Koti Leivonnaiset ja piiraat Raparperi-toscakakku

Raparperi-toscakakku

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

 Kaupallinen yhteistyö Oatly

Rapea manteli-kinuskikuorrute yhdistettynä pehmeään, mehevään piirakkaan. Osa leivonnaisista ovat syystä klassikoita!

Pari kuukautta sitten mummoni kysyi puhelimessa jutellessamme, että ”kun sä sieltä Rovaniemeltä tulet Helsinkiin, niin voisitkohan joku kerta leipoa ihan vanhaa kunnon toscakakkua? Vai onko se nykypäivänä jo liian tylsä leivonnainen?” 

Minähän laitoin toiveen korvan taakse. Yllättäisin hänet sitten muistamalla leipoa toscakakkua, kun tapaisimme. Ja mummon mietteisiin, toscakakku ei todellakaan ole liian vanhanaikaista! Toscakakkuhan on aivan todella hyvää. Monet klassikkoleivokset ovat yksinkertaisuudessaan juurikin parasta. Ei turhia kruisailua ja koristeluja, mutta makuyhdistelmät todellakin toimivat. Tähän piirakkapohjaan lisäsin raparperia, sillä sen verran klassikoita saa ainakin tuunata :). Raparperi toi raikkautta, hapokkuutta ja lisämehevyyttä taikinaan rapean ja makean kinuskikuorrutteen pariksi.

Raparperi-toscakakku

Kahvihetkellä mummoni kertoi toscakakun olleen hänen nuoruudessaan oikein pramea herrain kahvikakku. Sitä syötiin harvoin, erikoisjuhlapäivinä. Pähkinöihin ei heidän arkielämässä olisi ollut varaa. Hän kehui kovasti leipomustani ja, kuinka ihana on saada vanhaa kunnon toscakakkua. Kuulemma vaniljakastike ei kuitenkaan kuulu hänen lapsuuden toscakakkuun, mutta syötiin ensimmäiset palaset kuitenkin vaniljakastikkeen kera. Itse tykkään vaniljakastikkeesta tämäntyyppisten piirakoiden kanssa, mutta ehkä se on jotain, mihin on itse taas tottunut lapsuudesta.

Hetken mietin, sanonko, että tämä ei ole ihan ”perinteinen” toscakakku. En sitten maininnut tämän toscakakun olevan leivottu ilman voita ja kananmunia. Sillä eihän se maistunut erilaiselta ja mummokin oli kovin tyytyväinen ja kiitteli. Miksi vegaanisuus tekisikään kakusta epäperinteistä, jos maku on kohdillaan? Yleensä on hauska kertoa syöjille jälkikäteen jonkin ruoan olleen vegaaninen, mikäli he ovat hyvällä halulla syöneet ja kehuneet. Jos etukäteen kertoisi, niin se vielä monessa herättelisi ennakkoluuloja. Jälkikäteen kertoessa saa taas monen yllättymään, että oikeestiko, oliko tää vegaaninen, oli niin hyvää! Vieressä kakkua syöneelle siskolleni kerroinkin kakun olleen vegaanista, mutta hän ei kuulu niihin ihmisiin, jotka yllättyisivät vegaanisenkin olevan hyvää :D. Hän todennäköisesti piti sitä oletuksena.

Raparperi-toscakakku

Varsinkin perinteisten leivosten kohdalla monesti korostetaan, kuinka tämä on leivottu oikealla voilla ja kermalla. Tämä johdattelee ajatuksia siihen, että vain niillä leivottuna leivos maistuisi kunnon leivokselta. Varmaankin juuri näistä nostalgiasyistä automaattisesti leipoo leipomaan pullansa voilla, vaikka margariinilla (ja kuulemma öljylläkin) tulee ihan yhtä hyvää. Monesti öljyllä leivottuna kakuista tulee jopa mehukkaampia ja myös terveellisempiä. Näitä vaihtoehtoja ei aina tule edes ajatelleeksi, vaan reseptit tehdään perinteen mukaan. Pääsiäisenä törmäsi monesti siihen, että ”kyllä mämmi kuuluu ihan oikean kuohukerman kanssa syödä”, vaikka kyseiset sanojat muuten suosisivat kasvipohjaisia tuotteita. Ja saa syödäkin, jos siltä tuntuu! Se herätti kuitenkin pohdintoja, että miksi, kun kerta kasvipohjaiset kermat maistuvat lähes tismalleen samalta. Vastaus on tietysti, että ”koska aina ennenkin ja kuohukerma kuuluu mämmiin”. Tunnistan omissa ruokavalinnoissa itsekin juuri tuon nostalgiakortin.

Olen alkanut kyseenalaistaa sitä omalla kohdalla, jos saman voi yhtä helposti ja maukkaasti tehdä kasvipohjaisesti. Ison osan leivoksista (esim. juuri tämän tyyppiset kakut ja piirakat) voikin leipoa kasvipohjaisesti, eikä maussa tai rakenteessa ole juuri mitään eroa. Ja jos huomaakin jotakin pientä eroa, niin haittaako se? Mielelläni totun siihen pieneen eroon ilmaston ja eläinten vuoksi. On kuitenkin tilanteita, jossa koen itsekin tarvitsevani kananmunia (vaikeammat jälkiruokatekniikat) ja voita (ruskistettu voi) leivonnassa saavuttaakseni halutun lopputuloksen. Ja niinhän sitä saakin tehdä, että ei sitä tarvitse olla koskaan käyttämättä eläinperäisiä raaka-aineita leipoakseen kuitenkin pääasiassa ilman niitä. Iso osa leipoo automaattisesti eläinperäisistä aineksista, koska on tottunut siihen, ja kananmunakin lisätään varmuuden vuoksi, eikä osaa itse soveltaa leivontareseptejä kasvipohjaisiksi. Siksi tarvitaankin näitä reseptejä :). Ja myös uteliaisuutta kokeilla vegaanisia leipomuksia ja huomata, että ihan yhtä hyväähän tämä oli – joskus ehkä vähän erilaista, mutta maussaan yhtä hyvä! Ehkä voisin kokeilla jatkossakin enemmän vegaanisia reseptejä.

Ehkä omien mahdollisten lapsenlapsien maailmassa perinteinen toscakakku leivotaan automaattisesti ilman eläinperäisiä aineksia?

Raparperi-toscakakku

Raparperi-toscakakku

Tämän tyyppisissä piirakoissa kananmunat voi helposti vaihtaa kaurajuomaan. Oatlyn valikoiman Deluxe kaurajuoma on maultaan melko neutraali ja koostumukseltaan sopiva monipuolisesti ruoanlaittoon ja leivontaan, jossa käytetään maitoa. Semmonen peruskaurajuoma vähän kaikkeen – paitsi kahviin tykkään erikseen käyttää niihin tarkoitettuja kaurajuomia. Oatlyn iKaffe onkin varmaan kaikille tuttu esimerkki kahvikaurajuomasta. Sanottakoon vielä Oatlyn iMat Vispistä, että kiva kun on löytynyt kauravispi, joka on palmuöljytön. Siitä sai keitettyä myös kinuskin – osasta kauravispeistä ei tule kinuskia ilman tosi isoa sokerimäärää ja vähän jännitti, onnistuuko se tästä, vai onko vaihdettava kookoskermaan, josta maidoton kinuski aina onnistuu. Ainakin kahdesti olen tuolla keittänyt nyt kinuskin ja toimii!


Raparperi-toscakakku – resepti

Raparperi-toscakakku

Raparperi tuo pohjaan mehevyyttä ja mukavan makuparin kinuskin kirpeydelle. Rapsahtava kinuski-mantelikuorrute on tietysti toscakakun maun ja herkullisuuden ydin.

Piirakka vain mehevää parin päivän säilytyksestä, joten ei haittaa yhtään valmistaa piirakka jo etukäteen. Säilytä piirakkaa viileässä ja halutessasi lämmitä uunissa ennen tarjoilua.

8 palaa. 22 cm irtopohjavuoka/piirakkavuoka. 

Tarvitset

3/4 dl rypsiöljyä
1 dl fariinisokeria
½ tl kardemummaa
2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
2 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ dl Oatly Täyteläinen kaurajuomaa
2½ dl raparperinpalasia
ripaus suolaa


Toscakinuski (edit kesä 2023, tuplasin ainesosat, että saa enemmän kinuskia)
2 dl mantelilastuja
2 dl fariinisokeria
2 dl Oatly iMat Visp tai kookoskermaa

Tarjoiluun:

Jos haluat, niin Oatlyn vaniljakastiketta (tosi hyvää!) tai vaikka vaniljajäätelöä. Tai kuten mummoni sanoi, että ei toscakakku tarvitse mitään kanssaan – sellaisenaan parasta.

Valmistusohjeet

  1. Valmista taikina. Sekoita taikinan ainekset keskenään. Älä sekoita liikaa, ettei tule sitkoa. Kaada n. 20 cm vuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa 25 minuuttia.
  2. Sillä välin keitä toscakinuski. Mittaa ainekset kattilaan ja keitä kattilassa hiljakseen n. 10 minuutin ajan.
  3. Kaada toscakinuski piirakan päälle ja jatka paistamista 175 asteissa n. 15 minuuttia. Huom. tarkkaile paistoaikaa. Uuneissa on vaihtelueroa. Kakku on valmis, kun tikkuun/haarukkaan ei jää enää raakaa taikinaa.
  4. Tarjoile halutessasi vaniljakastikkeen kanssa.

Raparperi-toscakakku

Jäikö nälkä?

18 kommentit

Karolina 15.05.2021 - 09:08

Me ollaan alettu syömään mämmi vegaanisen vaniljakastikkeen kanssa. Parempaa kuin mikään kerma. Maku menee perinteiden edelle

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.05.2021 - 14:57

Munkin mielestä se on parempaa! 🙂 Sehän on win-win, makuhan on aina tärkein :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 17.05.2021 - 11:17

Kyllä tähän olisi sopinut kaveriksi kauravaniljajäätelö 😉

Erinomaisen hyvää pohditaa, mä kans just uskon että eläinperäisiä tuotteita tulee käytettyä tottumukesta ja varalta. Mutta voi hyvinkin olla, että tämä normi muuttuu. Onhan kaurajuomakin on jo aikas normi kahvilisuke.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.05.2021 - 15:02

No ois sopinu sekin =). Iso osa on todellakin tottumusta, niin käyttötapatottumusta kuin makutottumusta. Ja toivottavasti tosiaan kasvipohjaisten tuotteiden käyttö muuttuukin normaalimmaksi – myös ravintolapuolella :).

Vastaa
Siru lind 31.05.2021 - 12:00

Siis tää kuulostaa hyvältä. Olenkin miettinyt jotain tälläistä. Mutta voiko mantelijauhon vaihtaa tavalliseen vehnäjauhoon. Ja rypsiöljy esimerkiksi 3 öljyn keijuun . Ihana tämä blogini. Kiitos oikein paljon ja tsemppiä tulevaisuutesi ,❤️❤️

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 31.05.2021 - 12:34

Kiitos! 🙂 Voi vaihtaa vehnäjauhoihin ja öljyn saa vaihtaa keijuun :).

Vastaa
Marika 2.06.2021 - 15:09

Onko kinuskin tarkoitus paksuuntua keittäessä ja kuuluuko sitä sekoittaa? On niin pitkä aika normikinuskinkin tekemisestä, ettei vaan pysty muistaa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.06.2021 - 08:08

Voi pari kertaa sekoittaa, ettei pala pohjaan, mutta muuten ei tarvitse hämmennellä. Kinuskin on tarkoitus hieman paksuuntua, mutta mitään tönkköä ei tarvitse tulla kun se piirakan päällä uunissa vielä jähmettyy kyllä lisää.

Vastaa
Anniiina 20.07.2021 - 22:25

Hei!
Mitenhän hyvin tämä ihanalta näyttävä kakku kestää huoneenlämpöä? Lähinnä mietin montako tuntia uskaltaa pitää juhlissa pöydällä vai pitääkö nostella välillä jääkaappiin? Nimimerkillä aloitteleva leipuri…

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 21.07.2021 - 07:05

Hei, Tämä säilyy tosi hyvin. Itsekin pidin ainakin koko päivän. Tämän tyyppiset ns.kuivakakut, säilyvät huoneenlämmössä yleensä pari vuorokauttakin.

Vastaa
Anna 2.03.2022 - 15:23

Hei! Tämä resepti kuulostaa todella herkulliselta Onnistuukohan kakku pakastetuista raparpereista? Minulla on vielä muutama pussillinen viimekesäisiä raparpereita pakkasessa ja nyt kun alkaa olla kevättä ilmassa, tekee myös mieli jo keväisiä herkkujakin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.03.2022 - 07:15

Kiitos. Ehdottomasti onnistuu :). Taikinaan vaan!

Vastaa
Emma 29.05.2022 - 09:48

Hei! Millä asteella keitetään kinuski?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.05.2022 - 15:51

En käytä siihen lämpömittaria, vaan annan kinuskin olla sillä lämmöllä, että se juuri ja juuri poreilee, kunnes paksuuntuu :).

Vastaa
Taru 30.08.2022 - 12:30

Omenaa on nyt tosi paljon. Eli voisiko tämä toimia omenalla raparperin sijaan, oletko kokeillut?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.09.2022 - 10:06

Toimii erittäin hyvin myös omenasta, hyvä idea 🙂

Vastaa
Katja 18.05.2023 - 15:16

Hei! Osaatko vinkata, millaiset määrät aineksia tarvittaisiin, jos piirakan tekisi 26 cm vuokaan? Toiveena siis, että riittäisi useammalle kuin kahdeksalle syöjälle.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.05.2023 - 08:06

1,5 kertaisin ainesten määrän :). 26 cm vuoassa on n. 1,5 kertainen pinta-ala verrattuna 26 cm vuokaan.

Vastaa

Jätä kommentti