Koti Vegaani Vegaaninen tammikuu – Mitä vegaani laittaa leivän päälle ja tuotevinkkejä vegaanisempaan arkeen

Vegaaninen tammikuu – Mitä vegaani laittaa leivän päälle ja tuotevinkkejä vegaanisempaan arkeen

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Aloitin itse tammikuun vegaanihaasteen jokunen vuosi sitten (2017?), minkä jälkeen niin ruokavalioni kuin blogini on muuttunut vegaanisempaan suuntaan. Edellenkään en ole vegaani, enkä näe tarvetta yrittää ollakaan 100% jotain, mikäli se ei tule luonnostaan. Innostun aina, kun kauppoihin tai ravintolaan on tullut uusi vegaanituote tai vegaaninen annos. Mielelläni suosin vegaanisia vaihtoehtoja ja kokeilen uusia vegaanisia tuotteita – koskaan ei tiedä mikä yllättääkin ja jää käyttöön :).

Ruokavalioni on tosiaan kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta muuttunut vegaanisemmaksi, ja tästä isoin kiitos on tietysti hyvien niin kutsuttujen lihankorvikkeiden, sekä vegaanisten maitotuotteiden. Osaahan sitä tehdä herkullista kasvisruokaa ihan kasviksista ja palkokasveistakin, mutta kyllä nämä nyhtikset, beanitit, härkikset, oumphit ja muut kaverit tuovat paljon lisää variaatiota ruoanlaittoon. Mitä enemmän vegaanisia vaihtoehtoja löytyy tuotevalikoimasta, sitä helpompaa on tietysti kokata monipuolisesti ja helposti vegaanisia annoksia. 

Intialainen mulligatawny. Vegaaninen

Parhaat vegaaniset arkiruoat

Viime vuonna teinkin tammikuuksi blogipostauksen 30x suosikki vegaaniset arkiruokani. Kannattaa ensisijaisesti aloittaa vaikka niistä ja aloittaa vain kokkailu. Kokkailemalla sitä oppii. Eikä yksikään ruoka ”maistu vegaaniselta” -vaan ihan normaaliruoalta. Eräskin sekasyöjä sanoi, että hän kokkailee nykyään aina lasagnen tuolla vegaanisen lasagnen ohjeella, vaikka onkin sekasyöjä – on kuulemma ihan niin hyvää! Päivitin tuota listaa viime vuoden aikana kokatuilla lemppareilla.

Moni ei uskalla tarttua vegaanihaasteeseen, sillä pelkää jo alkuun sitä, että mitä jos lipsun ja mitä jos en tykkääkään vegaanijuustosta? Mitä sitten laitan leivän päälle? Kannustan sinua tarttumaan vegaanihaasteeseen sillä asenteella, että ei tarvitse vegaanihaasteen aikanakaan välttämättä ihan viimeistä murua myöten syödä vegaanisesti. Parhaansa yrittää. Näin sitä todennäköisemmin saa pysyvääkin ruokakäyttäytymismuutosta aikaan :). Työpaikkaruokalassa ei esimerkiksi aina löydy vegaanista ruokaa. Liittymällä Vegaanihaasteen, saa sen aikana jatkuvasti uusia vinkkejä vegaanisesta ruoasta. 

Vegaaniset tuotevinkit

Ajattelin tähän koostaa usein kysytyistä vegaanisista kysymyksistä muutamia, joista toivottavasti on vasta vegaaniruokaan tutustuvalle iloa :). Suoria tuotevinkkejä kysytään usein (esim. mikä ois paras margariini leivälle?), ja täytyykin sanoa, että esimerkiksi vegaanisten creme fraichen tai vegaanisten kauramaitojen makueroissa on paljon enemmän eroja kuin vaikkapa lehmänmaitopohjaisissa kermoissa tai maidoissa. Voi olla siis isokin makuero, ostaako Oatlyn tai Juustoportin fraichea. Toinen tykkää toisesta, toinen toisesta. Ei kannata yhden tuotteen perusteella tuomita, ettei pitäisi vaikkapa vegaanisesta tuorejuustosta. En tietenkään ole maistanut kaikista tuotekategorioista kaikkien eri tuottajien tuotteita, joten en voi absoluuttista vertailua tässä tehdä, mutta vinkkaan kuitenkin, mitä itse olen tykännyt käyttää. Ehkä näillä pääsee vauhtiin.

Mitä leivän päälle?

Tästä pitää joskus vielä tehdä oma postaus erilaisine itse tehtyine tahnoineen. Tässä kuitenkin suosikkejani:

  • Hummukset (+ kirsikkatomaatti ja vähän seesaminsiemeniä on lempparikomboni)
    • Hummus + muut kasvikset
    • Hummus + Pirkan cashew-tomaattipestoa vielä päälle
  • Juustoa ei monesti edes tarvitse miettiä, mutta tofusta (maustamaton/marinoitu) saa hyviä siivuja juuston sijaan leivän päälle
  • Auran pehmeät, maustetut tuorejuustot, kuten valkosipuli tai yrtit&pesto – näiden kanssa vielä vähän tomaattia päälle
  • Ei ihan joka päiväiselle leivälle, mutta hyvä erikoisempi leipä on: margariini, sinappi, tofusiivut ja tomaatti
  • Hyvänmakuisia maidottomia margariineja löytyy runsaasti nykyään. Keijun Merisuolaa käytän itse eniten.
  • Ilon cashewpohjainen tuorejuusto – erityisesti se valkosipuliversio
  • Violife creamy cheddar flavour maistuu ihan sulatejuustolta.
  • Yosan tomato&basil kauralevite – ei taida enää olla myynnissä?
  • Maapähkinävoi sekä tahini sopii tosi hyvin ruisleivän kanssa. Vihanneksia vaan päälle.
  • Itse tehdyt tahnatkin sopivat, mutta itse kaipaan arkisena leivänpäällisenä jotain helppoa kaupasta ostettavaa.

Välipalaksi? Vegaanisista jogurteista ja rahkoista

Mitä kukakin nyt yleensä tykkää syödä välipalaksi :). Itse syön leipää (katso edellinen kohta) ja rahka-jogurttia. Lähes joka päivä syön Alpron greek style/go on (en tiedä enää kummalla nimellä kulkee) soijapohjaista välipala-jogurttirahkaa. Sellaista 150g purkeissa myytävää kerrosjogurttia. Jogurtti on ehkä väärä sana, sillä se on paksumpaa kuin jogurtti. Joka tapauksessa näistä passion-maku on ehdoton suosikkini. Siitä purkista alkoi oikeastaan koko vegaanisten maitotuotteiden kokeiluni aikoja sitten huomatessani, että nam siis soijapohjainenkin jogurtti voi olla hyvää! Myös Fazer Aidon kauravälipalajogurtteja tulee ostettua (hilla ja mustikka ovat suosikkini). Tästä katergoriasta löytyy kyllä tosi paljon hyviä tuotteita, enkä jouda luettelemaan niitä kaikkia.

Maustamattomista jogurteista suosikkini on Alpron soijapohjainen natural ja Alpron kookoksen makuinen jogurtti. Plantin kaura- sekä soijapohjainen maustamaton jogurtti ovat samoin tosi hyviä ja neutraaleimman makuista (eniten lehmänmaitopohjaisen makuista), mutta niitä on harvoin missään myynnissä.

Maustetuista jogurteista useiten tulee ostettua Yosan Mango kauravälipalaa (ja muitakin Yosan 400g maustettuja purkkeja) sekä Fazer Aito 1 litran tölkeissä myytävää mustikan makuista kaurapohjaista jogurttia. Myös Mö:n kaurapohjaisia jogurtteja, kun niitä on saatavilla. Niin ja Plantin mansikka-raparperigurttia myös! Jogurteista oikeastaan kaikki maistamani ovat yleisesti olleet hyviä, joten mainitsin muutaman, jotka ensimmäisenä tulivat mieleen.

Turkkilaisista jogurteista Oatlyn ja Alpron Greek style ovat hyviä vaihtoehtoja.

Parhaat vegaanijuustot?

Riippuu aivan käyttötarkoituksesta. Edellisessä mainitsin jo leivänpäällisjuustot. Näin yleisesti Violifen juustoihin voi luottaa. Varsinkin Violifen ”fetajuusto” on aivan ihanaa – jopa ehkä parempaa kuin ”normi”feta. Sitä voi murustella salaattiin/ruokaan, mutta se ei kestä kuumentamista. Porlammin vuustokuutiot ovat myös hyviä fetamaisia kuutioita, joita voi myös kuumentaa. Violifen Epic Mature cheddar on todella hyvä juusto raastettavaksi ruokiin tai leikattavaksi hampurilaisjuustoksi. Violifen grill me mediterranean style (eli halloumin kaltainen) on myös hyvä – no halloumin kaltainen juusto.

Ilon cashewpohjainen ”valkohomejuusto” on hintava, mutta paras vegaaninen herkuttelujuusto, jota olen maistanut. Osa kertoo ostavansa myös Violifen fetaa herkuttelujuustoksi.

Kauramaidot ja muut kasvijuomat

Jokaisella on omat suosikkinsa. Itse tykkään normaaliin käyttöön eli ruoanlaittoon, puuroon jne Fazer Aito normaalista kauramaidosta (ei siis luomu (luomukasvimaidoissa ei ole lisättyä D-vitamiinia eikä B12-vitamiinia), eikä barista). Kahviin tykkään eniten käyttää Oddlygood Baristaa, sillä se vaahdottuu niin ihanasti, kun purkkia kunnolla ravistaa, että tuntuu kun joisi capuccinoa. Makukin on kahvissa ihanan lempeän kermainen. IKaffe on myös hyvä, mutta Oddlygoodissa voiton vie kotimaisuus. Osa kauramaidoista juoksettuu kahvissa ja joskus kahvikauramaidotkin saattavat sen tehdä, mikäli kahvi sattuu olemaan polttavan kuumaa. 

Soijamaitoa käytän harvemmin, mutta Alpron natural soijajuoma on niistä suosikkini. Manteli-ja cashewjuomia tai riisimaitoa käytän hyvin harvoin. Ne ovat rakenteeltaan vetisempiä/juoksevampia kuin useimmat kaura-tai soijajuomat.

Vegaaniset vispit, kaurakermat, fraichet ja tuorejuustot

Vispi/kuohukerma? Parhaiten ja nopeiten vaahtoutuu Fazer Aito kauravispi. Se on myös tosi hyvän makuinen. Sitä käytän eniten ja yleensä resepteissäni on juuri sitä, kun puhutaan vaahtoutuvasta tai vegaanisesta kauravispistä.

Kauraruokakermoissa en ole havainnut merkittäviä makueroja ja käytän mitä milloinkin. Itse en maista eroa, onko ruoka tehty kauraruokakermaan vai tavalliseen lehmänmaito-ruokakermaan. Maustetuista versioista Fazer Aito juustonmakuinen kauraruokakerma on ihan mahtavan juustoisan makuinen.

Kermaviilinä Plantin Greek Style

Fraichena käytän usein Plantin fraicheja(soijapohjainen ainakin), mutta sitäkin löytyy vain harvoin kaupasta.

Tuorejuustoista Sheesen maustamaton tuorejuusto on hyvä leivontaan. Leivonnassa useimmiten tulee kuitenkin käytettyä Oatlyn påmackania, sillä sitä on parhaiten saatavilla. Sekin toimii oikein hyvin.

Vaniljakastike? 

Kaikki ovat olleet hyviä. Fazer Aito kaura-vaniljakastiketta olen eniten käyttänyt, ja se vaahtoutuu hyvin. 

Usein käytän vaniljakastikkeen sijaan Yosan vaniljakauravälipalaa, sillä se maistuu ihan vaniljavanukkaalta.

Parhaat jäätelöt?

Kolmen kaverin Marjat&Karamellikeksi on ihan paras. 

Sorbetit ovat oikeastaan aina vegaanisia. 

