Koti Leivonnaiset ja piiraat Kolmen aineen Key Lime Pie

Kolmen aineen Key Lime Pie

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Key Lime Pie

”Siinä kakussa täytyy varmaan olla erikseen kolmen aineen piirakkapohja ja kolmen aineen täyte. Eihän se nyt muuten olisi mahdollista varmaan?”

Näin ajattelin, kun Emma ja Viola esittelivät Vaan 3-kirjan julkkareissaan tarjolla olevia herkkuja.  Oli Key lime pieta, nutellajuustokakkua ja tavallista juustokakkua.

Vaan ei, kaikissa näissä kakuissa oli oikeasti vain kolme raaka-ainetta pohjaa myöten. Kuten myös kaikissa muissa heidän kirjansa resepteissään. Kaikki reseptit ovat Emman kehittelemiä herkkuja aivan uskomattoman kauniilla Violan ottamilla ruokakuvilla koristeltuna. Osa niistä ehkä vähän turhankin simppeleitä – ainakin minulle (banaanijäätelöt eli nice cream taikka marengit), mutta kirjaa selatessani koin suuria oivalluksia juuri kakkujen kohdalla.

Key Lime Pie

Reseptiikasta todella huomaa, että Emma on koulutukseltaan insinööri-tai ainakin kemiaan perehtnyt, jotta saa kehiteltyä kolmesta raaka-aineesta herkkuja mausta tai rakenteesta tinkimättä. Yhdestäkään julkkareista tarjolla olleesta herkusta ei olisi uskonut niiden olevan tehty vain kolmesta aineesta. Vaikka kuinka moni herkuista tehdään ilman kananmunaa. Esimerkiksi tätä limepiirakkaa (jota oli pakko tehdä heti lisää julkkareista kotiin päästyä) syödessä jää vain miettimään, että miksi ylipäänsä kukaan pistää key lime pie:hn kananmunia, kun ne eivät ole välttämättömiä? Kondensoitu maito hyytyy täysin pelkän limenmehun happamuuden avulla.

Toisaalta kolmen raaka-aineen reseptejä voi ajatella vähän väkisin haettuna. Miksi pitäisi olla vain kolme raaka-ainetta? Olisiko kakku kuitenkin parempi, jos siihen olisi lisännyt jotakin neljättä raaka-ainetta kuten vaikkapa suolaa tai suklaakakkuun voita? Jaa, tiedä sitten.  Ainakin tämä testaamani piirakka ja julkkareissa olleet herkut eivät kaivanneet yhtään mitään lisää ja olisivat voineet olla sellaisenaan tarjolla jossakin hyvässä kahvilassa. Ja kun on herkun kerran tehnyt, niin seuraavalla kerralla kaupassa ihmetellessä on helppo muistaa, mitä siihen tarvittiin.

Jään mielenkiinnolla testaamaan, ovatko muut kirjan reseptit todella yhtä hyviä kuin monesta raaka-aineesta leivotut serkkunsa. Ainakin tämä key lime pie todella on!


Key lime pie – resepti

Key Lime Pie

24 cm vuoallinen (10 palaa). Puolikkkasta annoksesta tulee 15 cm vuoallinen.

Tarvitset

200g digestive-keksejä
2 tlk kondensoitua maitoa (n. 800g yhteensä)
2 dl limenmehua (n. 6 limeä) + limejen raastetut kuoret

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna uuni 175 asteiseksi.
  2. Murskaa keksit ja sekoita 4 rkl kondensoitua maitoa keksimurun joukkoon.
  3. Paine piirakkavuoan pohjalle ja sivuille.
  4. Paista keksipohjaa 5 minuuttia keskitasolla.
  5. Sekoita loput kondensoidusta maidosta, limenkuoriraaste (säästä osa koristeluun) ja limenmehu keskenään.
  6. Kaada esipaistetun pohjan päälle.
  7. Paista sitten uunin keskitasolla 10 minuuttia. Käännä uuni pois päältä ja jätä piirakka jälkilämpöön 30 minuutin ajaksi.
  8. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

 

Jäikö nälkä?

