Koti Retkeily-vinkit Retkivaatekaapin kulmakivet ja mitä huomioida eri retkeilyvaatteissa. Pukeutuminen pikkupakkasten retkille

Retkivaatekaapin kulmakivet ja mitä huomioida eri retkeilyvaatteissa. Pukeutuminen pikkupakkasten retkille

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Retkivaatetus

Kaupallinen yhteistyö Partioaitta

Samat retkeilyvaatteet toimivat kesästä loppusyksyyn ja talven retkilläkin. Talvella vain kerrostetaan vielä lisää päälle ja alle. Tässä postauksessa käydään läpi, millä vaatekerroksilla tarkenee (tai ainakin millä itse tarkenen, Markus pärjää vielä vähemmällä) loppusyksyn retkille ja pikkupakkasille saakka. Talvivaelluksesta on tulossa vielä oma pukeutumispostauksensa.

Retkivaatteiden valikoima voi tuntua loputtoman laajalta. Montaakaan erilaista vaatetta ei lopulta tarvita, vaan samoilla vaatteilla pärjää vuoden ympäri säästä toiseen.

Monilla retkeilyvaatteilla on hintalappu, joka voi pistää epäröimään, ja siksikin yritän tehdä tässä postauksessa parhaani, että tulet tietoiseksi, minkälaisia vaatekappaleita retkelle ylipäänsä tarvitsee. Ja jotta tietäisit mitä ominaisuuksia eri kategorioiden vaatekaappaleista olisi mielestäni hyvä löytyä tai mitä ainakin huomioida, jotta ne toimivat mahdollisimman monipuolisesti eri tilanteissa.

Kuitutäytteinen kevyttoppatakki on takeista monikäyttöisin. Kuitutäytteen vuoski soveltuu samalla sekä taukotakiksi että kaikkeen ulkoiluun (untuva ei lämmitä kostuessaan). Kyseinen takki on Fjällräven Expedition Lätt Hoodie, joka on sopivan lämmin taukotakiksi kesäiltoina sellaisenaan, syksyllä kerrastojen kanssa. Muttei kuitenkaan liian lämmin, vaan sopii myös liikkumiseen työmatkapyöräilystä vaellukselle.

Jokaisella voi ja saa tietysti olla omat mieltymyksensä, mutta käyn tässä läpi sen, mitä olen itse havainnut hyväksi.

Yllätyt ehkä, kuinka paljon ominaisuuksia eri vaatekappaleissa voi ollakaan. Siitä retkeilyvaatteet eroavatkin useimmista ns. arkivaatteista. Retkeilyvaatteilla on tiettyjä ominaisuuksia, joita niiltä haetaan – muutakin kuin ulkonäkö ja istuvuus. Siitä myös kaverini tokaisema termi: funktionaaliset vaatteet.

Kivat retkeilyvaatteet käytössä myös kotona ja kaupungilla

Retkeilyvaatteet ovat yleensä myös niin mukavia päällä, ja ainakin omasta mielestäni kivan näköisiä, että ne solahtavat huomaamatta myös arkikäyttöön. Helsingistä kylässä ollut kaverini naurahteli Rovaniemen katukuvalle, että näköjään täällä pohjoisessa ihmisillä on koko ajan ”funktionaaliset vaatteet päällä”.

Todellakin. Fjällrävenin vaellustrikoot ovat päälläni lähes tulkoon aina. Paitsi työpaikalla. Saispa sielläkin pitää. Villapaidat ja fleecet nyt sanomattakin selvästi toimivat myös arkivaatteina. Samoin ulkoilutakit sopivat niin retkelle kuin kaupunkikäyttöön. Tuulitakki, kuoritakki ja kevyttoppatakki ovat jatkuvassa käytössä niin arjessa liikkuessa kuin työmatkapyöräillessä.

Retkivaatetus

Retkeilyvaatteissa kerrospukeutuminen on tärkeää ja se että kerroksien väliin jää myös riittävästi ilmaa. Valitse siis päällimmäiset takit, niin että niiden alle mahtuu fleeceä ja villapaitaa.

 

Laadukas vaate kestää aikaa ja kulutusta

Markus on aikoinaan tarkasti speksannut meidän kaikki retkeilyvaatteet, ja se on kannattanut, sillä kaikkiin on ollut tyytyväinen niin ominaisuuksiin kuin kestävyyteen.

Jos vain on mahdollista, kannattaa kerralla perehtyä ja valita laadukas retkeilyvaate. Sen pitäisi kestää vuosien lähes jatkuva ympärivuotinen käyttö, mikä on paitsi ympäristöystävällisempää niin myös mukavaa, kun voi luottaa vaatteen kestävän ja toimivan kuten pitäisi.

Partioaitan valikoima on lähtökohtaisestikin jo rajattu laadukkaisiin ja kestäviin retkeilyvaatteisiin.

Laatu tarkoittaa, ettei saumat ala purkaantua, että kengänpohjat pysyvät kiinni. Laatua on, että vaatteen ominaisuus on sellainen kuin luvataan.

Retkivaatekaappini kulmakivet

Alla listatut vaatteet ovat todellisia moniottelijoita. Näitä kerrostamalla tarkenen retken kuin retken – talvella vain vähän lisäkerrastoa alle ja päälle. Olen yläkropasta suht herkästi paleleva, tosin tilanne on mennyt parempaan suuntaan kaiken talvivaellusaltistuksen jälkeen. Jos on pelkkää hellevaellusta luvassa, jätän kotiin aluskerrastot ja ohuen villapaidan. Sen sijaan t-paita tietysti mukaan. T-paita kulkee kesäretkillä, mutta syyssäillä tai alkukesästä käytän sen sijaan pitkähihaista aluskerrastoa.

Jokaisen mainitsemani vaatteen olen havainnut kokemuksen kanssa toimivaksi ja uskallan siten niitä suositella. Mikäli jokin näistä vaatteista hajoaa, ostaisin vastaavan samanlaisen tilalle.

Vaatemallit, mitä olen itse valinnut, eivät välttämättä ole juuri sinulle oikeat, eli aina kannattaa sovittaa ja tarvittaessa asioida Partioaitan liikkeessä keskustelemassa myyjän kanssa.

Yläkroppaan

  • ohut merinopaita eli aluskerrasto
  • ohut villapaita
  • fleece
  • (tuulitakki – lähinnä vain kesäkäytössä)
  • kevyttoppatakki
  • kuoritakki

Yläkroppaan tulevat vaatteet jaetaan kolmeen kerrokseen: alimmainen kerros, välikerros ja päälikerros. Alimmainen kerros käsittää aluskerraston. Sen päälle tulee tarpeen mukaan välikerros eli joko ohut villapaita tai fleece tai molemmat. Fleece voi jäädä myös päällimmäiseksi kerrokseksi, jos ei tuule eikä tarvitse enää lämpimämpää. Fleecen päälle puen päälikerrokseksi sään mukaan toppatakin tai kuoritakin – tai molemmat, jos on sekä hyvin kylmä että sateista. Jos kuoritakki on päällä, se on aina päälimmäinen kerros.

Jos mietitään näitä loppusyksyn pikkupakkasia, niin leirissä ollessa minulla on yleensä päällä: merinokerrasto, villapaita, fleece ja kevyttoppatakki. Liikkuessa merinokerrasto, fleece ja tarvittaessa toppatakki. Toppatakki tipahtaa pois kehon lämmetessä liikkeestä. Kuoritakki tietysti päälle, mikäli sataa tai tuulee ikävän kylmästi.

 

Aluskerrastopaita

Aluskerrastossa tykkään merinovillasta. Se on lämmin, ei ala haista hiestä, on mukavan tuntuinen ja lämmittää myös kosteana. Merinovilla-aluskerrastoja on eri paksuisia ja ne ilmoitetaan grammoina neliömetriä kohden. 150-170 g/m2 on paksuus, jota olen tykännyt käyttää sulan maan ajan vaelluksilla ja retkillä. Tätä ohuemmat hajoavat herkästi. Tätä paksummat taas voivat olla turhan lämpimiä, jolloin ne vaikeuttavat kerrospukeutumisen säätelyä.

Vaelluksella on hyvä olla vara-aluskerrasto mukana, jotta kuivan ja puhtaan voi vaihtaa yöksi ja toimii myös varakerrastona. Myös merinovillaiset rintaliivit lämmittävät kivasti.

Tutustu tästä Partioaitan aluskerrastovalikoimaan.

