Koti Cocktail-tilaisuuksiin Herkkutattibruschetat

Herkkutattibruschetat

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Herkkutattibruschetta

Metsä tarjoaa nyt parastaan. Viikon kestänyt lähes taukoamaton sateenropina on saanut metsänpohjan kukoistamaan ja puskemaan maasta tatteja vieri viereen. Ihan tuosta mökin pihalta löytyi aimokorillinen herkkutatteja ja punikkitatteja. Muutama kanttarellikin. Aijai.

Tatti

Punikkitatteja ja herkkutatteja

On se jännä, että joskus en melkeinpä voinut sietää sieniä. Ihan muutama vuosi sitten. Nypin ne aina ruoasta pois. Pelko oli jäänyt kenties lapsuudessa tarjotuista tölkkiherkkusienistä. Voisiko ne vain poistaa olemasta, niin ihmiset alkaisivat arvostaa kunnon sieniä? Jokunen vuosi sitten päätin oppia pitämään sienistä. Aloitin kanttarelleista. Totuin pikkuhiljaa. Siirryin suppilovahveroihinkin. Nekin maistuivat. Tatteihin oli pakko opetella, kun ystävämme poimivat tatteja ja tehtiin retkellä heidän kanssaan niistä tattipastaa. Nykyään olen aivan innoissani sienistä! Varsinkin, kun niitä löytää itse. Ihan noin vain metsästä, täysin ilmaista superherkkua. 

Punikkitatti

Punikkitatti

Tatit kannattaa käsitellä heti keräämisen jälkeen, jotta mahdolliset sisällä olevat madot eivät pääse tekemään lisää tuhojaan. Herkkutatteja voi syödä raakana tai kypsentää kevyesti. Punikkitatit ovat myös hyviä, mutta vaativat pidemmän kypsennysajan, ettei tule vatsakipuja. Niitä kypsennetään noin vartin ajan ja ne tummuvat/mustuvat kuumuudesta – älä siis pelästy.

Herkkutattibruschetta

Heti samana illasta valmistin iltapalaksi herkkutattibruschettoja. Tästä ei ruoka parane. Niin yksinkertaista, ja äärettömän herkullista. Tattien jalon maun kanssa ei paljoa mitään tarvita saadakseen herkullista. Turha oikeastaan edes yrittää lisätä sen enempää leiville, kun ne ovat täydellisiä tällaisinaan.

Sienestysonnea! 


Herkkutattibruschetat – resepti

Herkkutattibruschetta

Tarvitset

Hyvää leipää (tykkään itse vaaleasta leivästä, jotta sienten maku pääsee edukseen – käytin vaaleaa hapanjuurileipää)
hyvää oliiviöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi kolmea leipäsiivua kohden
herkkutatteja
mustapippuria
rouhittua suolaa
tuoretta timjamia

viimeistelin kataja-balsamicolla. Tätä ei ehkä niin vain löydy, joten muita vaihtoehtoja on esimerkiksi ½-1 tl balsamiviinietikkaa/leipä. Sitruunabalsamico tai muu happamampi balsamico myös voisi toimia. Ei mitään kovin makeaa balsamicoa.

Valmistus

  1. Paista ensin tattisiivut ihan nopeasti pannulla oliiviöljyssä/voissa/muussa öljyssä. Tatit voi tosiaan syödä raakanakin, joten lyhyt lämmitys lähinnä paikallaan, jotta saadaan lämpimiä leipiä. Paistoaika n. 30sekuntia.
  2. Paistoin leipäsiivuja pannulla oliiviöljyssä kullanruskeiksi. Paiston jälkeen lisäsin vielä tuoretta, oikein hyvää oliiviöljyä päälle. Ne voi myös paahtaa ja lisätä vähän reilummin oliiviöljyä paahtamisen jälkeen. Uunissakin voi valmistaa, jos valmistaa isomman määrän bruschettoja kerralla (200 asteisessa uunissa n. 8 minuuttia – sivele oliiviöljyllä ennen paistoa).
  3. Hienonna valkosipulinkynsi ja lisää hieman valkosipulisilppua leipien päälle. Lisää tattisiivuja. Rouhi päälle suolaa ja ihan vähän mustapippuria. Lisää hiukan timjamia.
  4. Viimeistele pienellä lorauksella balsamiviinietikkaa/balsamicoa.

Tatti

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti