Koti Tahnat Silkkisen pehmeä ja superhelppo hummus

Silkkisen pehmeä ja superhelppo hummus

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Hummus

Hummus on tätä nykyä aina kauppalistallani. Laitan sitä ruokaisten salaattien ”kastikkeeksi”, patojen lisukkeeksi lautaselle sekä leivälle. Hummus on ollut blogiini lisättävien listalla alusta alkaen, mutta en ole ollut valmis lisäämään hummus-reseptiä ennen kuin olen onnistunut valmistamaan mielestäni täydellisen hummuksen: silkkisen, pehmeästi levittyvän, ei saa maistua hernemäiseltä, ei saa maistua kitkerältä, pitää maistua niin hyvältä kuin parhaat maistamani hummukset. Ja nyt se on tässä, ja vieläpä todella yksinkertaisen reseptin muodossa! Välillä lukee, että pitäisi kuoria kikherneiden kuoria saadakseen täydellisen silkkistä hummusta, mutta ehei tarvitse. Tämä hummus syntyy ihan minuutissa parissa vähän huonommallakin sauvasekoittimella.

Ollaan päästy eroon tavallisesta leivänpäällisjuustosta niin, ettei sitä enää osteta ainakaan omaan kotiin. Sen sijaan rakastan nykyään leivän päällä hummusta sellaisenaan tai hummusta tuoreiden kasvisten kanssa. Totutteluahan se vaati. Hummus ei maistu juustolta, ja totuttelu tulikin juuri siinä, että arkileipä ei kaipaa juustoa, vaan se voi olla jotain muutakin. Tuore leipä ei tosin tarvitse margariinin tai oliiviöljyn lisäksi yhtään mitään.

Mutta niinpä hummuksen kantaminen kaupasta on leivänpäällisjuuston jäätyä vain lisääntynyt. Eikä siinä mitään. Mutta se on vain tosi helppo tehdä itsekin ja tulee paljon edullisemmaksi. 

Hyvä hummusresepti kannattaa varsinkin olla takataskussa juhlia järjestäessä, kun on tarjoamassa enemmän hummusta kerralla.

Uskallan väittää, että iso satsi hummusta syntyy lähestulkoon samassa ajassa kuin pienempikin, eli ihan minuuteissa.

Hummus

Ja tässä tulee nyt vinkit superhyvään ja samalla yllättävän yksinkertaiseen hummukseen.

Miten kaupan hummukset ovat aina niin silkkisen pehmeitä. Lähes kaikki hummusreseptit, joilla olen tehnyt jäävät tönköksi, kikhernemäisiksi eivätkä kikherneet ole soseutuneet tarpeeksi silkkiseksi. Niinpä aloin kehitellä omaa tapaani tehdä hummusta. Hummukseen tarvitaan selvästi ainakin lisää nestettä saadakseen pehmeää hummusta, mutta en halua, että se kaikki neste on öljyäkään. Niinpä vain kaadoin kikhernepurkin liemineen astiaan ja siitä se sitten lähti. Tässähän se neste jo on. Kikherneliemi antaa makua ja myös runsaasti nestettä, jonka ansiosta hummuksesta tulee silkkistä. 

Öljyä ei hummukseen edes tarvita – kuin ehkä koristeluun, jos haluaa laittaa nätisti esille. Hummuksen päämaku tulee kikherneiden lisäksi tahinista eli seesamitahnasta. Tahinia saa olla reilusta. Mitä reippaammin sitä olen lisännyt, sen autenttisemman makuista hummusta tulee. Sitten vain sitruunaa, suolaa ja juustokuminaa mausteeksi. Siinä se sitten onkin ja tätä pohjaa voi maustaa halutessaan omilla makulisäyksillään kuten chilihiutaleilla ja yrteillä. Et ehkä ikinä usko tätä, mutta valkosipulia ei edes tarvita hyvään hummukseen. Ja se on paljon sanottu tällaiselta valkosipulinrakastajalta. Valkosipuli alkaa herkästi muuttaa hummuksen makua kitkerämmäksi säilytyksen aikana. 

Tahini on tosiaan hummuksen päämaku, ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Tahinin tulee olla vaaleaa tahinia. Ei sitä tummaa, paahdetuista siemenistä tehtyä tahinia, sillä se antaa täysin erilaisen, tunkkaisemman maun. Tumma tahini sopii kiinalaiseen ruoanlaittoon, mutta Lähi-Idässä käytetään vaaleaa tahinia. 


Hummus – resepti

Hummus säilyy jääkaapissa ainakin viikon. Tahini säilyy avattuna oman kokemukseni mukaan ainakin vuoden. Iso hummussatsi syntyy ihan samalla vaivalla kuin pienempi satsi. Hummusta kannattaa siis vaikka pakastaa pieniin rasioihin.

Hummus on heti tekemisen jälkeen notkeaa ja jopa vähän valuvaa, mutta se jämäköityy jääkaapissa juuri sopivan pehmeän levitettävään, mutta kiinteämpään, koostumukseen muutamassa tunnissa. 

n. 5 dl hummusta

Tarvitset

1 tetra (380 g) kikherneitä
vähän reilu 0,5 dl vaaleaa tahinia
2 rkl sitruunanmehua
3/4 tl juustokuminajauhetta
1/3 tl suolaa (tai maun mukaan lisää)

Valmistus

  1. Kaada kikherneet liemineen astiaan.
  2. Lisää tahini mukaan. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Voit toki käyttää myös tehosekoitinta.
  3. Sekoita lopuksi sitruunamehu, juustokumina ja suola. 

 

Jäikö nälkä?

16 kommentit

Glotter-Bäckerin 23.10.2023 - 09:44

Erinomainen idea, nakata pavut liemineen sekaan! Nehän emulgoin sen koko homman ja varmasti tulee ihanan silkkistä <3 Kokeiluun, myös tuo valkosipulittomuus! Pitää muistaa vaan pitää sormet kulhon ulkopuolella kun käyttää sauvasekoitinsa 😉

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.11.2023 - 15:40

Siis jep! Oon aikasemmin lisäilly sitä lientä purkista mukaan notkeuttamaan öljyn lisäksi, mutta nyt sitten päätin kokeilla että mitä tulee jos laitan vaan kaiken liemen mukaan 😀

Vastaa
Tiitu 24.10.2023 - 22:44

Toimii! Taapero veteli hummusta suoraan lusikalla ja epäluuloiselle miehellekin maistui. Mun mielestä oli parempaa kuin monet kaupan hummukset ja tosi helppo ja nopea tehdä. Kiitos hyvästä reseptistä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.11.2023 - 15:40

jes että maistu sullekin noin hyvin! Miten huippupalaute, kiitos =)

Vastaa
Daniela 4.11.2023 - 08:38

Kiitos loistavasta reseptistä. Tämä tuli kuin tilauksesta. Oli erittäin hyvää ja helppo tehdä ja parasta oli ettei sitä valkosipulia tarvita tähän. Useissa kaupan hummustahnoissa sitä on. Sinulla on todella hyviä ja inspiroivia reseptejä ja tietää että ne ovat huolella testattu. Kiitos!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.11.2023 - 09:37

Kiitos paljon! =) Hienoa, että sattui vielä sulle sopivaan saumaan.

Vastaa
Daniela 17.12.2023 - 18:01

Jos haluaa maustaa hummuksen jollain esim inkiväärillä, porkkanalla, chilillä ym onko kokemusta määrästä mikä on tuohon 5dl määrään sopiva?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.12.2023 - 12:45

Kokeilemalla löytyy itselleen paras tasapaino :). Paahdettuja porkkanoita oon soseuttanut itse mukaan – n. 4 pienehköä porkkanaa tähän määrään. Inkivääriä ihan sen verran, mitä itse siitä tykkää, lähtisin kokeilemaan parilla teelusikallisella – pidempään säilyttäessähän inkiväärin maku vain voimistuu.
Chili vasta onkin henkilökohtainen makumieltymys ja -tottumus, ja chilit vaihtelevat hurjasti. Lisäisin varmaan kuivattuja chilihiutaleita n. 0,5 tl.

Vastaa
Paula 22.12.2023 - 08:04

Kiitos tästä ihanasta reseptistä. Eipä tarvitse enää ostaa kaupan hummusta.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 8.01.2024 - 19:55

Kiitos! 🙂

Vastaa
Niina 22.01.2024 - 15:34

Kiitos tuhannesti tästä reseptistä – parempaa kuin mikään kaupasta ostamani hummus! <3

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.01.2024 - 16:55

ihana kuulla, että oot sitä mieltä! =)

Vastaa
OJ 28.02.2024 - 11:46

Kiitos mainiosta blogista!
Eka kerran tein hummusta. Ruohonjuuresta kik-herneitä, liotus 12 t., keittäminen 1 t. paketin ohjeistuksen mukaan.
Laitoin kuivattua nokkosta kämmennellisen mukaan, hieman väkevää chilitahnaa, sitruunamehua ja tahinia+perussuola.
Vähän jäi tönkköseksi, mutta ensi kerralla sitten. Toisaalta ei hämää vaikka sinne jäi ”sattumia” eli pikkupaloja herneistä.
Kandee kokeilla!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.03.2024 - 18:53

Kiitos! 🙂 Kuivattu nokkonen onkin uusi maustamisidea!

Vastaa
Heta 3.03.2024 - 18:22

Valmisteletko tahinia ensin jotenkin vai suoraan purkista?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.03.2024 - 18:55

Suoraan purkista vaan 🙂

Vastaa

Jätä kommentti