Koti Aasialaista Koukuttava Misomunakoisotahna – umamilisukkeeksi aasialaiselle ruoalle

Koukuttava Misomunakoisotahna – umamilisukkeeksi aasialaiselle ruoalle

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Misomunakoisotahna

Jokainen misomunakoisotahnaa maistanut on myhäillyt onnesta ja ääneen ihastellut, kuinka voi olla jotain näin herkullista! Misomunakoisotahna syntyy vielä ihan parista raaka-aineesta ja lopputulos maistuu ihan mielettömältä. Syvän umamiselta. Ja kuten Markus sanoi ”maistuupa jotenkin tosi lihaisalta” – tarkoittaen juuri sitä syvää umamimakua. 

Misomunakoisotahna syntyi oikeastaan vahingon kautta. Misomunakoisoreseptejä on paljon – milloin munakoisot sivellään misokastikkeella ja paahdetaan uunissa, milloin misokastikkeella marinoidut munakoisosiivut paistetaan pannussa. Tahnaan en ole ainakaan itse törmännyt. 

Onnekas ”vahinko” sattui pitäessämme ystäviemme kanssa japanilaista iltaa. Se oli muuten tosi kiva ilta. Oltiin valittu useampia kokeiltavia reseptejä kaverini japanilaisesta Okazu-keittokirjasta. Jokaiselle annettiin jokin reseptivastuu, jonka valmistaisi ja näin päästäisiin kokeilemaan erilaisia ruokia. Reseptit jaettiin: ”kuka haluaa perunan, bataatin, munakoison, riisin..?” Markus tuumi ääneen ”mikäköhän olisi helpoin… Otan munakoison!

”Ei hitsi, ei tää munakoiso ollutkaan helpoin, kun kaikki siivut pitää paistaa erikseen…” Reseptissä luki, että paista siivut, lisää kastike ja paista minuutti lisää, kunnes siivut ovat kuorruttuneet kastikkeella. Markukselta jäi ilmeisesti resepti lukematta, sillä hän jäi hauduttamaan munakoisoja pannulle kastikkeessaan pidemmäksi aikaa – ainakin vartiksi. Munakoisosiivut hajosivat, pehmenivät ja sulivat kaikki yhdeksi ”mössöksi” eli tahnaksi. Umamisuus senkuin syveni, mitä pidemmän aikaa munakoiso muhi lämpimällä pannulla.

Lopputuloksen kehut tulivat ilmi jo heti tekstin alussa. Ihan mielettömän makuista. Voisin syödä pelkkää misomunakoisotahnaa riisin kanssa. Ah!

Misomunakoisotahna tarttui mieleeni ja jäi pyörimään sinne. Tällä voisi täyttää dumplingseja, levittää aasilaisille bruschetoille/muille leipäsille, sushi-täytteeksi, onigiri-täytteeksi, ihan riisin kanssa yhtenä kulhoruokalisukkeena, nuudeleiden joukkoon..

Kotona muuttelin vielä kirjasta bongattua misomunakoisoreseptiä vaihtamalla saken riisiviinietikkaan, jotta resepti olisi mahdollisimman helposti tehtävissä. Riisiviinietikalla resepti toimi mielestäni vieläkin paremmin, sillä makeus kaipasi rinnalleen juuri tämän etikan hapokkuuden.


Misomunakoisotahna – resepti

Misomunakoisotahna

Käytä sellaisenaan lisukkeena riisiruokien tai aasialaisten ruokien kanssa. Paistettua tofua, misomunakoisotahnaa, riisiä ja siivutettua kurkkua – yksinkertaisimmillaan toimii ihan näinkin simppelisti, sillä misomunakoisotahnasta saa jo niin paljon makua. 

Iso kulhollinen tahnaa. Tekisin kerralla tämän reilun satsin, sillä se häviää sen verran nopeasti ihan lisukkeenakin. Jos haluat vasta kokeilla, tykkäisitkö tahnasta, voi tehdä myös kolmasosareseptin ja kokeilla tahnaa vain yhdestä munakoisosta.

Tarvitset

3 munakoisoa
6 rkl paahdettua seesamöljyä (n. 0,85 dl)
6 rkl misotahnaa = n. 0,9 dl
0,75 dl riisiviinietikkaa
1,25 dl sokeria
1 norileväarkki

Valmistus

  1. Pilko munakoisot pieniksi kuutioiksi, n 1×1 cm. 
  2. Tahna on parempi valmistaa kahdella eri pannulla samaan aikaan, koska yhdellä pannulla munakoisokuutioille tulee vain ruuhkaa, eikä öljy jakaannu tasaisesti munakoisokuutioille
  3. Jaa seesamöljy ja munakoisokuutiot kahdelle eri pannulle. Paista aluksi kovemmalla lämmöllä lastalla pyöritellen, kunnes munakoisot alkavat ruskistua. Kun munakoisot ovat saaneet ruskeaa väriä ja alkaneet pehmetä, jaa misotahna, riisiviinietikka ja sokeri näiden kahden pannun kesken. Lisää nämä pannuille ja sekoita huolellisesti, että misotahnakin sekoittuu kaikkialle. Jätä pannut hautumaan matalalle lämmölle, noin vartiksi. Sekoittele aina välillä, jottei munakoisot pala pohjaan. 
  4. Tahna on valmista, kun munakoisot ovat täysin pehmenneet ja muuttuneet tahnaksi.
  5. Leikkaa noriarkki ohuiksui suiruiksi. Sekoita suiruja tahnan joukkoon ja ripottele pinnalle koristeeksi.

 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti