Koti Jäätelöt Pistaasijäätelö (V, GF)

Pistaasijäätelö (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Pistaasijäätelö. Vegaaninen

Pistaasijäätelö.. Hyvää pistaasijäätelöä voittaa vain harva jäätelö. Pistaasijäätelörakkaus lienee myös yksi merkki aikuisesta mausta – ainakin näin olen yhtäkkisen pistaasijäätelörakkauden itselleni perustellut.

Ennen en voinut yhtään käsittää, miten joku pitää pistaasijäätelöstä? Mutta yks kaks eräänä päivänä pari vuotta sitten ihastuin aivan täysillä siihen. Silkkinen pistaasijäätelö, jossa maistuu vahvasti pistaasi.. Pistaasit ovat myös itsessään jo hieman suolaisen makuisia, vaikkei niitä olisi edes suolattu, eli jäätelö ei maistu liian makealta. Kenties sekin on osa aikuista jäätelömakua, kun vähän vähemmänkin makea jäätelö maistuu.

Pistaasijäätelö. Vegaaninen

Pistaasijäätelö. Vegaaninen

Erään kerran lisäsin joukkoon karamellisoituja pistaaseja. Jätin ne kuitenkin tulevilla kerroilla pois, koska en itse pitänytkään liiallisista sattumista silkkisessä jäätelössä.

Pistaasijäätelöä olen valmistanut lukuisia kertoja. Valmiista pistaasitahnasta jäätelö valmistuu todella nopeasti ja takaa sen onnistuvuuden ja herkullisuuden. Olen viivytellyt reseptin jakamista juuri siksi, että olen valmistanut sitä aina pistaasitahnasta, jota ei ihan joka marketista löydy – lähinnä herkkupuodeista tai netistä tilaamalla. Pistaasitahnan silkkisyys takaa myös jäätelön silkkisyyden, kun taas itse jauhamalla harvoin saa yhtä pehmeän rakenteista tahnaa.

On se kiva, kun on kauppoihin tullut valmista pistaasirouhetta, niin säästyy isolta kuorimisvaivalta, ja näin pistaasitahnaa voi kätevästi tehdä myös itse. Tämä on tosiaan hieman karkeampaa, mutta aijaijai, on siitä tehty pistaasijäätelö niin hyvää! Aivan todella hyvin kelpaa minulle! Jäätelö on myös vegaanista, mitä ei mausta todella maistaisi. Taas se Markus pääsi ihmettelemään, että tämäkö vegaanista?


Pistaasijäätelö – resepti

Pistaasijäätelö. Vegaaninen

Pistaasijäätelöä olen valmistanut niin perinteisesti kananmunia käyttämällä kuin vegaanisesti. Melkein tekisin jatkossa aina vegaanisesti, sillä se on helpompaa. Kananmunia käyttämällä rakenteesta tulee ehkä aavistuksen parempi. Mikäli haluat tehdä perinteisen jäätelöpohjan, niin valmista perinteinen jäätelöpohja, johon kerman sekaan lisäät 1 dl pistaasitahnaa.

Huom. Gluteenittomuutta varten varmista kauratuotteiden gluteenittomuus.

Tarvitset

2½ dl vaahtoutuvaa kaurakermaa
2½ dl kauramaitoa
1 dl sokeria
1 1/4 dl valmista pistaasitahnaa (tai reseptin mukainen annos itse tehtyä pistaasitahnaa)

Valmistusohjeet

  1. Valmista pistaasitahna, mikäli valmistat sen itse.
  2. Mittaa kattilaan maito, n. 3/4 pistaasitahnasta (loput säästetään jäätelöön sattumiksi/raidoiksi) ja sokeri. Keittele hiljakseen, kunnes sokeri on sulanut joukkoon ja pistaasitahna sekoittunut tasaisesti. Anna jäähtyä huoneenlämpöön.
  3. Vatkaa kauravispi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kauramaito-pistaasiseos. 
  4. Kaada jäätelökoneeseen ja valmista ohjeiden mukaan. Sekoita loppu pistaasitahnasta raidoiksi jäätelöön. Säilytä pakkasessa. 

Ilman jäätelökonetta? Kyseisellä tavalla tehtyä jäätelöä olen kokeillut pakastaa ilman jäätelökonetta. Laitoin vain sekoituksen jälkeen suoraan pakkaseen. Jäätelöstä tulee näin tietysti hileisempää, mutta varsin ok silti – ei mitään superhileistä. Hileiden muodostumista ehkäisee, mikäli muistat käydä sekoittelemassa jäätelöä sen pakastuessa niin usein kuin muistat.

Toinen tapa tehdä jäätelöä ilman jäätelökonetta on kenties jo tuttu eli kondensoidusta maidosta. Sillä tavoin tulee hieman makeampi ja rasvaisempi/kermaisempi jäätelö. Eli n. 4 dl kermaa vatkataan ja sen sekaan vatkataan n. 2 dl kondensoitua maitoa. Sitten sekaan halutat makuaineet, eli tässä kohtaa pistaasitahna. Suoraan pakkaseen vaan. Voit käyttää kermana kasvikermaa ja kodensoituna maitona kondensoitua kookosmaitoa.

Pistaasijäätelö. Vegaaninen

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Hanna 5.05.2021 - 18:14

Kuulostaapa hyvältä! Olisikohan tätä mahdollista tehdä ilman jäätelökonetta vai tuleeko rakenteesta silloin ihan huono?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.05.2021 - 08:59

Hei, Kiitos! Ajattelin juuri lisätä tuohon reseptin perään vinkiksi, miten voisi tehdä ilman jäätelökonetta :). Lisään siihen, niin muutkin näkevät!

Vastaa

Jätä kommentti