Koti Brunssille (suolaista) Siken spelttisämpylät (V)

Siken spelttisämpylät (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Spelttisämpylät

En tiedä, onko enää olemassa ketään, jolta on mennyt Sikke Sumarin kuuluisat aamiaissämpylät ohitse?

On suorastaan velvollisuuteni ilmoittaa, että jos jostakin vielä tällainen henkilö löytyy, niin nyt on todellakin aika tutustua sämpylöihin, jotka saattavat ehkä mullistaa leivänleivontasi.Itse olen kyllä vastaavia vaivaamattomia ja yön yli kohotettuja taikinoita kokeillut monen monta, ja monta hyvää löytynytkin. Näistä Siken sämpylöistä ehkä erityisen onnistuneita tekee se, että niissä on kuitenkin suht runsaasti spelttiä- ja ruisjauhoa. Yleensä mitä enemmän lisään taikinaan terveellisempiä viljoja, niin sitä kuivakampia ja tiiviimpiä sämpylöistä tulee.

Siken sämpylöiden mahtavan rapean kuoren sisältä löytyy myös pehmeä ja ilmava sisus. Ja kuten sanottu, taikinaa ei vaivata, vaan ainekset vain sekoitetaan yhteen ja kohotetaan yön yli, jolloin saat aamiaispöytään mitä maittavimmat sämpylät.


Spelttisämpylät – resepti

n. 15 kappaletta

Tarvitset

7,5 dl haaleaa vettä (käytin itse puolet kauramaitoa)
25g tuorehivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
1½ dl ruisjauhoja
2 dl spelttijauhoja
9 dl vehnäjauhoja
½ dl pellavansiemeniä
1 rkl suolaa

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kaikki ainekset puulusikalla sekaisin – vehnäjauhot viimeisinä. Lisää vehnäjauhoja, ja sekoita niitä sen verran, kunnes saat paksun puuron kaltaisen taikinan aikaan. Älä vaivaa.
  2. Nosta taikina jääkaappiin peiteltynä.
  3. Nostele aamulla taikinasta palleroita leivinpaperin päälle uunipellille. Älä muotoile sämpylöiksi, vaan nostele vaan kekoja. Ripottele hiukan vehnäjauhoja ja pellavansiemeniä päälle. Jätä vielä liinan alle kohoamaan, kunnes uuni on kuumentunut.
  4. Lämmitä uuni 220 asteiseksi. Laita uunin pohjalle vuoka, jossa on n. 3 dl vettä.
  5. Nosta sämpyläpelti uuniin ja paista 35 minuuttia.

Jäikö nälkä?

14 kommentit

Mari 18.02.2019 - 10:22

Onko sinulla vinkata sämpyläohjetta, joissa ei olisi ollenkaan vehnää?
Tiedän, että se takaa pehmeän ja kuohkean rakenteen, silläpä hyvää ja oikeasti terveellistä sämpyläohjetta onkin melko mahdotonta löytää.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.02.2019 - 15:56

Tarkoitatko vehnättömiä sämpylöitä vai terveellisiä sämpylöitä? Tai siis eihän kaikkia vehnättömiä sämpylöitäkään voi terveellisiksi kutsua :D. Täytyy sanoa, etten varmaan koskaan ole tehnyt täysin vehnättömiä sämpylöitä. Ajatus on ollut kokeilla tehdä pelkästä kaurasta sämpylöitä, mutta testannut en ole.. Gluteenittomasta jauhoseoksesta olen nähnyt ainakin onnistunutta pataleipää, niin sen tyyppistä voisikin kokeilla muotoilla sämpylöiksi.

Vastaa
Sämpylä alokas 10.01.2021 - 23:03

https://www.birkkala.com/spelttiresepteja/ihanat-rapeat-spelttisampylat

Korvasin hunajan tummalla siirapilla ja maidon Fazerin Aito kaurajuoma Baristalla.

