Koti Jäätelöt Salmiakkijäätelö (V, GF)

Salmiakkijäätelö (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Salmiakkijäätelö. Vegaaninen

Oolalaa, näin hyvää jäätelöä en ehkä koskaan ole tehnyt! Ensimmäinen satsi katosi ennen kuin yhtäkään jäätelöpalloa ehdin kuvata. Mutta eihän tuo mitään haittaa – ei kun jäätelökone uudestaan hyrräämään. Ihan täydellinen jätski on tässä.

Yksi parhaista asioista tässä jäätelössä on vielä se, että se on vegaaninen maistumatta lainkaan miltään soijalta- tai kauralta tai muultakaan sivumaulta. Ja se, että vegaaniselle jäätelölle tuli aivan täydellinen rakenne. Nyt on aikoja eletty. Pistän kohta vegaanisen jäätelöbaarin pystyyn.

Salmiakkijäätelö. Vegaaninen

Sitä voi kutsua salmiakkijäätelöksi tai lakritsajäätelöksi, mutta kyllä itse nimitin tämän salmiakkijäätelöksi, sillä se suolainen salmiakki kyllä puskee vahvempana kuin makeampi lakritsa. 

Kreditit kuitenkin kuuluvat oikeasti yhdelle seuraajallani, joka halusi lähettää oman reseptinsä minulle! Aiemmin olen vähän vastaavasti tehnyt, mutta yrittänyt liikaa kikkailla ajatellen, että näin yksinkertaisesti ei voi vielä syntyä vegaanista jäätelöä. Vaan syntyi! Ja siis kuten sanottu, että kaikki kauran sivumaku hävisi sen siliän silkkisen jäätelön tien. Rakenteesta eikä mausta kukaan tietäisi sen olevan vegaaninen.

Testasin seuraajan ohjeiden mukaan tehdä jäätelön myös ilman jäätelökonetta. Se onnistui yllättävän hyvin niinkin – vain hiukan hileisyyttä jäi, hyvin vähän verrattuna mitä yleensä! Jos jäätelökoneella tuli täydellistä, niin ilman jäätelökonetta oikein hyvä.

Tässä vielä postaus jäätelökoneista.

Rakastan lakritsa-ja salmiakkijäätelöitä. Syönyt useita niitä. Tämä on ihan täydellistä. Lakritsajauheen määrää säätelemällä pystyt hyvin itse vaikuttamaan jäätelön suolaisuuteen/tymäkkyyteen/salmiakkisuuteen.


Salmiakkijäätelö – resepti

Salmiakkijäätelö. Vegaaninen

4:lle. Huom! Käytä lakritsajauhetta, eli sitä pulverimaista jauhetta. Lakritsajuurijauhe on kuitumaisempaa, eikä mielestäni yhtä hyvä tähän. 

Äläkä epäröi kokeilla reseptiä, vaikka se on vegaaninen. Olen jäätelökriittinen (silti syön mukisematta kaikki jätskit), ja sanon että tämä on oikeasti hyvä.

Gluteeniton: Tarkista, että käyttämäsi kauratuotteet ovat gluteenittomia.

Tarvitset

2½ dl kauravispiä (Kaslinkin ainakin toimii, varmaan moni muukin)
2½ dl kauramaitoa 
1 dl sokeria
1 rkl lakritsajauhetta (voit laittaa vähemmänkin, jos et halua niin salmiakkista)

n. ½ dl murskattuja turkinpippureita (tai valmista rouhetta) – tämäkin maun mukaan
Päälle lisää murskattuja turkinpippureita ja valmista lakritsakastiketta

Valmistusohjeet

  1. Laita kattilaan kauramaito, sokeri ja lakritsajauhe. Kiehauta kertaalleen ja nosta sivuun jäähtymään.
  2. Vatkaa kauravispi kuohkeaksi, melko jämäkäksi vaahdoksi. Kaada (ainakin huoneenlämpöön jäähtynyt) kauramaito-lakritsaseos vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  3. Murskaa turkinpippureita haluamasi kokoiseksi rouheeksi (jätin osan tahallani vähän isommaksi, sillä sattumarouskeet ovat hyviä) ja sekoita jäätelömassan joukkoon.
  4. Jos sinulla on jäätelökone, valmista jäätelöksi koneessa.
  5. Jos sinulla ei ole konetta, kaada jäätelö suoraan rasiaan. Jos valmistit koneella, niin kaada nyt rasiaan. Sekoita lusikalla varovasti joukkoon vielä lakritsakastikeraitoja. Lisää päälle loput rouhitut turkinpippurit.
  6. Pakasta ainakin kuusi tuntia – tai pidempään.

Jos teet ilman jäätelökonetta, kannattaa jäätelömassaa sekoitella pakastamisen alkuvaiheessa n. 30 minuutin välein n. 4 kertaa, niin että sekoitat jäätelön kauttaaltaan sekaisin. Se hieman estää hileytymistä. Tällöin kannattaa lisätä lakritsakastikeraidat vasta viimeisen sekoituskerran yhteydessä.

Salmiakkijäätelö. Vegaaninen

Jäikö nälkä?

10 kommentit

Ansku 15.09.2020 - 15:23

Olen lakritsifanina pitkään kaipaillut maidotonta lakritsijäätelöä, ja tämä kyllä osui ja upposi! Hyvää tuli ilman jäätelökonettakin (vaikka taisin nyt inspiroitua sellaisen hankkimiseen), kiitos reseptistä! 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.09.2020 - 15:38

Jes! Loistavaa! :)) Jätskikone on kyllä mun lempikeittiölaite 🙂

Vastaa
Noora 16.09.2020 - 11:36

Apua, kuulostaa niin ihanalta ja saisin syödä koko satsin itse kun ei kukaan muu tässä taloudessa arvosta salmiakkia 😀 Mistäköhän saisin täällä Saksassa turkkareita ja kauravispiä….

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.09.2020 - 15:28

Apua, voi ei aiheutan sinulle vaikean ongelman :D. Kun haluaisi jotain, mutta ei löydä raaka-aineita :D.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 16.09.2020 - 14:50

Resepti näyttää kyllä mahtavalta niin simppelyiden kuin jäätelön rakenteenkin kannalta! Sokeriakin voi olla jopa vähemmän kuin ostojäätelöissä. Tuo mieleen Fazerin Salmiakki-jäätelöpuikon!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.09.2020 - 16:27

Nimenomaan tuokin mieleen! 🙂

Vastaa
Laura 21.09.2020 - 17:47

Kuulostaa ihanalta! Mitä lakritsajauhetta käytät?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 22.09.2020 - 08:40

Hyvä kysymys, koska näillä on vähän eroja. Olisin laittanut tähän merkin, mutta mä en oikeasti enää tiedä, mitä käytin :D. Luulen, että se on Ruotsista ostettu, mutta olen laittanut sen toiseen purkkiin, jossa ei ole etikettiä. Lisäksi käytän Lakridsin salmiakkijauhetta/lakritsajauhetta, joka on tosi hyvää. Urtekramilla on kaksi erilaista, ja niistä on toinen on hyvä ja toinen ei (auttoipa paljon), luulen että se on juurikin lakritsajauhe, EIKÄ lakritsajuurijauhe, joka on se hyvä. Esim myös Foodinin lakritsajauhe on hyvää :).

Vastaa
anuk 8.10.2020 - 20:14

Tulin huikkaamaan vielä, että todella hyvää tämä jäätelö! Tein äsken satsin ja tuskin kauaa kestää 🙂 Enpä olisi uskonut, että maidoton jätski voi maistua noin hyvälle. Takk 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.10.2020 - 08:35

Kiiitos! :))

Vastaa

Jätä kommentti