Nykyään löytyy niin mieletön valikoima vegaanisia jäätelöitä, että vaikea tosiaan valita ihan parhaita. Vaniljajäätelönä käytän useimmiten Ingman Choicen riisi-/soijapohjaista jäätelöä. Roarin hasselpähkinäjäätelö ja kookos-mango-passion tulee myös heti mieleen hyvistä vegaanisista jäätelöistä.

Beanit-nuudeliwokki. Vegaaninen

Beanit-wokki

Vegaanisista kasviproteiineista

Näitä on nykyään vaikka kuinka paljon niin kylmähyllyissä kuin kuivahyllyissä – ja pakasteessa aimo kattaus lisää niitä. Riippuu aivan käyttötarkoituksesta, mikä on hyvä mihinkin. Näistäkin voisi tehdä oman postauksensa, sillä kaikkia en pysty käsittelemään.

Perinteisimpiä ovat pavut, linssit ja kikherneet sekä muut palkokasvit. Erityisen hyvin ne sopivat Lähi-Idän ja intialaisiin ruokiin. Ja pavut meksikolaisiinkin. Toki saa ihan itse soveltaa. Linssit toimivat vaikka ja missä suomalaisesta italialaiseen ja intialaiseen -niistä olenkin kerännyt erikseen postauksen: ”Parhaat linssireseptit”. Älä myöskään unohda vanhaa kunnon soijarouhetta. Maustamalla siitä saa ihan todella hyvää. Se sopii ”jauhelihaksi” moneen itämaiseen ruokaan, makaronilaatikkoon ja itse tehtyihin soijapyöryköihin

Eniten pidän tofusta. Tofusta löytyy oma tofun käsittelyoppaansa. Kun tofun kuivaa ja paistaa, niin se sopii lähes mihin ja minkämaalaiseen ruokaan tahansa.

Beanitissa on hyvä maku ja kiva rakenne, joka ei hajoa kastikkeissa. Siinä on aika lihaisan kaltainen rakenne sekä umaminen maku, ja sopiikin moneen ruokaan, johon joku muu paistaisi lihanpalasia tai kanaa (kokeile vaikka beanit wokki). Beanitin murusta tykkään myös tosi paljon! Käyttötavoiltaan sitä voisi käyttää kuin ruskistettua jauhelihaa. Sitä laitan usein pastan sekaan, kun haluaa jotakin proteiinia, joka ei muhjaannu, ja jota ei tarvitse erikseen maustaa. Nyhtökaura on myös suosikkejani – sitä voi paistaa kuumalla pannulla rapeaksi (kokeile vietnamlainen karamellisoitu nuudelisalaatti) tai laittaa kastikkeen joukkoon, jossa se saakin vähän muhjaantua. Nyhtökaura ei maistu mitenkään erityisen lihaisalta, mutta sisältää tietämykseni mukaan parhaan kattauksen ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.

Arkea helpottaakseni käytämme joskus valmiita soijapyöryköitä (jotka maistuvat ihan valmislihapullilta). Anamman (pakaste) ja Naturlin (pakaste) ovat ainakin hyväksi havaittuja. Näitä perunamuussin kanssa tai pastakastikkeen joukkoon ja maistuu kuin söisi lihapullaruokaa. Boltsi-pyörykät ovat kyllä ihan lemppareitani kaikista valmispyöryköistä. Ne rapeutuvat paistaessa pinnalta, ovat täynnä terveellisiä siemeniä ja hyvää makua! Nekin sopivat perunamuussin kanssa. Myös salaatin kanssa.

Aivan kanalta maistuu pakasteesta löytyvät Hälsans Kökin soijafilesuikaleet. Ne eivät muhjaannu kastikkeissa, mutta kannattaa silti paistaa pinnat erikseen pannulla. Käytä niitä, kuten paistaisit kanasuikaleita.

Arjen suosikkimme pastojen seassa on Oumphin timjami-valkosipulisuikaleet. Nekin muistuttavat rakenteeltaan kanaa ja maistuu tosi hyvältä. Nekään eivät muhjaannu kastikkeissa, mutta kannattaa silti paistaa pinnat erikseen pannulla. 

