Koti Arkiruoka Soijafileet viinissä eli File de soya au vin

Soijafileet viinissä eli File de soya au vin

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Soijafileet viinissä

Ranskalaisen klassikkoruoan, coq au vin, vege/vegaaninen versio!

Ideasta on kiittäminen yhtä lukijoista, kiitos! Tästä sähköpostivaihdosta kehkeytyi taas jännittävä onpa pieni maailma-tilanne. Eräänä elo-syyskuisena päivänä sähköpostiini oli saapunut viesti eräältä Hannalta. Hän kertoi etsineensä internetistä reseptiä kukkoa viinissä-ruoan vegeversiolle ja oli ihmeissään, kun ei kukaan ollut vielä sellaista jakanut. Hän kehitteli omat patansa ja lähetti reseptin minulle, jos vaikka haluaisin testata. Kiittelin häntä ja samalla selvisi, että hänkin on lääkäri. Siinä nyt ei sinänsä vielä mitään niin kummallista ollut.

Soijafileet viinissä

Vaan kun syyskuussa aloitin uudessa työpaikassani, kertoi terveydenhoitaja-työparini jutelleensa hänen edellisen lääkäri-työparinsa kanssa, jonka äitiyslomasijaiseksi olin tullut. Terveydenhoitaja oli kertonut tälle edelliselle äitiyslomalla olevalle työparilleen, että hänen nykyisenä lääkäri-työparina on aloittanut eräs Saara (minä). Sukunimenkin hän kertoi. Sananvaihdossa selvisi, että sijaistin/sijaistan Hannaa – juurikin Soijafileet viinissä-reseptin lähettänyttä Hannaa. Kummallinen sattuma taas :D. Kun ei kumpikaan meistä tiennyt tätä työelämä-yhteyttä sähköposteja vaihtaessamme.

Kiinnostuneena lähdin kokeilemaan sijaistamani Hannan lähettämää reseptiä. Pikkumuokkauksia tein. Ainakin vaihdoin pääproteiinin soijafileeksi. Hanna oli tehnyt sen quorniin. Syytä vaihdokselle en osaa sanoa – paitsi sen, että pidän itse hieman enemmän soijafileistä (esim Hälsans Kök).

Tämä vuodenaika kun oikein huutaa lämpöisiä patamaisia ruokia, ja juuri sellaiseen tummanpuhuvaan, täyteläiseen, punaviinin sävyttämään (alkoholi haihtuu kyllä pois) makumaailmaan tämä istuu.

Kastikkeen kanssa valmistin peruna-bataattisosetta.


Soijafileet viinissä – resepti

Soijafileet viinissä  

3:lle

Tarvitset

300-400g soijafileitä – voit käyttää myös quornia, soijakuutioita, tai mitä tahansa näitä kanamaisia vegetuotteita (merkkinä esim. Hälsank Kök)
oliiviöljyä
1/4 tl savupaprikaa
1/4 tl suolaa
mustapippuria

2dl punaviiniä

1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 pienehkö porkkana
200g herkkusieniä (tai esim.suppiloavahveroita)
öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1/2 tl timjamia
2 pientä laakerinlehteä
(1/4 tl meiramia)
3/4 rkl soijakastiketta

Tarjoile esimerkiksi peruna-bataattisoseen kanssa. Valmistin sen kuten perunamuusin, mutta laitoin bataattia puolet perunan määrästä. Hanna tarjoili reseptin riisin kanssa. Myös paistetut kasvikset sopivat hyvin.

Valmistusohjeet

  1. Ruskistele soijafileitä öljyssä. Mausta suolalla,
    mustapippurilla ja miedosti savupaprikalla. Siirrä isompaan kattilaan. Kaada viini sekaan. Jätä hyvin miedolle lämmölle.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuutioi porkkana pieniksi. Kuullota hienonnettuja sipuleita ja kuutioitua porkkanaa öljyssä n. 4 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on läpikuultavan pehmeää. Lisää nämä soijafileiden kanssa kattilaan.
  3. Siivuta vielä herkkusienet. Paista herkkusienilohkoja öljyssä ja lisää kattilaan.
  4. Lisää kattilaan punaviinietikka ja mausteet.
  5. Hauduta miedolla lämmöllä 20-30 min. Valmista sillä välin haluamasi lisuke.

Soijafileet viinissä

Jäikö nälkä?

1 kommentti

Glotter-Bäckerin 9.12.2019 - 13:29

Haha, maailma on hurmaavan pieni!

Tää resepti onkin hyvä muistaa juhlahetkiin ja/tai kun punkusta on jäänyt pullonpohjat jääkaappiin pyörimään.

Vastaa

Jätä kommentti