Koti Retkeily Viikon hiihtovaellusruoat ja mitä huomioida retkiruoassa talviolosuhteissa

Viikon hiihtovaellusruoat ja mitä huomioida retkiruoassa talviolosuhteissa

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Hiihtovaellusruoat

 Elämämme ensimmäinen kunnon hiihtovaellus on takana Urho Kekkosen kansallispuistossa. Se oli jotain todellakin ikimuistoisen mieleenpainuvaa ja herätti vain suuremman himon päästä uudestaan ja pidemmillekin vaelluksille – talvella kun se on ihan mahdollista viedä pitkän ajan ruoat mukana ahkiossa. Paino ahkiossa ei ole sama kuin paino rinkassa. Paino ahkiossakin on kuitenkin painoa eli ihan mitä tahansa ei kannata vedellä perässä.

Itse reissusta tulee vielä omat vinkkinsä ja kertomuksensa. Sen verran pölähtänyt olo on vielä vietettyään viikon erämaassa vailla mitään kontaktia minnekään, unohtaen kaiken arkisen sekä suuremman huolen – kuten koronan ja ilmastonmuutoksen, että kestää hetki palautua normaalielämään. Aloitetaan siis rajatusta aiheesta eli retkiruoan suunnittelu hiihtovaellukselle.

Hiihtovaellusruoat

Hiihtovaellusruoat

Yleistä huomioitavaa talvivaelluksen ruoista

 • Kaikki jäätyy. Jo sen vuoksi on mietittävä, mikä kestää jäätymistä, voiko sitä käyttää jäätyneenä – ja ihan jo jäätymisen vuoksi lähes kaiken ruoan kannattaa olla kuivatettua.
 • Ruoan painoa ei tosiaan samalla tavalla tarvitse miettiä kuin kesäretkillä, mutta paino on pois ahkiostakin – mistä kiittää itseään ainakin ylämäissä.
 • Toisaalta ruoka säilyy paremmin viileyden vuoksi eli mukaan voi pakata esim. pakastemarjoja, sellaista tuoreruokaa, joka kestää pakastamisen – tai vaikka jäätelöä =).
 • Ruokia suunnitellessa on hyvä varata ekstrapäivillekin ruokaa, sillä talvivaelluksella voi helposti tulla viivytyksiä, jos hanki upottaakin enemmän kuin luulisi ja vauhti hidastuu – tai sattuu vaikka eksymään.
 • Talvella ruoan riittävä määrä on kesäretkeäkin tärkeämpää, koska hyvä ravitsemus lisää myös lämmöntuottoa. Heikolla ruokamäärällä sitä palelee herkemmin, eikä jaksa. Ahkion veto on raskasta ja lämmöntuottoonkin menee energiaa – kulutus on suurempaa kuin kesävaelluksella. Pakkasin meille mielestäni sen verran ruokaa, että varmasti jää ”aika paljonkin yli”, mutta loppujen lopuksi ei paljoakaan jäänyt. Mieluummin siis vähän liikaa, sillä eihän se haittaa, jos sitä vähän jää yli. Ja vähän kuuluukin jäädä yli, niin tietää varustautuneensa oikein.
 • Bensakeitin. Pakkasella normaali kaasu ei toimi. On erikseen talvikaasua, joka toimii – varsinkin, jos sitä pitää vesihauteessa. Lyhyille retkille ja jos aikoo pelkästään yöpyä tuvissa, niin talvikaasulla pärjää. Pidemmällä retkellä kaasua tarvittaisiin niin paljon (sillä ne lumet tosiaan pitää sulattaa ja kiehuttaa), että tilavuudessa sitä tarvittaisiin melkoinen määrä. Bensa on paljon tiiviimpää energiaa, ja litran bensasta riittää melkoisen paljon pidemmälle mitä samasta tilavuudesta kaasua. Bensana käytetään retkeilyliikkeissä myytävää puhdistettua bensaa. 

Tässä linkissä lisää ruokien kuivauksesta. Kuivattamisen voi aloittaa jo hyvissä ajoin. Kuivattu ruoka säilyy vuosiakin. Tälle retkelle kuivattelin kikherneitä, tomaattipyrettä, porkkanaa, kaalia, edamamea, oliivia, inkivääritahnaa ja sipulia.

Hiihtovaellusruoat

Hiihtovaellusruoat

Teltan absidin (eli eteisen) keittiö.

Hiihtovaellusruoat

Kaikki ruoka jäätyy kunnon talvikeleillä. Rypsiöljykin jäätyy alle -15 asteessa. Sen voi sulatella vaikka vedenkeittokattilan päällä.

Lounaan suunnittelussa hyvä ottaa huomioon

 • Talvella ruoanlaitto vie enemmän aikaa, sillä vedet sulatetaan ja keitetään lumesta. Varsinkin keskitalvella valoa on niukasti, eikä sitä lyhyttä valoisaa aikaa tohdi käyttää parin tunnin keittelyihin (helposti siinä pari tuntia vierähtää). Lounaan on siis mieluusti oltava sellainen, johon kaadetaan kuuma vesi päälle ja lounas kypsyy ja lämpenee ruokatermarissa ollen suoraan valmista lämmintä syötävää purkista lounasaikaan.

Hiihtovaellusruoat

Lounas valmistuu itsestään ruokatermarissa. Tässä riisinuudelia, soijarouhetta, porkkanaa ja edamamea.

Illallisruoat & Vesien valmistelu eli lumien sulattelu

 • Voivat olla aikaavievempiä, mikäli niin haluaa. Leirissä tai tuvassa on hyvin aikaa kokkailla. 
 • Lumen sulattelu ja veden keittäminen kuuluu iltarutiineihin. Vedet tehdään illalla myös aamua varten, sillä vesien tekeminen vie paljon aikaa. On hyvä olla kaksi keitintä, jotta toisella voi sulatella vesiä ja toisella tehdä ruokaa. Ainakin se nopeuttaa toimia. Keittimiä on muutenkin hyvä olla kaksi, jotta on olemassa varakeitin.

Hiihtovaellusruoat

Illalliseksi valmistuu boltseja, muussia ja kastiketta – puolukkahillon kanssa. Mikko siellä takana lumensulattelupuuhissa.

Mitä leipää ja mitä leivälle?

Leipäkin jäätyy. Samoin juusto ja levitteet. Näkkileipä säilyy hyvin, mutta mitä sille laittaa päälle, jos täytteet ovat jäässä? Leipää on kuitenkin hyvä olla mukana, sillä siitä saa helpommin mahdollista lisä vatsantäytettä ja kylläisyyden tunnetta kuin vaikkapa pähkinöistä. Ateriakoot olin laskenut isoiksi, mutta nälkätilanne voi vaihdella eri päivien rasituksen mukaan, jolloinka on hyvä, että on lisäksi leipää.

 • Lukijalta tuli hyvä vinkki esimerkiksi kuivata hummusta tai baba ganoushia. Myös pestojauhetta löytyy kaupasta suoraan. Tätä voi sitten liottaa suoraan veteen ja näin valmistuu tahna leivälle.
 • Itse teimme niin, että valmistimme kaikki leivät jo etukäteen kotona. Valitsimme leiväksi ruispalat, sillä täytetyt näkkärit murentuvat ja ruisleipä on vaaleaa leipää ruokaisampaa ja täyttävämpää (terveellistä&kuitupitoistakin). Väliin pistimme voita/margariinia, tomaattipyrettä, juustoa, tuorepinaattia ja aurinkokuivattua tomaattia. Näin tulee hyvin ruokaisia täytettyjä leipiä, jotka maistuvat sellaisenaan, mutta vielä parempia mikäli ne paistaa öljyssä taikka grillaa ritilällä nuotiolla. Tuorepinaatti on yksi ainoista lehtivihanneksista, joka kestää sen, että se pakastuu ja sulaa, eikä maistu märältä ja vähän pilaantuneelta.
 • Seuraavan päivän leivät kannattaa laittaa makuupussin jalkopäähän sulamaan yöksi.
Hiihtovaellusruoat Hiihtovaellusruoat

Leivät täytettiin etukäteen ja pakattiin pusseihinsa. Retkellä sitten lämmitettiin tai syötiin sellaisenaan.

