Koti Gluteeniton Raikas Meksikolainen maissisalaatti (V, GF)

Raikas Meksikolainen maissisalaatti (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Meksikolainen maissisalaatti

 Grillatusta maissista valmistettu freesin kirpeän tulinen salaatti, joka maistuu ihan sellaisenaan kevyempänä ateriana tai lisukkeena grillailtavien kanssa! Joku tässä kokonaisuudessa maistuu, kun sen verran usein huomaan valmistavani tätä.

Kesägrillattavien kanssa kaipaan ainakin itse juuri niitä vaihtelevia lisukkeita sen ainaisen tavallisen vihersalaatin sijaan.

Meksikolainen maissisalaatti

Meksikolainen maissisalaatti Mökillä asumisessa ihanaa; illallisen kattaaminen laiturin pöydälle.

Olen harjoitellut tänä kesänä enemmän suorassa auringonvalossa kuvaamista. Ennen olen hakeutunut heti varjoon kuvaamaan, jotta ei tulisi kovia kontrasteja, ja se on tuntunut turvalliselta vaihtoehdolta. Suora auringonvalo tarjoaa kuitenkin juuri sitä tervetullutta haastetta omiin ruokakuvauksiin. Kyllähän kuvaajan täytyisi pystyä reagoimaan erilaisiin tilanteisiin ja onnistumaan olosuhteista huolimatta parhaalla mahdollisella tavalla. Asiakaskuvauksissa ei aina esimerkiksi pysty vain odottamaan niitä täydellisiä olosuhteita. Ruokakuvauksessakin vallitseva sää vaikuttaa. Nimenomaan sen valon kautta. Pilvisellä ja aurinkoisella säällä vallitsee aivan erilainen yleistunnelma, niin sisätiloissa kuin tietysti ulkonakin. Kun kuvaukset on sovittu tietylle päivälle, niin sää on mikä on. Itse asiassa olen jopa pitänyt tästä kuviin tulleesta vaihtelusta, jota auringon suora valo tuo. 

Valokuvaus on yksi intohimo, joka blogin kautta on muodostunut vielä suuremmaksi. Kun minulta juuri vastikään kysyttiin, että eikö olisi rentouttavaa, kun ei tarvitsisi kuvata ruokia, niin vastasin, että päinvastoin :D. Se on palkinto, että saan kuvata. Ruoan tekeminen on terapeuttista ja palkitsevaa makujen kautta. Mutta valokuvaus on se taiteellinen osuus, jota rakastan myös. Olen aina harrastanut jotakin taiteellista, pitihän minusta tullakin joku taidealan työntekijä. On totta, että kuvaus ei ole innostavaa, jos ei ole aikaa. Sillä kuvaus on taiteellinen prosessi, joka tarvitsee aikaa, ja huomaan sen heti lopputuloksessa, että niistä tulee tylsempiä, joihin ei ole ollut kunnolla aikaa. Enkä yleensä kuvaakaan silloin kun on kiire, vaan mieluummin teen onnistuneen ruoan uudestaan ja kuvaan paremmalla ajalla. Se, kun saa oikein ajan kanssa sommitella ja kuvailla, toteuttaa visiota, niin silloin silmäni syttyvät, enkä malttaisi lopettaa sitä. ”Vielä yksi kuva”-toistuu useasti, kun oikeaan kuvauflowhn pääsee.

Tätäkin maissisalaattia olen kuvannut nyt kolmannen kerran. Kaksi edellistä kertaa tapahtui niin kiireessä, että en kehdannut niitä kuvia jakaakaan. En sano, että nytkään onnistui parhaalla mahdollisella tavalla, sillä kyseinen salaatti näyttää olevan haastava jo itse annoksena saada hyvännäköiseksi.

Monet kerrat ovat minulle opettaneet, että jos ei ole aikaa kuvata, niin ei välttämättä kannata sitä vähääkään yrittää siihen käyttää, vaan keskittyy eri kerroilla itse reseptiin ja ruoan hiomiseen ja toisella ajalla sen valokuvaamiseen. Sekä reseptin miettiminen että valokuvaaminen vaativat molemmat luovuutta ja ideointia, eikä sitä välttämättä riitä molempiin yhdellä kertaa, jos aikaa on vain sen arjen iltaruoan verran :). Tässäpä vähän ajatuksiani ruokakuvauksesta.


Meksikolainen maissisalaatti – resepti

Meksikolainen maissisalaatti

2:lle pääruoaksi tai 4:lle lisukkeeksi grillailtavien kanssa. Tarjoa esimerkiksi grillatun vaalean kalan, grillatun tofun tai paistettujen boltsien kanssa. 

Tarvitset

4 maissia
1 paprika
½ iso punasipuli
5 sipulinvartta
2 avokadoa
½ nippua korianteria (myös minttu ja oreganoa, tai näiden yhdistelmät sopivat)
2 punaista chiliä
2 limen mehu
rasiallinen kirsikkatomaatteja
mustapippuria
suolaa

(vihersalaattia halutessasi – en ole joka kerta käyttänyt)
(tällä kerralla raastoin myös hieman Violifen cheddaria päälle)

Kastike

1 prk kaura-kermaviiliä
3 rkl vegaanista majoneesia
1 tl sokeria
2 isoa chipotlea adobokastikkeessa (voit korvata 3/4 tl savupaprikaa + 1 chilipalko)
½ tl juustokuminaa
2 limen raastettu kuori
(suolaa)

Valmistusohjeet

  1. Grillaa maissit. Ripottele jo grillausvaiheessa halutessasi suolaa päälle. Halkaise paprika, poista siemenet ja grillaa sekin kypsäksi.
  2. Hienonna punasipuli ja kevätsipulinvarret.
  3. Pilko avokado siivuiksi.
  4. Hienonna chilit pieneksi ja hienonna korianteri. Halkaise kirsikkatomaatit.
  5. Sekoita kastikeainekset sekaisin joko blenderissä tai silppua chilit hienoksi ja sekoita muiden joukkoon.
  6. Irrota veitsellä maissintähkistä maissit rungostaan. Pilko paprika vielä pienemmäksi, haluamasi kokoisiksi palasiksi.
  7. Sekoita kaikki keskenään salaatiksi. Rouhi päälle mustapippuria ja makusi mukaan suolaa. Tarjoile kastikkeen kanssa.

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Anu 26.07.2020 - 16:38

Kuulostaa hyvältä! Mutta mitä on kaura-kermaviili?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 28.07.2020 - 12:54

Esimerkiksi juustoportilla on kaurakermaviiliä (Kevi), mutta myös soija-fraichea tai kaurafraiche sopii. Tai jos ei tarvitse vegaania olla niin tavallinen kermaviili :).

Vastaa
Anna 24.04.2021 - 18:36

Nam! En jaksanut tehdä kastiketta mutta oli maukas ja mehukas salaatti ilmankin! Tätä tehdään vielä monesti kesällä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.04.2021 - 16:36

Voi kiitos! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti