Koti Japani/Korea/Kiina Gyozat ja kurkku-wakamesalaatti

Gyozat ja kurkku-wakamesalaatti

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Gyozat ja kurkku-wakamesalaatti

Kaikenlaiset höyrytetyt nyytit: dumplingsit, gyozat, momot ynnä muut kuuluvat niihin ruokiin, joita itseni tekisi melkein aina mieli ja joista jatkuvasti puhun, että olisipa aikaa tehdä taas momoja. Sitä myöten, kun löysin Rovaniemenkin etnisestä kaupasta valmiita gyoza-kuoria, ei dumplingsien tekeminen ole ollut enää koko päivän vaativa urakka.

Taikinan tekeminen itse on ollut dumplingseissa se isoin työ. Taikinan tarpeeksi ohueksi kauliminen on haastavaa ja aikaa vievää, jossa tosin pastakoneesta on hyvä apu, jos sellaisen omistaa. Näitä ohueksi kaulittuja taikinaympyröitä löytyy useasta etnisestä kaupasta pakkasesta, joten lisää nämä ehdottomasti ostoslistalle sellaisessa vieraillessasi. Näin dumplingsit taipuvat lähes arkiruokasi. Ainakin kiireettömämmän illan ruoaksi.

Gyozat ja kurkku-wakamesalaatti

Toinen aines, mitä kannattaa etnisistä kaupoista etsiä on pakasteesta löytyvä wakamesalaatti. Wakame on syötävä merilevä, johon olet todennäköisesti törmännyt ainakin sushin yhteydessä. Wakamea käytetään paljon japanilaisessa ruoanlaitossa, ja siitä saa tosi kivan raikkaan salaatin gyozojen kanssa syötäväksi.

Gyozat, dumplingsit ja muut ovat lähes samoja ruokia, mutta niitä kutsutaan eri ruokakulttuureissa eri nimityksin. Japanissa valmistetaan gyozoja. Gyoza-termi tosin taitaa sisältää sen, että nyytit vielä paistetaan rapeiksi höyrytyksen jälkeen. Tässä tosin sallin itseni ja sinun ottaa vapautta. Jos askartelun jälkeen vielä jaksaa paistaa, niin lopputuloksena saa kyllä ihanan rapeakuorisia nyyttejä.


Gyozat ja kurkku-wakamesalaatti – resepti

Gyozat ja kurkku-wakamesalaatti

Jos et pääse Aasia-kauppaan käymään, niin taikinan voi tehdä itsekin, esimerkiksi tämän ohjeen mukaan

Tarvitset

1 pkt (250 g) valmista gyoza-kuoritaikinaa (esim. wonton tai dumplings-taikinakuoret käyvät myös)

Gyoza-täyte

1 pkt kylmäsavutofua
1 reilu rkl tummaa tahinia
3 porkkanaa hienoksi raastettuna
1 rkl inkivääriraastetta
3 valkosipulinkynttä
3 kevätsipulinvarret hienonnettuna
1 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa

Salaattiin

½ kurkku
n. 1 1/2 dl wakame-levää
3/4 dl edamamepapuja
4 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
(1½ tl yuzu-mehua)
2 tl raastettua inkivääriä
2 tl seesamöljyä
2 tl sokeria

Dippi
½ dl soijakastiketta
1 tl raastettua inkivääriä
1 rkl riisiviinietikkaa

Dumplingsien kanssa lisäksi – valinnaisia
seesaminsiemeniä, paahdettua sipulia, togarashi-maustesekoitusta

Valmistus

  1. Ota gyoza-taikina sulamaan.
  2. Valmista gyoza-täyte. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Hienonna valkosipuli ja kevätsipulinvarret. Raasta inkivääri. Murustele tofu esimerkiksi haarukalla ja sekoita kaikki täyteainekset keskenään.
  3. Lisää reilu teelusikallinen täytettä kunkin taikinakuoren keskelle. Kostuta taikinaympyrän reunat kevyesti veden avulla, jotta ne pysyisivät paremmin kiinni. Taittele taikina täytteen päälle puolikuunmallisesti. Painele etusormen ja peukalon avulla taikina tiiviisti kiinni.
  4. Höyrytä dumplingseja höyrytyskorissa tai -kattilassa n. 5 minuuttia. Dumplingsit ovat valmiita, kun taikinakuori on muuttunut läpikuultavaksi.
  5. Valmista dippikastike sekoittamalla ainekset keskenään.
  6. Valmista salaatti: siivuta kurkku ohueksi ja sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään.
  7. Tarjoile lämpimänä dippikastikkeen ja salaatin kera.

 

Miten käytetään höyrytyskoria: Höyrytyskoria isomman paistinpannun tai kasarin pohjalle kaadetaan pari senttiä vettä, niin että se ei osu höyrytyskorin pohjaan. Nosta höyrytyskori kattilaan veden päälle. Laita levy päälle ja pidä sitä keskilämmöllä. Tarkkaille, ettei vesi pääse haihtumaan pois ja lisäile vettä koko ajan sitä mukaa, kun sitä haihtuu.

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti