Koti Ajatuksia Pienempi kauppalasku ja parempi omatunto; hävikkiruokakauppa

Pienempi kauppalasku ja parempi omatunto; hävikkiruokakauppa

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Kaupallinen yhteistyö Matsmart.

Siis nyt sitä toden totta voi samalla säästää rahaa ja olla edistämässä parempaa huomista. Kyllä, ostin juuri muutoin roskiin päätyvää ruokaa ja sain normaalisti 80 euron arvoiset ostokset alle 50 eurolla.

45 euron ostokset, eikä kuvassa edes kaikki.

Joskus sitä ihmettelee, miksei jotakin hienoa ideaa ole keksitty jo aikaisemmin. Matsmartin kohdalla kävi taas näin. Kun minulle kerrottiin Matsmartin ideasta myydä kauppojen hävikkiruokaa kuluttajille alennetulla hinnalla, niin mietin vain, miksen itse ole tällaista ideaa keksinyt? Olisin varmaan uskonut Suomen byrokratian kieltävän tällaisen toiminnan.

Ruoantuotannon kaikista kuluttavin ja tuhlaavin vaihe on tietysti runsaasti luonnonvaroja ja raaka-aineita kuluttaneen tuotteen päätyminen lopulta roskiin.

 
 Hävikkipastaa; Risentan pähkinäisiä kikhernepyöryköitä, pastaa ja Muttin valmista pastakastiketta. Miksi tämäkin olisi päätynyt roskiin..?

Itse sitä ruokakaupassa työskennellessä näki, miten paljon hyvännäköistä ruokaa päätyy roskalavalle. Lähinnä luulin kuitenkin hävikkiongelman koskevan nopeasti pilaantuvia tuotteita kuten leipää, hedelmiä, vihanneksia, lihaa ja maitotuotteita. Yllätyinkin, että kaupoista syntyy paljon hävikkiä myös pitkään säilyvien kuivatuotteiden osalta. Siis sellaisten tuotteiden, jotka kestävät lähes ajasta iäisyyteen, eivätkä taatusti ole pilalla parasta ennen- päivämäärän umpeutuessa. Niitä sitä paitsi usein poistetaan kauppojen hyllyiltä jo kuukausiakin ennen parasta ennen-päiväystä.

Tähän kohtaan on Ruotsissa alun perin perustettu Matsmart tarttunut. Miksi täysin syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin? He ovatkin perustaneet verkkokaupan myyden tätä ”hävikkiruokaa” selkeästi alennetuin hinnoin. Samalla klikkauksella saat säästettyä rahaa ja luonnonvaroja.

Valikoima vaihtelee tietysti sen mukaan, mitä kulloinkin kaupoista tulee. Itse tilasin muun muassa runsaasti erilaisia kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, pastaa, Risentan hyväksi havaittuja kasvispyörykkäjauheita ja jopa hammasharjan, hammastahnan ja muita hygieniatuotteita. Siis meneekö hammastahna joskus pilalle? Entä hammasharja? Saapuva paketti oli aivan valtava ja tuotteiden hinta kaupasta olisi ollut lähes tuplat kalliimpi. Monen tuotteen päivämäärä oli parin, kolmen kuukauden päässä. Kuten vaikkapa Froosh-smoothieiden. Ja sainpa 750ml smoothiepullon sillä hinnalla, mitä kaupassa maksaisi 250ml pullo.

Hauskaa oli, että verkkokaupan valikoimasta löytyi sellaisia tuotteita, joita en ole edes ruokakaupoista helposti löytänyt, kuten kuivattuja kirsikoita (nam, tosi hyviä!) ja kuivattuja omenarenkaita (jostain syystä on ollut todella vaikea löytää). Raaskii myös helpommin kokeilla vaikkapa erikoisjauhopastoja (edamamepapupastat, kikhernepastat sun muut), kun niitä saa aika paljon edullisemmin. Jopa lemmikkieläinten ruokaa, ravintolisiä ja pesuaineita, shampoita, ihorasvoja ja muita hygieniatuotteita löytyy – niin paljon kaikkea, jolla en tiennyt edes olevan parasta ennen päivää :D.

Alekoodi

Nyt voit jo ennestään edullisista tuotteista saada vielä hiukan lisäalennusta Matsmartista tilatessasi :). Jos ostat vähintään 35 eurolla (toimituskuluineen), niin saat 5e vielä alennusta käyttämällä koodin: viimeistamuruamyoten18.

Toimituskulut? Jotta sinun ei tarvitse selvittää tätä itse, niin toimituskulut noutopisteestä haettaessa (esim. posti) on 3,90e ja kotiin kuljetettuna 9,90e. Tästä huolimatta tässä kyllä edelleen säästää merkittäviä summia ja kuten sanottu – säästät samalla ympäristöä.

Käy tutustumassa Matsmartiin täältä!

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Johanna 7.06.2018 - 07:48

Hei! Kokeilin Matsmartia innostamanasi. Innostuin jopa niin, etten huomannut käyttää alekoodiasi. Hyvin toimii! Mutta miten Matsmart saa myydä päiväyksen ylittäneitä tuotteita, kun olen käsittänyt, että kaupat ei saa. Vai olenko ymmärtänyt jotakin väärin?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.06.2018 - 02:37

Hei, Tätä jäin itsekin ihmettelemään ja otanpa nyt selvää vielä! 🙂 Ainakaan omista tilaamistani tuotteista yksikään ei ollut vielä ylittänyt päivämäärää, vaan olivat vasta lähestymässä sitä.. Kiva kuulla, että toimi!

Vastaa
Glotter-Bäckerin 12.06.2018 - 09:19

Mä mietin tätä samaa. Mutta olisiko niin, että parasta ennen päiväyksen saa ylittää mutta viimeinen käyttöpäivä on ehdottomasti myös viimeinen myyntipäivä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.06.2018 - 04:26

Varmasti niin, eivät nimenomaan myy mitään, missä on viimeinen myyntipäivä :).

Vastaa

Jätä kommentti