Koti Aamiaiset Perunarieska pannulla – täydellistä retkille

Perunarieska pannulla – täydellistä retkille

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Lämmin ja tuore perunarieska on vain kertakaikkiaan yksi parhaimmista leivistä, mitä on. Niinpä on ihanaa, kun tajusi, ettei se tarvitse välttämättä uunia lainkaan, jolloin se onnistuu hyvin retkelläkin. Tämä on ohje, jonka lisäsin myös Retkiruokakirjaan.

Valmispussimuusin määrätynlaisen koon vuoksi käy välillä niin, että muusia saattaa jäädä yli. Välillä tarkoituksella haluan sitä jäävän yli, jotta saisi perunarieskoja. Vaelluksellekin voi varata vähän vehnäjauhoja ja suolaa perunarieskoja varten. Toisinaan voi ihan varta vasten päiväretkellä paistella perunarieskoja. 

Perunarieska pannulla

Perunarieska pannulla

Kesäretkellä valmistin rieskojen kanssa tomaatti-fetasalsaa: kirsikkatomaatteja, Mö-vegefetaa, basilikaa ja oliiviöljyä sekaisin.

Perunarieskassa ainesosien määrät eivät ole niin justiinsa. Yleensä en mittaa mitään. Tärkeintä on, että rieskat maistuvat perunalta, eli muusin osuus pitää mielestäni olla isoin. Muusin joukkoon sekoittelenkin jauhoja, nestettä (retkellä vettä, kotona kauramaitoa), öljyä ja lopuksi suolaa joissakin sopivissa suhteissa. Ensin lisään lorauksen nestettä ja tujauksen jauhoja. Sekoitan. Lisäilen sitten nestettä ja jauhoja aina tarvittaessa vuorotellen, kunnes olen saanut taikinan, joka tuntuu siltä, että siitä olisi helppo paistaa rieskoja. Lopuksi lisään öljyn ja suolan.

Paistetut rieskat eivät ehkä ole ihan samanlaisia kuin uunirieskat, mutta älyttömän hyviä yhtä kaikki.

Lisään tähän joka tapauksessa vähän tarkemmin ohjeen perunarieskoja varten, mutta muista että näistä voi hyvin poiketa suuntaan ja toiseen. Rieskat ovat onnistuneet aina, olivat ne tehty sitten millä tahansa suhteella – kunhan vain taikina on suht pehmeää.


Perunarieskat pannulla – resepti

Perunarieska pannulla

6 kpl

Tarvitset

1½ dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

 

Lisäksi

2½ dl ylijäänyttä perunamuusia (puolikas 220 g:n perunasosejauhepussillisesta)
n. 3 rkl vettä
öljyä tai margariinia paistamiseen

Kotona
Pakkaa yhteen uudelleensuljettavaan pussiin vehnäjauho, leivinjauhe ja suolaa. Varaa sen verran iso pussi, että sinne mahtuu myös ylijäänyt muusi.

Retkellä
Taikinan sekoittaminen käy helpoiten saman pussin sisällä, johon olet pakannut kuiva-aineet. Lisää perunamuusi joukkoon ja sekoita joko lusikalla tai pussia ulkopuolelta puristellen. Sekoita joukkoon myös vesi. Määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka kiinteää perunamuusi on. Lisää nestettä sen verran, että saat pehmeän taikinan. Seoksen ei kuulu olla löysää, vaan sen verran kiinteää, että se pitää muotonsa leviteltäessä. Kuumenna paistorasva pannulla. Lusikoi taikinasta nokareita pannulle ja painele taikinasta n. ½ cm paksuisia kiekkoja. Paista rieskat rasvassa kummaltakin puolelta.

 

Perunarieska pannulla

On näitä valmistettu talviretkelläkin

 

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Glotter-Bäckerin 25.08.2022 - 16:19

Kuulostaa ihanalta, lämmintä leipää vaelluksella 🙂 Joskus ollaan tehty kaurarieskoja, jos kaurahiutaleita on jäänyt yli. Niihin tarvitaan vain kaurahiutaleita, suolaa, leivinjauhetta ja kuumaa vettä. Kaasua toki kuluu paisteluun vähän enemmän.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 27.08.2022 - 15:46

Niinpä, siksi täytyy harkita sopivatko ne vaellukselle – onko riski kaasun loppumisesta :). Joo, nyt oon kansa tehnyt kaurarieskoja ja nekin toimii =).

Vastaa

Jätä kommentti