Koti Pohjoismaiden matkat SAREK – 11 päivän syysvaellus Ruotsin jylhimmässä erämaassa

SAREK – 11 päivän syysvaellus Ruotsin jylhimmässä erämaassa

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Sarek. Sen kerrotaan olevan Pohjoismaiden erämaisin erämaa. Sateisin, syrjäisin, myrskyisin, vuoristoisin. Paikka, jossa saa todellakin kokea olevansa erämaassa. Kun jokunen vuosi sitten kuulimme meidän naapurimaassa olevan tällainen huikea vuoristokohde, olemme siitä asti suunnitelleet sinne lähtöä.

Koska Sarek on niin valtava, päädyimme myös suunnittelemaan samalla elämämme pisimmän vaelluksen, jotta ehtisimme vaeltaa Sarekin ytimeen. 12 päivän reitti Sarekin halki: pohjoisen Ritsemistä, etelään Kvikkjokiin, sisältäen muutaman mahdollisen huiputusretken.

Sarekin vaellus oli meidän molempien mielestä upein tekemämme vaellus.

Sarekin vaelluselokuva nyt katsottavissa Yotubesta. 

Sarekin vuoret kohoavat 2000 metrin molemmin puolin. Niitä korkeuseroja on vaikea edes käsittää kuvista, vaikka näyttävät niissäkin huikeilta. Itse paikan päällä kaikki on niin upeaa ja massiivista, että sitä on vaikea välittää millään keinoin. Mutta ei tarvitsekaan, parastahan on, että todellisuus on kuvia ja videoita hienompaa. Ajoittain tuli olo kuin olisi Himalajan vuoristossa – täysin yksin.

Vaelluksemme lyheni lopulta päivällä sateisuuden ja sumuisuuden vuoksi – yksi loppupäivien huiputuspäivistä ei ollut mahdollinen. Vaellusmatkaa kertyi 160km, nousumetrejä jopa 5000 metriä.

Sarek vaellus-kartta

Kulkemamme reitti

Sarek vaellus

Guohpervaggen suulla aukeni niin uskomaton laakso, etten ole näin hienoa ikinä nähnytkään.

Sarek vaellus

Tarkoitus oli jatkaa pidemmälle Guohpervaggeen, mutta näin upeaa telttapaikaa ei voinut jättää väliin

Sarek vaellus

Erämaavaelluksessa parasta onkin, että koti on kaikkialla. Minne tahansa voi leiriytyä. Sitä vapautta!

 

Lähtöpäivänä jännitti kuin ensimmäiselle hiihtovaellukselle lähtiessä. En edes tiedä miksi. Tuntui juurikin kuin olisi leijaillut tuhat perhosta vatsassa. Matkaan lähdettiin yllättävästi kesäisessä auringonpaisteessa, josta saatiin nauttia, vastoin odotuksiamme, useamman päivän ajan. Kirkas taivas toi mukanaan myös yöpakkaset ja revontulet. Puolivälissä sää muuttui, ja saimmekin kokea, mitä on viiden päivän taukoamaton sade. Sadesäällä pilvimassa roikkui tunnelmallisesti puurajassa piilottaen vuoret taaksensa. Taukoamaton sade sai lopulta kaikki varusteet enemmän tai vähemmän kosteiksi – kuivapusseista huolimatta. Teltan sisäkatosta putoili runsaasti kondensaatiopisaroita. Mitä enemmän varusteet kostuivat, sitä enemmän alkoi jo odottaa kotiinpaluuta ja kuivia sekä lämpimiä vaatteita. 

Helppoa maastoa ei ollut kuin pari kilometriä. Joko oli rakkaa, louhikkoa, tosi jyrkkää, liukasta, jäistä, alati kumpuilevaa mätästä, suota tai semmoista ryteikköä, että kaikki edellä mainitut olivat helppoa siihen verrattuna. Aloimme kunnioittamaan karttamerkintää ”dense vegetation”. Ryteikössä kulkeminen oli kuin umpihankihiihtoa: yhtenäkin päivänä meillä meni 7 tuntia 6 kilometriin. 

Sarek vaellus

Guohpervagge hopeanhohtoisessa aamukuurassaan  

Sarek vaellusGuohpervaggen toinen pää. Auringonsäteet tekevät maisemasta kuin vesiväreillä maalatun.

 

Sarek oli vielä enemmän kaikkea, mitä osasin edes odottaa. Massiivisempaa, jylhempää, kivikkoisempaa, haastavampaa ja antoisampaa. 

Vaihtelevan upea ja monimuotoinen maasto tarjosi jatkuvaa haastetta ja upeita maisemia. Tiivistettynä tuntui kuin olisimme vaeltaneet Himalajalta Muotkatuntureille. Aina korkealta, aurikoiselta vuoristoylängöltä alas sumuverhottuun ruskan väreihin verhottuun laaksoon. 

Sarekin vaelluksella sai todellakin tuntea olleensa poissa pitkään. 11 päivää kaksin erämaan haasteiden ja upeuden keskellä. Koko vaelluksen aikana näimme kaksi muuta ihmistä – ja yhden hirven!

 

Kuinka saapua Sarekiin 

Oman auton lisäksi Ruotsin Gällivaresta ja Jokkmokista lähtee päivittäin busseja Sarekia kohti. Sarekiin voi lähteä vaeltamaan eri paikoista, kuten pohjoisemman Ritsemistä (vaatii vielä venekyydin järven yli), Saltoluoktasta tai Suorvasta tai etelästä Kvikkjokista. Näihin kaikkiin mainitsemiini paikkoihin kulkee bussi. Itse bussimatka Gällivaresta/Jokkmokista on todella upea -varsinkin kohti Ritsemiä. Bussikuski sanoikin tätä tiepätkää Ruotsin kauneimmaksi tieksi läpi Stora Sjöfalletin.

Sarek vaellus

Silmissä liikkuvien ohuiden pilvenhaituvien ja auringonsäteiden leikkiä rinteillä oli upea seurata.

 

Teimme huiputusretken Axel Hambergin huipulle, jonka maisemissa saattoi kuvitella olevansa Himalajalla! Lukemassamme opaskirjassa Axel Hambergin sanottiin olevan ”easy evening walk”. No ehkä vuorikiipeilijän mielestä. Pahimmillaan kallistuskulma oli 45-55 astetta, ja liukkailla jäähuurteen peittämillä kivillä sai olla todella varovainen käyttäen käsiä apunaan. Onneksi reitillä ei ollut suoria pudotuskohtia.

 

Sarek vaellus

Matalalta taipuvat auringonsäteet saivat Alggavegge näyttämään satumaiselta

Sarek vaellus

Ken Luohttolahkon ylängölle jaksaa kiivetä, hänet maisemilla palkittakoon

Sarek vaellusSumuinen sää kätkee sisäänsä mysteerejä 

Sarek vaellus

Edellisen kuvan jälkeen parisataa metriä edempänä maisema muuttui tyystin. Ruskan väriloisto pääsi taas yllättämään

Sarek vaellus

Viiden päivän jatkuva sade sai kuorivaatteetkin menemään läpi ja sadeviitalle tuli käyttöä

Sarek vaellus Rapaselet-laaksoon laskeutuessa ruskan loisto oli parhaimmillaan 

 

Sarek vaellus

Sarekissa ei muuta ollutkaan kuin eeppisiä telttapaikkoja! Näkymät kohti Nammatj:ia, jonka takana avautuu kuuluisin Rapadalen

 

 

 

Sarek vaellus

Aika jättää korkea vuoristo taakseen ja laskeutua alas Pårekin laaksoon ja sieltä kohti Kvikkjokia, josta lähtee bussi takaisin kotia kohti

 

 

Sarek vaellus

Kuin Taru Sormusten Herrasta

Sarek vaellus

Siellä täällä tuli vastaan kauniita putouksia

Sarek vaellus

Guohppervaggen telttapaikka oli kenties elämäni hienoin telttapaikka

Sarek vaellus

Sama maisema ilta-auringossa

Jäikö nälkä?

9 kommentit

Johanna 31.10.2022 - 07:49

KIITOS! Henkeäsalpaavat kuvat!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.11.2022 - 09:02

Kiiitos! 🙂

Vastaa
Maarit Grén 9.11.2022 - 05:15

Hei ja kiitos hienosta videokertomuksesta. Hienot kuvat hienoista maisemista ja upeasti näkyi ihmisen pienuus luonnon keskellä. Tuli mieleen Tuomo Saalin taulut.
Terveisin Maarit

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.11.2022 - 12:22

Kiitos paljon 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 14.11.2022 - 07:59

Erittäin kiintoisa kohde! Saisiko vielä lisätietoa bussiyhteyksistä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.11.2022 - 11:15

Gällivare on Pohjois-Ruotsin liikenneyhteyskeskus. Sieltä lähtee busseja moniin eri suuntiin. Jos etelästä haluaa tulla julksilla kokonaan, niin periaatteessa laiva Tukholmaan, sieltä junalla Luleåån, josta pääsee busseilla Gällivareen ja eteenpäin. Rovaniemeltä käytännössä helpoin on ajaa Gällivareen 3 tuntia ja mennä sieltä busseilla Sarekin lähtöpisteisiin ja pääsee takaisin Gällivareen toisesta Sarekin pisteestä, mikä mahdollistaa yksisuuntaisen reitin. Busseja kulkee Sarekiin ja Sarekista päivittäin kesästä syyskuun sesongin yli.
Rovaniemeltä jos haluaisi päästä kokonaan julkisilla, niin pääsee Luleåån, josta pääsisi vaihtamaan Gällivaren bussiin. Tämä tosin onnistuu vain kesällä. Syksyllä tämä reitti olisi tarkoittanut yön yli nukkumista Gällivaressa/Luleåssa, jotta jatkoyhteys olisi onnistunut.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 16.11.2022 - 10:27

Kiitos! Näistä vinkeistä on varmasti apua muuallekin Ruotsin Lappiin suunnatessa… Onko Ruotsissa joka Matkahuollon tyyppinen haku bussiyhteyksille?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 21.11.2022 - 08:31

En ainakaan itse löytänyt mitään hyvää bussihakusivustoa Ruotsiin. Löysin näitä vain eri sivujen kautta googlailemalla esim. Gällivare-Ritsem 😀

Vastaa
Minou 23.11.2022 - 16:49

Kiitos kertomuksesta ja kuvista. Tuntuu kuin olisin itse ollut mukana vaelluksella. Asun Tukholmassa. Toivon että saisin näin raihnaisena eläkeläisena, erinäisen sairastelun ja kahden vuoden koronakaranteenin jälkeen kuntoni kohoamaan niin että pääsisin näkemään osan tuosta Ruotsin jylhimmästä alueesta. Nyt harjoittelen tässä kauniilla lähialueella. Sekin on mukavaa. 🙂
Muistuu mieleen kolmekymppisenä tekemäni Kebnekaisen vaellus islanninevosten kanssa. Oli meikäläiselle rankkaa mutta unohtumaton kokemus ja elämys. Heppapelkokin kaikkosi.
Pidän kovasti blogistasi. Sekä ruokapuolesta että näistä luontohommista. Toivottavasti jatkat blogin pitoa..

Vastaa

Jätä kommentti