Koti Suomi-matkat Meillä on maailman kaunein meri – Saaristomeri ja video Itämeren suojelun hyväksi

Meillä on maailman kaunein meri – Saaristomeri ja video Itämeren suojelun hyväksi

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Björkö

Teimme 10 minuutin videon Saaristomeren kauneimmista saarista, mitä elävöittää Markuksen kertomus saarista ja niiden historiasta. Pinnalta katsottuna huikaisevan kauniin Itämeren todellinen tila paljastuu pinnan alle sukeltaessa. Teimme videon Itämeren suojelun hyväksi.

Saaristomeri. Sinne on Rovaniemeltä pitkä matka, mutta kaukana sai kokea olevansakin. Ikään kuin olisi siirtynyt ajassa vuosikymmeniä taaksepäin paikkaan, jossa aika on pysähtynyt. 

Kesäloman kohokohta oli tänä vuonna jotain muuta kuin vaellus. Vaikka vaellusta rakastankin, niin oli purjehdus Saaristomerellä jotain tyystin erilaista ja äärimmäisen rauhoittavaa ja palauttavaa lomaa. Pääsimme Markuksen kanssa purjehdustaitoisen isäni kanssa purjeveneelle maailman kauneimpaan saaristoon eli Saaristomerelle. Samoilla kallioilla olen jo pienenä lapsena hypellyt, mutta pienenä lapsena paremmin on jäänyt mieleen sammakot, perhoset, meduusat, kanervat, lampaat ja veneessä syödyt keksit kuin varsinainen saaristo kokonaisuudessaan. Veneellä, saatika kunnolla saaristossa, en ollut käynyt 20 vuoteen. En muistanut, kuinka sykähdyttävän kaunista saaristo on. Todellinen helmi.

Björkö

Suomen saaristo on samalla maailman suurin saaristo. Yli 40 000 saarellaan se päihittää jopa koko Indonesian valtion. 

Saaret ovat kaikki ihanan pieniä. Siksi et näe täällä liikennettäkään. Saaret pääsee kiertämään helposti jalan ja jokaisessa asutussa saaressa on oma parin kilometrin mittainen luontopolkunsa. Kun se on kierretty, on aikaa vain olla. Olla ja lukea kirjaa. Tietokoneenkin otin mukaan, mutta sitä ei tehnyt mieli ottaa esille. Internet-yhteydet eivät yleensä toimineet veneestä, vaan vain korkeammalta kalliolta, joten puhelimellakaan ei tullut turhaan oltua.

Ruoanlaitto oli ihan oma lukunsa. Lämpimillä helteisillä säillä ei veneen kosteassa ilmastossa säilynyt juuri mikään kasvis paria päivää enempää.

Mutta saaristossa heinäkuun helle ei ollut yhtä paha kuin mantereella. Tuuli vilvoitti pahimmassa helteessä ja toisaalta mantereen ukkoskuurot eivät päässeet tiivistymään vielä saaristossa – kuin kerran. Saaristossa onkin Suomen eniten aurinkoisia päiviä.

Saaristoon ilman omaa venettä

Eikä saaristo ole vain veneilijöiden. Pärnäsistä lähtee yhteysalus Baldur, jonka kyydissä pääsee ilmaiseksi matkustamaan lähes kaikille näistä saarista, joissa itsekin kävimme. Nötö, Aspö, Jurmo ja Utö. Myös suosikkisaaremme Björkööseen kulkee toinen yhteysalus. Saaristossa on muutenkin hyvä yhteysalusten verkosto, eli meri tai veneen omistanen ei ole este tänne matkaamiseen.

 

 

Aspö

Aspön idyllinen kalastajakylä, jossa saatat iltaisin kuulla haitarin soivan

Aspö

 

 

JungfruskärJungfruskär erosi kaikista muista käymistämme saarista. Muissa aaltojen silottamissa kalliorantaisissa saarissa lajistoon kuului lähinnä karuissa olosuhteissa kasvamaan kykeneviä mäntyjä. Jungfruskärissä oli ainutlaatuinen lehdesniitty rikkaine ja harvinaisine lajistoineen.

 

Björkö

Björkö on tunnettu sisäjärvestään. Vain kapea kannas erottaa makean sisäveden merestä. Björkö oli myös lempisaaremme uskomattoman kauniina rantakallioineen.

Björkö

Monimuotoisessa Björkössä päätyi yhtäkkiä sileiltä rantakallioilta vehreään sademetsään

Björkö

Björköstä löytyy myös rohkean nuoren pariskunnan pitämä kahvila, Cafe Björkö. Santeri ja Tiia ostivat vanhan, suoraan sanottuna ränsistyneen purkua vailla olevan rötiskön, ja kunnostivat siitä upean kahvilan saarella, jossa ei ole edes sähköä tai vakituisia asukkaita. Ihailtavaa reippautta! 

BjörköCafe Björköstä saa kaiken lisäksi upeita leivonnaisia, jotka myös maistuivat taivaallisilta 

Björkö

Useammaltakin saarelta sai todella hyvää pullaa. Tässä Cafe Björkön juuripullat, jotka ostettiin mukaan iltapalaksi. Jurmon kaupasta sai myös todella pehmeää ja hyvää vastaleivottua pullaa.

Björkö

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun meillä on täällä maailman kaunein meri.

Björkö

Utö on Saaristomeren viimeinen saari. Sen majakka valaisee yhä merenkulkijoille reittiä. Utössä on myös koulu ja asukkaita vuoden ympäri. Täällä kannattaa ehdottomasti mennä Hannan pitämällä majakkakierrokselle, jossa Hanna kertoo reilu tunnin ajan omalla mukaansa tempaavalla tyylillä kiinnostavia tarinoita saaren elämästä ja sen surullisen kuuluisista haaksirikoista. Itse majakkaankin pääsee kiipeämään.

Björkö

Björkö

 

Björkö

Sainhan sinut vakuuttuneeksi Saaristomeren upeudesta. Pinnalta se on todellakin yksi Suomen ja maailman kauneimpia paikkoja. Jotta se säilyisi vielä tuleville sukupolville, Itämeri tarvitsee meidän yhteistä apua. 

Itämeri on pinnalta kaunis. Syvempää tarkastelua se ei sitten kestäkään. Itämeri on huonossa hapessa, kirjaimellisesti. Itämeren rehevöitymisen huomaa ihan omin silmin. Purjehtiessa illuusio kaiken kauneudesta ja puhtaudesta aina hetkeksi rapautui, kun tuuli työnsi meitä kilometrikaupalla lainehtivien paksujen sinilevälauttojen läpi. Sinilevää oli suorastaan paksuna puurona pinnan alla.

Itämeren suojelemiseksi ja vesistöjen parantamiseksi paras vaikutuskeino on lahjoittaa jollekin Itämerta tukevalle säätiölle, sekä miettiä kulutusvalintojaan. Suosia kasvisruokaa ja kaloista kannattaa syödä särkikaloja. Olen kirjoittanut tarkemmin Itämeren rehevöitymisestä, sen syistä ja ratkaisusta blogipostauksessa viime vuonna John Nurmisen Säätiön kanssa yhteistyössä. Postauksesta löytyy myös Itämerimenu.

Itämeren suojelua edistäviä säätiöitä ja hyväntekeväisyyskohteita

 

 

 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti