Koti Arkiruoka Pikkelöi satokausi talteen & Perunavohvelit tofuskagenilla ja pikkelöidyillä kantarelleilla ja kesäkurpitsoilla

Pikkelöi satokausi talteen & Perunavohvelit tofuskagenilla ja pikkelöidyillä kantarelleilla ja kesäkurpitsoilla

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Perunavohvelit. Vegaaninen

Kaupallinen yhteistyö Rajamäen

Jos rakastat perunarieskoja, rakastut taatusti vielä rieskoja rapsakampiin, mutta yhtä perunaisiin perunavohveleihin. Nam. Suolaisen rapeat vohvelit ja viileä pehmeä tofuskagentahna ovat hyvää kahdestaankin, mutta muuttuvat koukuttavaksi kokonaisuudeksi, kun niihin yhdistää vielä happamuuden pikkelöidyistä vihanneksista. Pyhä ruokaneliö on tässä: jotakin suolaista, rapeaa, pehmeää ja hapokasta.

Perunavohvelit. Vegaaninen

Kerran kiinnitin ravintolassa huomiota siihen, että lähes joka annoksessa oli jotakin pikkelöityä. Sen jälkeen olen huomannut saman trendin toistuvan ravintoloissa. Kun annokseen lisää jotakin pikkelöityä tai kunnolla hapokasta, tavallinenkin annos muuttuu yleensä astetta kutkuttavammaksi.

Tofuskagenin olen yleensä tarjonnut pikkelöityjen kurkkujen kanssa, mutta näin kesäkurpitsasesongin keskellä rupesin miettimään, olisivatko kesäkurpitsat hyviä pikkelöityinä. Niitä en olekaan ennen pikkelöinyt. Aivan etikkakurkkujen veroisia raikkaita lisukkeita niitä tulikin – ellei jopa vaihtelun vuoksi parempia.

Vaikkei itse kasvatakaan vihanneksia, kannattaa satokausi hyödyntää. Satokauden vihannekset ovat paitsi maukkaimmillaan myös edullisimmillaan. Loppukesästä juhlitaankin monen suomalaisen kasviksen, hedelmän ja metsänantimen sesonkia. Nyt on aika säilöä kotimaiset maut talteen. Säilöntätapoja on monenlaisia, mutta pikkelöinti on niistä yksi maukkaimmista!

Kun säilöt kasvikset (tai vaikka hedelmätkin) pikkelöimällä eli etikka-sokeriliemessä, saat samalla luotua uusia makuja.

Kiität itseäsi sitten pitkin syksyä. Tai tulevana viikonloppuna, jos käykin niin, että pikkelivihannesten himo saa sinut tyhjentämään purkit ripeämmin.

Eikä pikkelöinnin tarvitse edes olla säilöntää. Pikkelöidä voi ihan hyvin vain tämän illan illallista varten.

Pikkelöinti on myös hyvä tapa pelastaa hävikkiä. Pian nahistuvat vihannekset etikkaliemeen, ja huh, niistä ei tarvitsekaan äkkiä pian keksiä jotakin ruokaa, eikä varsinkaan heittää roskiin.

Pikkelöinti

Pikkelöinti

 

Miten pikkelöidään?

Pikkelöintiin on helppo muistisääntö: 123. 1 osa väkiviinaetikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. 

 

Mutta hei, nyt tätä ei tarvitse edes muistaa. Tänä vuonna 130 vuotta täyttävä Rajamäen on tuonut pikkelöinti-intoisille tavan oikaista: Rajamäen pikkelöintiliemi. Ei tarvitse kiehauttaa vesi-sokeriliuosta ja odottaa sen jäähtymistä. Tämä vaihe on purkitettu pikkelöintiliemeksi. Nyt tarvitsee lisätä vain vesi. Pullossa lukee myös ohjeet tähän, mutta yksinkertaisuudessaan lisätään 1 osa pikkelöintilientä ja 1 osa vettä.

Pikapikkelöinti seuraavaa ateriaa varten: Kaadoin itse 2 osaa Rajamäen pikkelöintilientä ja 1 osan vettä. Hapokkaammassa liemessä kasvikset etikoituvat nopeammin.

