Koti Jäätelöt Vegaaninen uunijäätelökakku (V)

Vegaaninen uunijäätelökakku (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Vegaaninen uunijäätelökakku. Bombe alaska.

Uunijäätelö eli baked alaska onnistuu niin kakun muodossa kui vegaanisenakin!

Et kai ole unohtanut uunijäätelön olemassaoloa? Tuo vanha ysäriklassikko on ihan turhaan jäänyt nakukakkujen ja muiden villitysten jalkoihin. Uunijäätelöhän on erinomaisen maukas ja helposti muunneltava jälkiruoka. Vieläkin näyttävämmän siitä saa, vaikka äitienpäiväksi, kun tekeekin uunijäätelön charloten tapaisesti korkeaksi kakuksi.

Vegaaninen uunijäätelökakku. Bombe alaska.

Onkohan bombe alaska eli uunijäätelökakku edes kovin tunnettu Suomessa? En ole ainakaan siihen vielä missään törmännyt. Uunijäätelön tapaan pohjalle tulee mitä tahansa kakkumaista, päälle jäätelöä ja lopuksi kaikki kuorrutetaan marengilla, johon paahdetaan ruskea pinta joko uunissa tai tohottimella. Marenkikerros suojaa jäätelöä sulamiselta. Uunijäätelö kun valmistetaan suoraan syvään vuokaan, niin uunijäätelökakku kootaan päinvastaisessa järjestyksessä. Syvään kulhoon lusikoidaan jäätelöä ja se peitetään kakkukerroksella. Kulho pistetään pakkaseen ja tarjoiluvaiheessa kumotaan esille ja kuorrutetaan marengilla.

Vegaaninen uunijäätelökakku. Bombe alaska.

Kakku näyttää huomattavasti vaikeammalta kuin onkaan. Itse asiassa projekti jännitti ihan turhaan. Ainoa kriittinen vaihe on pursottaa marenki nopeasti jäätelön pinnalle, jotta jäätelö ei ehdi sulaa. Tässä kohtaa vähän huijasin, koska käytin itse tekemääni jäätelöä, joka ei sula yhtä nopeasti kuin kaupan. Tämä siksi, että munhan piti käyttää vielä runsaasti aikaa kakun kuvaamiseen! Testasin myös kaupan valmiilla jäätelöllä, jolla kakku myös onnistuu.

Olin hyvin, hyvin pitkään suunnitellut tätä kakkua ja olin niin innoissani, että jes, nyt pääsen jakamaan sen muillekin! Kuvattuani ja syötyämme kakun huomasin kuvanneeni sen vahingossa kameran kaikista huonoimmalla mahdollisella laadulla. Hetkeksi iski jo epätoivo, että jääkö kakku nyt julkaisematta huonojen kuvien vuoksi. Annoin itselleni kuitenkin armoa, ja tyydyin näihin kuviin. Tuskin sinä edes mitään huomaat :).

idVegaaninen uunijäätelökakku. Bombe alaska.

Uunijäätelökakun kakkukerrokseen käytin vegaanista maapähkinä-suklaaneliötaikinaa. Leikkasin paistetusta vuoasta käyttämälläni kulholla ympyrän muotoisen palan. Voit käyttää kakkukerroksena myös vaikka vegaanisia brownieita.

Vegaanisen marengin valmistuvinkit

Toistan itseäni sanoessani, että vaikket olisikaan vegaani, niin jos vain kikherneistä jää ylimääräistä nestettä, niin kannattaa se hyödyntää siinä missä kananmunan valkuaisetkin – tekemällä marenkia. Turhat ennakkoluulot pois. Tosin olen kuullut, että kaikilla vegaaninen marenki ei tunnu toimivan, mutta itselläni ei ole ollut mitään ongelmia. Olen käyttänyt aina Pirkan kikherneiden lientä – joko huoneenlämpöisenä tai jääkaapista. Olen lisännyt sokerin, kikherneliemen ja valkoviinietikan metallikulhoon, kaikki yhtä aikaa ja vatkannut kunnes vaahto on ollut jämäkkää. Eikä ongelmia ole ainakaan näin muodostunut.


Vegaaninen uunijäätelökakku – resepti

Vegaaninen uunijäätelökakku. Bombe alaska.

Tarvitset

Pohjaa varten esimerkiksi maapähkinä-suklaaneliöitä tai vegaanisia brownieita

Jäätelöä varten jotakin kaupan vegaanista jäätelöä (esim. Oatlyn tai Ingmanin). Se, paljonko tarvitset riippuu haluamasi astian koosta, mutta varaa ainakin 7 dl.

Marenkiin

1 dl kikhernepurkin nestettä (1 tlk/purkki riittää)
1,25 dl sokeria
½ tl omena-tai valkoviinietikkaa

Valmistusohjeet

  1. Valmista valitsemasi uunijäätelökakun pohja.
  2. Kauho haluamasi kokoisen kulhon pohjalle jäätelöä ja peitä jäätelökerros jäähtyneellä kakkupohjalla. Pistä pakkaseen vähintään kahdeksaksi tunniksi.
  3. Kun on aika tarjoilla, lämmitä uuni 220 asteiseksi.
  4. Mittaa kulhoon kikherneiden liemi ja sokeri. Vaahdota mahdollisimman kovaksi vaahdoksi. Aikaa tähän kuluu sähkövatkaimen tehosta riippuen 5–10 minuuttia. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa viinietikka ja vatkaa se vielä joukkoon.
  5. Ota jäätelökulho pakkasesta ja kumoa se uuninkestävälle vadille.
  6. Pursota tai levitä marenki nopeasti jäätelön pinnalle, niin että se peittää sekä pohjan että jäätelön kauttaaltaan.
  7. Pistä kakku uunin keskitasolle tasalämmölle ja vahdi kakkua. Marengin pitäisi ruskitua parissa minuutissa. Voit myös käyttää tohotinta marengin ruskistamiseen.
  8. Tarjoile heti.

Vinkki: Voit myös rakentaa kakun syvään vuokaan ja tarjota perinteisen uunijäätelön tapaan.

Seuraathan blogiani jo:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Vegaaninen uunijäätelökakku. Bombe alaska.

Jäikö nälkä?

14 kommentit

Jenni - Ruoka-alkemisti 10.05.2017 - 10:22

Tää on selvästi jotain taikuutta! Just viimeviikolla mietin että ”hei uunijäätelökin on olemassa” 😀 Ja tässä se nyt näemmä on.

Oon varmaan elänyt sitten koko elämäni valheessa kun meillä kotona aina tehtiin uunijäätelö niin että vuoan pohjalle murusteltiin keksiä/kakkutaikinaa (jos ollenkaan) ja sitten jäätelöä ja sen päälle marenki. En oo tosin syönyt varmaan 10 vuoteen uunijäätelöä. Ehkä siis pitää korjata tämäkin vääryys 😉

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.05.2017 - 10:31

Haha, great minds 😉 Sehän onkin se perinteinen uunijäätelö! 🙂 Tää onkin uunijäätelö kakun muodossa 😀 Keksimuru käy kyllä sekin.

Vastaa
Jenni - Ruoka-alkemisti 10.05.2017 - 10:24

Ainiin ja piti vielä sanoa, jos et oo vielä huomannut, että Tofulineä ei periaatteessa enää oo olemassa, vaan Ingman muutti tofulinet ja r-icet Choice -merkin alle. Eli nyt kaikki Ingmanin vegaaniset jädet on samalla nimellä

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.05.2017 - 10:32

Niinpä muuten kävi! Hyvä kun muistutit 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 10.05.2017 - 16:07

Aivan oikeen, en mä sitä edes huomannut 😀 Kuvaustaidoton kun olen…

Nyt mä en kyllä kestä kun kaikkialla on upeita vegaaninen marenkijuttuja ja mä olen toista viikkoa yrittänyt vegaanistaa Brita-torttua mutta laihoin tuloksin. Mun marengista ei tule kunnollista, ei sitten millään. Olen kokeillut omaa kikhernelientä ja purkkilientä, sokerin vähittäistä lisäystä ja pitkää vatkausta. Välillä näyttää jo hyvälle, vaahdosta tuli jämäkkää ja kohoaa uunissa ja… lässähtää uunista oton jälkeen kummalliseksi kuoreksi murotaikinan päälle. Tänään marenki taas jäi valuvaksi. Avopuoli on kyllä tyytyväinen, kun saa joka päivä uutta vegaanista jätskiä, kun marenkivaahto pitää hyödyntää 😀 Mä olen vaan vähän tyytymätön!

Olen nyt suorittanut perusteellista vaurioanalyysia ja trouble shootingia sekä kirjallisuusselvitystä. Kuorrutukseen (kuten tässä) tai marengeiksi vaahdon pitäisi toimia mutta murotaikinan päälle pitää kai vakauttaa vaahto ksantaanilla, jahka sitä tästä maasta löydän. Toinen vian mahdollisuus vatkain, mulla on käytössä Thermomix, joka ei ehkä toimi vaahdotukseen aivan yhtä hyvin kuin sähkövatkain.

No niin, kiitos ja anteeksi kun sain avautua!
Olen varma että muilla onnistuu marengit ja uunijädet, rohkeasti kokeilemaan siis vaan.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.05.2017 - 16:14

Hih, kiva kuulla!
No voihan! Onkohan mulla ollu aina joku ihme tuuri pelissä? Oon sen verran lukenut muiden juttuja, että kuulemma itse keitettyjen kikherneiden liemestä on vaikeampi tehdä marenkia. Ainakin tällaisen pehmeän marenkikuorrutteen luulisi onnistuvan, tällaisen josta vain pinta ruskistetaan? Hankalampi on sellaisten marenkien kanssa, joista halutaan kovia ja rapeita ja jotka ovat pitkään uunissa. Toivotan kovasti tsemppiä marengin kanssa testailuun :)!
Mäkin oon muuten haaveillut vegaanisesta brita-kakun tekemisestä. Se taitaakin olla mun seuraava marenkiprojekti!

Vastaa
Ida / Ida's Cozy Corner 10.05.2017 - 21:42

Voi että nää sun leipomukset on upeita! Tätä täytyy kyllä ehdottomasti testata. Olen itse ihan käsi kaiken leipomisen suhteen, varmaan vaan harjoittelun puutetta. Onneksi on sit sun blogi, joista löytyy kaikkea ihanaa makeannälkään. Täytyy harjoitella sun reseptien avulla ennen kuin uskaltaa alkaa kehittelemään leipomisreseptejä oman blogin puolelle 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.05.2017 - 16:34

Kiitos Ida! 🙂 haha, niinhän se on, että harjoittelu tekee mestarin. Itsekin olin ihan uuno vegaanisen leivonnan suhteen vaikkapa puoli vuotta sitten, ja monta pieleenkin mennyttä yritystä on vaatinut päästäkseen haluamaansa tulokseen 🙂

Vastaa
Jasmin Kaarne 6.06.2017 - 04:47

Uskomattoman kauniita & lahjakkaasti aseteltuja otoksia olet leivonnaisistasi ym. kuvannut! Todella hienoa & tarkkaa vaivannäköä, paljon kiitoksia jakamisesta!! 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.06.2017 - 08:35

Kiitos paljon kivasta kommentista! 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 10.06.2017 - 22:40

Halusin (muidenkin leipurien voimistamiseksi) raportoida että haaste vegaanine Brita on ratkottu! Hah! Pitkään se mua selätttikin.
Salaisuuden nimi on vaahdon stabilointi ksantaanilla (käytä kuintenkim varoen, 1/4 tl per 2dl Aqua Fabaa) ja riittävän pitkä vatkausaika. Näillä onnistuu myös itse tehdystä aqua fabasta, josta tulee raikasta ja jämäkkää uuttamalla kypsistä kikherneistä. Tätä en tietenkään keksinyt itse, vaan vakoilin:
https://www.mieliruoka.fi/ruoka/kuohkeat-gluteenittomat-blinit-ja-kotitekoinen-aquafaba/

Mun protokolla on: liota pavut, keitä kypsiksi, kaada vesi pois, lisää suola ja raikasta vettä kunnes pavut peittyvät. Anna jäähtyä huoeenlämmössä (yön yli), lisää sitten hiukan askorbiinihappoa (pitää pavut raikkaana pidempään plus auttaa vatkautumaan) ja anna uuttua jääkaapissa 2-4 vrk. Välillä voi purkkia ravistella.

Sitten vaan vatkailemaan ties mitä italialaisia marenkeja ja raparperi-marenkikakkuja, mousseja ja kaikkia mahtavia jännittäviä AF juttuja! (Olen myyty tälle tuotteelle 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.06.2017 - 10:31

Kiitos tästä! 🙂 Ksantaania on ehdottomasti seuraavalla kerralla kokeiltava. Vegaaninen brita kun on ollut mielessä pitkään. Jotain, mitä oon halunnut pahasti testata <3.

Vastaa
Outi 22.06.2017 - 19:31

Moi Saara! Sun blogi on edelleen tosi hyvä 🙂 Aina kun perhe pyytää leipomaan tai tulee kavereita kylään ja haluan tarjota jotain niin tuun ekana tänne katsomaan ohjeita ja ideoita. Haluisin tällasenki kakun tekemistä testata mut en oo vielä uskaltanut, kun on päässä sellainen ehkä hölmö kysymys et miten tää oikein säilytetään jos kaikkea ei jaksakaan syödä kerralla?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 22.06.2017 - 20:08

Kiitos Outi! Ihanan ihana kuulla :). Sen voi vaikka laittaa takaisin pakkaseen – niin itse ainakin tein. Leikkasin palasia rasiaan, tai sitten voisi sekoittaa kaikki sekamelskaksi Ben&Jerrys jäätelön tapaan. Ja oikein kivaa juhannusta! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti