Koti Hampurilaiset/Sandwichit Näin valmistat parhaat ranskalaiset (V, GF)

Näin valmistat parhaat ranskalaiset (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Itse tehdyt Ranskalaiset

Parhaat ranskalaiset friteerataan vähintään kaksi kertaa, ja sinnikkäin jopa kolme kertaa. Jo kahdella kerralla saa niin hyviä, että jäin jossain vaiheessa liiankin koukkuun itse tehtyihin ranskalaisiin. Siis kerta kaikkiaan täydellisiä ranskanperunoita.

Ohjeita ranskalaisiin riittää. Milloin liotetaan, milloin ei, milloin prosessi kestää päiviä, milloin ne tulevat siinä hetkessä, kun niitä mieli tekee. Kokeilin kerran Heston Blumenthalin kuulemma maailman parhaita ranskalaisia, joita valmistettiin kolme päivää. Ei vakuuttanut. Ei niistä tullut mitenkään kovin rapeita.

Itse tehdyt Ranskalaiset

Ja yleensähän ranskalaisten himo tulee nyt, eikä kolme päivää etukäteen. Vihdoin löytyi erittäin hyvä ohje, jolla ranskalaisia saadaan pöytään vielä saman ruoanlaittokerran aikana. Tämä kaikista toimivin ohje löytyi Tomi Björckiltä. Perunat vain pilkotaan, keitetään, ja sen jälkeen friteerataan kahdesti (tai kolmesti) hieman eri lämpötiloissa. En kuitenkaan ole kertaakaan onnistunut ihan kunnolla säätelemään juuri oikeaa lämpötilaa, ja näinkin erittäin onnistuneita on tullut siitä huolimatta. Älä siis turhaan stressaa.

Paras majoneesi aina ja ikuisesti on tryffelimajoneesi. Majoneesi, johon on sekoitettu tryffeliöljyä maun mukaan. Voi nam. Jos luulet tryffeliöljyn olevan kallista, niin ainakin ihan Pirkalta saa sitä edullisesti ja purkki on erittäin riittoisa, sillä jo pienestä määrästä öljyä saa runsaasti makua.

Suurimmissa osassa kuvia on savupaprikamajoneesia – ja majoneesin maun voit tosiaan aivan itse valita.


Ranskalaiset – resepti

Itse tehdyt Ranskalaiset

Tarvitset

6 isoa, kiinteää perunaa – tai niin monta kuin haluat
n. ½ litraa rypsiöljyä uppopaistamiseen

suolaa

Tryffelimajoneesi

1 dl hyvää majoneesia
maun mukaan tryffeliöljyä (n. 1 rkl toimii mulla)

Valmistusohjeet

  1. Pese perunat. Leikkaa ranskalaisten mallisiksi, kaikki saman paksuisiksi – itse tykkään n. 8mm-1cm paksuisista ;).
  2. Laita vettä kiehumaan kattilaan. Lisää veteen melko reippaasti suolaa ja keitä leikattuja perunoita vedessä n. 7 minuuttia. En osaa antaa tarkkaa aikaa, koska paksuus vaikuttaa tähän niin paljon. Kun haarukka menee juuri ja juuri perunan läpi, niin ne ovat kypsiä. Kaada vedet pois ja nosta perunat talouspaperien päälle, jotta ne kuivavat hieman.
  3. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa n. 150 asteiseksi (käytä lämpömittaria) tai jos ei sinulla ole lämpömittaria, niin kokeile laittaa yksi ranskalainen öljyyn ja jos se alkaa hieman kuplia, niin öljy on ok. Lämpötila ei tosiaan ole niin tarkkaa. Friteeraa ranskalaiset muutamassa erässä tässä 150 asteisessa öljyssä, kunnes perunat saavat hiukan väriä, ja nosta reikäkauhalla aina talouspaperien päälle, jotta se imee rasvan.
  4. (Valinnainen kohta – en ole itse jaksanut friteerata kolmea kertaa, mutta jos jaksat kokeilla, niin nosta tässä vaiheessa lämpötila 160 asteeseen ja friteeraa perunat erissä talouspaperin päälle jälleen nostaen.)
  5. Nosta sitten öljyn lämpötila 180 asteiseksi ja friteeraa perunat uudestaan erissä, kunnes ne ovat kullanruskeita ja sen näköisiä kuin hyvä ranskalainen on, ja nosta jälleen talouspaperien päälle. 
  6. Nosta ranskalaiset talouspaperien päältä tarjoilukulhoon ja rouhi päälle suolaa.
  7. Majoneesia varten sekoita haluamasi määrä tryffeliöljyä majoneesiin.

Itse tehdyt Ranskalaiset

 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti