Kaupallinen yhteistyö SAGA
Aina välillä innostun toden teolla jonkin leivonnaisen optimointiprojektiin. Tällä kertaa työn alla on ollut: Projekti täydellinen mokkapalapohja! Vegaanisena ja gluteenittomana. Kyllä, blogissani on vegaanisten mokkapalojen resepti, mutta pohja ei ole mielestäni ihan niin hyvä kuin pitäisi, eikä sovi ihan kaikille, sillä se sisältää pähkinää.
Paljastus: Täydellinen mokkapalapohja on saavutettu.
Kenen lapsuuden lempileivonnaisiin ei ole kuulunut mokkapala?
Mokkapaloja on kenties kiittäminen, että ylipäänsä olen tänä päivänä tässä pitämässä ruokablogia. Kun köksän tunneilla vihdoin opin itse leipomaan noita kavereiden synttäreiltä tuttuja ja herkullisia nonparellein koristelluita suklaaneliöitä, niin sitten niitä leivottiin oikein olan takaa. Kaverini kanssa oli perjantaiperinne: koulun jälkeen meille kotiin leipomaan pellillinen mokkapaloja. Mokkapalat pakastettiin ja yökyläillessä niitä mutusteltiin sitten suoraan pakkasesta vähän kohmeisina (onneksi pakastin oli juuri minun makkarissani).
Kuohkea kakkumainen mokkapala, jonka kuorrutekerroksen kanssa ei ole kursailtu, on edelleen yksi ihanimmista leivonnaisista – osittain varmasti lapsuusnostalgian vuoksi.
![]() |
![]() |
Vinkki, jonka opin aikoinaan Italiassa kokkauskurssilla! Jos haluat leivinpaperin istuvan täydellisesti vuokaan, kastele se ensin vedessä, rutista vesi pois ja tadaa! Leivinpaperin saa muotoiltua vuokaan.
Sai siinä muutamankin vuoallisen leipoa erilaisin taikinasuhtein, kunnes sain pohjaan halutun kuohkeuden ja mehevyyden. Kun kerran hyvää vegaanista ja gluteenitonta pohjaa lähdettiin metsästämään, niin tehdään se sitten ihan tosissaan. Kuusi vuokaa myöhemmin olen tyytyväinen.
Olennaisia asioita kuohkeuden saavuttamisessa olivat:
- Kuuman veden lisääminen taikinaan. Kuuma vesi antaa taikinan rakenteelle kuohkeutta ja saa leivinjauheen reagoimaan paremmin. Se myös pitää pohjan pidempään mehevänä. Kun korvasin kuuman veden maidolla tai haalealla kahvilla, lopputulos oli aivan erilainen. Yllättävää kyllä.
- Etikkatilkka. Aktivoi ruokasoodan. Etikka ei maistu itse leivonnaisessa lainkaan.
- Myös sillä vaahdottiko margariinin vai lisäsikö rasvan juoksevana (eli öljynä tai sulatettuna margariinina) oli merkitystä. Juoksevaa rasvaa käyttämällä taikinasta tulee kyllä hyvä ja ilmava, mutta kosteampi (ei kuitenkaan märkä). Margariinin vaahdottamalla taikinasta tulee taas kakkumaisempi, hieman suussa sulavampi ja juuri sellainen kuin olemme mokkapaloissa tottuneet. Molemmat toimivat kuitenkin erittäin hyvin. Ja saatan itse jatkossa valita kuitenkin öljypohjaisen leivoksen.
Projekti nimeltä Paras Mokkapalapohja tuli päätökseen, ja tässä se nyt on: kaikille sopiva mokkapalapohja, jossa on upea kuohkeus. En erottaisi siitä lapsuuden kananmunallisesta mokkapalasta. Toimii niin vehnäjauhoilla kuin gluteenittomasti.
Kun kerran näin hyvä mokkapalapohja on saatu aikaan, niin oikein juhlakoristelin osan pohjista. Juhlaversiosta löytyy samaa tomusokeri-kahvikreemiä kuin mokkapaloista yleensäkin, mutta jämäkämpänä versiona, jotta siitä saa pursotettua kauniita koristeita.
Kelpaa vaikka pääsiäispöytään! Ajatuksenani oli koristella mokkapalat pääsiäismunilla, mutta olikin isoja hankaluuksia löytää vegaanisia pääsiäismunia. Niinpä päädyin muunlaisiin värikkäisiin koristeluihin, jotka sopisivat sekä vegaaniseen että gluteenittomaan ruokavalioon (sillä syöjissä oli molempia).
![]() |
![]() |
Pursotinpussin voit valmistaa esimerkiksi voi- tai leivinpaperistakin. Leikkaa paperista neliön mallinen pala. Rullaa leivinpaperi kartion malliseksi ja teippaa kiinni. Pudota tylla rullan sisään ja leikkaa tyllalle sopiva suuaukko.
Halusin leipoa juuri mokkapaloja hiihtovaellusevääksi, sillä ne maistuvat niin hyvin kohmeisina. Sainpa sitten ystäviltäni vaelluslempinimen: Mother of Mokkapala. Ja retkikuntammekin nimettiin Mokkapaloiksi. Näillä nimillä saattaa olla jotakin tekemistä ahkiossani kulkeneen n. viidenkymmenen mokkapalan kanssa.
Mokkapalat – resepti
Vegaaninen ja gluteeniton. Voit valmistaa myös vehnäjauhoista.
20 x 30 cm vuoallinen mokkapaloja. n. 30 kpl mokkapaloja. Tuplaa resepti, jos haluat pellillisen mokkapaloja.
Mokkapalapohja
100 g maidotonta leivontamargariinia tai ¾ dl rypsiöljyä*
2 dl sokeria
1½ dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
¾ dl maustamatonta vegejogurttia
2½ dl gluteenitonta jauhoseosta** tai vehnäjauhoja
¾ dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 dl kiehuvaa vettä (halutessasi kiehuvaksi keitettyä kahvia)
*Öljyn ja margariinin ero lopputuloksessa selitetty tarkemmin postauksen alkuteksteissä.
** Gluteenittomista jauhoseoksista olen testannut, että toimivat ainakin Semperin Finmixillä sekä Virtasalmen viljatuotteen vaalealla jauhoseoksella.
Mokkapalapohjan valmistus
- Nosta margariini huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
- Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Jos käytät rypsiöljyä, jätä vaahdotus tietysti välistä. Lisää margariini-sokeriseoksen joukkoon kauramaito, etikka ja jogurtti. Sekoita.
- Sekoita joukkoon jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, ruokasooda, vaniljasokeri sekä suola. Sekoita lopuksi joukkoon kiehuva vesi.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista n. 25 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ennen kuorrutteen lisäämistä.
Peruskuorrutus
75 g maidotonta margariinia
3/4 dl kahvia
5-6 dl tomusokeria (riippuen, kuinka paksua haluat – itse lisäsin 6 dl)
5 rkl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
Pursotettava kaakaokuorrute
75 g maidotonta margariinia
¾ dl kahvia
5 dl tomusokeria
1½ dl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
Pursotettava vaalea kuorrute
50 g maidotonta margariinia
1 rkl kahvia
3½ dl tomusokeria
2 tl espressojauhetta
ripaus suolaa
Koristeluun
strösseleitä (esim. Dr.Oetkerin Sprinkles Mix on gluteeniton ja vegaaninen)
koristehelmiä
ranskanpastilleja
irtokarkeista löytyi vegaanisia ja gluteenittomia appelsiini-suklaalakritsirakeita
Kuorrutteen valmistus
- Kaikki kuorrutteet valmistetaan samalla tavalla. Pursotettavista tulee vain paksumpia.
- Sulata margariini. Lisää kahvi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Mausta ripauksella suolaa. Sekoita tasaiseksi kuorrutteeksi.
- Vaaleaan kuorrutukseen ei tule kaakaojauhetta, vaan espressojauhetta mauksi. Sekoita se tomusokerin kanssa samaan aikaan.
- Levitä kuorrute jäähtyneiden mokkapalojen päälle. Koristele strösseleillä.
- Juhlaversioon sipaisin ohuen kerroksen kuorrutetta alle, mutta se ei ole pakollista. Pursota kuorrutteesta ruusuja käyttämällä tähtityllaa ja aloita pursottaminen kukan keskipisteestä ja pursota siitä pikkuhiljaa aina isompaa ympyrää.
Säilytä mokkapalat jääkaapissa tai pakaste ne. Pursotukset kestävät myös hyvin pakastuksen. Jääkaapissa mokkapalat säilyvät mehevinä muutaman päivän.
Tiesithän, että SAGA leivinpaperi kuuluu biojätteeseen/kompostiin? Paperi valmistetaan sertifioidusta pohjoisen kestävästi hoidettujen metsien puusta, ja sille on myönnetty sekä Avainlippu että Joutsenmerkki.
27 kommentit
Kiitos ohjeesta, koristeluvinkeistä ja ennen kaikkea leivinpaperin kompostoitovuus muistutuksesta. Just muistelin asiaa viikonlopulla. En muistanut, enkä tarkistanut asiaa. Mutta tässähän se tuli 🙂
Ohjeessa pursotettavaan tulee vähemmän tomusokeria kuin peruskuorrutteeseen mutta enemmän kaakaota. Tekeekö tämä siis siitä paksumman, kuten ohjeessa sanotaan?
Molemmat tekisivät siitä paksumman, mutta koska pursotusta tulee niin paljon, niin koin että siihen sopii vähän vähemmän makea pursotus. Näin kaakaota lisäämällä sai paksuutta lisäämättä makeutta (eli tomusokeria) :).
Moikka! Mitä espressojauhetta käytit tässä vaaleassa kuorrutteessa? Mulle ihan vieras asia niin olis kiva tietää mikä on hyvää, että tulisi loput käytettyä myös
Pikaespressojauhetta, eli esim. Nescafe Azera on sellainen, jota olen käyttänyt.
Hei, minkälaisia/minkä merkkisiä pursotustyllia käytät? Tosi kauniin näköistä:)
Kiitos! Nyt en ihan tarkalleen muista, mutta ainakin osa tyllistani on Heirolin :).
Hei, voisiko kuorrutteessa käyttää minttuteetä kahvin sijaan?
Jopas oli hyvä idea =)! Aivan varmasti. Nam, vitsi pitääpä iteki tehdä joku kerta teepaloja 😀
Moi! Osaatko sanoa, toimisiko taikinassa leivontamargariinin (eli ilmeisesti kovempi kääremargariini) sijasta esim. Keiju 70 %?
Toimii varmasti, kun kerran öljylläkin toimii 🙂
Moikka, muistan maininneesi tästä tehdyn kakun. Suunnittelen sellaista ensi vkonlopun synttäreille, oliko siitä tulossa ohjetta? Tai osaatko vinkata mitä tulisi ottaa huomioon – minkä kokoinen kakkuvuoka, entäs paistoaste ja -aika? Kiitos paljon ihanista vegaaneista ja gluteenittomista ohjeistasi!
Joo tein! 🙂 Vitsi, se resepti pitäs kyllä vissiin lisätä sitte tänne blogiinkin.
Käytin rypsiöljyä leivontaan. Leivoin tästä ohjeesta tuplasatsin, joka paistoin kahdessa 22 cm vuoassa, 45 min 175 astetta. Eli tämä ohje per kakkuvuoka.
Täyte kolmeen väliin:
2½ dl kasvivispiä
125 g vegaanista mascarponea
1 dl tomusokeria
3 rkl espressojauhetta
Lisäksi ohut kerros perusmokkapalakuorrutetta (4 dl tomusokeriin tehtynä) jokaiseen kakun täyteväliin
Kakun kuorrutukseen:
75 g maidotonta margariinia
1 dl kahvia
n. 6 dl tomusokeria
5 rkl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
+ strösseleitä
Sulata margariini ja sekoita loput ainekset joukkoon. Lisää kuorrutetta kakun reunoilla ja päälle. Koristele strösseleillä.
Pursotuksiin, jos haluaa pursotuksia lisäksi:
100 g pehmeää margariinia/vegaanista voita
100 g tummaa suklaata
125 g vegaanista mascarponea (loput purkista)
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl tomusokeria
ripaus suolaa
2 tl espressojauhetta
Sulata suklaa. Anna jäähtyä.
Vatkaa margariini, mascarpone ja tomusokeri keskenään pehmeäksi vaahdoksi. Lisää kaakaojauhe ja sulatettu suklaa. Mausta suolalla ja espressojauheella. Vatkaa pehmeäksi. Pursota ruusuja.
Hyvän näköisiä mokkapaloja! Minulla on nyt se ongelma että tein tällä kertaa jotain väärin ja mokkapalani eivät pysyneet koossa. Nyt minulla on pellillinen mokkapala muruja. Vielä Gluteenittomia. Mitä niistä voisi vielä tehdä?
Niinkö :o. Mitä gluteenittomia jauhoja käytit? Voikohan se olla jauhoista kiinni? Kuulostaa, että jauhoja on grammoina ollut liian vähäsen, jolloin taikina on murentunut. Ainakin niin moneen kertaan valmistin itse tuolla reseptillä onnistuneita mokkapaloja, että määrät pitäisi olla täysin oikein reseptissä :D.
Mokkapalakakkutikkareita voi aina tehdä, sekoittaa tuorejuustoa ja kakkumurua ja pyörittelee palleroiksi, jotka dippaa mokkapalakuorrutukseen.
Kakkumuruista voi tehdä myös helppoja kerrosjälkiruokia laseihin eli triflejä: kermavaahtoa, marjoja ja kakkumurua kerroksittain.
>Kuulostaa, että jauhoja on grammoina ollut liian vähäsen
Puhut grammoista, mutta reseptisi ei ilmoita niitä. Suosittelen kertomaan resepteissä myös grammamäärät raaka-aineille. Desilitrat yms. ovat kovin epäeksakteja varsinkin kuivien raaka-aineiden kohdalla. Yleisesti ottaen näkisin mielelläni laajemminkin sitä, että volymetristen mittojen sijasta (tai niiden ohella, jos niitä on aivan pakko käyttää) ilmoitettaisiin raaka-aineiden määrät grammoina.
Kiitos toiveesta. Leivonnassa grammat ovatkin ehdottomasti parempia. Kaikilla ei vain ole vaakaa. Aion valmistaa näitä tässä joulun jälkeen ja mittaan samalla vielä grammat reseptiin :).
Pakko kokeilla! Onko maku ja rakenne Finmixillä oikeasti yhtä hyvä kuin vehnäjauholla? En ole gluteenitonta koskaan kokeillut. Toinen kysymys kaakaosta; mikä kaakao toimii tässä? Kaapissa on makeuttamatonta raakakaakaojauhetta, niin mahtaako se toimia hyvin? Jos kokeilisi Finmix ja rypsiöljy -komboa. Yleisesti on ihan mahtavaa että hiot reseptit ihan huippuunsa ennen postaamista jolloin voi olla varma että onnistunutta herkkua on tiedossa!
Gluteenittoman jauhoseoksen sinänsä maistaa pienenä makuerona. Vehnäjauhoilla tulee aavistuksen kuohkeampi myös, mutta ero on aika pieni. Leipoisin itse vehnäjauhoilla kuitenkin, jos tarvetta ei ole gluteenittomalle, sillä se on paitsi edullisempaa niin ehkä myös piirun parempi kuohkeudessa. Gluteeniton versio on kuitenkin todella hyvä, mutta leipoisin sitä jos gluteenittomuudelle on tarvetta. Esimerkiksi taas keksiresepteissä mielestäni gluteenittomat jauhoseokset ovat vehnäjauhoja parempia hyvän keksin rakenteen saavuttamisessa.
Aivan mahtavan näköisiä nuo sinun mokkapalasi! ja todella herkullisia! Mitähän meillä meni pieleen, kun pohja (pelillinen) jäi niin kosteaksi? Oli uunissa yht. 35min.
Käytin keiju70% ja vehnäjauhoja, kuumaa kahvia. Ja mielestäni mitat olivat oikein. Ehkä kaakaota tuli pikkasen vähemmän kuin ohjeessa (loppui vähän kesken).
Voihan :/. Tietysti uuneissa on jonkin verran, tai paljonkin eroja, tehoissa, ja vaikuttaa siltä, että olisit ehkä tarvinnut omassa uunissasi sitten vieläkin pidemmän paistoajan. Syitä kosteudelle on liian lyhyt paistoaika tai liian vähän jauhoja/liikaa nestettä. Eli voisiko se vähän liian vähäinen kaakojauhemäärä kuitenkin vaikuttaa?
Tänään extempore-leivontaa tällä reseptillä. Pohja onnistui hyvin Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella. Maustamattoman soijajogurtin sijaan käytin vadelmasoijajogurttia, kun sitä sattui jääkaapista löytymään. Pohjaan tuli aika kiva vadelman maku tällä. Lisäsin vielä tummaa suklaata taikinan joukkoon, mikä ei reseptiä ainakaan huonontanut. Kuorrutteen tein tummasta suklaasta, maidottomasta margariinista, tomusokerista ja kahvilorauksesta. Kiitos jälleen Saara toimivasta reseptissä!
Jes, kiitos, kiva kuulla! 🙂 Hauska, että onnistui myös vadelmajogurtista – antaa varmasti kivan pienen vadelmaisen maun 🙂
Hei! Toimisikohan pohjan ohje kuppikakkupohjana? Mikähän täyte olisi hyvä tällöin pursotettavaksi? 🙂
Toimii varmasti! 🙂 Käytä mokkapalakakun ruusupursotusta: https://viimeistamuruamyoten.com/mokkapalataytekakku/ vaikkapa :). Pitäs joskus tehä itekin mokkapalakuppikakkuja!
Pohja nousi uunissa hiukan, mutta lässähti kun otin pois. Ei missään nimessä kuohkea, raa’an oloinen, paistoin +10min ohjeeseen nähden. Juguna Plantin kaurajugu, rasvana Keijun sininen. Hyvän makuista, mutta ei toimi mokkapalana.
Kuulostaa, että taikinasi on ollut liian löysä. Mitä jauhoja käytit? Ainakin gluteenittomissa jauhoissa on paljon eroja nesteen sitomiskyvyssä.