Hiihtovaellusruoat

Mitä ja minkä verran ruokia pakkasin viikon hiihtovaellukselle

Meitä oli kolme henkeä matkassa mukana. Pakkasin yhden aterian osaset minigrippeihin ja yhden aterian kaikki osaset yhteen isompaan minigrippiin (mikä tahansa pussi kävisi – ei tarvitse välttämättä olla tiivis). Näin ne löytyy kätevästi yhdestä paikasta. 

Aamiainen

 • Joka aamu puuroa. Tupa-aamuiksi kaurahiutaleita mitattu mukaan 1,5-2dl per henkilö. Teltta-aamuiksi kaksi pussia pikapuuroa per henkilö. Siksi pikapuuroa, että voi kaataa vain veden päälle, eikä tarvitse tiskata kattilaa. Mukana oli myös maitojauhetta, jota sekoitettiin puuron sekaan. Olisipa vielä vegaanisia kaura-tai soijamaitojauheita!
 • Puuron kanssa mukana 2 tölkillistä biscoff-tahnaa (hyvää ja energiatiheää) – pähkinätahnat sopisi myös. Ensi kerralla tahna pitää tosin siirtää muovipurkkiin tai minigrip-pussiin, koska lasipurkissa on ekstrapainoa. Lisäksi 1kg hillopurkki. Kuljetettiin mukana myös pakastemarjoja – 200g per aamu. Ne tuovat ekstrapainoa, mutta myös herkullisuutta :).
 • Kahvia. Normaalia, jauhettua kahvia, jota voi keitellä nokipannussa. Varuiksi pikakahvia, jos laiskottaa. Kahvin sekaan maitojauhetta.
 • Leipää.
Hiihtovaellusruoat Hiihtovaellusruoat

Hiihtovaellusruoat

Aamiaisruoat. Puurohiutaleet mitattu valmiiksi yhden aamun satsia varten minigrippiin.

Lounaat

Kuten yllä on todettu, lounas on hyvä olla sellainen, jonka saa valmistettua ruokatermarissa kaatamalla vain kuumaa vettä päälle.

 • 2x Intialainen riisi. Kolmelle hengelle: 2 pussia valmisriisiä (intialainen maku) + 2 tölkillistä kikherneitä kuivattuna + 1 pussi karpalo-cashewsekoitusta (lisättiin lisää toisesta pussista lounaalla) + oma intialainen maustesekoitus tai valmis intialainen maustesekoitus. Kaadetaan ruokatermariin ja kuumaa vettä päälle, niin että peittyy. Ensi kerralla kokeilen kuivata valmisriisiä, sillä nyt se tietenkin jäätyi ja sulatteluun meni paljon aikaa.
 • 3x Nuudelit. Valitsemaasi pikanuudelimakua 100g per henkilö, eli kolmelle 300g. Lisäksi 3-4 porkkanaa kuivattuna + n. 200g edamamepapuja kuivattuna + 1 dl soijarouhetta + n. 200g maapähkinöitä. Yhteen versioon tuli myös kuivattua kaalia. Kaadetaan ruokatermariin ja kuumaa vettä päälle, niin että peittyy.
 • 1x Tomaattipussipastaa. Kolmelle hengelle 2 pussia tomaatti-mozzarellapussipastaa (oli ehkä vähän liian vähäsen kyllä)  + 3 pussia tomaatti-vuohenjuustokeittojauhetta (Lämmin Kuppi) + chilihiutaleita + 1 tölkillinen oliiveja kuivattuna + 1 dl soijarouhetta + paketillinen fetaa. Valmistuisi ruokatermarissa vastaavasti, mutta tällä kertaa ehdittiin tuvalle valmistamaan tämä lounaaksi. Vegaaninen feta kesti hyvin välipakastumisen. 
 • 1x Pinaatti-juustopussipastaa. En jaa tuunausreseptiä sen enempää, sillä tämä ruoka ei ollut hyvää :D.