Vastaa
mari 22.02.2019 - 08:35

Vehnättömiä tarkoitan. Gluteeittomissa jauhoissakin tuppaa olemaan sisällä kaikkea muuta kuin terveyttä.
Tein kauraleipäsiä ilman mitään ylimääräistä ja ne kyllä onnistuivat! Hakusessa olisi myös pehmeän kaurarieskan ohje.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 22.02.2019 - 13:42

Näin ajattelinkin :). Ajattelin itse juuri testata myös pelkistä kaurajauhoista tehtyjä sämpylöitä! Kaurarieska kuulostaa ihanalta ajatukselta! Sellaistakin pitäisi kyllä testailla.

Vastaa
Minna 15.03.2019 - 23:18

Mitenköhän ruisjauhojen karkeus tässä reseptissä? Käytitkö karkeita vai sihtiruisjauhoja? Kotosalta löytyy vain karkeita juuri nyt, uskallanko kokeilla?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.03.2019 - 19:48

Hei, miten kävi, kokeilitko jo? Käytin sihtattuja jauhoja eli karkeista en tosiaan osaa luvata, mutta uskoisin kyllä ihan toimivan. Ainakin siskoni käytti karkeampia ohrajauhoja tilalla :).

Vastaa
Minna 16.03.2019 - 21:24

Hei! En vielä kokeillut mutta nyt illalla ajattelin laittaa kun tuli yövieraitakin käymään niin saavat aamulla tuoretta leipää jos onnistuu. Raportti siis tulossa! 🙂

Vastaa
Minna 17.03.2019 - 11:34

Nyt kokeilin! Karkeat ruisjauhot kävivät mainiosti! Sen sijaan pihistelin hiukan liikaa hiivan kanssa ja sämpylät jäivät hieman lattanoiksi, mutta maku oli taivaallinen!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.03.2019 - 17:58

Mahtavaa että toimi :)! Tärkeintä tietysti on maku ja ensikertaa varten tiedät sitten :D.

Vastaa
Julia 2.02.2021 - 14:05

Moikka! Onko vinkkiä mitä tehdä, kun sämpylät jäivät sisältä vähän tahmeaksi eli raa’aksi mutta taas kuori oli jo niin kova ja sitkas että pidempi aika uunissa tuntuisi sen osalta huonolta ajatukselta. Laitoin ohjeessa neuvotusti vuoallisen vettä uuniin ja se näytti poreilevan ja höyrystyvän hyvin. Voiko johtua siitä että en olisi kohottanut tarpeeksi — en huomannut kauheasti muutosta pellillä kohottamisen aikana, mutta mietin että ehkä sellasista epämääräsistä lönteistä ei vaan huomaa sitä niin hyvin 😀

Saara / Viimeistä murua myöten 2.02.2021 - 17:43

Hei! Oho, no ehkä ensi kerralla en sitten laittaisis sitä vesiastiaa sinne uuniin. Sen tarkoitus on lisätä kuoren paksuutta ja rapeutta, mutta ilmeisesti sinun uuni toimi muutenkin jo tehokkaasti. Mä en usein edes kohota pellillä sämpylöitä enää, eli siitä sen ei pitäisi johtua – kunhan taikina itse oli yön aikana kohonnut. Luulen, että paistoaika pitäisi siis olla pidempi ja älä käytä vesiastiaa. Tai sitten lisää pikkuisen lisää jauhoja taikinaan.

Sämpylä aloittelija 10.01.2021 - 23:56

Juuri tein näitä illaksi ja aivan ihania tuli! suuret kiitokset reseptin jaosta nettiin josta kaltaiseni leipuri ummikko sen löysi ja vielä ollessani kaupassa,luurin kautta,kun jouduin toisen resepti suunnitelman perumaan,kaupasta kun ei löytynyt yhtä tarvitsemaani juttua

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.01.2021 - 18:17

Voi kiitos! Mahtava kuulla :).

Vastaa

Jätä kommentti