Koti Aamiaiset Perunasämpylät

Perunasämpylät

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Perunasämpylät

Juuri tänä aamuna viimeksi juttelin, kuinka helppoa sämpylöitä on tehdä itse, mutta silti niin harvoin tulee tehtyä. Viime vuosien aikana olen vieläpä oppinut, että sämpylätaikina kuuluu jättää löysäksi ja vain lusikoida, ei pyöritellä, sämpylätaikinasta kekoja. Ei siis ole edes pyörittelyvaivaa. Suosin myös taikinoita, joita ei tarvitse vaivata. Kun tuli sämpylöitä mietittyä niin muistin pehmeät perunasämpylät.

Näihin ei tosiaan kauaa mene. Idea tuli kerran mieleeni perunarieskoja tehdessä: mitä jos taikinaan lisäisi hiivaa, tulisiko sitten sämpylöitä?

Ja sämpylöitä tuli.

Perunasämpylät

Jos joku muuten ihmettelee (tuskin oikeasti kukaan edes huomaa), että olen aika harvaan tahtiin päivittänyt blogia nyt viimeisen kuukauden aikana, niin olen kyllä istunut naama kiinni koneen ruudussa jo aamuvarhaisesta iltamyöhään, mutta vimmatusti viimeistellyt, hionut ja laittanut kaiken vapaa-ajan energian ja ajatukset tulevaan retkiruokakeittokirjaan. Nyt se alkaa olla osaltani hetkeksi ohitse, kun kirja on taitossa ja painossa.

Perunasämpylöihin voi upottaa muusijämät tai valmistaa muusin erikseen näitä varten – vaikka pussimuusista. Muusi antaa sämpylöille ihanaa pehmeyttä. Olen valmistanut näitä ihan vehnäjauhoista, mutta voit korvata osan muillakin haluamillasi jauhoilla.


Perunasämpylät – resepti

Perunasämpylät

n. 12 sämpylää

Tarvitset

5 dl löysähköä perunamuusia
2 dl kaurajuomaa
2 pussia kuivahiivaa (22 g)
3 rkl pehmeää margariinia/öljyä
n. 7 dl vehnäjauhoja (voit korvata osan esim. spelttijauhoilla tai sämpyläjauhoilla)
½ tl suolaa

Valmistus

  1. Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja muusi. Sekoita loput ainekset joukkoon esim. puukauhalla. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan sekoittaa ainekset tasaiseksi taikinaksi. Huom, taikina on tosiaankin melko löysää.
  2. Jätä taikina kohoamaan n. tunniksi liinan alle.
  3. Nostele jauhotetuin käsin tai lusikalla taikinasta kekoja pellille.
  4. Paista 220 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Ronja 30.01.2022 - 15:40

Ihanan yksinkertainen ohje, tää menee kyllä testiin! Sellainen kysymys tuli mieleen, että voiko tähän käyttää ihan jääkaappikylmää perunamuusia, vai pitäisikö sitä lämmittää vähän ennen taikinaan sekoittamista?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.01.2022 - 16:25

Hyvä kysymys. Muusia ei välttämättä tarvitse lämmittää, mutta neste voi olla mielellään vähän kuumempaa kuin normaalisti.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 2.02.2022 - 11:05

Jee onnea kirjaprojektin etenemisestä painoon saakka 🙂 Odottelemme innolla lopputulosta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.02.2022 - 12:36

Kiitos :). Sitä mäkin odottelen malttamattomana! Että näkee koko lopputuloksen taiton kanssa :).

Vastaa

Jätä kommentti