14 kommentit

Glotter-Bäckerin 11.06.2018 - 11:49

Ah, kuinka nerokasta! Kuin Lemon posset, mutta juustokakkuna. Kyllä näkee että Emmakin on TTY:n kasvatteja 😉

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.06.2018 - 17:58

Emmalla tuntuu olevan samanlainen ajattelutapa kuin sulla :D. Että lähestytään reseptiä sen kemian kannalta ;).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 12.06.2018 - 09:17

Eikai ihme, kun ollaan varmaan samat kemian kurssit istuttu 😀 Mutta Emmalla on kyllä huikeesti enemmän taiteellista silmää koristeluille ja näpräykselle kuin mulla.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.06.2018 - 04:28

Voi olla syy myös, miksi ei nykyään taida tehdä enää kemistin hommia, vaan maalaa tauluja New Yorkiin ja koristelee kakkuja brittiläisille asiakkaille 😀

Vastaa
Hanna 27.09.2018 - 22:10

Mielettömän hyvää ja helppoa! Tästä tuli lemppariohje 🙂
Tuunasin myös vielä hieman ja korvasin puolet maidosta turkkijugurtilla enkä esipaistanut pohjaa, vaan paistoin suoraan 175 asteessa koko hoidon. Erittäin hyvää ja raikasta, vaikka muuttuikin eri kakuksi, mutta pointtina juurikin kuinka helposti muutamalla aineella onnistuu eikä tosiaan tarvi niitä munia 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 28.09.2018 - 22:49

Oho! Vau, tosi ihanan kuuloiset muutokset! Varmaan tuli vielä raikkaampaa ja kevyempää. Ei vitsi, ihanan kuuloista. Pakko kokeilla tuollaisella muutoksella myös 🙂

Vastaa
Anni 22.02.2019 - 20:48

Nyt pääsi vihdoin tämä ohje testiin! Kävin itse Key Westissä viime kuussa, mutta kananmuna-allergikolla jäi perinteiset piiraat syömättä, siispä kotiin päästyä piti tehdä itse. Paljon olen leiponut blogisi ohjeilla, kun ei tarvitse itse testata, miten toimisi ilman kananmunaa. Vegaanisuuskin on aina plussaa 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.02.2019 - 09:01

Kiitos sulle! 🙂 Ihana, sen vuoksi tätä blogia onkin niin kiva tehdä, kun joku voi tästä saada käytännön iloa ja hyötyä :). Toivottavasti maistuikin <3

Vastaa
Hanna 23.07.2019 - 10:34

Mielestäni tästä tuli ihan liian makeaa. Korvaan puolet kondensoidusta maidosta ensi kerralla maustamattomalla rahkalla ja käytän keksimurun sitomiseen voisulaa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.07.2019 - 10:54

Tää on kyllä melkoisen makeaa ja pieni palaa riittääkin. Mäkin todennäköisesti ensi kerralla korvaisin osan rahkalla tai turkkilaisella jogurtilla, kuten yllä eräs ehdotti :).

Vastaa
Jaakko 20.01.2021 - 18:29

Onko tässä jo käytetty makeutettua kondesoitua maitoa (vaaleaa) vai karamellisoitua kondensoituamaitoa (kinuskin väristä)?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.01.2021 - 08:11

Makeutettua, ei kinuskista 🙂

Vastaa
Aulikki 12.10.2021 - 11:48

Miten on parasta paistaa, jos puolet maidosta korvataan Turkkilaisella jogurtilla? Esipaistetaanko, kypsytetäänkö jälkilämmössä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 13.10.2021 - 20:17

Kannattaa tosiaan paistaa ihan ohjeen mukaan eli aluksi paisto ja sen jälkeen kypsytys jälkilämmössä, kuten tässä kondensoitu maito-ohjeessakin. Ainoa ero, että paistaisin piirakkaa aluksi n. 20 min minkä jälkeen lämmöt pois ja kypsennys vielä jälkilämmöllä n. 25min.

Vastaa

Jätä kommentti