Koti Karkit Klassinen kermafudge kondensoidusta maidosta (GF)

Klassinen kermafudge kondensoidusta maidosta (GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Klassinen kermafudge

Tämä fudge ♡. Vaikka olen mitä fudgemakuja elämäni aikana kokeillut – valehtelematta varmaan kahtakymmentä erilaista makua, jos ei enemmänkin, niin tämä ihan klassisen perinteinen kermafudge ei suotta ole klassikko! Ja tämä on huomattavasti parempaa kuin se irtokarkkihyllyistä löytyvä kuutio.

Klassinen kermafudge

 


Klassinen kermafudge – resepti

Klassinen kermafudge

n. 40 palaa – tai riippuu minkä kokoisia leikkaat

Tarvitset

1 tlk kondensoitua maitoa (n. 400g)
1½ dl maitoa
450g sokeria (mieluummin punnitse vaalla, mutta vastaa 5,2 dl sokeria)
115g voita
aivan ripaus suolaa

Mausta halutessasi vaniljasokerilla tai ripauksella kardemummaa

Valmistusohjeet

  1. Mittaa kaikki ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Mieluiten teflon-kattila. Teräskattilassa palaa helpommin pohjaan.
  2. Keitä seosta keskilämmöllä samalla pohjaa myöten rauhallisesti sekoittaen 10-15 minuuttia. Parempi, jos sinulla on lämpömittari. Fudge on valmista, kun se saavuttaa 116 asteen lämpötilan. Jos sinulla ei ole mittaria, niin tiputa fudgemassaa todella kylmään veteen, ja jos se jähmettyy pehmeäksi ja kiinteäksi palloksi, se on valmis. Tässä vaiheessa fudge on vielä kiehuvaa ja kiiltävää kattilassa.
  3. Siirrä kattila kuumalta levyltä pois heti, kun fudge on saavuttanut oikean lämpötilan. Anna jäähtyä pari minuuttia -mieluiten niin, että seos on alle 100 asteista. Ota sitten esiin sähkövatkain, ja vatkaa sillä fudgeseosta, kunnes se muuttuu paksuksi ja himmeän väriseksi (se ei siis enää kiillä, vaan näyttää samalta kuin valmisfudge – mattapintaiselta). Tämä vie n. 10 minuuttia.
  4. Taputtele seos sitten leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (fudge ei valu, joten vuoka voi olla isokin). 
  5. Anna kunnolla jäähtyä pari tuntia, ennen kuin leikkaat palasiksi.
  6. Fudge säilyy huoneenlämmössä pari viikkoa. Jääkaapissa se vasta säilyykin pitkään. Mikään ei estä sinua myöskään pakastamasta sitä.

Lue lisää fudgen valmistuksesta, valmistuvinkeistä ja ratkaisuista ongelmatilanteisiin täältä.

Sama fudge onnistuu myös vegaanisena kondensoidusta kookosmaidosta! Reseptiin!

Lisää fudgereseptejä blogistani:

 

Anteeksi äänet. En saanut niitä pois millään :D. Tässä joka tapauksessa 116 asteinen kiehunut seos.

Tässä, kun fudgea on vatkattu se n. 10 minuuttia. Siitä on tullut mattapintaista ja paksua. Nyt se on valmis leivinpaperille kaadettavaksi.

Jäikö nälkä?

8 kommentit

Aaron Ahola 18.12.2019 - 19:13

Valmistin kaksi erää fudgea. Ensimmäinen onnistui ihan ok, ensin jäi löysäksi mutta keitin ja vatkasin uudestaan niin sitten jähmettyi. Toinen satsi ei sitten millään onnistunut vaikka keitin toisen kerran koko satsin. En ymmärrä mikä menee pieleen. Teräskattilaa käytän ja testaan kuumuusasteen kylmään veteen (tiivis taikinapallo on jäänyt).

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.12.2019 - 22:40

Oliko sinulla siis lämpömittaria vai testasit vain vesilasissa? 🙂 Todennäköisesti lämpötila on kuitenkin jäänyt liian alhaiseksi siinä tapauksessa.. Lämpötilalla on iso merkitys ja se voi olla todella haastavaa ilman lämpömittaria :/. Kolmen asteen ero lämpötilassa voi tuottaa aivan erilaisen lopputuloksen..

Vastaa
Kotihiiri 15.12.2020 - 17:28

Minulla fudgen keittäminen 116-asteiseksi kesti todella kauan aikaa. 104 asteen jälkeen jokainen puolen asteen lämmön nousu kesti monta minuuttia. Valmis fudge olikin ihan kinuskin väristä eli huomattavasti tummempaa kuin sinulla, eikä valmiista massasta tule lähellekään 40 palasta. Keitin seosta teräskattilassa koko ajan sekoittaen ja seurasin lämpötilaa mittarilla. Mikähän tässä meni vikaan?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.12.2020 - 19:51

Oho. Olen itse tehnyt tällä reseptillä monta kertaa, eikä noin ole käynyt. Mutta luulen, että vika on teräskattilan. Se on paljon arvaamattomampi. Juuri äsken nimittäin kävi toisen fudge-reseptin kanssa sama juttu, joka on aiemmin onnistunut hyvin samalla reseptillä. Keitin teräskattilassa induktio-liedellä ja kävi juuri kuten sinulle eli meni hyvin tummaksi ja määrä oli ainakin puolet pienempi kuin yleensä. Totesin että ainoa mitä keksin on se teräskattila, sillä kuumuus välittyyy fudgemassan pohjimmaisiin osiin liian nopeasti, jolloin pohjalla olevat fudgemassa ehtii karamellisoitua, kun pinnalla oleva ei ole vielä lählläkään haluttua lämpötilaa. Niinpä jätän ite jatkossa keittämisetn teflon-kattilaan :).

Vastaa
Marjaana Kaaresvirta 23.12.2020 - 14:46

Tein kolme satsia tätä, ja eka onnistui ainakin omasta mielestäni erinomaisesti, nam! Toiseen lisäsin kuivattuja karpaloita vatkauksen yhteydessä. Se satsi ei jähmettynyt yhtä hyvin, vaan jäi vähän pehmeäksi ja lohkeilevaksi. Aloinkohan liikaa sooloilemaan?

Kolmas on vielä tulossa, ja taisi ottaa väähn brunaa pintaan sillä kiehuvassa seoksessa on ruskeita pehmeitä möykkyjä. Maistoin niitä, ja olivat kyllä hyviä aion tehdä loppuun saakka ja katsoa, mitä tästä lopulta tulee. Mutta mitä luulet, onkohan tämä satsi piloilla?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.12.2020 - 17:12

Hei, valitettavasti en päässyt vastaamaan ennen joulua, kun en itse päässyt kirjautumaan blogiini enää viimeisinä päivinä 🙁
Toki saa sooloilla. Karpalot saattoivat tuoda pientä nestettä lisää, mutta periaatteessa karpaloiden ei pitäisi vaikuttaa sen koostumukseen. Voi olla, että muusta syystä toka satsi jäi liian pehmeäksi (jos lämpötila ei ollutkaan esim. koko fudgemassassa täysin tasainen). Näköjään kolmas satsi pääsi hiukan kärähtmään pohjasta ja teki palanutta sokeria joukkoon. Se ei kuitenkaan välttämättä pilaa, jos sitä ei ole paljoa :).

Vastaa
Eva 1.12.2023 - 21:09

Moikka! Toimisikohan tässä myös tuollainen valmiiksi kinuskiksi keitetty kondensoitu maito, tuollainen karamellisoitu siis?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.12.2023 - 08:20

En ole kokeillut. Tuosta valmiiksi keitetystä kinuskista löytyy mun mielestä fudgeohjeita myös, mutta ne ovat varmaan hieman erilaisia kuin tämä. En uskaltaisi tässä lähteä suoraan korvaamaan.

Vastaa

Jätä kommentti