Koti Gluteeniton Mandariinitofu, wakamesalaatti, misomunakoisoa ja riisiä

Mandariinitofu, wakamesalaatti, misomunakoisoa ja riisiä

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Mandariinitofu. Japanilainen temppeliruoka

Idea lähti japanilaisesta temppeliruoasta, jossa riisin kyljessä tarjotaan noin kolmea lisuketta. Lisukkeet ja iso riisikulho tarjotaan keskelle pöytää ja ovat tarkoitettu siitä kaikkien jaettaviksi. Lisukkeet ovat perinteisesti simppelisti valmistettuja, raaka-aineitta kunnioittaen. 

Japanilaisesta kasvis-temppeliruoasta kiinnostuneet saattavat olla kiinnostuneita Okazu-nimisestä kirjasta, jossa perehdytään nimenomaan japanilaisen temppeliruoan filosofiaan. Kirjan reseptit ovat äärimmäisen yksinkertaisia, niin yksinkertaisia, etten olisi ikinä arvannut itse lähteä noin simppelisti maustamaan aasialaista ruokaa. Kirjan resepteinä on mm. sitruunaliemessä keitettyä bataattisiivuja ja seesamöljyssä ja seesaminsiemenillä ryyditettyjä paistettuja perunoita. Kirjasta sain inspiraatiota ja oppia siihen, että kokeile maustaa aasialaista vähin raaka-ainein.

Mandariinitofu. Japanilainen temppeliruoka

Niinpä esimerkiksi tämän mandariini-tofun yhteydessä en lähtenyt maustamaan totutulla aasialaistavallani, vaan yksi raaka-aine kerraallan. Harkitusta ja maistellen. Miettien tarkasti kokonaisuutta, jonka kanssa tätä tarjoan. Oisko tää sittenkin hyvä jo näin, vai onko välttämätöntä lisätä vielä vähän jotain makutasapainon vuoksi? Kun on useampia lisukkeita, ei yhtä lisuketta tarvitsee maustaa kovin paljoakaan. Happaman puolelle jätetty tofu yksinään kaipaisi vielä makeutta glaseeraukseensa, mutta nyt se makeus tuleekin misomunakoisosta.


Mandariini ei liene kovin japanilainen raaka-aine itsessään. Sen sijaan yuzu on, ja se maultaan muistuttaa vähän mandariinin ja limen risteymää. Ja koska yuzua ei niin vain löydy, päätin kokeilla maustaa tofua mandariinilla. Tarkoitus ei ollut myöskään saada aikaan autenttista japanilaista, vaan herkullista siihen makumaailmaan päin olevaa.

Misomunakoisosta olen puhunut jo aiemmin. Tuo valtavan herkullinen umaminen tahna, jossa on todella täyteläinen maku, on makeutta ja tasapainottavaa happamuutta. Koska misomunakoisotahnassa on makeutta, jätin mandariinitofun tarkoituksella hapokkaan puolelle. Näin ne toimisivat hyvin yhteen.

Kurkku ja wakame taas toisivat annokseen raikkautta.

Mandariinitofu. Japanilainen temppeliruoka

Vietin kunnon inspiroivan illan kotona vieraille kokatessa. Olin ostanut muutamia raaka-aineita, kuten tofua ja kurkkua ja tarkoituksella ainekset ihanaan misomunakoisoon. Muuten tarkoitus oli näistä muutamasta raaka-aineesta kokata ja maustaa sen mukaan, mistä jo kotona löytyvistä raaka-aineista saisin inspiraation. Minulta löytyy tosiaan hyvä arsenaali kaikenlaista kuivakaapeista ja myös tuoreita aineksia aina jonkin verran. Ehkä tämä lienee salaisuus, miksi nautin kokkauksesta ja inspiroiduin kaappien sisällöstä. Kuin kaikenlaista löytyy, niin on mukava lähteä testaamaan ja kokeilemaan. Tällä kertaa syntyi tällaista. 

Todella herkullinen kokonaisuus :). Eikä liian pitkiä raaka-ainelistoja.


Mandariinitofu, wakamesalaatti, misomunakoisoa ja riisiä – resepti

Mandariinitofu. Japanilainen temppeliruoka

Neljälle pääruoaksi. Ateria sopii tarjottuna joko kaikki huoneenlämpöisenä, tai niin, että tofu ja riisi ovat lämmintä – salaatti ja munakoiso huoneenlämpöistä.

Tarvitset

n. 4 dl sushi-riisiä
Lisään suolatussa vedessä keitetyn kypsän riisin joukkoon lopuksi lorauksen riisiviinietikkaa (n. 1 rkl) ja vähän sokeria (n. 0,5 rkl).

Mandariinitofu

500-600 g maustamatonta tofua
1 rkl paahdettua seesamöljyä
0,5 dl ponzua (sitruunalla maustettua soijakastiketta)*
2 mandariinin mehu
1 rkl maissitärkkelystä
3 mandariinia sektoroituna palasiksi (ilman kuorta tietysti)
3 rkl seesaminsiemeniä

*Korvaa soijakastikkeella, johon purista vähän sitruunaa

 Kurkku-wakamesalaatti

1 pieni kurkku
n. 2 dl wakame-levää*
3 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl miriniä
n. 1 rkl (mustia) seesaminsiemeniä

*Helsingin Tokyokanista olen ostanut ja pakastanut pieniin annospusseihin. Hyvin varustelluissa ruokakaupoissa myydään myös kuivattua wakamea. Käytä kuivattua wakamea n. 20 g (puolikas perinteisen kokoisesta pussista).

Misomunakoisotahnaa

Resepti täällä. Valmista n. puolikas reseptistä.

Valmistus

  1. Aloita kurkku-wakamesalaatista. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi. Jos käytät kuivattua wakamea, liota se pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kurkun joukkoon wakame ja loput ainekset. Jätä maustumaan, pyörittele välillä, jotta päälläkin olevat raaka-aineet saavat kastiketta. Voit valmistaa jo vaikka edellisenä päivänä.
  2. Laita misomunakoisotahna hautumaan.
  3. Laita riisi keittymään. Muista huuhdella sushi-riisi moneen kertaan kylmän veden alla ennen keittämistä.
  4. Kuivaa tofu, jotta saat siitä kiinteämpää. Kuivaa tofusiivut talousparin/keittiöpyyhkeen välissä, niin että suurin osa kosteudesta lähtee. Jätä kuivaamatta, jos pidät pehmeästä tofusta. Paloittele tofu. Paista tofua alkuun kuumalla, kuivalla pannulla lastalla pyöritellen. Kun tofu alkaa ruskistua, lisää pannulle öljy ja paista hetki pyöritellen. Lisää sitten loput mandariinitofun ainekset ja myös leikatut mandariinisiivut. Paista pari minuuttia, kunnes kastike on glaseerannut tofun.
  5. Tarjoa.

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti