Koti Retkeily Varusteet pidemmälle, 12 päivän, syysvaellukselle – video

Varusteet pidemmälle, 12 päivän, syysvaellukselle – video

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Edessä oli elämämme tähän astisin pisin omavaraisvaellus, eli vaellus, jossa kaikki ruoat kulkevat omasta takaa alusta asti mukana. Tähän saakka olimme tehneet useita 6-7 päivän rinkkavaelluksia ja niillekin lähtiessä rinkka on painanut ihan kiitettävästi. Ensimmäisinä päivinä sen verran, että tuskin enempää jaksaisin kantaa. Kyllä vähän jännitti ja mietitytti, mitä tuosta vielä jopa tuplasti pidemmälle vaellukselle lähtiessä rinkka tulisi painamaan. Toki sitä jaksaisi painavan rinkan kanssa aina hetken aikaa ja lyhyemmän matkan, mutta yhtäkkinen reilumpi paino altistaa myös rasitusvammoille ensimmäisinä päivinä, jotka saattaisivat pahimmillaan keskeyttää vaelluksen heti alkuunsa. Varusteet ovat tietysti melko vakiopainoisia on sitten lähdössä viikoksi tai melkein kahdeksi viikoksi. Ruoista sen sijaan tulee paljon lisäpainoa.

Tältä videolta selviää kaikki varusteet ja ruoat, mitä lopulta otimme mukaan ja missä säästimme painoa. Mitä oli ehkä liian vähän, tuliko jotain turhaa? Videon lopulla myös arvostelu siitä, mikä toimi ja mitä voisi tehdä toisin.

Pidempi vaellus suuntautui Ruotsin Sarekiin, eli Pohjoimaiden haastavimpaan erämaahan: siellä ei ole muuta ihmisen rakentamaa kuin kaksi siltaa valtavassa erämaassa. Sarek on myös tilastollisesti Pohjoismaiden sateisen ja myrskyisin paikka, jossa säätilat ja lämpötilat saattavat vaihdella rajustikin yhden päivän aikana. Syysvaellukselle olisi siis varauduttava jo pieniin pakkasiin ja lumen tuloon.

Emme ole aiemmin punninneet vaellukselle lähtevää rinkkaa, joten en osaa sanoa, tuliko Sarekiin lähtevästä rinkasta minkä verran painavampi. Ensimmäisenä vaelluspäivänä rinkka ei tuntunut kuitenkaan merkittävästi painavammalta mitä viikon vaelluksille lähtiessä. Tällä kertaa käytimme jokaisen varusteen vaa’an kautta jo paljon ennen vaellukselle lähtemistä, jotta olisi aikaa tarkoin harkita, mikä on välttämätöntä ja olisiko jokin varuste vaihdettavissa kevyempään vaihtoehtoon.

Lopulta Sarekiin 12 päivän vaellukselle lähtiessä rinkkani painoi 23 kg ja Markuksella n. 27 kg.

Kysymyksiä varusteista tuli niin paljon, että päätimme tällä kertaa tehdä mukaan lähteneistä varusteista videon. Videolla käydään läpi mukaan lähteneet varusteet, oliko jotain turhaa, oliko jotain liikaa. Mikä toimi, mikä ei ja miksi. Pääasiassa olimme onnistuneet pakkaamaan todella hyvin.

Kenties teen jossain vaiheessa vielä postauksen pakkauslista muodossa pidemmälle vaellukselle.

 

 

 

Jäikö nälkä?

7 kommentit

Christel 24.10.2022 - 08:35

Mulla on Salomon Bonati WP saderukkaset. Pitävät hyvin vettä, eivätkä paina juurikaan mitään. Ovat vielä hyvän kokoiset, eli ei sellaiset valtavat kurarukkaset, jotka teillä oli.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.10.2022 - 19:14

Kiitos suosituksesta 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 28.10.2022 - 13:28

Hyvä tietää tuo Salmonin hanska! Pienikätisille sopii myös lastenosaston kurarukkaset, kevyet ja kestävät, myös talvipyöräilyyn 🙂 Tai sitten neopreeniset avantouintihanskat on kans toimivat.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 2.11.2022 - 10:06

Ehdin nyt katsoa videon, se oli kiva ja hyödyllinen, erityisesti tuo loppuarvio! Oli hauskaa tehdä vertailua omiin kamoihin. Meillä on ollut hyvin samanlainen setti tavaraa 10-12 päivän vaelluksilla. Paitsi vaelluskenkien sijaan kumisaapppaat, kuivat ja lämpimät jalat on onnea! Ja villasukkat tietysti, yhdet jalkaan ja yhdet kuivat yöksi makuupussiin. Neopreenisukkia tai ei ole untuvatöppösiä en ole osannut kaivata.

Ruokaa on meillä ollut noin 14 kg, välipäloja ja herkkuja ei jakseta kantaa noin paljoa, meillä on yleensä vain pähkinöitä ja yksi levy suklaata, muuten mennään isojen pääruoka-annosten ja näkkärin voimin. Biscoffin sijaan meillä on maapähkinävoita 1/2-1 purkkia, sen olen pakannut kierrekorkilliseen muovipurkkiin, koska öljyinen tuote tuppaa tulemaan minigripeistä läpi.

Vararuoaksi olen pakannut vain extra annoksen puuroa, pääruokia en enää varalle pakkaa, koska hyvin usein reissu on kumminkin päivän tai kaksi lyhyempi kuin ajateltu, jos on eteneekin sujuvasti tai syökin lounaan tai päivällisen päätepisteessä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.11.2022 - 17:19

Kumisaappaat on kyllä ihan ykköset Suomen maastossa syysaikaan. Sarekissa en tiedä, olisinko itse pärjännyt niillä, kun on niin kivikkoista. Kaverimme taisi Sarekissakin pitkälti vaeltaa kumppareissa (oli myös vaellushengät mukana).
Neopreenisukkia ei tarvitsekaan, jos on kumpparit kun pääsee virtojen yli lämpimästi. Mulla on syysvaelluksilla (ja lumien sulamisaikaan) ollut hieman kivuliaita hetkiä jokia crocseilla ylittäessäni hyisestä vedestä johtuen. Mulla on siis varpaissa äärenverenkierronheikkous-sairaus, eli varpaat menevät syksyllä ja talvella kotonakin violetin tummiksi, jos en pidä sukkia :D. Siksi jokien ylitykset on välillä oikea haaste, että varpaat pysyy terveinä. Kumpparit olikin Kaldoaivissa ihan ykköset, Sarekissa tosiaan neopreniisukat pelasti paleltumilta :D.
Biscoffin tai muita pehmeitä tahnoja oon pakannut Eskimon tuplasaumalliseen pakastuspussiin, joka on ollut tosi luotettava, eikä koskaan auennut. Aluksi epäilin itsekin ja pakkasin kahteen pussiin, mutta kun ei mitään ongelmia ole ollut aukeamisen kanssa, niin nykyään enää yhteen.

Ihan totta, ei vararuokia tule yleensä syötyä edes :D. Enemmän vararuoka on ollut myös, jos päätetäänkin jäädä pidemmäksi aikaa. Tämä olikin eka vaellus, kun vaellus lyheni päivällä, yleensä se on pysynyt suunnitelmassa tai talvella myrskyn vuoksi pidentynyt päivällä.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 8.11.2022 - 10:30

Kumpparit on <3 Kuhan ei osta Tretorneja, ne hajos mulla alle 50 kilometrin jälkeen, 10 kk ostohetkestä molemman jalan saappaat vuotaa… Edelliset Tretornin kesti 10v joten ikävästi näyttää sille, että laatu on heikentynyt. Tosi kurjaa näin vastuullisuusnäkökulmastakin. Mahtavaa, että sä et anna verenkiertopulmien estää unelmien toteuttamista 🙂

Ja hyvä tietää tuo Eskimo-tuplis. Maapähkinävoissa pulma on ollut se, että suljenta kyllä toimii mutta rasvainen tuote tulee saumojen läpi. Plus tietysti aina pelottaa, että jos pussiin tulee reikä. Mutta pitää kokeilla tota Tuplista, jos se ois pitävämpi!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.11.2022 - 12:21

Mullakin huonoja kokemuksia tretorneista, tuli ihan näkyvä halkeama nopeasti :(. Aaa, aivan ihan totta, maapähkinävoista tosiaan erottuu sitä öljyä, toisin kuin biscoffista. Sen kanssa saakin olla tarkempi !

Vastaa

Jätä kommentti