Koti Aamiaiset Perunaleipä (V)
Perunaleipä

Paksu ja rapea kuori, sisältä ilmavaa ja pehmoista. Tämän paremmaksi ei leivän rakenne muutu – ainakaan ilman leipäjuurta.

Lähiaikoina on tarkoitus aloitaa uusi leipäjuuri. Harrastin joitakin vuosia sitten enemmänkin juurileivontaa, mutta oikeastaan matkustelu tuli minun ja juuren väliin. Juuri kaipaa kuitenkin säännöllistä hoitoa, vaikkakin sen voi ilmeisesti myös pakastaa. Nyt kun kuitenkaan ei tulevana vuonna ole näköpiirissä kummempia matkoja, niin voin viritellä uuden suhteen minun ja juuren välille. Jonkin hoivattavan ilmeisesti tarvitsen Markuksen tilalle – työaikamme kun menevät nyt niin pahasti ristiin.

Perunaleipä

Perunaleipä

Toistaiseksi leipärakkauttani on paikannut erilaiset kalliin puoleiset kaupan tai leipomoiden leivät. Kotiviikonloppupäivinä olen leiponut yhden jos toisenlaista leipää itsekin. Viimeksi lainasin kirjastosta Teemun ja Markuksen leipäkirjan. Raskileipien eli leipäjuurettomien reseptin joukosta valitsin testattavakseni perunaa ja muskottia sisältävän leivän. En suoraan sanottuna kyllä maista perunaa lopputuloksesta, mutta en tiedä auttoiko se saamaan leivän niin hyvän rakenteen – itse kirjailijat toteavat erityisen pehmeyden olevan perunan ansiota. Ainakin voi ajatella sen ehkä olevan täysin vehnäleipää terveellisempää? Muskotti sen sijaan maistuu leivässä tosi kivasti :).

Perunaleipä

Alkutaikina eli raski on pistettävä edellisiltana tulemaan. Muutenhan leivän leivonta on suht simppeliä, mutta kotona oleilua se vaatii. Taikinan tekeytyessä sitä ehtii kuitenkin vaikka siivoamaan ;).


Perunaleipä – resepti

Perunaleipä

2 aivan valtavaa leipää. Toinen kannattaa pakastaa suoraan paperipussissa tai tee puolikas taikina.

Tarvitset

Raski

7,5 dl vehnäjauhoja
11g kuivahiivaa
1½ tl suolaa
3 dl kylmää vettä

Perunatäytteeseen

400g perunoita (n. 4 isoa perunaa)
40g voita/margariinia/öljyä
ripaus suolaa
2 tl muskottipähkinäjauhetta

Taikina

n. 10dl vehnäjauhoja
3 tl suolaa
11g kuivahiivaa
3 dl kylmää vettä

Valmistusohjeet

 1. Valmista raski. Sekoita jauhot, hiiva ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita yhtenäiseksi – ei tarvitse vaivata. Peittele hyvin ja anna levätä huoneenlämmössä vähintään 8 tuntia.
 2. Kuori ja keitä peruna kypsiksi. Muussaa ne perunanuijalla muusiksi.
 3. Jos käytät voita, niin ruskista se kattilassa tummanruskeaksi. Muutoin lisää käyttämäsi rasva suoraan perunamuusin joukkoon. Sekoita joukkoon vielä suola ja muskottipähkinä.
 4. Valmista taikina seuraavana päivänä. Sekoita raski, perunatäyte ja taikinan ainekset – älä lisää heti kaikkia jauhoja. Vaivaa taikinaa jopa 20 minuuttia (yleiskone on tässä hyvä kaveri). Lisää vehnäjauhoja vähitellen mukaan. Niin kauan, että vaivaamasi taikina irtoaa siististi kulhon reunoista.
 5. Jauhota taikinapallo kevyesti ja peittele liinalla.
 6. Anna kohota vielä 45min-1 tunti.
 7. Nosta kohonnut taikina pellille ja jaa se kahteen osaan. Venytä taikina pitkulaiseksi, pellin mittaiseksi ja lyö kevyesti pöytää vasten. Kieritä päistä eri suuntiin, jotta saat kierteisen muodon.
 8. Jauhota leipien pinta ja jätä kohoamaan peiteltynä vielä tunnin ajaksi.
 9. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Laita uunivuokaan 3 dl vettä ja laita se uunin pohjalle – näin leipään saadaan paksu, rapea kuori.
 10. Nosta leivät uuniin paistumaan. Paista ensin 15 minuuttia 220 asteessa. Alenna sitten lämpötila 200 asteeseen. Alkuperäisessä ohjeessa on annettu seuraavaksi paistoajaksi 10 minuuttia, mutta minulla meni puoli tuntia vielä lisää tässä asteessa, jotta leivästä tuli kypsä.
 11. Tarjoa heti ja säilytä paperipussissa, jotta leipä pysyy rapeana.

 

Jäikö nälkä?

8 kommentit

Glotter-Bäckerin 15.01.2019 - 20:11

Mä voin tuoda sulle juuren! Mun suuri ylpeys, 100-vuotias ruisjuuri, joka on matkannut jo Ruotsiin, Saksaan ja Ranskaan, jossa se alkoi maan tavoille ja rupesi kohottamaan patonkeja! Aika kova tyyppi.

Kestää tosiaan pakastamista ja kuivattamista ja toimii kerta kerralta vain paremmin, vaikka pakastaisi välissä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.01.2019 - 11:31

Niinkö?! Oh my <3 Ruisjuuri ahh, no ehdottomasti jos olet tosissaan, niin tuun vaikka sitä Turusta hakemaan! 😀

Vastaa
Glotter-Bäckerin 26.01.2019 - 16:43

Ilman muuta, tervetuloa juurenhakuun! Samalla voidaan testata vaikka Kaskis 😉

Ja perunahan on siis tän vuoden trendiruoka. Eli lisää perunapostauksia!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.01.2019 - 14:24

No pitänee kyllä sitten tulla! Juurikin valmistin tässä perunakeittoa ja ihan vaan yksinkertasesti maailman parhaita ranskalaisia. Ja kiitos vielä sun viimekesäisen perunainnostuksen!

Vastaa
MerviK 21.01.2019 - 14:35

Moikka,
leivoin leivät viikonloppuna, ja onnistui oikein hyvin! Täytyy perehtyä myös muihin leipäresepteihin, ja laitoinkin heti varaukseen tuon leipäkirjan…
MerviK

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.01.2019 - 14:07

Hienoa kuulla :). Munkin vuoden tavoite on perehtyä vielä lisää leivän leivontaan. Tammikuu näyttää menneen jo hyvin, kun vähintään kerran viikossa olen leiponut itse leipää.

Vastaa
Tuulia / Kitchenfoxtales 25.01.2019 - 06:52

Hei, tein juuri tuon raskin ja se on todella kuivaa, niin kuivaa, että jauho jää osittain paakuiksi (tein puolikkaan eli 3,75 dl jauhoja, vajaa 1,5 dl vettä). Kuuluuko sen olla niin kuivaa?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.01.2019 - 14:28

Ohho, nyt taitaa olla jo myöhäistä vastata. Mutta mullakin se oli kyllä kuivaa ja pehmeni ja kehittyi yön aikana :). Tiedän ainakin yhden, joka on suoraan tätä reseptiä seurannut ja onnistunut oikein hyvin, että kyllä sen pitäisi muillakin onnistua :D.

Vastaa

Jätä kommentti