 

Pikkelöinti yksinkertaisuudessaan:

  • Pilko kasvikset purkkiin, tai säilö ne kokonaisina. Kokonaisilla kasviksilla kestää huomattavasti kauemmin pikkelöityä
  • Kaada päälle pikkelöintiliemi ja vesi.
  • Sulje purkki. Jätä maustumaan jääkaappiin käyttöä varten.
Pikkelöinti Pikkelöinti

Mausta, jos tahdot

Kun tarpeeksi on harrastanut pikkelöintiä, alkaa tehdä mieli jo kokeilla perusliemen maustamista. Perusliemen sekaan voit sekoittaa esimerkiksi Rajamäen Luomu Liquid mausteita, eli etikoituja kastikkeita tai muita mausteita tai yrttejä.

 

  • Kantarellien liemen sekaan pudottelin vapaalla kädellä sinapinsiemeniä ja laakerinlehtiä
  • Kesäkurpitsojen liemen sekaan lisäsin tuoretta minttua
  • Ainiin, pikkelöin myös paistettuja kesäkurpitsoja! Nämä oli mahtavia. Näiden sekaan vein muutaman lehden mustaherukkapensaasta sekä muutaman tipan Rajamäen Luomu Liquid tilliä.
  • Tomaattien liemen maustoin Rajamäen Luomu Liquid basilikalla.

Pikkelöinti

Pikkelöidyt tomaatit, pikkelöidyt paistetut kesäkurpitsat, pikkelöidyt kantarellit ja pikkelöidyt kesäkurpitsat. Kuvan yllä löydät, miten maustoin nämä.

Mihin säilöä ja kuinka kauan pikkelit säilyvät

Jos olet pikkelöimässä saman päivän ja seuraavan viikon tarpeita varten, riittää kun käytettävät purnukat ovat pestyjä ja siistejä. Jos taas olet säilömässä pidemmäksi aikaa, tulee käytettävien purnukoiden olla steriloituja. Purkit voi steriloida keittämällä ne isossa kattilassa kiehuvassa vedessä tai kuumentamalla niitä 130 asteisessa uunissa 15 minuutin ajan.

  • Peruspuhtaissa purnukoissa pikkelini ovat kuitenkin säilyneet kuukaudenkin jääkaapissa.
  • Steriloiduissa purkeissa pikkelöidyt vihannekset säilyvät avaamattomina ainakin puoli vuotta. Avattuna pikkelit säilyvät noin kuukauden, kunhan käytät aina puhtaita ottimia ja kunhan kasvikset pysyvät liemen pinnan alla.

 

Ja kuten olen aiemminkin sanonut. Kaikkia kasviksia, hedelmiä ja marjoja voi kokeilla pikkelöidä ja saada sitä kautta luotua aivan uusia makuja 😊. Pääsee aina yllättämään itsensä.

Kesäkurpitsoiden lisäksi kokeilin uutena pikkelöidä tomaatteja ja vanhana tuttuna kantarelleja. Ylipäänsä sienet kuin sienet muuttuvat aivan ihaniksi pikkelöityessään. Yleensä nekin, jotka eivät muuten pidä sienistä, pitävät etikkasienistä. Itsekin opin oikeastaan tykkäämään sienistä etikka-kantarellien kautta.

 

Etikkakasvikset sopivat esimerkiksi:

  • Salaatteihin – korvaa yksi salaattisi kasvis pikkelöidyllä versiolla ja saat ihan eri salaatin! Kokeile esimerkiksi pikkelöityjä kantarelleja mustikka-kantarellisalaattiin.
  • Kermaisen suolaisen tuhdin risoton päälle pikkelöityä kantarelleja. Esimerkiksi sienirisoton tai sahramirisoton kanssa.
  • Pyörykät, muusi + pikkelöidyt kesäkurpitsat tai sienet
  • Lämpimät juusto-basilikabruschetat + pikkelöidyt tomaatit
  • Pitaleipien väliin – kokeile esimerkiksi pikkelöityä kukkakaalta tai kesäkurpitsaa
  • Kermaisten, tuhdimpien keittojen kanssa
  • Yleisesti kaiken vähän suolaisemman ja täyteläisemmän pariksi

 

Tässä vielä uusin resepti, perunavohvelit, jonka pikkelöidyt kesäkurpitsat ja kantarellit kruunaavat.


