Koti Jäätelöt Jäätelökoneiden erot ja hankkiako jäätelökone

Jäätelökoneiden erot ja hankkiako jäätelökone

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Jäätelökoneista olette toivoneet juttua. Täytyy sanoa, että en ole mikään jäätelökone-ekspertti. Kokemuspohjaa löytyy vain kolmesta laitteesta, joihin arvioni perustan.

Miksi jäätelökone?

 • Jos syöt paljon jäätelö ja/tai haluat valmistaa ruokasi itse.
 • Saa keksiä loputtomasti omia makuja ja tehdä just mitä haluaa.
 • Ilman jäätelökonetta jäätelö hileytyy hyvin herkästi pakkasessa, vaikka kävisit ohjeen mukaan sitä aina vähän välein sekoittelemassa. Tai sitten jäätelökoneeton jäätelö valmistetaan kondensoituun maitoon ja kermaan, jolloinka edes se pieni terveellisyys on aika kaukana, mikä voi jollekin olla tärkeää. Itseäni ei niinkään mietitytä se terveellisyys vaan se, että kondensoituun maitoon tehdyt jäätelöt ovat usein ihan äklömakeita.
 • Jäätelökoneen idea on mekaaninen sekoitus. Kone sekoittaa mekaanisesti jäätelömassaa sen jäähtyessä, jolloin jääkiteitä ei pääse muodostumaan. Saman lopputuloksen saisit aikaan, jos istuisit pakkasessa sekoittelemassa jäätelöäsi tunnin ajan.
 • Sokerin ja kerman määrää voit säädellä hieman enemmän itse.

Mitään ei tietenkään kannata hankkia, ellei sille tule käyttöä :).

Huomioitavaa – jäätelökonekaan ei ole ratkaisu kaikkeen

 • Jos syöt jäätelön suoraan jäätelökoneesta, voit oikeastaan pistää sinne mitä tahansa maitopohjaista vaahtoa, tai vaikka hedelmäsosetta. Voit siis laittaa vaikka rahka-jogurttisekoituksen jäätelökoneeseen ja siitä tulee silkkistä jäätelöä, joka on heti syötävissä. Mutta jos laitat tällaisen terveellisemmän version pakkaseen, se kyllä jäätyy.
 • Mitä vähemmän rasvaa/sokeria jäätelössäsi on, sitä kovemmaksi se menee pakkasessa. 
 • Jos kuvittelet että nyt voit valmistaa täysin maitopohjaista gelatoa, niin ratkaisu siihen ei ole jäätelökone, vaan miinus 10 asteinen pakastin. Maito jäätyy joka tapauksessa normaalissa pakkasessa ja gelatostasi tulee kivikovaa. 10 asteisessa pakkasessa maitopohjainen jäätelö taas säilyisi yhtälailla tarpeeksi pehmeänä.
 • Sokeri pitää jäätelöä pehmeämpänä. Mitä vähemmän sokeria, sen kovempi möykky siitä tulee ja kun otat sen pakkasesta uudelleen esille, niin se alkaa helposti sulaa reunoilta nestemäiseksi, kun keskiosa on vielä kivikova.

Laitteiden erot

Periaatteessa jäätelökoneet jaetaan kompressorilaitteisiin, eli laitteisiin, jossa on iso moottori ja kylmennyskapasiteetti itsessään, sekä laitteisiin, josta sinun täytyy itse pakastaa jokin osa ennen jäätelön tekoa.

Ei-kompressorijäätelökoneet

 • Halvempia. Omistin aiemmin Philipsin jäätelökoneen, joka maksoi 60 euroa, mutta kun se oli moneen kertaa jesarilla teipattu kiinni, niin oli aika päivittää kone. Päivitin sitten kunnon kompressorikoneeseen, josta lisää alla.
 • Perustuvat siihen, että joko koko kulho, tai vain kulhon pohja osa, mekaanisesti ihan itse laitetaan pakkaseen etukäteen ja annetaan sen jäätyä vähintään vuorokausi siellä. Käytännössä itse säilytin jäätelökoneen jäädytysosaa koko ajan pakkasessa ja nostin sen koneeseen, kun sitä tarvittiin. Tämä jäätynyt kulho tai pakastettu osa kylmentävät jäätelömassaa samalla, kun kone mekaanisesti sitä jäätelömassaa pyörittää.
 • Nämä laitteet ovat pienempikokoisempia ja kevyempiä, mikä on plussaa.
 • Kesällä, jos asunto on päässyt kuumenemaan, niin lämmin huone lämmittää liian nopeasti myös pakastamasi kulhon/jäädytyspohjan, jolloin jäätelöä ei tulekaan, kun tuo pakastettu osa ehtii lämmitä ennen aikojaan.
 • Jäätelömassat tehdään perinteisesti kuumentamalla kerma-maitoseosta, eikä tällaiseen koneeseen saa laittaa kuumaa tai edes huoneenlämpöistä jäätelömassaa, sillä samoin silloin tuo pakastamasi osa lämpenee, eikä viilennä enää jäätelömassaa. Tällaiseen koneeseen saa siis kaataa vain jääkaappikylmää jäätelömassaa. Jäätelömassan keittämisen jälkeen on siis odotettava yleensä n. 12 tuntia, että se on ehtinyt viilentyä jääkaapissa. 
 • Jos tosiaan jostain syystä jäädytetty laitteen osa pääsee liian nopeasti lämpenemään, niin se ei pysty tekemään jäätelöstä kovin kiinteää, vaan usein jäätelömassa jäi ihan lötköksi ja hyvin löysän pehmiksen oloiseksi, joka piti kiireellä pistää pakkaseen, ennen kuin se ihan sulaa vedeksi siinä. Joka tapauksessa jäätelö oli laitettava pakkaseen saman tien koneesta. Ei olisi tullut kyseeseenkään, että sitä olisi heti pystynyt syödä koneesta. Tälllä koneella valmistetun jäätelön oli odotettava pakkasessa vielä uudet 12 tuntia, jotta siitä tuli tarpeeksi kiinteää syötäväksi.

Kompressorijäätelökone

Kompressori-jäätelökoneet

 • Kalliimpia, yleensä yli 200 euron hintaisia.
 • Ei tarvitse esijäähdyttää mitään. Jäätelökoneessa on kiinteä moottori ja kompressori, joka jäädyttää sähkön avulla jäätelöä.
 • Kone on iso ja painava, vie siis paljon tilaa. Meillä se on sijoitettu keittiön nurkkaan lattialle. Siellä se on ja odottaa, että teen jäätelömassan.
 • Jäätelömassat tehdään perinteisesti kuumentamalla kerma-maitoseosta, ja kompressorikoneeseen voikin kaataa kuuman jäätelömassan samantien ja painaa Start-nappulaa. Kompressori jäähdyttää jäätelömassaa samalla, kun sekoittaa sitä. Tunnin päästä sinulla on pehmistä, jonka voit syödä heti. Suosittelen kuitenkin pakastamaan jäätelöä vielä n. 4 tuntia, jotta saat hieman kiinteämpää jäätelöä.
 • Kompressorikoneet toimivat kokemukseni mukaan paremmin kesäälä kuin ei-kompressorikoneet, jolloin asunnot ovat kuumempia. Moottori pystyy silti jäädyttämään jäätelön.
 • En osaa keskenään hirveästi vertailla kompressorikoneita. Nyt omistan Wilfan jäätelökoneen ICM-15, joka maksoi 250 euroa. Kaverillani on Sandstromin täysin vastaavilla teknisillä spekseillä oleva laite, ja käyttökokemus siitä on sama kuin tästä Wilfasta. Tosin Wilfan pitää hieman enemmän meteliä käydessään. 

Miksi kompressorikone voitti? Aiemmin omistamaani Philipsin ei-kompressorikoneeseen verrattuna, jäätelön saa huomattavasti nopeammin tehtyä, kun sitä ei tarvitse etukäteen jäähdyttää ennen koneeseen kaatamista. Näin jäätelö on kokonaisuudessaan suussasi n. 5 tuntia siitä, kun sitä aloitti tekemään. Lopputuloksen koostumuksessa ei ole niinkään eroa. Kompressorikone toimii hyvin myös kesällä. MUTTA, halvemmallakin laitteella pääsee erittäin hyvin alkuun, täytyy vaan malttaa odottaa jäätelöä vähän pidempään ja kesällä yrittää löytää jokin vähän varjoisampi kolkka kodista.

 

Jäikö nälkä?

13 kommentit

Glotter-Bäckerin 24.06.2020 - 16:34

Ihan pakko kommentoida, että kerman rasva kovettuu pakkasessa myös eli pehmeys on kiinni sokerin määrädtä sekä muusta kiinteän aineen (kotioloissa lähinnä maidon kuiva-aineen) määrästä. Sekä siitä, kuinka paljon ilmaa onnistut vispaamaan jäätelöösi. Jäätelö jossa on vähän ilmaa on kovempaa kuin ilmava jäde.

Kompressorikonetta kannattaa harkita lainaan ennen ostopäätöstä. Meillä oli yhden kesän yli lainassa kompressorikone, mutta todettiin sen pitävän niin kovaa melua ja vievän niin paljon tilaa, että annettiin se ihan mielellään takaisin kotiinsa. Vaikka hyvää jätskiä tekikin! Ja lopulta ei ehkä niin usein tullut tehtyä jädeä tai tehtiin mieluummin nice cremeä, ihan terveellisyydenkin vuoksi.

Nice cremen tekemiseenhän riittää mixeri.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.06.2020 - 12:27

Hyvä huomio :). Mitä se kerma sitten tekee, kermaisuuttako vain? Jotenkin olin aina ymmärtänyt, että rasva myös laskee jäätymistepistettä? Joo kompressorikonetta tuskin kannattaa hankkia ennen kuin on varma, että jäätelöä tulee valmistettua varmasti usein. Kiitos nice cream muistutuksesta, en ookaan aikoihan muistanut tehdä!

Vastaa
Glotter-Bäckerin 1.07.2020 - 10:05

Kermaisuutta joo ja suutuntumaa ja toki makuaineet on monesti rasvaliukoisia -> leviävät paremmin. Mutta on se kova rasva tarpeen siinä vispaus vaiheessa, kun massa alkaa jäähdyttäessä kovettua.
Mutta etkös sä tullut siihen tulokseen jo jogurttijäätelöä tehdessä, että sokeri määritti pehmeyden, eikä jogurtin rasvaisuus?

Nice cream on niin mahtava!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.07.2020 - 07:02

Mua naurattaa et sä muistat mun kokemuksista paremmin kuin mä itse :D. Nimenomaan, niinhän mä totesin 😀

Vastaa
RL 24.06.2020 - 17:31

Kommentoin ensimmäistä kertaa blogiisi, mutta halusin tulla kertomaan, että jäätelökoneen ostopäätökseen vaikutti suuresti blogisi :-D. Vertailin jonkin verran jäätelökoneita ja päädyin loppujen lopuksi sijoittamaan hieman enemmän laitteeseen, joten meillä on nyt kompressorijäätelökone jolla voi tehdä myös jogurttia. En itse tykästynyt ajatukseen siitä, että koneen osia täytyisi pakastella vuorokausi ennen jäätelön tekoa ja toisaalta; niiden tilavuus näytti olevan sen verran pieni, että lapsiperheessä kaikille tulisi lähinnä paha mieli kun 0,5-0,7 litraa pitäisi saada riittämään kaikille.

Olen vasta aloittelija jäätelön teossa, mutta blogisi ohjeiden perusteella on tehty jo raparperi- ja kahvijäätelöä. Kahvijäätelö yllätti täysin, sillä en itse ikinä ostaisi kahvijäätelöä kaupan jäätelölaarista saatika jäätelökioskista, mutta sen maku oli niin makunystyröitä hivelevää, että siitä tuli suosikkini heti. Olen kokeillut koneellani jo myös jogurtin tekoa ja siitäkin tuli oikein raikasta.
Jäätelöä tunnissa on aivan mahtava ominaisuus, eilen illalla pyöräytin kaksi jäätelöä ja ne alkavat olla jo syöty. Illaksi siis uusi jäätelö alulle 🙂

Kiitos sinulle jäätelöön paneutumisesta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.06.2020 - 12:54

Kiitos, hei mahtava kuulla :D. Että on ollut ihan näin iso vaikutus :). Siis ihan jogurtti jogurttia vai jogurttijäätelöä? Joo osa niistä on ihan liian pieniä, puoli litraa jäätelöä on melkein turha tehdä kellekään, kun kerran kun tekee niin kannattaa mielestäni tehdä enemmän :D. Oho, onpa hauska, että kahvijäätelö maistui noin hyvin, vaikka saattoi epäilyttääkin, ja että uskalsit edes kokeilla!

Vastaa
RL 25.06.2020 - 19:28

Ihan jogurttijogurttia sillä voi tehdä, ja olen kokeillutkin (hyvää oli!). Kun otin jogurtin pois koneesta, tajusin että voisin tehdä siitä ,ylös jogurttijäätelöä ja se hetki oli jotenkin mindblowing.
Kahvijäätelö oli, ja on, todella hyvää. Eilen pyöräytin popcornjäätelöä, joka sekin yllätti iloisesti. Ei kyllä vielä ole tullut jäätelöä tehtyä, joka syömättä jäis.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.06.2020 - 20:13

Siis oho, miten tehdään jogurtti jäätelökoneella ilman että se on jäätelö? 😀 Mäki oon joskus kokeillut popcorn-jäätelöä, mutta en edes muista enää miltä se maistui :D.

Vastaa
RL 8.07.2020 - 16:44

Pahoitteluni, vastaukseni on viivästynyt reippaasti. Jäätelökoneessani on jougirtti-asetus, jolloin se pitää kulhon 12 tunnin ajan 42 asteessa. Tuossa ajassa maidosta ja jogurtin siemenestä tulee satsi luonnonjogurttia 🙂

Saara / Viimeistä murua myöten 9.07.2020 - 09:50

Ahaa! Kiitos, olisipas tällainen hauska 🙂

satu 25.06.2020 - 10:27

Mulla oli myös philips joskus, tai itse asiassa kaksikin kun ostin toisen varaosiksi 😀 Jossain vaiheessa jäädytyselementti turposi hiukan, mikä aiheutti sen että sekoitin ei enää pyörinyt kunnolla ja kyllästyin temppuilemaan sen kanssa. Nyt kyllä tekisi mieli hankkia uusi kone kun mökin lähellä oleva maatilan jäätelökin lopetti tilamyynnin, sieltä haettiin kesällä joka viikonloppu valikoima jäätelöitä (ah niitä makuja.. mansikkajäätelöä, sitruunasorbettia, inkiväärijäätelöä, baileys-dajmjäätelöä ja mitä kaikkea). Kiitos postauksesta, en ollut yhtään perehtynyt noihin kalliimpiin laitteisiin, tästä sai hyvää tietoa!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.06.2020 - 12:55

Kiitos sinulle, kiva jos tästä jotain iloa on :). Ihan totta, meidänkin philips oli jo monella jesarinpalasella kiinni ja se jäädytyselementti pääsi myös kerran turpoamaan liikaa. Mitä ihania makuja heillä olikaan, mikä tila se oikein oli!

Vastaa
satu 25.06.2020 - 13:22

Se ketju on maatalon jäätelö. Niitä on ainakin ollut ympäri Suomea, en tiedä mikä tilanne on nykyään kun meidän lähistöltä lopetti tilamyynnin pari vuotta sitten. Käyttävät oman ja lähiseudun tilojen maitoa ja ainakin tällä tilalla oli oma tilamyymälä (oli myös myynnissä joskus esim Kenkäverossa ja muutamissa paikallisissa ruokakaupoissa). Ihania jäätelöitä, mansikkajäätelökin maistui oikeasti mansikalle!

Vastaa

Jätä kommentti