Koti Jäätelöt Sangriasorbetti

Sangriasorbetti

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Sangriasorbetti.

Mitä tehdä, kun jääkaapista löytyy lähes täysi, avattu pullo punaviiniä, joka uhkaa pian muuttua etikaksi, ellei sitä käytä? Hmm.. Oisko sangriaa viikonlopun piknikille? Vai keittääkö pasta punaviinissä saaden punaviinipastaa? Ei ehkä kesähelteellä mitään punaviinipataakaan viitsi laittaa uuniin. Jotakin, johon tulisi punaviiniä reippaasti. Voisikohan punaviiniä käyttää jäätelöön?! Jäätelöä tekisi eniten mieli! Olenhan tehnyt mansikka-roseviinisorbettia, niin käviskö punaviini kanssa? 

Punaviini kuulostaa omaankin mieleen jo vähän hassulta jäätelömaulta, joten siksi googlaan, onko joku tehnyt näin? Hmm, kyllä on tehnyt. En löydä hirveästi mitään arvioita, onko se hyvää vai ei. Palaan takaisin sangriaideaani.  Turvallinen vaihtoehto. Mutta.. Entäs sangriasorbetti?! Tämähän idea kuulostaa jo kokeilemisen arvoiselta! Uskon, että siitä voisi tulla hyvää, kun kerran sangriakin on. Googlaan huvikseen, onko joku tehnyt sellaista. Englanninkielisiä reseptejä on muutamia. Tätä on siis tehty, ja ajatus kuulostaa mahtavalta, joten ei kun kokeilemaan! Ihmettelen itsekin, miten näin mahtava idea tuli omaan mieleeni :D.

Sangriasorbetti.

Ja VAU! En olisi koskaan uskonut, että näin reippaasti punaviiniä sisältävästä sorbetista voisi tulla ihan mielettömän hyvän makuista! Viini tavallaan maistuu ja tavallaan ei. Pelkästään hyvällä tavalla, niin että se antaa säväyksen jotakin vähän syvempää aromia. Sitä pääsi maistamaan moni muukin, kun halusin sitä maistattaa ja vakuuttua, että muutkin ovat samaa mieltä. Tuli pelkkiä ihastuneita kehuja, eikä yksikään osannut arvata sorbetin olevan punaviinipohjainen :D. Viini on myös keitetty eli alkoholia sorbetissa ei ole.

Sangriasorbettiin tulee siis sangrian perusmaut eli appelsiinimehu ja punaviini. Sekaan tuli kaikenlaista, mitä sangriasta yleensä löytyy koristeena, jotta sorbetista tulisi marjaisamman makuinen.

Vinkki: vein sorbettia ulos ruokatermarissa, ja sehän säilyi hienosti jäätelömuodossaan. Muutoin sangriasorbetti sulaa kyllä aika nopeasti eli pitää olla vikkelä syömisen kanssa.


Sangriasorbetti – resepti

Sangriasorbetti.

Aloita valmistus ainakin päivää ennen tarjoilua.

Tarvitset

4 dl punaviiniä
2 dl appelsiinimehua
½ vihreä omena pilkottuna
2 dl pakastemansikoita
1 dl pakastevadelmia
½ sitruunan kuori ja puristettu mehu
1 3/4 dl sokeria

Valmistus

  1. Lisää kattilaan punaviini, appelsiinimehu, omena, mansikat, vadelma ja sitruunan kuori sekä mehu. Keitä hiljakseen n. 30 minuutin ajan. Näin alkoholi haihtuu ja maut tasoittuvat paremmin. 
  2. Lisää sokeri ja anna sen liueta seokseen. Ei tarvitse enää lämmittää. Soseuta sauvasekoittimella. Jätä seos jäähtymään huoneenlämpöiseksi. Itse pidin tässä vaiheessa vielä yön yli jääkaapissa, jotta maut pääsevät imeytymään tasaisesti koko sorbettiin. 
  3. Seuraavana päivänä laita jäätelö jäätelökoneeseen. Sorbetin valmistuminen kesti omassa koneessani (Wilfan kompressorikone) tasan 60 minuuttia, jolloin siitä tuli ilmavaa. Alku näytti siltä, että tuleeko tästä koskaan jäätelöä, mutta valmistus vain vei hieman tavallista pidempään.
  4. Pakasta vielä yön yli, sillä koneesta tullessa sorbetti on helposti vielä hieman löysää.

 

 

Jäikö nälkä?

4 kommentit

sanna 14.06.2021 - 23:02

Apuaaa, menee jo liian täydelliseks.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.06.2021 - 12:19

Tsih, kiitos 🙂

Vastaa
Tiina 25.06.2021 - 08:33

Siivilöidäänkö seos ennen kuin lisätään jäätelökoneeseen vai laitetaanko kakki omenat ja mansikat palasina mukaan massaan?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 28.06.2021 - 15:00

Hei, aivan erittäin hyvä kysymys. Korjasin reseptiä, eli ne soseutetaan sauvasekoittimella mukaan :).

Vastaa

Jätä kommentti