen tai makuun. 🙂

Ihan mielenkiinnosta kysyn, käyttävätkö italialaiset kananmunaa gnoccheihin vai onko se ihan no-no?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.05.2020 - 22:49

Huh, hyvä että ehdit pelastamaan loput ! :D. Kiitos myös jääkaappi-raportista – sekin helpottaa :). Italiassa käytetään kananmunaa jossain paikoissa ja joissain ei, alueellisia eroja :). Tällaiseen taikinaan esim. Umbriassa kyllä käytettäisiin 1 kananmuna, mutta siksi lisäsin itse kauramaitoa, jotta taikinaan tulisi vähän sitä kosteutta, mitä kananmunasta.

Vastaa
Pit Sa 2.01.2023 - 10:53

Tein perunamuussihiutaleista ja muuten ohjeen mukaisesti. Hyvin pysyi koossa ja maistui hyvältä. Tämä jatkoon.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.01.2023 - 19:08

Olipa hienoa kuulla, että onnistui myös muusijauheesta! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti