Koti Arkiruoka Vihreät tempebagelit (V)

Kuinka monelle tempe on tuttua? Tuo hassunnäköinen vaalea möhkäle tuli hyvinkin tutuksi vuoden verran Indonesiassa asuessani. Tuttavuutemme ei alkanut kovin hyvin, mutta kotisuomeen palatessani raahasin niitä mukanani peläten, etten muuten sitä enää saa.

Osa ihastuu siihen ensimaistiaisella, osalle se vaatii kenties enemmän totuttelua. Oma isänikin totesi ensilusikallisella, että nythän ei tarvita enää lihaa ollenkaan!

Tempe on alun perin juuri Indonesiasta kotoisin oleva kasviperäinen proteiini, jota on vihdoin enemmän saatavilla Suomessakin; ainakin ViiVoanissa (Hakaniemessä), Ruohonjuuressa ja Vegekaupassa. Tempe valmistetaan fermentoimalla soijapapuja, eikä sen makua voi kuvailla ennen kuin sitä maistaa. Ne joita kiinnostaa, niin se on tofua proteiinirikkaampaa.

Yleensä käytän tempeä indonesialaisissa ja malesialaisissa ruoissa, mutta tällä kertaa käytin sitä hieman kotoisampien ja helposti lähestyttävien makujen kanssa. Mikäs olisi länsimaalaiselle tutumpaa kuin sandwichit? Käytin näihin itsetekemiäni bageleita, mutta yhtä hyvin täytteet voi laittaa voileipien väliin tai vaikka kääräistä tortillaan. Täytteistä löytyy kaikkea vihertävää ja terveellistä; valmistamaani hernehummusta, omenaa, kurkkua, salaattia ja korianteria.


Vihreät tempebagelit

    

4 kpl

Tarvitset

4 kpl bageleita tai muuta sämpylää/tortillaa
hernehummusta

n. 200g tempeä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
ripaus chilijauhetta/hiutaleita

salaattia
vihreää omenaa
kurkkua
korianteria

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensiksi hernehummus.
  2. Marinoi tempe: Pilko tempe suorakaiteen muotoisiksi n. puolen sentin palasiksi. Sekoita ne kulhossa soijakastikkeen, chilin ja vaahterasiirapin kanssa.
  3. Siivuta omena ja kurkut ohuiksi viipaleiksi.
  4. Paista tempepalat kuumalla pannulla öljyssä molemmilta puolilta.
  5. Kokoa ainekset bageleiden väliin.

Vinkki: Jos käytössäsi ei ole tempeä, niin korvaa tempe vaikkapa kylmäsavutofulla! 🙂 Kuivaa tofu, ja lisää paiston aikana pannulle soijakastike, vaahterasiirappi ja chili.

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Eve 28.08.2019 - 21:21

Namiii!
Tämä ei petä! Aina parempi, kun jaksaa tehdä vielä nuo rusinakaneli-bagelit tällä huippuhyvällä ohjeella, niin tulee tosi hyvää!
Tänään oikaistiin ja hankittiin kaupasta täysjyväbagelit, mut täyte oli niin hyvää taas.
Ja mikäs siinä retkellä tällaista syödessä.
Kiitos! 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.08.2019 - 11:32

Oijoi, ihanaa kuulla, että pidät noin paljon <3 🙂

Vastaa

Jätä kommentti