Ihanasti hiljalleen kehittyvä, mukavasti poltteleva maku. Ensihaarukallisilla ei riisin edes huomaa olevan tulista, kunnes se tulisuus kehittyy haarukallinen kerrallaan – mutta hyvällä tavalla.

Kimchi paistettu riisi. Vegaaninen

Kimchi on siis kiinankaalista hapattamalla valmistettu ruoka. Itse alusta asti oikeaoppisesti tekemällä sen valmistus kestäisi useita vuorokausia, pari viikkoakin. Pikakimchiä voi tehdä nopeastikin, mutta todellisuudessa se ei ole ihan sama asia kuin kimchi. Nykyään kaupoista löytyy jo hyvin säilykekimchiä, ja nopeutensa vuoksi olen suosinut sitä. Sitä löytyy ainakin pienessä, 150g punaisessa tölkissä säilykeosastolta. Löytyy myös Helsingin ViiVoanista edullisemmin, mikäli sielläpäin liikkuu. Pienessä purkissa riittää todella paljon makua, eikä enempää tarvittaisikaan, joten annoskoko on oikeastaan todella hyvä.

Tässä paistetussa riisissä maistuu makuja Koillis-Aasiasta. Korean lisäksi hieman ehkä Japania. Sielläpäin en koskaan ole käynytkään, joten autenttisuudesta en tiedä, mutta ehdottomasti maistuu eksoottiselta riisiltä! Hyvää!


Kimchi paistettu riisi – resepti

Kimchi paistettu riisi. Vegaaninen

Riisistä: Paistettuun riisiin suositellaan käytettävän edellispäivänä valmistettua ja jääkaapissa ollutta riisiä, sillä jääkaapissa oleminen kuivattaa riisiä sopivasti, ja näin riisinjyvät eivät tartu toisiinsa kiinni. Heti keitetystä kuumasta riisistä valmistettuna paistetusta riisistä voi tulla helposti mössömäistä. Tärkeää on, että riisit ovat irtonaisia, jotta saadaan haluttu tekstuuri. Olen myös tehnyt niin, että keitän riisit ja huuhtelen niitä kylmän veden alla, sillä viileinä ne eivät tartu toisiinsa yhtä helposti. Tai voit keittää riisit aamulla, huuhdella kylmällä vedellä siivilässä ja laittaa sitten jääkaappiin iltaa varten.

Tarvitset

n. 5 dl jäähtynyttä riisiä (käytän itse yleensä basmatiriisiä, sillä sen jyvät erottuvat toisistaan helpoiten)

1/3 dl seesaminsiemeniä
1 noriarkki

½ sipuli/punasipuli
4 valkosipulinkynttä
paistamiseen n. 4 rkl seesamöljyä
1 tl sokeria
2 rkl gochujang-tahnaa
2 rkl soijakastiketta

150g kimchiä tölkissä liemineen


tuoretta korianteria
n. 300g tofua

Valmistus

  1. Valmista riisi ja anna sen jäähtyä tai vaihtoehtoisesti huuhtele kylmän veden alla siivilässä, jotta riisi jäähtyy. Katso ylempää tarkemmat vinkit.
  2. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne ruskistuvat. Laita sivuun. Pilko noriarkki pieneksi ja sekoita seesaminsiementen joukkoon.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota näitä seesamöljyssä pannulla n. 5 minuuttia. Lisää sokeri.
  4. Lisää sitten riisi ja nosta levyn lämpötilaa melko kuumaksi. Lisää hieman seesamöljyä. Paista kuumalla pannulla lastalla välillä käännellen ja sekoitellen, mutta annan riisin välillä tarttua pohjaa myöten pannuun, jotta se saa karamellisoitunutta pintaa.
  5. N. 5 minuutin jälkeen lisää gochujang-tahna ja soijakastike. Sekoita joukkoon.
  6. Sekoita lopuksi kimchi riisin joukkoon.
  7. Itse tykkäsin tarjoilla tofun tässä ihan sellaisenaan siivutettuna, mutta mikäli et ole vielä tofun ylin ystävä, niin se kannattaa paistaa. 
  8. Lisää paistetun riisin päälle tofua, tuoretta korianteria sekä seesamsiemen-norisekoitusta.

 

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Anna 12.10.2021 - 17:04

Hyvää! Aamulla keitetty riisi toimi oikein hyvin. Saisko lisää paistetun riisin reseptejä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 13.10.2021 - 20:14 Vastaa

Jätä kommentti