Koti Aamiaiset Perunarieskat (V, GF)
Perunarieskat. Vegaaninen. Gluteeniton

Pehmeät, suussa sulavat, lämpimät perunarieskat. Ihan yksi lempparileivistäni on tuollainen perunarieska! 

Viime päivinä on saanut ymmyrkäisenä kulkea kaupassa. Ei hiivaa, ei vehnäjauhoja. Viimeisen perunapussin nappasin.. Viitsiikö tässä reseptejä jakaakaan, jos ihminen ei löydä niitä raaka-aineita kaupasta, ei edes perus raaka-aineita? Muutenkin viime päivien uutiset ovat olleet sen verran liikaa, että vaikea on ollut saada yhtään mitään lamaannukselta aikaiseksi. 

Perunarieskat. Vegaaninen. Gluteeniton

Kuvittelin mielessäni tulevia pula-aikoja.. Ainakin jauhoja varmasti on, eli leipää saa aina tehtyä.

Mutta sitten, kun jauhotkin loppuivat kaupasta..

Onneksi jauhoja jälleen tänään oli ihan täydet hyllylliset, eli aiemmat tyhjät hyllyt merkitsivät vain hallituksen maanantaisen tiedotustilaisuuden aiheuttamaa hätäännystä. Kyllä jakeluketjut toimivat ihan hyvin. Nyt kauppa oli pullollaan vessapaperia, hernekeittoa, hiivaa, munia ja jauhoja. Toivottavasti vaan ihmiset eivät hamstranneet alkuviikosta ihan liikaa, että ei mene hävikkiin..

Pula-ajat silti olivat alkuviikossa mielessäni, kun yleistilanne alkoi muistuttaa sodanaikaisia toimia. Pula-ajasta mieleen tuli perunat ja jauhot, eli perunarieska. Perunarieska nyt on äärettömän hyvää joka tapauksessa aina, vaikka tässä tuskin mikään pula-aika tulee koittamaankaan :).

Uutisista on pikku hiljaa ruvennut toipumaan ja leipominenkin taas maistuu :). Tässä tämän päivän leivonnan tulos eli mielestäni ihan äärettömän hyvä perunarieska! Valmistin sen kaurajauhoista, koska ne vehnäjauhot olivat loppu, mutta vehnäjauhoja voisi yhtä hyvin käyttää kokonaan tai osittain.


Perunarieska – resepti

Perunarieskat. Vegaaninen. Gluteeniton

n. 14 kpl

Jos et löydä kaurajauhoja, voit myös käyttää pelkästään vehnäjauhoja. Käyttämällä taas pelkkiä kaurajauhoja, saat rieskoista gluteenittomiakin (kunhan ne ovat gluteenittomia kaurajauhoja).  

Tarvitset

800g jauhoisia perunoita (700g kuorittuna)
2 dl kauramaitoa
2 dl kaurajauhoja
2 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl kaurajauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
6 rkl oliiviöljyä

Valmistusohjeet

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteiseksi.
  2. Kuori perunat. Keitä kypsiksi. Muussaa survimella.
  3. Sekoita joukkoon maito ja survo lisää. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja oliiviöljy joukkoon. Muovaa taikinaksi. Valmiin taikinan ei kuulu tarttua sormiin mitenkään turhan paljoa, vaan se juuri irtoa sormista. Sen ei kuitenkaan kuulu olla liiankaan kiinteää.
  4. Jauhotetuin käsin nostele taikinasta pallukoita ja taputtele ne leivinpaperin päälle rieskan mallisiksi.
  5. Paista uunissa, hieman keskitason yläpuolella 250 asteessa n. 10 minuuttia. Vahdi rieskan pintaa. Kun se ruskittuu, rieskat ovat valmiita.
  6. Perunarieskat ovat parhaita uunituoreena.

Perunarieskat. Vegaaninen. Gluteeniton

Jäikö nälkä?

6 kommentit

Anna 20.03.2020 - 11:49

Nam! Peruna ja muut juuresrieskat on ihania <3 Itse olen yksinkertaisimmillaan tehnyt niitä (tattari)jauhoista, muussatuista juureksista (ainakin peruna, bataatti ja porkkana) ja suolasta 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.03.2020 - 12:39

Tattarijauhot ois varmaan kans tosi hyviä! Tein samalla eilen bataattirieskoja ja niistä tulikin musta jopa ehkä vielä parempia :).

Vastaa
AnnukkaL 20.03.2020 - 18:05

Toimisikohan kauramaidon sijasta kookosmaito?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.03.2020 - 20:51

Ainakin soijamaito ja muut kasvimaidot. Kookosmaidosta tulee kookoksen maku, enkä tiedä, sopiiko se ihan perunan kanssa, mutta rohkea voi kokeilla 😀

Vastaa
Leppe 9.05.2020 - 11:09

Nämä ovat huippuhyviä! Pähkäilin, että miten voisin hyödyntää edellispäivältä jääneet perunamuusin jämät, kunnes löysin ohjeesi. Ohjettasi soveltaen tuunasin muusista suussa sulavia rieskoja.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.05.2020 - 10:01

Jes! 🙂 Mahtava kuulla, perunarieskoja on tosiaan helppo tehdä vaikka vain parikin kappaletta ylijäämämuussista 🙂

Vastaa

Jätä kommentti