Toivottavasti vasta vegaanisempaa ruokavaliota aloitteleva löytää tästä nyt jotakin vinkkiä :). Aihehan on loputtoman pitkä, ja esimerkiksi vegeproteiinien kohdalla löydät varmasti parhaiten omat suosikkisi vain kokeilemalla ja vaihtelemalla eri reseptien proteiinia. Sama koskee kaikkia muitakin tuotteita – oma suosikki löytyy kokeilemalla. Kirjoitin tämän, sillä usein saan kysymyksiä, mitä juuri itse suosittelen mihinkin. Ainakin näistä voi tosiaan lähteä liikkeelle. Leivontaan tai jäätelöä enempää herkkuihin ei nyt perehdytä tällä kertaa.

Saat toki myös kysyä täsmävinkkiä tai suositusta johonkin sinun mieltäsi askarruttavaan vegaanituotekysymykseen.

 

 

 

 

Jäikö nälkä?

9 kommentit

Jenni 4.01.2021 - 20:39

Lidlin savutofu on myös hyvää leivän päälle! Se on sopivan kiinteää, niin siitä saa juustohöylällä leikattua kivan ohuita siivuja Yhdessä vaiheessa söin jatkuvasti tälläistä komboa: paahdettu leipä, Lidlin hummusta, savutofua, avokadoa ja seesaminsiemeniä, mahdollisesti vielä ripaus suolaa ja pippuria. Niin hyvää

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.01.2021 - 16:03

Mmm nam! Voin kuvitella! Tykkään tosiaan tofusta leivän päällä, mutta Jalotofun ei ole siivutettavaa. Lidlin taitaa tosiaan ollakin vähän kiinteämpää. Täytyypä kokeilla sitä :). Kiitos!

Vastaa
Glotter-Bäckerin 5.01.2021 - 20:56

Ai että, kuulostaa todella hyvälle eväsleivälle! Lidlin tofu on tosiaan hyvää, kiinteää ja oikeasti savustettua.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 5.01.2021 - 15:32

Hyvä postaus! Lisäisin tuohon levitelistaan vielä vaalean tahinin ja maapähkinävoin. Molemmissa on makua ja ravintoarvot vastaavat juustoa. Erityisesti tahini sopii paahdetulle ruisleivälle ihan täydellisesti, päälle vielä perus kurkut, salaatit ja paprikat.

Lihakorvikeproteiineja kutsuisin mieluummin kasviproteiineiksi. Ei mitään korvikkeita 😀

Meillä jääkaapista löytyy AINA Oatly Turkkilaista (korvaa kermaviilit, rahkat ja jogurtit) sekä Kotimaista kaurajuomaa ja kauraruokakermaa (ihanan pehmeä, makea maku). Fazerin Yosa ja Aito on myös hyvänmakuisia, mutta osa niistä on tehty Ruotsissa 🙁 Viljan ja veden kuskaaminen Itämeren halki on vaan niin pöljää.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.01.2021 - 16:13

Totta :). Mietin kanssa sitä sun tahini-oliiviöljysekoitusta, jolla sen saa juoksevammaksi. No niinpä, ne ei oo mitään korvikkeita, mutta moni kutsuu niitä sillä nimellä :D. Pääasiassa halusin käsitellä näitä monelle oudompia ja uudempia nyhtiksiä ja oumpheja, joten siksi nimesin otsikon ensin lihankorvikkeiksi.
Ja ihan totta, turkkilainen ”jogurtti” on ihan supermonikäyttöistä. Se käy moneen paikkaan :).

Vastaa
Laura 6.01.2021 - 12:10

Leivän päälle sopii myös margariinin ja kasvisten kaveriksi fazerin yosa kaurapala viipaleina. On tofun kaltaista.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.01.2021 - 17:45

Ihan totta! 🙂 Unohdin ihan sen 🙂

Vastaa
Mari A. 12.01.2021 - 15:16

Jos rakastaa suolasta ja kaipaa oikean mätitahnan makua, niin Vegiar-merilevätahna on parasta ruisleivän päällä <3 Mutta ehkä kuitenkin vaan herkutteluun ettei verenpaineet nouse liikaa..

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.01.2021 - 17:48

Hei joo! Hyvä, olin jo ihan unohtanut ton. Tosi hyvää! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti