Koti Retkeily Retkivinkit Hossan kansallispuistoon

Retkivinkit Hossan kansallispuistoon

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Kaupallinen yhteistyö Visit Suomussalmi

Iltauinti erämaisessa järvessä vaaleanpunan kirjoon värjäytyneen taivaan alla – aivan kahden kesken, vailla ketään missään lähettyvillä. Uima-asuakaan ei tarvittu. Melkein epärealistisen tuntuinen aloitus Hossan viikonloppuretkelle.

Herätys teltasta aamunkoiton satumaailmaan, jossa usvakiehkurat tanssivat tyynen veden pinnalla kultaisen valon hohteessa. Muhkeita hilloja pursuavia, tupasvillan kansoittamia soita, joilla kukaan ei ollut käynyt marja-apajilla. Ruhtinaallisella hillakeolla kuorrutetut aamupuurot ja iltanuotio jälkkärilettuineen. Toistuvat virkistävät pulahdukset kirkkaansinisiin järviin.

Hossan kansallispuisto

Hossan kansallispuisto

Hossan kansallispuisto

Syrjäsalmen laavulla iltaruoaksi misoporkkanoita ja tofua sekä jälkkäriksi mustikkalettuja hilloilla.

Päällimmäisiä muistoja viime viikonlopun kesäretkeltä Hossan kansallispuiston eteläosiin.

Kuulostaa melkein liian täydelliseltä kesäretki-idylliltä. Niinpä palautetaan mieleen se pieni kesäretkien realistinen miinus: hyttyset. Niiltä ei voi välttyä kesällä soilla ja metsissä retkeillessä. Räkästä ei voi kuitenkaan missään tapauksessa puhua. Hyttysiä oli, mutta pitkät vaatteet riittivät suojautumiseen. Offia tai muuta karkotetta ei tarvittu, ei edes hyttyshattua.

Hossan kansallispuisto

 

Hossan kansallispuisto

Jostakin Lavajärven ja Syrjäsalmen väliltä

”Kirkkaat vedet, hiljaisuus, ei muita, kerta kaikkiaan kaunis” – tällaisin sanoin seuraajani kuvailivat Hossan kansallispuistoa.

 

Hossan kansallispuistossa kahteen eri kertaan parin yön retken tehneenä, allekirjoitan.

Ensimmäinen kokemus Hossasta oli muutama vuosi sitten. Lähdimme ruska-aikaan pitkän viikonlopun syntymäpäiväretkelle Hossaan ja Kuusamoon. Aloitimme Pienestä Karhunkierroksesta- onneksi varhain aamusta, sillä sieltä takaisin päin kävellessä sai siltojen yli päästäkseen jonottaa pitkän tovin. Ihmisiä oli. Paljon. Kuusamosta siirryimme vähän etelämmäksi, Suomussalmen pohjoisosassa sijaitsevaan Hossaan, joka taas tarjosi täydellistä omaa rauhaa ja hiljaisuutta – jopa Julma-Ölkyllä, joka on sentään Hossan tunnetuin nähtävyys.

Hossan kansallispuisto

Hossan kansallispuisto

Tuolloisella Hossan retkellä piipahdettiin tunnetuimmilta reiteiltä myös eteläisemmän Hossan järvien tuntumassa. Ympärillä vallitsi hyvin rauhoittava erämaatunnelma. Tänne seudulle palaisimme vielä.

Nyt useamman vuoden jälkeen hetki koitti. Lähdimme parin yön heinäkuiselle viikonloppuretkelle tuohon vähemmän tunnettuun kolkkaan Hossasta, eli Hossan etelä- ja luoteisosiin.

Nyt kesällä kulkemamme reitti on merkattu karttaa punaisella. Liiloja viivoja tein sinne, missä olemme aiemmin kulkeneet.

Ensimmäisenä iltana patikoimme Aittojärven parkkipaikalta auringon viimeisten säteiden kultaamassa korpimaastossa suopuron törmiä pitkin Lavajärvelle, jonne iltauinnin jälkeen pystytimme teltan. Sieltä jatkoimme hillapuuron ja kahvin jälkeen aamusta matkaa Lavajärven kirkasvetisiä rantoja seuraillen kohti itää, Syrjäsalmea ja Joukovirtaa. Näiden kahden viimeksi mainitun välillä kulkee upea, kapea harju. Joukojärven rantaviivalta otimme jossain vaiheessa suunnan takaisin kohti länttä, kaartaen pois merkityltä reitiltä. Kartan avulla patikoimme omia reittejämme upeiden suolampareiden ja tupasvillamättäiden kautta takaisin Syrjäsalmen laavulle, jossa vietimme illan nuotion äärellä kokkaillen ja nautiskellen luonnonrauhasta.

Hossan kansallispuisto on suht uusi tulokas Suomen kansallispuistojen joukossa. Kansallispuiston tittelin Hossa sai 2017.

Milloin mennä Hossaan?

Hossassa voi kulkea vuoden ympäri. Erikseen löytyy myös merkattuja talvireittejä.

Hossan kansallispuisto

Mitä nähdä/minne mennä?

Julma-Ölkyn jyrkkäreunainen kanjonijärvi on nähtävyys, jonka varmasti jokainen haluaa Hossassa nähdä. Kanjonijärvellä voi vuokrata kanootin ja ihailla sen jylhyyttä vedenrajassa meloen. Kanjonijärven ympäri voi myös patikoida joko lyhyempää (5 km) tai pidempää (10 km) reittiä pitkin.

Sen lisäksi tunnettuja ovat Värikallion kalliomaalaukset ja kirkkaana virtaava Muikkupuro. Kokalmuksen kierros lienee suosituimpia pidempiä merkattuja päiväreittejä (n. 14 km), jonka varrella on laavuja upeilla paikoilla ja aina välillä reitti kulkee suomaiseman halki.

Aiemmassa Hossan postauksessa lisää juuri edellä mainituista alueista.

Hossan kansallispuiston etelän ja lounaan puoleiset kapeat järvet, niiden rannat ja niistä sisemmällä sijaitsevat metsät ja suot tarjoavat hiljaisuutta ja erämaisuutta sitä etsivälle. Täälläpäin pääsee helposti aivan omaan rauhaan. Erityisen kaunis kohta on Syrjäsalmen ja Joukovirran välissä kulkeva harju. Myös kaunis, kapea niemenkärki Joukovirran laavulta parisataa metriä länteen on mainitsemin arvoinen kohta. Itsessään koko rantareitti Joukovirralta Kukkurin kämpälle on todella kaunista järvimaisemaa.

Hossassa saa kulkea vapaasti jalan ja hiihtäen. Suosi kuitenkin merkattuja polkuja, mikäli ne kulkevat läheisyydessä, jotta estetään maaston turha kuluminen. Maastopyörällä saa kulkea vain merkittyjä reittejä.

Hossan kansallispuisto

Lavajärvellä

Missä yöpyä?

Yöpyä saa kaikkien merkattujen tauko- ja tulipaikkojen vieressä ja niiden välittömässä läheisyydessä. Hossassa on useita laavuja ja tulipaikkoja. Löytyy myös vuokratupia (kokonaan itselleen vuokrattavia tupia) sekä autiotupia. Etelässä Kukkurin ja Lavajärven autiotuvat ovat vieraskirjan mukaan vähän vierailtuja, ja kokemukseni mukaan siistejä ja viihtyisiä tupia. Kukkurin tuvalta itselläni on erityisen mieleenpainuneet muistot – kiitos samassa tuvassa yöpyneen vanhan herran, joka viihdytti retkitarinoillaan. Vuokratuvat keskittyvät Hossan luontokeskuksen läheisyyteen. Kaikki vastaantulleet laavut ovat olleet siistejä, hyvinhoidettuja, puita on löytynyt, ja leveät laverit sopivat nukkumiseen.

