Koti Aasialaista Samosagalette (V)

Samosagalette (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Samosagalette. Vegaaninen

Kun mieli tekee intialaisia, rapsakkakuorisia, täytettyjä pikkupiiraita; samosoja, mutta et jaksa näpertää taikinanyyttejä, niin ratkaisu on samosapiirakka! Tai oikeastaan samosagalette, johon ei edes vuokaa tarvita. 

Samosagalette. Vegaaninen

Samosat ovat yksi himoruokani. Voi kun niitä löytyisi Suomesta helposti! Sen rapean taikinapasteijan sisältä löytyy suun ja mielen lämmittävä mausteinen perunaseos. Nam. Kiitos Intia, kun olette tuoneet nämä maailmaan. 

Perinteisten, pasteijamuotoisten samosojen resepti löytyy täältä.

Galeten muodossa samosoista tulee paitsi nopeampia, niin myös pasteijoita näyttävämpi vierastarjottava syysiltoihin. Mausteiset maut hurmaavat taatusti. Kiitän vielä itseäni, kun keksin laittaa samosatäytteet galetteen ja näin tulee saatua helpommin samosan makuja :). Paljastus! Tämän reseptin suunnittelun aluksi haaveilemaani omaan keittokirjaan (jota ei tullutkaan). Säästelin tätä reseptiä siihen, sillä kirjaa varten halusin kerätä kaikki parhaat, helpoimmat ja omasta mielestäni parhailla ideoilla varustetut resepti. Ehkä joskus vielä kirja tulee, mutta tätä kauempaa en halua enää säästellä tätä :D.

Mietin ensin, korvaisinko perunan kurpitsalla vaihtelun vuoksi, mutta päädyin perinteiseen perunaan, sillä lupasinhan lisätä perunareseptien määrää. Voit tietysti kokeilla kurpitsaa itse. Pieneksi syksyiseksi lisäksi ja vaihteluksi lisäsin joukkoon kanttarelleja, mutta ne eivät suinkaan ole pakollisia.

Juuri tällaisten tihku(rankka)sateisten säiden ruokaa.


Samosagalette – resepti

Samosagalette. Vegaaninen

n. 6:lle

Tarvitset

Taikina

240g vehnäjauhoja (n. 3,5 dl)
90g kikhernejaujoa (n. 1,5dl) (voit korvata myös vehnäjauhoilla)
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
5-6 rkl vettä

Täyte

3 isoa keitettyä perunaa (n. 300g)
1 dl herneitä
(n. 1-2 dl kanttarelleja – voi jättää pois)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1½ tl inkiväärimurskaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
2 tl juustokuminansiemeniä (tai 1 tl juustokuminajauhetta)
½ tl korianterin siemeniä (tai 1/3 tl korianterijauhetta)
1 tl nigellansiemeniä (tai ripaus kardemummaa)
1tl chilihiutaleita
1 rkl garam masalaa
ripaus suolaa
mustapippuria

rypsiöljyä paistamiseen ja piirakkapohjan voiteluun


Tarjoiluun: korianteria/minttua ja halutessasi chutneyta

Valmistusohjeet

  1. Keitä ensin perunat, mikäli sinulla ei ollut jo keitettyjä perunoita.
  2. Valmista taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon öljy ja vesi ruokalusikallinen kerrallaan vaivaten taikinaa käsillä. Työstä taikinaa käsissä, ja lisää vettä teelusikallinen kerrallaan, jos taikina on liian kuivaa. Taikina on sopivaa, kun siitä saa kasassa pysyvän, kiiltävän pallon, joka ei kuitenkaan ole liisteriä ja tartu sormiin. Kääri taikina kelmuun täytteen valmistuksen ajaksi (n. 30 min).

  3. Valmista täyte. Pilko keitetyt perunat kuutioiksi.
  4. Pilko sipulit ohuiksi puolirenkaiksi. Kuullota niitä öljytyssä pannussa pari minuuttia.  Silppua valkosipulinkynnet hienoksi ja lisää pannulle.  Raasta inkivääri ja lisää sekin pannulle. Lisää kanttarellit (huuhdellut) sekä kaikki mausteet, ja jatka pannulla kuullottamista viitisen minuuttia. Sekoittele välillä ja lisää tarvittaessa öljyä.
  5. Lisää sitten perunat, nosta lieden lämpöä ja kääntele seosta pannulla, niin että perunat saavat väriä. Lisää tarvittaessa öljyä.
  6. Lisää vasta lopuksi joukkoon herneet, jotta ne pysyvät kauniin värisinä.
  7. Lämmitä uuni 200 asteiseksi.
  8. Kauli taikinasta iso, ohut levy leivinpaperin päällä. Paksuus saisi olla 2-3 mm. Levitä peruna-hernetäyte tasaiseksi kerrokseksi taikinalevyn päälle, niin että reunoille jää n. 5-6 cm kääntövaraa täytteiden päälle. Taittele reunat piirakkatäytteiden päälle kohti keskiosaa.
  9. Sudi piirakkapohjan taitellut osat rypsiöljyllä.
  10. Paista piirakkaa n. 30 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes se on saanut kullanruskeaa väriä.
  11. Koristele mintun/korianterin lehdillä. Tarjoa lämpimänä sellaisenaan tai chutneyn kera.

 

 

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Glotter-Bäckerin 10.09.2020 - 16:11

Just tälläistä mä olen odottanut! Näpertely ei ole mun juttu, mutta samosat voisi ollakin. Sopii siis kuin nenä päähän. Kiitos ja kokeiluun!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.09.2020 - 15:49

Jes, nimenomaan ajansäästökeinot mausta tinkimättä on aina paikallaan 😀 Näpertely on niin kivaa – jos vaan siihen olisi aikaa :D.

Vastaa
Charlotta 12.09.2020 - 19:52

Hei! Ihana resepti! Just söin yksi päivä samosaa ja haaveilin et miten loihtisi niitä kotikeittiössä – ja vähemmällä vaivalla. Mietin, että tämä voisi olla kiva tarjottava kastejuhlaan ensi viikonloppuna. Suosittelit tarjoamaan lämpimänä. Juhlan tohinassa ei ole oikein aikaa leipoa piirakkaa alusta asti, joten mietin, että sietäisikö tämä etukäteisvalmisteluita? Esim uunia vaille valmiina jääkaapissa odottamassa muutaman tunnin uuniin laittoa? Vai olisiko parempi tehdä ihan vaan valmiiksi ja sitten vain pieni lämmitys uunissa ennen tarjoilua? Taidan tehdä kyllä tätä kertaalleen jo heti huomenna, niin hyvä vastaus tämä oli syksyiseen samosahimoon! 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.09.2020 - 15:47

Oi anteeksi pieni viive vastauksessa! Nimenomaan, ymmärrän pohdiskelusi :D. Itse tekisin piirakan kokonaan valmiiksi ja lämmittäisin uunissa ennen tarjoiluhetkeä – yksinkertaisin ratkaisu :). En ehkä jättäisi odottamaan paistamattomassa taikinakuoressaan kovin pitkäksi aikaa, sillä taikina alkaa kuivua pinnalta herkästi.

Vastaa

Jätä kommentti