Koti Aamiaiset Täydellinen, silkinpehmeä kaurapuuro – höyryttämättömistä kaurahiutaleista parissa minuutissa

Täydellinen, silkinpehmeä kaurapuuro – höyryttämättömistä kaurahiutaleista parissa minuutissa

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydellinen kaurapuuro

Kaupallinen yhteistyö Kinnarin Tila

Joka aamu alkaa puurolla! Tavallisimmin kaurapuurolla. Nyt kerron jokaiselle puurofanille sekä niille, jotka eivät ole vielä vakuuttuneet kaurapuurosta, että täydellinen kaurapuurolautasellinen on tässä. Niin silkinpehmeää ja hyvää kaurapuuroa, että oikeastaan edes päällisiä ei tarvita – ja se on jo jotain! Kaurapuuro, joka maistuu aivan todellakin kauralta. Tuoksuukin jo ihan erilaiselta – voimakkaan kauraiselta.

Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydellinen kaurapuuro

Minusta tuli kerta heitolla höyryttämättömien kaurahiutaleiden puolestapuhuja. En voinut melkein uskoa, että se, mitä kaurahiutaleita valitsee, tekisi puuroon näin ison eron. Paitsi kun maistoin näistä Kinnarin Tilan höyryttämättömistä hiutaleista keitetty puuroa lusikalla kattilasta ja silmäni suurenivat. Se on tässä! Tässä on se etsimäni kaurapuuro, jota olen syönyt Skotlannissa asuessa. Jota olen jäänyt Skotlannin ajoilta kaipaamaan. Ollaan äitini kanssa mietitty, mikä taika siinä skotlantilaisessa puurossa oli (ei, se ei ollut viskishotti puurossa, joka kuuluu kyllä skottitapoihin). Miksi Skotlannissa syömämme puuro oli jotenkin erilaista, pehmeämpää ja kauraisemman makuista?

Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydellinen kaurapuuro

Tarkistin yllä uumoilemani asian, ja se piti paikkansa. Scottish oats, eli skotlantilaiset kaurahiutaleet ovat juurikin höyryttämättömiä hiutaleita, ja ovat rakenteeltaan hienompia ja pehmeämpiä kuin hiutalemuotoiset hiutaleet. Nämä Kinnarin Tilan hiutaleet ovat siis samalla tavalla höyryttämättä valmistettu ja pakattu kuin mitä Skotlannissa tavallisesti tehdään. Mikä onkin se perinteisin tapa – suoraan myllystä pakettiin ilman erillisiä käsittelyvaiheita.

Tällaisista ei-hiutaleen muotoisista kaurahiutaleista tulee ensin mieleen pikapuurohiutaleet. Pikapuurohiutaleet eivät ole sama asia kuin höyryttämättömät hiutaleet. Pikapuurohiutaleet ovat höyrytetystä kaurasta vain vielä hienommaksi jauhettua kuin tavallinen kaurahiutale. Pikapuurohiutaleissa on sellainen puoli, että niistä tulee todella helposti liisterimäistä puuroa ja sitähän me silkkisen puuron rakastajat emme toki halua.

Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydelline kaurapuuro Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydellinen kaurapuuro

Mikä siis tekee höyryttämättömistä hiutaleista erilaisia ja erinomaisia?

 • Isoin osa kaupan hyllyn kaurahiutaleista on höyrytettyjä. Höyrytys pidentää hiutaleiden säilytysaikaa. Säilyvyys voi olla täten vuosi tai pidempi. Samalla höyrytys kuitenkin poistaa kaurasta sen ominaista vahvaa aromia.
 • Höyryttämättömissä hiutaleissa on siis voimakkaampi tuoreen kauran maku, jonka pystyi heti maistamaan. Nam. Samalla niissä säilyy paremmin kauran entsyymit ja rasvat.
 • Höyryttämättömät hiutaleet ovat niin ikään tuore tuote, ja ne säilyvät hyvänä n. 6kk. No ei mikään ongelma tällaiselle, jonka taloudessa kuluu kilo kaurahiutaleita viikossa 😊. Hiutaleitahan kuluu kaikenlaiseen muuhunkin kokkailuun ja leivontaan kuin pelkästään puuroon.
 • Höyryttämättömättömien kaurahiutaleiden tuotantotapa on myös erilainen. Kaurasuurimosta litistetään, eikä leikata, hiutaleita. Höyryttämättömänä se on herkkä ja mureneva raaka-aine, jolloinka saadaan epäsäännöllisen kokoisia ja muotoisia hiutaleita.
 • Tuoretuotteena höyryttämättömän kaurahiutaleen kypsymisaika on nopeampi. Vaikka voisi ensiaatokselta ajatella höyryttämättömän vievän pidemmän aikaa kypsyä, niin päinvastoin. Yhden-kahden hengen puuroannos kypsyy noin minuutissa pehmeän silkkiseksi. Ei tarvitse siis tehdä kauppoja maun eikä ajan kanssa, vaan meillä on win-win tilanne, eli saadaan pikaisesti todella hyvä kaurapuuro 😊.

 

Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydelline kaurapuuro

Kuinka itse keitän kaurapuuroni?

Itse keitän kaurapuuron lisäämällä vettä sekä maitoa ja hiutaleet samaan aikaan kattilaan. On kaikenlaisia ohjeita, jossa pitäisi ensin odotella veden kiehumista ja lopuksi vasta lisätä maito. En ole huomannut tässä tavassa mitään eroa. Helpompi vain laittaa kaikki kerralla kattilaan, eikä tehdä kaurapuuron keittämisestä turhaan monivaiheista. Sekoittamisella sen sijaan on väliä. Kiehautan kertaalleen, ja sillä välin sekoitan kerran pohjia myöten. Puuroa ei kannata sen enempää sekoitella, ettei tärkkelystä erity turhaan, mikä tekee puurosta liisteriä. Jätän puuron siis hautumaan miedolle lämmölle pariksi minuutiksi. Sekoitan kypsymisen aikana pari kertaa varmistaakseni, ettei puuro tartu pohjaan. Jos nestettä vaikuttaisi olevan liian vähän (harvoin on, sillä mittaan sekä hiutaleet että nesteen optimaaliseksi hiotulla suhteellani), olen lisännyt nestettä, ja sekoittanut kyllä siinä vaiheessa uudestaan sekaisin.  Suolaa olen ruukannut tavallisesti lisätä. Viime aikoina sen on retkeillessä monta kertaa unohtunut kotiin, ja sittemmin olen todennut, että ei se olekaan niin välttämätöntä. Varsinkaan kun keittää edes osittain maitoon (joka antaa makua), ja näiden höyryttämättömien hiutaleiden kohdalla, joiden maku on jo itsessään niin voimakkaan hyvä.

Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydellinen kaurapuuro

Tykkään itse pehmeästä, jopa mieluummin vähän löysästä puurosta, kuin tönkköpuurosta. Tönkköpuurolla siis tarkoitan puuroa, joka jää seisomaan siihen asentoon, johon sen on lautaiselle kauhaissut.

Veteen keitetty puuro kaipaa mielestäni aina päällisiä. Mutta se, että käyttää nesteestä vaikka edes kolmas- tai neljäsosan kauramaitoa, niin parantaa puuroa jo ihan ihmeen paljon. Varsinkin kauramaito sopii kaurapuuron keittoon kuin kauranjyvä akanaan.

Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydellinen kaurapuuro

Vakiopuuropäälliseni

Vaikka höyryttämättömistä hiutaleista keitetty puuro onkin puuro, jota nauttisin sellaisenaankin, niin tykkään sattumista ja myös kauniista puurolautasista. Siispä tykkään lisätä puuroon päällisiä. Vakiokombooni kuuluu kolme seuraavaa:

 1. Jokin hillo (mieluiten mansikka-raparperi, mansikka tai hilla)
 2. Speculoos- eli Biscoff-keksitahna tai mantelivoi tai cashewpähkinävoi
 3. Marjoja (mieluiten puolukat, vadelmat ja mustaherukat – ja hillat)

Viikonloppuekstraa tai kun puurosta haluaa vielä täyttävämmän: Pähkinöitä, vaniljan makuista kaurajogurttia/soijajogurttia ja/tai chiansiemeniä. Joskus myös porkkanaraastetta tai banaania puuron joukkoon jo keittovaiheessa.

Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydellinen kaurapuuro

Nam. Puuro on parasta! Sitä voisin syödä helposti melkein joka ateriaksi. Silti se kuuluu itselläni juuri aamuun. Siinä on jotain rauhoittavaa ja turvallista, kun aloittaa aamun joka päivä lähes samalla tavalla; puuro, kahvi ravistetulla kauramaidolla sekä päivän sanomalehti. Tästä aamurutiinista on tullut jo sellainen, jota oikein illalla osaa nukkumaan mennessä odottaa. Kun tuttu ja turvallinen aamurutiini toteutuu, niin loppupäivän voi heittäytyä jo paljon villimmäksi kokeilijaksi niin ruoanlaiton kun elämän suhteen yleensä.


Täydellisen kaurapuuron keittäminen – resepti

Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydellinen kaurapuuro

Yllä on kuvattu jo täydellisen kaurapuuron kriteerit itseni mielestä. Tiivistetysti: pehmeää, ei saa olla tönkköä, samettista, maukasta. 

4 annosta

Tarvitset

4 dl Kinnarin Tilan höyryttämättömiä kaurahiutaleita
8 dl vettä
4 dl kauramaitoa

(Nesteen määrä on yhteensä 1,2 litraa, jotta puurosta tulee löysempää. Maidon suhdetta saa muuttaa. Sitä on kiva olla edes jonkin verran mutta se voi olla määrästä 2dl – 1,2 litraa)

Suolaa makusi mukaan

Valmistusohjeet

 1. Mittaa kattilaan kylmä vesi, kauramaito sekä höyryttämättömät kaurahiutaleet.
 2. Sekoita ainekset. Kiehauta kertaalleen, ja alenna lämpöä sitten keskilämpöä miedommalle. Jos jaksat muistaa, niin laita kattilankansi päälle. Itse unohdan aina ja silti hyvä tulee. Hauduta puuroa sekoittamatta 1-4 minuuttia. Sen verran saa sekoittaa pohjaa myöten, että varmistaa, ettei puuro tartu kattilanpohjaan.
 3. Nauti puuro lämpimänä suosikkipäällisiesi kanssa.

Höyryttämäntön kaurahiutale. Täydellinen kaurapuuro

Jäikö nälkä?

13 kommentit

Anniina 7.03.2021 - 11:45

Jos hiutaleet laittaa kylmään veteen, tulee se liisteeipuuro. Pappa jo opetti.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.03.2021 - 18:03

Mulla ei silti koskaan ole tullut niin :).

Vastaa
Eve 10.03.2021 - 19:08

Moikka! Tiedätkö mistä näitä hiutaleita voisi löytää Helsingistä? 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.03.2021 - 18:06

Löytyy K-kauppojen valikoimasta :). K-ruoka.fi on muuten hyvä paikka, johon voi kirjoittaa etsimänsä tuotteen nimen ja selata mistä kaupoista tuotetta löytää! K-citymarketit ja supermarketit on todennäkösimpiä paikkoja.

Vastaa
Marja 3.09.2022 - 09:48

Eilen käväisin Itäkeskuksen Prismassa ja sieltä löysin
Nyt jännään löytyykö kotikaupungista.
Aivan taivaallista puuroa, en olisi koskaan uskonut miten puuro maistuu kuin lapsuudessa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.09.2022 - 16:28

Oho, kiva kuulla! =) Siis eikö, kun ekan kerran tuota maistaa, niin on ihan että siis mitä puuroa tämä on, maistuu juurikin nostalgiselta :).

Vastaa
HS 11.03.2021 - 18:57

Bongasin tämän Kinnarin tilan pussin kaupassa, ja ajattelin että jos näin kehutaan niin täytyyhän sitä kokeilla! Ja et tosiaan kehu turhaan, aivan tajunnan räjäyttävän hyvää puuroa! Enkä edes kokeillut päällisten kanssa vaan ihan omillaan, että en tiedä miten hyvää tästä vielä tulee kun laittaa vielä herkkuja päälle 😀 Kiitos kovasti postauksesta, olisi saattanut jäädä tälläinen aarre löytämättä… Tästä tuli heti uusi aamupala suosikki!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.03.2021 - 18:11

Haha, en toki suotta kehu jotain näin paljon =). Mahtavaa, kun sullekin maistui noin hyvin! Tässä todellakin maistui iso ero niihin hiutaleihin, joihin on tottunut :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 20.03.2021 - 17:32

Piti kokeilla kieltämättä, hyvää puuroa! Ehkei aivan tajunnan räjäyttävää mutta mukava suutuntuma kyllä nopealla keittämisellä. Hintansa väärti nämä hiutaleet 🙂
Meidän k-supermarketista löytyi jopa kahta merkkiä näitä tuorehiutaleita, valistunut kauppias meillä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.03.2021 - 09:29

Ai löytyi! No kauppias on tosiaan valistunut :D. Ehkei ihan tajunnanräjäyttävää (paitsi mulle tuli niin nostalgiaolo Skotlannista), koska ei ne erot nyt NIIIN isoja ole, mutta ero on kuitenkin :).

Vastaa
Hanne Seppäläinen 30.03.2021 - 07:58

Mie löysin meidän Reko jakelun kautta myös höyryttämättömiä hiutaleita! En kuitenkaan parilla kokeilulla saa riittävän paksua puuroa edes 8/4 suhteella. Kun keitin ~ 6-8min alkoi koostumus sitten vasta olla kohdallaan. Itse tykkään aina kiehauttaa nesteen sen takia, että puuro on tulikuumaa kun lisään pakastemarjat, omaan makuun menee muuten liian viileäksi äkkiä. Kokeilut jatkuvat siis täällä

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.04.2021 - 13:12

Ahaa! Kiitos tuosta vinkistä, että voisi kokeillakin tulikuumaa puuroa :). Se on nimittäin ihan totta, että meinaa puuro jäähtyä nopeasti, kun marjat lisää.

Vastaa
Jarmo 9.10.2021 - 20:25

Krannintilalta Lepsämästä löytyy höyryttämättömiä kaurahiutaleita 4 erilaisen valikoima. Suosittelen.

Vastaa

Jätä kommentti