Koti Karkit Liian helppo Speculoos/Biscoff-fudge (V)

Liian helppo Speculoos/Biscoff-fudge (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Biscoff-Speculoos-fudge. Vegaaninen

Varoitus. Ohje sisältää kaksi koukuttavaa elementtiä. Speculoos-tahnan sekä liian helpon fudgen valmistamisen siitä.

Saan syyttää itseäni siitä, että nyt on Suomen kansa (ainakin lähes) aivan koukussa Biscoff-tahnaan. Tahnassa ei ole mitään mitä voisi kutsua terveelliseksi. Se on vain äärimmäisen hyvänmakuista. Speculoos on ollut tuttu maku Hollannin suunnalta. Speculoos-keksi on samaa kuin meillä myytävät Biscoff-keksit taikka Bastogne-keksit – ainakin samanmakuista, eli karamellisoidusta sokerista valmistettua keksiä, joka maistuu vähän piparilta, mutta paremmalta. Näistä kekseistä on tehty tahnaa, joka on rakenteeltaan nutellaa. Tätä speculoos-tahnaa ystäväni toi minulle tuliaisiksi reilu vuosi sitten ja vaalin purkkia kuin kultaharkkoa. Vain vähän silloin tällöin. Pari kertaa yritin tehdä sitä itsekin, josta olen leiponut speculoos-korvapuustit ja speculoos-juustokakun. Ei se itse tehty ollut kuitenkaan lähelläkään tätä valmista tahnaa. Ja nyt sitä tahnaa on saatu Suomeenkin. Se on ollut myynnissä tämän syksyn ajan. Mutta tosiaan Biscoff nimellä. Vaikka tahna on samaa kuin Euroopassa samanlaisessa purkissa myynnissä oleva Speculoos-tahna.

Biscoff-Speculoos-fudge. Vegaaninen

Liian moni on kertynyt jääneensä koukkuun tähän tahnaan. Yrittänyt vähentää käyttöä pystymättä. Piilottanut purkin ylähyllylle, mutta se on silti kadonnut. Katoaa nopeimmilta kolmessa päivässä yksi purkki. Pahoittelen, että olen hehkuttanut speculoos-tahnaa.

Biscoff-Speculoos-fudge. Vegaaninen

Tämä resepti on kuitenkin jaettava, sillä maailman helpoin speculoos-fudge on totta kai juuri sitä, mitä vain voi toivoa. Tämä liian helppo tapa syntyi vieläpä ihan vahingossa. Olin tekemässä taatelikakkuun speculoos-kuorrutetta, mutta tomusokeri-sitruunaseoksen lisääminen kuumennettuun, valuvaan speculoos-tahnaan jähmettikin sen saman tien muuttaen sen fudgeksi. Totta, speculooshan on jo kuin paksua kinuskia ja siinä on jo kaikki samat raaka-aineet, mitä fudgeenkin tarvitaan.

Speculoos-fudge maistuu piparilta, syntyy vain speculoos-tahnasta, tomusokerista ja lorauksesta jotakin hapanta (sitruksenmehu). Valmista kahdessa minuutissa. Ei apua. Aikamoisen kikan keksin. Ja vieläpä vegaaninen, sillä tahna on vegaanista.


Speculoos-/biscoff-fudge – resepti

Biscoff-Speculoos-fudge. Vegaaninen  

Voit tehdä niin paljon kuin haluat. Tässä resepti 12 palaseen.

Tarvitset

1 dl speculoos-/biscoff-tahnaa
2 rkl tomusokeria
½ rkl mandariinin tai sitruunan tai muun sitruksen mehua

Valmistusohjeet

  1. Sekoita yhdessä kulhossa tomusokeri ja sitruksen mehu.
  2. Kuumenna speculoos-tahnaa toisessa kulhossa 30 sekuntia mikrossa täydellä teholla. Speculoos-tahna sulaa juoksevaksi.
  3. Sekoita juoksevan speculoos-tahnan joukkoon tomusokeri-sitrusseos ja sekoita tasaiseksi. Painele leivinpaperin päälle levyksi. 
  4. Fudge jähmettyy huoneenlämmössä muutamassa minuutissa ja jääkaapissa minuutissa. Leikkaa palasiksi.
  5. Itse koristelin vielä piparimurulla.

Säilyvät jääkaapissa n.3 viikkoa. Huoneenlämmössä n. 1 viikon.

Biscoff-Speculoos-fudge. Vegaaninen

Jäikö nälkä?

13 kommentit

Vanessa Hotta 16.12.2020 - 14:34

Moi! Kiitos ihanan näköisestä reseptistä, kokeilen varmasti! Osaatko sanoa, säilyvätkö nämä miten hyvin, vai ovatko parhaimmillaan tuoreeltaan syötyinä? Ajattelin tänä vuonna antaa joululahjaksi syötäviä herkkuja, ja tätä houkuttelisi kokeilla!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.12.2020 - 20:01

Totta, hyvä kysymys :). Rakenne ja ominaisuudet ovat kuin normaalissa fudgessa eli jääkaapissa säilytettynä säilynee ainakin 3 viikkoa :). Huoneenlämmössä viikon voi ainakin luvata.

Vastaa
Vanessa Hotta 17.12.2020 - 17:04

Hienoa, kiitos vastauksesta! 🙂

Vastaa
Heli 19.12.2020 - 13:22

En usko hetkeäkään, että säilyisivät reseptissä mainitun ajan. Ellei laita niitä purkkiin, lukitse sitä ja heitä avainta pois. Vain näin fudgella on jokin mahdollisuus selvitä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.12.2020 - 18:14

Hahhaha =DD

Vastaa
M 20.12.2020 - 15:46

Kiitos ihanasta reseptistä! Laitoin tupla-annoksen sitruunamehua, ja se toi ihanaa lisäpotkua mukaan makuun. Olin jo ehtinyt antaa itselleni luvan skipata ihan kaiken leipomisen tänä jouluna, että voisin keskittyä toipumaan rankasta työsyksystä. Näiden tekemiseen kuitenkin meni alle vartti aikaa – ei siis lainkaan iso vaiva, ja ehdottomasti sen arvoista! Taidan vielä tehdä jouluksi toisen erän mandariinin mehulla 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.12.2020 - 21:05

Oi varmasti pikku sitruksen lisämaku on vaan hyvä :). Kiva kun nää sopi sun jouluun, niin sait jotain jouluista leivottavaa :).

Vastaa
Eeva 20.12.2020 - 22:38

Moi! Voiko näihin siis käyttää biscoff-levitettä tuon mainitun sijaan? 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.12.2020 - 16:55

Hei, valitettavasti en päässyt vastaamaan sinulle ennen joulua, sillä blogini oli lähes koko ajan kaatunut, enkä itsekään päässyt kirjautumaan :(. Ovat kuitenkin sama asia :).

Vastaa
Maarit 23.12.2020 - 23:11

Mitä teen kun tein ohjeen mukaan mutta tästä tuli niin kuivaa että ei tämä kestä edes kasassa saatikka, että tästä voisi paloja leikata.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.12.2020 - 17:15

Heippa, tomusokeria saattoi olla kuitenkin liikaa. Tämä saattaa olla minun virheeni, sillä mittasin ruokalusikoilla enkä virallisella ruokalusikkamitalla, joka taas saattaa olla hieman suurempi määrä kuin ruokalusikka. Vähensin ohjeesta hiukan tomusokerin määrää, sillä pienikin liika määrä tomusokeri voi jähmettää fudgen niin nopeasti, että se jähmettyy ja kuivuu. Ratkaisuna siis tomusokeria olisi voinut olla hiukan vähemmän :). Pahoittelut, mikä virhe tuli siitä, että mittasit isompia tomusokerimääriä.

Vastaa
Lila 13.11.2022 - 21:52

Hei! Osaatko sanoa kestävätköhän nämä pakastusta? 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.11.2022 - 11:12

Pitäisi kestää hyvin 🙂

Vastaa

Jätä kommentti