Hiihtovaellusruoat

Yksi retkiruokasuosikeistani: valmisriisiä, intialainen maustesekoitus, kikherneitä ja cashew-karpalosekoitusta – nämä kaikki vaan sekaisin ja lämpimäksi. Nam.

Hiihtovaellusruoat

Yksi lounaista ennen. Alla jälkeen-kuva.

Hiihtovaellusruoat

Tuunattua valmispussipastaa.

Illalliset

 • 1x tortillat. Ekaksi illaksi voi vielä ottaa mukaan jotakin tuoretta, mikä ei kestä pakkasta. Paistettua soijapalaa-sipulia, valkosipulia, fajitas-maustesekoitusta, creme fraichea, kirsikkatomaattia, punasipulia ja avokadoa.
 • 2x boltsit + perunamuussi + kanttarellikastike + puolukkahillo. Yhdelle aterialle kolmelle hengelle 2 pakettia marokkolaisia boltseja (todettiin, että olisi pitänyt olla 3 pakettia kolmelle), 1 pussi perunamuussijauhetta (sekin oli vähän nafti), 2 pussia kanttarellikastikeainesjauhetta + puolukkahilloa.
 • 2x herneproteiini-kormaa ja riisiä. Edelliselle vaellukselle kuivasin tofu-kookoskorman reseptillä tehtyä kastiketta suoraan retkiruoaksi, eli että kastike tarvitsee enää vain liottaa. Tällä kertaa kuivasin sen osissa. Yhtä ateriaa varten käytin tofu-kookoskorman reseptiä sellaisena kuin se on. Tofun sijaan oli mukana 100g soijapaloja. Kuivasin pilkotun sipulin, valkosipulin, raastetun inkiväärin ja 150-200g tomaattipyrettä (voisi ottaa mukaan myös tomaattikeittojauhetta). Kookoskerman sijaan otin mukaan 1½ dl kaupasta valmiina myytävää kuivattua kookosjauhetta. Mausteet (chili kuiva mausteena) pakkasin omaan pussiin, sipulin omaan ja muut liotettavat ainekset omaan. Kokkailuhetkeä ennen laitoin kuiva-aineet likoamaan. Kuullotin sipulin, lisäsin muut liotetut kuiva-aineet, mausteet sekä kookosjauheen. Vettä lisätään sitä mukaan, mikä näyttää hyvältä ja lopuksi lisätään herneproteiinisuikaleet kypsymään. Riisiä 1 dl per henkilö. Lisäksi cashewpähkinöitä päälle.
 • 1x mustapapu-mole. Reseptinä käytin mustapapu-molen reseptiä – valmistin kaksinkertaisen annoksen yhdelle aterialle kolmelle hengelle. Kuivasin sipulin, paprikat sekä kirsikkatomaatteja. Sipulit pakkasin taas erilleen kuivamausteiden kanssa. Tomaattien sijaan kuivasin tomaattipyrettä n. 200g (olisi voinut käyttää myös tomaattikeittojauhetta). Retkellä liotin kuivatetut ainekset (sipulit mausteiden kera). Sipulit kuullotin mausteiden kanssa pannulla vettä ja öljyä tarpeen mukaan lisäten. Lisäsin sitten joukkoon tomaattipyreen, paprikat ja kirsikkatomaatit sekä mustapavut. Vettä sen mukaan, että saa hyvänoloisen kastikkeen. Mustapavut olisi voinut kuivattaa myös, mutta tiesin, että tämä tehdään tuvassa, jolloin ne ovat varmasti sulaneita.  Riisiä 1 dl per henkilö. Ekstraherkkuna meillä oli annokseen mukana 200g cremefraichea, joka oli kestänyt hyvin pakastumisen ja uudelleen sulamisen.

Hiihtovaellusruoat

Pakkasin yhden aterian osaset aina yhteen isompaan pussiin – näin ne löytyy helposti retkellä.

Hiihtovaellusruoat

Intialaista kormaa.

