Koti Aasialaista Sahramisämpylät ja näin ”sujui” viikko ilman leipää

Sahramisämpylät ja näin ”sujui” viikko ilman leipää

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Käymäni koulu on asettanut leivän lähes vihollisen asemaan. ”Leipä on suolan mittari.” ”Mitä enemmän syöt leipää, sen korkeammat verenpaineet.” ”Potilasta pitää motivoida vähentämään leivän syöntiä.” Sitä sitten alkaa kummasti itsekin miettiä, että pitäisiköhän sitä vähän miettiä omaakin leivän käyttöään?

Seitsemän päivää sitten julistin olevani viikon ilman leipää. Halusin nähdä, muodostuuko leivättömyydestä kenties suorastaan vieroitusoireita? Täytyy sanoa, että valitsin viikon huolella niin, ettei tiedossa ollut minkäänlaista ylimääräistä leipäaltistusta, ei ulkona ruokailuja, ei muiden luona vierailuja. Meilahden kampuksen sijaan koulukin oli poikkeuksellisesti Iho-ja allergiasairaalalla, jonka ruokalan leivät eivät aiheuta houkutusta. Tuskaahan se olisi ollut olla Meilahdessa koulussa, kun ruokalan ainoa nautittava tarjonta ovat ne herkulliset, tuoreet leivät…

bread

Ensimmäisenä aamuna menin suoraan aamulla kaivamaan jääkaapista voileipätarvikkeita, kunnes muistin… Millä nyt oikeen taltutan nälän?

Samana iltana suuntasin kurssimme sitsien (opiskelijajuhla) jatkoille. Keittiössä odottelin itse tilaisuuden päättymistä ja katseeni kohtasi ylijääneet homejuusto-viikunabruschetat. Ehdinpä sitten haukata siitä palan ennen kuin taas muistin…

Sunnuntaina olinkin sitten kokkikerhomme puheenjohtajan velvollisuudesta ja oikeudesta valmistamassa lääkiksen hyvinvointibrunssin tarjottavia. Valmistettavakseni jäivät hummus, shakshouka, omena-kookosgranola sekä kaurasämpylät… Ja siis enhän mä voi tarjota sämpylöitä muille, jos en ensin maista niitä itse? Mutta vain neljäsosan sämpylästä. Loppu brunssista sujui oikein hyvin, enkä osannut kaivatakaan leipää :).

bread

Ongelmia tuotti enemmän se, kun mietin, mitä meillä viikolla syötäisiin. Tuntui, että pääni oli tyhjä leivättömistä ruoista. Onneksi teriyakihärkis-salaattiwrapit olivat oikein kätevä tapa korvata tortilla salaatilla! Ihanan freesiä, eikä taaskaan kaivannut leipää. Olokin oli mukavampi kuin niiden hiilaritäytteisten päivien jälkeen.

Kaupassa asiointi se vasta olikin hankalaa! Nuo leipähyllyjen tuoreelta tuoksuvat leivät ja perjantaiset leipämaistiaiset suurella voinokareella… Houkutuksia välttääkseen oli vaihdettava asiointi lähi-Alepaan.

Tähän kohtaan olisikin hyvä lopettaa ja sanoa, että hyvinhän se meni.

Vaan, tuli keskiviikko ja sain niin kivoja uutisia, että halusin valmistaa meidän herkkuruokaa thai-basilika-kookoslohta (tulossa myöhemmin). Alepasta ei tietenkään löytynyt thai-basilikaa, mutta ei myöskään S-Marketista. Niinpä jouduin suuntaamaan paremmin varusteltuun kauppaan, jossa en vaan enää pystynyt vastustelemaan ja nappasin sen tuoreen juurileivän mukaan (olihan nyt kuitenkin aihetta juhlaankin!).

Saffron bread // Sahramisämpylät

Eli niinhän se sitten meni. Alku hyvin, loppu huono. Pärjäsin melkein neljä päivää. Tuntuipa pitkältä ajalta.

Loppujen lopuksi pidin kokeiluani aivan hölmönä. Opinpahan, etten enää yritä minkäänlaisia lakkoja. Turhapa niihin on ryhtyä, jos ei edes muista itse noudattaa lakkoaan :D. Jos nyt satun pitämään niin paljon leivästä, niin miksi siitä pitäisi vierottautua? Mielelle tekee paljon parempaa, kun saa syödä sen himoitsemansa täytetyn ciabatan kuin taistella himoa vastaan ja tyytyä pelkkään salaattiin.’

Leipä on mun elämän suola. Kirjaimellisesti.


Sahramisämpylät

Saffron bread // Sahramisämpylät

Mahtavaa, kun saa taas syödä leipää, joten siirrytäänkin itse reseptiin. ”Leivättömän” viikon päättymistä on juhlistettava näillä mun lempparileivillä, eli sahramisämpylöillä. En tiedä montaa parempaa leipää kuin nämä (lääh…!). Sahramisämpylät ovat vallan ihastuttaneet kaikki niitä maistaneet.

Tiedän toki, että sahrami on luksusaines, jota ei usein raaskisi käyttää… Mutta jos jokin on sahramin käyttämisen arvoista, niin nämä leivät todellakin! Sahramin aromi pääsee niissä todellakin edukseen! Sanottakoon vielä, että resepti on kuuluisasta Sandron keittokirjasta, niin vakuuttaa vielä enemmän ;). Leivoimpahan vain ison leivän  sijasta samalla ohjeella pienempiä sämpylöitä.

Saffron bread // Sahramisämpylät

14 sämpylää

Tarvitset

½ litraa kädenlämpöistä vettä
700g vehnäjauhoja (n. 10 dl)
½ pakettia tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
½ rkl suolaa
3 rkl hunajaa
0,5g sahramia (1 pussillinen)
2 rkl rypsiöljyä

Voiteluun ja pinnalle

rypsiöljyä
seesaminsiemeniä

 

Valmistusohjeet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja sahrami. Lisää jauhoja vähitellen. Vaivaa taikinaa hetki ja lisää sitten suola. Vaivaa lisää, kunnes taikinasta muodostuu kimmoisaa. Lisää öljy. Vaivaa edelleen, kunnes taikina irtoaa hyvin käsistä ja kulhosta. Peitä kulho liinalla ja jätä vedottomaan paikkaan kohoamaan n. 45 minuutiksi.
  2. Muotoile kohonneesta taikinasta sämpylöitä. Jätä sämpylät kohoamaan liinan alle.
  3. Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
  4. Voitele kohonneet sämpylät öljyllä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
  5. Paista uunissa noin 20 minuutin ajan.
  6. Nauti tuoreena.

Jäikö nälkä?

7 kommentit

Julia 18.10.2016 - 19:16

Tää sandron leipä on kyl niin taivaallista. Sillon ollaan hyvän leivän lähteellä, ku leipä ei kaipaa kaverikseen mitään muuta ku nokareen voita. Ja tää leipä on just sellasta<333 hyvä idis tehdä reseptistä sämppäreitä ni saa sitä rapeeta öljyhunajakuorta enemmän 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 18.10.2016 - 19:33

Kiitos kommentista Julia! 🙂 Nimenomaan, siitä juurikin tunnistaa hyvän leivän <3 Ja sämpylöitä on helpompi laskea, niin ei tarvitse kiistellä, kuka sai eniten 😉

Vastaa
Ellu 24.10.2016 - 15:29

Kiinnostavaa lukea leivättömästä testistäsi. Olisi minullekin yhtä hankalaa, tuskin edes 4 päivää kestäisin.
Koulussasi ollaan oikeassa siinä, että leivässä on paljon suolaa. Mutta siinä on myös hyödyllistä kuitua. Miksi siis luopua leivästä, kun sen voi valmistaa itse aika vähäsuolaisena? Laitan 1/2 litran nestemäärään suolaa teelusikallisen, minkä olen todennut suht hyväksi määräksi. Ja kaupastakin vähempisuolaisia leipiä löytyy onneksi verran.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 24.10.2016 - 17:04

Mun kohdalla se varmaan on myöskin juuri se suola, joka siinä niin koukuttaa :). Mutta tottahan se on, että itse tekemällä pystyy paremmin säätelemään ja näkemään sen suolan määrän.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 29.08.2018 - 09:41

Järkytys: meillä tehdään leipä kokonaan ilman suolaa! Kun siihen päälle kumminkin ladotaan jotain suolaista, niin en näe tarpeelliseksi… Tosin mä en itse syö leipää enää juuri lainkaan. Olen siitä niin vieroittautunut, etten oikein enää tiedä, mitä sillä tekisin…? Aamupalapöydässä päädyn aina napostelemaan päällisiä sellaisenaa, kasviksia hummukseen uittaen.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.08.2018 - 10:20

Haha :DD Järkytys :D. Muutoin olen tottunut hillitsemään suolankäyttöä, mutta nimenomaan suolaisessa leivonnassa ja varsinkin leipien kohdalla sitä kuluu.. Tosin siinäpä kikka. Jos tekisin suolattomampaa leipää, niin ei tulisi edes syötyä sitä leipää niin paljoa :D. Seon juurikin se suolainen leipä, joka niin pahasti koukuttaa, mutta suolaton leipä ei maistu ollenkaan.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 4.09.2018 - 08:35

Mä luulen, että ne on myös ne päälliset, jotka koukuttaa? Tai sitten se tunnettu hiilari-rasva-suola yhdistelmä, kuin sipseissä. Mutta mä oon tosiaan surkea leipäilijä, puoliso katsoo aina säälivästi kun en tiedä, mitä leivän palallani tekisin 😀

Vastaa

Jätä kommentti