Hossan kansallispuisto

Kaunis, kapea harju Syrjäsalmen ja Joukovirran välillä

Patikoiden, meloen, maastopyöräillen, hiihtäen

Kaikki nämä kulkemisen muodot ovat vaihtoehtoja Hossaan tutustuessa. Huomaathan, että pyörällä ei saa liikkua kuin merkityillä reiteillä. Melontaretki Hossassa on seuraavana Hossan haavelistalla. Järvet ovat uskomattoman kirkkaita ja rannat loivia. Yöpymis- ja tulipaikkoja rannoilla riittää.

Hossan kansallispuisto

Kuinka pitkä retki?

Hossassa riittää nähtävää niin heile, jotka haluavat yöpyä yönsä sisämajoitteessa päiväretkiä tehdän kuin heille, jotka tykkäävät vaeltaa matkaa telttaillen.

Hossa on siitä mukava paikka, että kaikkialle pääsee halutessaan päiväretkelläkin. Ei ole yhtäkään paikkaa, joka olisi niin syrjässä, että se vaatisi varta vasten yön yli retkeä. Päiväretkeillen Hossaan kannattaa varata minimissään kaksi päivää. Neljässä päivässä ehtii nähdä jo paljon.

Hossaan saa tehtyä telttaillen retken aina yhden yön retkistä 4-5 yön vaellukseen: esimerkiksi Kukkurin kämpältä Syrjäsalmen ja Joukovirran ohi Kokalmuksen kierrokselle, josta kohti Julma-Ölkkyä.

Hossan kansallispuisto

Pääseekö Hossaan julkisilla?

Hossaan pääsee sulanmaan kaudella linja-autolla (Kajaani – Suomussalmi – Hossa – Kuusamo). Maata pitkin pääsee jopa Helsingistä: aamujunalla Kajaaniin ja sieltä linja-autolla Hossaan.

Lisätietoja kulkemisesta Visit Suomussalmen sivuilta.

 

Retki on toteutettu osana Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi -hanketta. Hankkeen rahoittajia ovat Kainuun Liitto, Kuhmon kaupunki ja Suomussalmen kunta.

 

Hossan kansallispuisto

Hossan kansallispuisto    Hossan kansallispuisto

Hossan kansallispuisto

Hossan kansallispuisto

Mustikkalettuja ja tuoretta hillaa. Juhlistimme pienellä kuoharilla samalla myös Helsingin asuntokauppoja – se on nyt myyty. Elämä voi asettua nyt kunnolla tänne pohjoiseen ♡.

Jäikö nälkä?

8 kommentit

E.S. 3.08.2023 - 21:59

Oih, tulipa entistä kovempi retkeilykuume päästä Hossaan! ️

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.08.2023 - 08:46

Oi, toivottavasti pääset toteuttamaan retken =)

Vastaa
Sari 4.08.2023 - 10:33

Oletpa kivasti kuvannut Hossan kansallispuistoa. Ensi kesän tai syksyn retkikohteemme voisikin olla Hossa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.08.2023 - 07:47

Kiitos ! Hossa kannattaa pitää mielessä :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 4.08.2023 - 14:54

Ihanalta näyttää – varmasti teki hyvää rentouttava viikonloppu muuttohässäkän jälkeen 🙂 Erityiskiitos saapumisohjeista julkisilla!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.08.2023 - 07:50

Kiitos! 🙂 Oli ehtinyt tulla jo tosi kova retkikaipuu. Nyt toisaalta retkikuume vain kasvoi, kun pääsi pitkästä aikaa telttaan nukkumaan.

Vastaa
Johanna 6.09.2023 - 13:29

Mikä vuodenaika olisi paras ensikertaa Hossaan suuntaavalle jos tarkoitus olisi yöpyä mökissä ja tehdä siitä käsin päiväretkiä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.09.2023 - 11:33

Me tehtiin eka retki Hossaan aikoinaan syyskkuussa, mikä oli upeaa aikaa ruskapuvussaan :). Syksy, taikka elokuu kun hyttyset ovat jo menneet on kauneinta ja kivointa aikaa.

Vastaa

Jätä kommentti