Perunavohvelit, tofuskagen ja pikkelöidyt kantarellit&kesäkurpitsat – resepti

Perunavohvelit. Vegaaninen

Markus: ”Siis nam mikä rapeus näissä vohveleissa! Ihan kuin perunarösti. Vitsi kelaa, nää ois varmasti joku menestys jossain Helsingin lippakioskilla: rapea perunavohveli täytteineen käteen ja nauttimaan.”

Nämä ei olekaan ihan tavallisia vohveleita. Vaan erittäin perunaisia vohveleita. Ja perunan kanssa etikoidut kasvikset sopivat erityisen hyvin. Vohvelit valmistetaan käytännössä melkein vain perunamuusista. Jos rakastat perunarieskoja, ihastut näihinkin! Jos et omista vohvelirautaa, voit täyttää tietysti tavallisia lettuja skagenilla ja etikkavihanneksilla tai täytä naposteltavaksi perunarieskat näillä samoilla täytteillä.

Meillä on iso vohvelirauta, ja yhdestä vohvelista lähtikin jo hyvin nälkä. Joskus on lupa myös oikaista: käyttämällä valmisperunamuusijauhetta, nämä muuttuvat arjen nopeaksi ruoaksi.

Vegaanisia ja gluteenittomia.

6 vohvelia

Tarvitset

Perunavohvelit

1 litra perunamuusia
1 dl kauramaitoa
1 dl perunajauhoja
1 dl löyhästi mitattua tilliä (ei pakollinen, mutta antaa lisämakua)
1 tl suolaa (ellei muusi ollut jo suolaista)

rypsiöljyä paistamiseen

Valmistus

  • Sekoita muusin joukkoon kauramaito, perunajauhot, tilli ja suola. Lisää vohveliraudalle rypsiöljyä. Paista perunavohvelit raudan välissä kullanruskeiksi.

Perunavohvelit. Vegaaninen

Kuva havainnollistaa, minkälaista muusitaikinan kuuluu olla. Se ei ole perinteistä kaadettavaa taikinaa vaan aikalailla paksua muusimaista – kuten perunarieskataikina. Usko pois, vohveliraudan välissä muusi muuttuu ilmavan rapeaksi =).

Tofuskagen

1 pkt (n. 300 g) kylmäsavutofua
1 dl vegaanista majoneesia tai aiolia
½ pieni punasipuli
3 rkl tuoretta tilliä
1½ tl dijon-sinappia
1 rkl sitruunamehua
rouhittua mustapippuria
n. 1/3 tl suolaa

  • Muussaa tofu esimerkiksi haarukalla muruksi. Hienonna punasipuli ja tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Tarjoa pikkelöityjen kesäkurpitsojen ja/tai kantarellien kera. 

Pikapikkelöi, jos sinulla ei ole kasviksia jo ennestään pikkelöitynä:

½ kesäkurpitsa tai kourallinen kantarelleja
1 dl Rajamäen pikkelöintilientä
½ dl vettä

Pilko kesäkurpitsat siivuiksi. Putsaa ja hienonnat kantarellit. Kaada kasvikset purkkiin ja kaada päälle pikkelöintiliemi ja vesi. Anna maustua vähintään 30 min.

Pikkelöinti

 

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Alisa Lehtinen 29.10.2022 - 13:53

En olisi uskonut, että lähes pelkästä perunasta tulee näin herkullisia vohveleita 🙂 Meillä ei ole muusia yleensä ja halusin tehdä ihan perunoista, joten keitin 1 kg perunoita. Tein niistä tasaisen soseen lisäämällä 4 dl kauramaitoa ja 0,5 dl öljyä sekä hieman suolaa. Tähän lisäsin sitten 2 dl perunajauhoja ja 1 dl kaurajauhoja. Ja toki rakastamaani tilliä! Tästä määrästä tuli neljälle kahden päivän ruoka, puolet taikinasta säilyi hyvin jääkaapissa yön yli, joten sai toisenakin päivänä tuoreita vohveleita 🙂 Päälle tofuskagenia, pikkelöityä kesäkurpitsaa ja lehtikaalisalaattia, nam!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.11.2022 - 08:59

Kiitos! 🙂 kiva kun teit näitä. Siis eikö, yllättävää että itse perunasta saa tosi hyvät vohvelit 🙂

Vastaa

Jätä kommentti