Pehmeät, suussa sulavat, lämpimät perunarieskat. Rapea kuori ja perunaisen pehmeä sisus. Ihan yksi lempparileivistäni on tuollainen perunarieska! Muuta kuin voita ei tarvitakaan päälle.

Perunarieskat. Vegaaninen. Gluteeniton

Tässä tämän päivän leivonnan tulos eli mielestäni ihan äärettömän hyvä perunarieska! Valmistin sen kaurajauhoista, mutta vehnäjauhoja voisi yhtä hyvin käyttää kokonaan tai osittain.

Perunamuussia kannattaa valmistaa tarkoituksella vähän ekstraa ja ainakaan ylimääräistä muussia ei koskaan pidä heittää pois! 


Perunarieska – resepti

Perunarieskat. Vegaaninen. Gluteeniton

n. 14 kpl

Jos et löydä kaurajauhoja, voit myös käyttää pelkästään vehnäjauhoja. Käyttämällä taas pelkkiä kaurajauhoja, saat rieskoista gluteenittomiakin (kunhan ne ovat gluteenittomia kaurajauhoja).

Yleensä valmistan perunarieskat käsituntumalla ylijääneestä perunamuussista. Siihen lisää maitoa, vähän öljyä ja jauhoja sen verran, että taikinasta tulee juuri taputeltava, eikä tartu pahasti käsiin. Jauhotetuin käsin pyrin kyllä leivät tapputtelemaan, ettei taikina olisi kuitenkaan liian jauhoinen. Mitä enemmän jauhoja, sen vähemmän peruna pääsee maistumaan.  

Tarvitset

800g jauhoisia perunoita (700g kuorittuna)
2 dl kauramaitoa
2 dl kaurajauhoja
2 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl kaurajauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
6 rkl rypsiöljyä

Valmistusohjeet

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteiseksi.
  2. Kuori perunat. Keitä kypsiksi. Muussaa survimella.
  3. Sekoita joukkoon maito ja survo lisää. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja rypsiöljy joukkoon. Muovaa taikinaksi. Valmiin taikinan ei kuulu tarttua sormiin mitenkään turhan paljoa, vaan se juuri irtoa sormista. Sen ei kuitenkaan kuulu olla liiankaan kiinteää.
  4. Jauhotetuin käsin nostele taikinasta pallukoita ja taputtele ne leivinpaperin päälle rieskan mallisiksi.
  5. Paista uunissa, hieman keskitason yläpuolella 250 asteessa n. 10 minuuttia. Vahdi rieskan pintaa. Kun se ruskittuu, rieskat ovat valmiita.
  6. Perunarieskat ovat parhaita uunituoreena.

Perunarieskat. Vegaaninen. Gluteeniton

Jäikö nälkä?

6 kommentit

Anna 20.03.2020 - 11:49

Nam! Peruna ja muut juuresrieskat on ihania <3 Itse olen yksinkertaisimmillaan tehnyt niitä (tattari)jauhoista, muussatuista juureksista (ainakin peruna, bataatti ja porkkana) ja suolasta 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.03.2020 - 12:39

Tattarijauhot ois varmaan kans tosi hyviä! Tein samalla eilen bataattirieskoja ja niistä tulikin musta jopa ehkä vielä parempia :).

Vastaa
AnnukkaL 20.03.2020 - 18:05

Toimisikohan kauramaidon sijasta kookosmaito?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.03.2020 - 20:51

Ainakin soijamaito ja muut kasvimaidot. Kookosmaidosta tulee kookoksen maku, enkä tiedä, sopiiko se ihan perunan kanssa, mutta rohkea voi kokeilla 😀

Vastaa
Leppe 9.05.2020 - 11:09

Nämä ovat huippuhyviä! Pähkäilin, että miten voisin hyödyntää edellispäivältä jääneet perunamuusin jämät, kunnes löysin ohjeesi. Ohjettasi soveltaen tuunasin muusista suussa sulavia rieskoja.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.05.2020 - 10:01

Jes! 🙂 Mahtava kuulla, perunarieskoja on tosiaan helppo tehdä vaikka vain parikin kappaletta ylijäämämuussista 🙂

Vastaa

Jätä kommentti