Koti Naposteluun Porkkanakarkit eli kuivatut, sokeroidut porkkanalastut (V, GF)

Porkkanakarkit eli kuivatut, sokeroidut porkkanalastut (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Porkkanakarkit. Kuivatut porkkanat

Voi juku! Vitsi olen iloinen tästä ideasta! Nimesin nämä porkkanakarkeiksi, ja ne muistuttavat maultaan tosi paljon kuivattua mangoa. 

Olin tuossa kuivaamassa porkkanaa ensi viikon tulevaa hiihtovaellusta varten. Kuivatuista porkkanalastuista tuli oikein hyviä popsittavia sellaisenaan. Ne muistuttivat jonkin verran kuivattuja hedelmäpaloja. Eivät kuitenkaan makeita, eikä suolaisia. Näinpä sitten ajattelin, että ensi kerralla kokeilen ripotella niiden päälle sokeria ennen kuivaamista, jos niistä tulisi sitten makeampia ja niistä tulisi porkkanakarkkeja.

Porkkanakarkit. Kuivatut porkkanat

Hommahan toimi. Sokeri alkoi sulaa porkkanoiden päälle ja imeytyi niiden sisään. Lopulta niistä tosiaan tuli kuivatun hedelmän veroisia herkkuja. Ystäväni Sonja vinkkasi, että ensi kerralla kannattaa pyöritellä porkkanalastut appelsiinimehussa! Todellakin, kokeilen. Toinen idea tuli ystävältäni Oskarilta, joka sanoi, että ensi kerralla voisi ripotella vielä sitruunahappoa ennen kuivaamista, niin saisi hyvän kirpeiden karkkien kaltaisen kirpeän maun. Nojoo! Tuota ainakin kokeilen. Kokeile säkin ihmeessä. Mutta varovasti sen sitruunahapon kanssa.


Porkkanakarkit eli kuivatut, sokeroidut porkkanalastut – resepti

Porkkanakarkit. Kuivatut porkkanat

Tarvitset

esimerkiksi 5 porkkanaa – tai kuinka paljon ikinä jaksat tehdä
sokeria sen verran, että sitä riittää kaikkien porkkanoiden päälle mukavasti. Sokerin määrää säätelemällä saat makeampia tai vähemmän makeita porkkanoita.

Kokeile myös yllämainitut vinkit appelsiinimehusta ja sitruunahaposta.

Valmistusohjeet

  1. Suikaloi porkkana ohueksi. Tähän mandoliini on paras työväline. Porkkana voi olla paksumpikin, mutta sitä pidempi on kuivausaika.
  2. Levitä porkkanat yhteen kerrokseen leivinpaperin päälle.
  3. Ripottele porkkanoiden päälle sokeria ja halutessasi ihan hitusen sitruunahappoa. Voit kokeilla pyöritellä porkkanat myös appelsiinimehussa.
  4. Käytä mieluiten kiertoilmaa. Lämmitä uuni 45-50 asteiseksi. Laita porkkanapelti uuniin (tasolla ei väliä). Jätä uuniluukku raolleen esim. puulastan avulla, jotta kosteus pääsee poistumaan.
  5. Anna porkkanoiden kuivua uunissa 8-12 tuntia. Säilytä niitä huoneenlämmössä pellillä tai kulhossa, jolloin ne kuivavat vielä lisää. Ilmatiivis säilytys lisää niiden kosteutta.

Jäikö nälkä?

3 kommentit

Jasmin 6.03.2021 - 06:14

Tykkään blogisi ulkonäöstä suunnattoman paljon!

Hei! Haastan sinut hymy huulille – haasteeseen mukaan! ☀️ Hymy huulille – haasteen idea on kommentoida muiden bloggaajien postauksia tai kehua blogia.

Toivottavasti otat haasteen vastaan!

http://jasukuvaa.blogspot.com/

Vastaa
Glotter-Bäckerin 9.03.2021 - 12:27

Nyt alkoi kiinnostaa, paitsi porkkana myös se, että mihin olette hiihtovaellukselle menossa?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.03.2021 - 18:05

Tähän saitkin jo vastauksen :). Täytyy kirjoitella muuten pian juttua koko retkestä blogiin :).

Vastaa

Jätä kommentti