Lisäksi

 • Vararuokana pussipastaa, jos hätä yllättää. Varalle myös ekstrapuuroa.
 • 50 kpl etukäteen täytettyjä leipiä (välissä margariinia, tomaattipyrettä, juustoa, tuorepinaattia ja aurinkokuivattua tomaattia). Eli 2-3 täytetty leipää per henkilö per päivä. Näitä voi syödä aamiaisen, lounaan tai illallisen lisänä – taikka välipalana.
 • Pussillinen karkkia tai keksipaketti päivää kohden. Leivoin mukaan myös vuoallisen brownieita.
 • 1 välipalapatukka per henkilö per päivä.
 • Pussillinen pähkinöitä tai pähkinä-kuivahedelmäsekoitusta per päivä.
 • Kaakaota ja teetä. Kaakaoksi otin valmiita Oboyn annospakkauksia, joissa on maitojauhe mukana, eli tarvitsee sekoittaa vain kuumaa vettä päälle. Helpottaa ja nopeuttaa, kun vaeltamisen aikana voi kaataa vain termarista kuumaa vettä kuksiin.
 • Rypsiöljyä paistamiseen. Sekin tosin jäätyi -20 pakkasessa, mutta vedenkeitonyhteydessä sen voi laittaa kattilankannen päälle sulamaan.

Ruoista yli jäi

 • Hätävarapastat ja yhden lisäaamun hätävarapuurot.
 • 12 kpl täytettyjä leipiä (pistin kotona takaisin pakkaseen seuraavaa retkeä odottelemaan)
 • Melkein kokonainen purkki biscoff-tahnaa. Kahta ei siis tarvittu viikoksi.

Elikkä voin onnitella itseäni, että erittäin hyvin mitoitettu! 🙂

Hiihtovaellusruoat

Retkelle on hyvä pakata paljon naposteltavaa, pähkinät ja kuivahedelmät ovat hyviä, energiatiheitä ja ravitsevia. Välipalapatukoille ja välienergialle on todellakin tarvetta, kun monta tuntia päivästä ollaan liikkeessä. Aina sitä ei nälkää edes huomaa aterioiden välillä, mutta jaksaminen saattaa heikentyä ja nälkä ilmetä etenemisväsymisenä. Snäcksien jälkeen jaksaakin jo taas paremmin. Vähän brownietakin jälkiruoaksi mukana – täyttävää, maukasta ja energiapitoista – ja pitäähän se nyt kerran edes kunnon jälkkärit syödä :). 

Hiihtovaellusruoat

Kyllä hyvällä ruoalla jaksaa! 🙂

 

 

 

Jäikö nälkä?

11 kommentit

Glotter-Bäckerin 22.03.2021 - 11:02

Kyllä mä jo mietinkin, että 800g Biscoffia kolmeen pekkaan! Mutta sentään ei kaikki mennyt 😀 😀

Iso kiitos hyvistä ohjeista, tulee varmasti käyttöön! Mitoitus on myös aina haastavaa eli kiitokset niistäkin ja erittäin hyvin kyllä onnistuit!

En muista listasinko johonkin jo meidän vaelluslemppareita, mutta listalta löytyy siis mm. perunasoselaatikkoa (=muussijauhetta, sipulikeittoainesta ja soijarouhetta), thaicurrya (currytahnaa, kaurakermaa/kookomaitoa ja soijasuikaleita) ja gado gadoa (suolainen tulisessa maapähkinävoikastikeessa kaikki maistuu hyvälle) sekä hashewia. Ajattelin tuota molea kans kokeilla nyt seuraavalla retkellä.

PS. kuivattu soijamaito = soijajauho. Myös mantelijauhetta voi käyttää monessa ruuassa tuomassa täyteläisyyttä maitojauheen tai kerman tavoin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.03.2021 - 09:28

Kiitos vinkeistä! 🙂 Siis toi currytahna on kyl hyvä, sitä mietin eilen iteki kaupassa, mutta ei löytynyt kookosjauhetta ja kookoskerma jäätyy, joten se ei nyt päässy talvivaellukselle. Nollan yläpuolella toi on kyl hyvä ja myös jos löytyy kookosjauhetta :). Gadogado! No joooo! Sitä pitää tehä sitte ku ens kerralle ehtii valmistella ruokia. Liukeneeko se soijajauho maitoon?

Vastaa
Glotter-Bäckerin 23.03.2021 - 13:24

Gado gado on ihan ykkönen, tarvii vaan mausteita ja maapähkinävoita 🙂 Sitä toivotaan meillä joka vaelluksella.

Soijajauho liukenee veteen mutta maku on toki soijamainen. Ajattelin itse paahtaa ja jauhaa cashewpähkinöitä ja ottaa sitä jauhetta sit mukaan ”kermajuaheeksi”. Varmasti myös kuivatut kahvimaitojauheet sopisivat thai-curryyn, jos ei ehdi käydä hakemassa kookosjauhetta etnokaupasta. Tai ehkä kookoshiutaleita vois kans paahtaa ja sit jauhaa?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.03.2021 - 20:53

Ahaa, kiitos vinkistä! Kookosjauhetta (sitä mitä vaan liotetaan veteen) saa myös SpiceUpilta mutta myydään vain harvoissa kaupoissa, esim. Rovaniemellä kahdessa eri k-kaupassa :).

Vastaa
Soile 27.03.2021 - 13:32

Moikka! Missä kattilassa valmistat retkellä ruokia? Itse bongasin tuon mustapapumolen potentiaalisena ruokana ensi kesän vaellukselle, mutta sitten huomasin että siihen tulee tomaattipyreetä eli ei taida sopia valmistettavaksi perus alumiiniretkikattilassa?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.04.2021 - 10:06

Meillä on sekä pinnoitetut kattilat, että pinnoittamaton kattila. Reagoiko tomaatti jotenkin alumiinin kanssa vai minkä vuoksi se ei sopisi? 🙂

Vastaa
Hanna 1.04.2021 - 17:09

Moi! Haaveilen ruokatermoksen ostamisesta retkikäyttöön, osaatko antaa suosituksia millainen (vetoisuus, merkki) kannattaa valita? Kiitos kaikista ihanista vegaanisista ruokaohjeista! ❤

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.04.2021 - 17:54

Kiitos sulle! 🙂 Meillä on molemmille Thermoksen 710 tai 750ml (en enää muista, toista kokoa on siis vain edes olemassa). Ne on just passelin kokoiset. 500ml on koettu aivan liian pieneksi. Siinä voi korkeintaan kuljettaa jotakin erikseen, mutta ei kokonaista ateriaa.

Vastaa
Hanna 1.04.2021 - 19:00

Juuri tätä mietinkin, että riittääkö puolilitrainen mihinkään. Siispä suosiolla suurempi heti alkuun! Kiitos pikaisesta vastauksesta!

Vastaa
Sonja 24.01.2022 - 08:35

Hei, kiitos yksityiskohtaisesta ruokalistasta ja muutenkin ihanista vegaanisista resepteistä – ovat tuottaneet paljon iloa! 🙂 Olen valmistelemassa ruokia hiihtovaellukselle ja jäin pohtimaan valmisriisipussien kuivattamista jäätymisen välttämiseksi. Lähes kaikissa valmisriiseissä/annospakatuissa riiseissä, sekä maustetuissa että maustamattomissa, näyttäisi olevan valmiiksi mukana öljyä. Pohdinkin, kuinka välttää öljyn härskiintyminen kuivan riisin pinnalla ennen reissulle lähtöä. Onko sinulla tähän ajatuksia tai ideoita, jos olet itsekin kokeilemassa valmisriisien kuivattamista?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.01.2022 - 18:44

Hei! Hyvä idea, noin voi ehdottomasti tehdä :). Huoneenlämmössä säilytettynä öljyä sisältävä kuivattu valmisriisi säilyy kyllä pari viikkoa. Jääkaapissa säilytettynä rasva härskiintyy hitaammin, joten jos vain on tilaa, niin kannattaa säilyttää se jääkaapissa. Siellä se säilyy kuukauden pari. Omaa pikariisiä voi valmistaa myös itse keitetystä riisistä kuivaamalla se 60 asteessa, mutta siinä on toki vähän enemmän vaivaa kuin valmisriisissä.

Vastaa

Jätä kommentti