Retkivaatetus

Tähän villapaitaan veikkaan, että olet aika montaa kertaa törmännyt kuvissani.

Ohut villapaita

Toinen välikerros voisi olla myös toinen fleece. Villa on kuitenkin taas siitä kiva, että kuten merinovilla, niin sekään ei ala vastaavasti haista ja lämmittää kostuessaan. Villa on fleeceä eristävämpi ja sopii siten heti seuraavaksi kerrokseksi aluskerraston päälle.

Villapaidoista tykkään noin muutenkin ja niitä on kertynyt vuosien aikana useita. Rakastan villapaitoja. Tämän kyseisen Sherpa-merkkisen villapaidan olen ostanut aikoinaan Partioaitasta ja siitä on muodostunut suosikkini. Milloin se on ollut hienossa ravintolassa päällä, milloin omissa kirjajulkkareissani ja lukemattomia kertoja retkillä.

Tutustu tästä Partioaitan villapaitavalikoimaan.

Fleece

Tämä toinen välikerros voisi olla myös toinen villapaita. Fleecessä taas tykkään siitä, että siitä on vetuketju ja on siten helpompi pukea päälle ja pois, kun kerrastoja alkaa kertyä. Fleecejä on jälleen eri paksuisia. Minulla on ihan ohut Rab:n fleece, joka lähtee välikerrastoksi kesän vaelluksille. Taas tämä kuvassa oleva vähän paksumpi Fjällrävenin fleece lähtee keväällä, syksyllä ja talvella välikerrastoksi.

Tutustu tästä Partioaitan fleecevalikoimaan.

Tuulitakki

Ohut tuulitakki ei oikeastikaan paina melkein mitään ja mahtuu nyrkin sisään. Sitä käytän lähinnä vain kesän retkillä ja vaelluksilla mukana, sillä se on niin ohut, ettei se yhtenä kerrastona lämmitä juuri mitään. Se on kuitenkin todella hyvä päälitakki juuri kesävaelluksilla, kun kevyt tuuli käy ja t-paidassa tulisi viileä, mutta kaikki muut pitkähihaiset olisivat taas liian kuumia päällä.  Se suojaa tuulen viilentävältä vaikutukselta. Se ei kuitenkaan (ainakaan itselläni) ole tarpeeksi suojaamaan kylmiltä syystuulilta, ja silloin puen ennemmin kuoritakin tuulta vastaan.

Retkivaatetus

Tuulitakissa haetaan kompromissia tuulen pitävyyden ja hengittävyyden välillä. Yleensä mitä enemmän takki estää tuulta, sen hiostavampi se on. Arcteryxin Squamish Hoody on ollut paras tuulitakki, jonka olen koskaan omistanut. Se on kestävä, hengittävä, mukavan tuntuinen päällä, ei perinteistä kahisevaa tuulitakkimateriaalia ja ainakin omasta mielestäni tarpeeksi tuulenpitävä. Toisiksi paras on ollut Patagonian Houdini -tuulitakki. Se on vähän Arcteryxia hiostavampi, tuulitakkimaista kangasta, mutta kuitenkin muihin tuulitakkeihin (kokemusta hyvin monista ennen kuin löysin hyvän) verrattuna hyvin hengittävä.

Tutustu tästä Partioaitan tuulitakkivalikoimaan.

 

Kevyttoppatakki

Kevyelle toppatakille on jatkuvaa käyttöä. Se toimii leirissä lämmittävänä taukotakkina, jonka alle puetaan tarvittava määrä muita kerrastoja. Kannattaa siis valita takki, jonka alle mahtuu ainakin aluskerrasto, ohut villapaita ja kevyt fleece. Se päällä myös ulkoillaan ja liikutaan. Jotta takki sopii hyvin liikkumiseen, niin siksi sen kannattaa nimenomaan olla kevyt toppatakki. Liian paksu toppatakki on pian liian kuuma liikkuessa. Liian ohut ulkoilutakki, eli toppaamattomat takit, taas ovat liian viileitä ja tarvitsevat pian taas uuden kerroksen päälle.

Kevyttoppatakkeja on niin untuva- kuin kuitutäytteisiä. Tykkään itse kuitutäytteisistä takeista. Ne ovat lämmittävyydeltään kevytuntuvatakkia vastaavia, mutta vähän monikäyttöisempiä. Taukotakin lisäksi sitä voi huolettomammin pitää myös liikkuessa, sillä kuitu ei menetä lämmittävyyttään vaikka kostuisi hiestä tai tihkusateesta. Se on myös untuvatakkia helpompi pestä.

Omat kuitutäytteiset kevyttoppatakkini ovat Fjällräven Expedition Lätt Hoodie ja Arcteryx Atom LT Hoody. Molemmat ovat hyvin monikäyttöisiä ja itselleni lämmittävyydeltään juuri halutunlaisia. Lämmittävät riittävästi edellä mainittujen kerrastojen kanssa pikkupakkasilla asti, mutta eivät ole liian kuumia syyssäällä liikkumiseen.

Tutustu tästä Partioaitan toppatakkivalikoimaan.

  

Kuoritakki

Kuoritakki pitää vettä ja tuulta. Se ei ole kuitenkaan sadetakki, joten lopulta jokainen kuoritakki kastuu läpi, jos tarpeeksi pitkään sateessa vaeltaa (varsinaiset sadetakit ja sadeponchot auttavat tähän). Se pitää kuitenkin erittäin hyvin kylmän tuulen poissa ja on siten syyssäillä tuulitakkia paljon parempi tuulisessa säässä. Kuoritakki suojaa sateelta kuitenkin pitkään ja kuivuu nopeasti – jos vain ilmankosteus lopulta pienenee.

Vaellukselle ja retkeilyyn kannattaa valita kolmikerroksinen kuoritakki, sillä ne ovat kulutusta ja sadetta kestävämpiä. Kaksikerroksiset kuoritakit ovat painoltaan kevyempiä, ja soveltuvat lyhytaikaiseen sateessa oloon tai jos halutaan minimoida painoa ja/tai lisätä hengittävyyttä. Ne eivät ole yhtä kestäviä tai sateenpitäviä.

Kuoritakissa itselleni lähes ehdoton ominaisuus on, että siinä on pitkät, avattavat vetoketjut kainaloiden kohdalla. Muutoin takki alkaa herkästi hiostamaan. Huppu on myös ominaisuus, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Haluaako ison hupun, jonka alle mahtuu esimerkiksi kypärä (ajatellen muita ulkoilujaleja). Hupussa kannattaa olla myös kiristysremmi, jolla sen saa pysymään päässä.

Jos muiden vaatteiden voi luottaa kestävän vuosikausia, niin kuoritakit tulevat samalla käyttömäärällä ensimmäisenä uusittavaksi. Kuoritakki on retkeilyvaatteista nopeiten puhki kuluva, koska kalvo jossain vaiheessa hajoaa mekaanisen kulutuksen myötä. Ensimmäisenä takkia yleensä hajoaakin olkapäistä. Osassa kuoritakeissa on vahvistetut kalvot olkapäiden kohdalla tämän vuoksi. 

Muista huoltaa kuoritakkia pesemällä sitä kuoritakkeihin sopivalla pesuaineella ja kyllästää kuoritakkikyllästeellä, joka parantaa takin vedenpitävyyttä. Mikään ei kuitenkaan estä kalvon rikkoutumista paitsi säästeliäs käyttö. Kulumisen vuoksi kuoritakkia kannattaa käyttää harkitusti ja vain tarpeeseen eli tuulessa, kun tuntuu että tuuli puree muista kerroksista läpi, ja tietysti sadesäällä.

Itselläni on Arcteryxin kuoritakki, joka on kestänyt kiitettävän monta vuotta useita vaelluksia vuoden ympäri sekä arkisemman käytön. Nyt sen kalvo alkaa olla olkapäistä rikki.

Tutustu tästä Partioaitan kuoritakkivalikoimaan.

 

Alakroppaan 

  • merinoaluskerrasto (tai kaksi)
  • vaellustrikoot
  • kuorihousut
  • ohuet toppahousut

Kesällä toppahousut ja toinen merinokerrasto jää pois. Kun puhutaan tästä kylmemmästä ajasta ennen talvea, kun lämpötila saattaa olla joillakin pakkaslukemilla, niin mukaan lähtevät kaikki edellä mainitut. Yleensä en tarvitse toppahousuja kuitenkaan, mutta varalta ne on kiva olla mukana. Tarkenen siis yleensä aika hyvin kahdella merinoaluskerrastolla ja vaellustrikoilla.

Merinoaluskerrastohousut

 Merinoa jälleen, sillä kuten jo sanottu, niin se lämmittää erittäin hyvin. Merinoaluskerrastohousuja minulla on ohuemmat ja paksummat. Paksummat tulevat matkaan mukaan vasta lämpötilan lähestyessä nollaa. Ohuet merinohousut+vaellustrikoot riittävät yleensä syysvaelluksille. Ohuemmat ovat 150 g/m2 paksuiset ja paksummat taas n. 230 g/m2 paksuiset.

Lämpötilasta riippuu, puenko näitä vaellustrikoiden alle liikkuessa vai en. Vasta alle viiden asteen lukemissa tarvitsen vaellustrikoiden alle tai päälle yhtään mitään, kun liikutaan. Leirissä paikoillaan ollessa puen merinohousut vaellustrikoiden alle lämmittämään.

Merinoaluskerraston lisäksi merinoalushousut lämmittävät vielä kaikista alimpana kerroksena.

Tutustu tästä Partioaitan aluskerrastovalikoimaan.

Vaellustrikoot

Vaellustrikoot

Ah. Lempivaatteeni koskaan. Vaellustrikoot ovat jalassani lähestulkoon aina. Vaellustrikoissa parasta on niiden joustavuus, ja se ettei ole hiertäviä saumoja tai nappeja. Ne istuvat aina jalkaan. Niin niin mukavat. Fjällrävenin vaellustrikoissa on hyvin kaksi isoa taskua reisien kohdalla, ja toisessa niissä on vetuketju. Niihin siis mahtuu puhelinta, patukkaa, karttaa, hanskaa, milloin mitäkin. Näissä vaellustrikoissa on myös vahvikkeet takapuolen ja polvien kohdalla.

Olen ostanut Fjällrävenin vaellustrikoita kaksin kappalein useampi vuosi sitten. Toisilla niistä olen vaeltanut yli parikymmentä viikkoa ja kaikki muut lukemattomat retket ja marjametsäilyt siihen päälle – nyt ne yksilöt alkavat olla reisistä hyvin kauhtuneet. Tätä ihan samaa mallia ei ole enää myynnissä. Lähimpänä on kuitenkin Fjällrävenin Abisko Trekking Tights HD. Ne ovat mielestäni edellisiä vaellustrikoitani kireämmät, enemmän trikoomaiset, mutta muista Fjällrävenin vaellustrikoo-nimikkeellä kulkevista trikoista kaikista parhaiten vaellukselle sopivimmat: vahvikkeet ovat vahvinta tekoa ja kangas paksua.

Kannattaa valita vähän tavallista isompi koko, jotta alle mahtuu myös aluskerrastoja.

Tutustu tästä Partioaitan vaellustrikoovalikoimaan.

 

Kuorihousut

Puen kuorihousut päälle lähinnä silloin, kun sataa. Siinä missä kuoritakin vedän niskaan myös tuulella, niin kuorihousuja en ole siihen tarkoitukseen niin paljoa käyttänyt. Lähinnä vain talven purevassa tuulessa. Kuorihousuissa itselleni tärkein ominaisuus on, että sivuissa on täyspitkät vetoketjut eli ne voi pukea jalkaan riisumatta kenkiä (tai suksia).

Omat kuorihousuni ovat Rab:n.

Retkivaatetus

Sekä kuori- että toppahousuissa parasta on, jos sivuilla on täyspitkät vetoketjut.

Kevyttoppahousut

Kevyttoppahousut laitan yleensä leirissä vaellustrikoiden (ja niiden alla olevien merinohousujen) päälle, kun lämpötila putoaa nollaan tai sen alapuolelle. Kevyttoppahousuni ovat myös kuitutäytteiset. Liikkeellä ollessa tarvitsen näitä vasta kunnon talvella. Kevyttoppahousuissa arvostan samaa kuin kuorihousuissa, eli että niissä on sivuilla täyspitkät vetoketjut. Talvella niistä on erityisen paljon iloa, kun pukee ja riisuu niitä sukset jalassa kesken vaelluksen.

Kevyttoppahousuina minulla on miesten mallin Arcteryxin kuitutäytteiset kevyttoppahousut. Taisin valita ne siksi, että ne olivat hyvässä alennuksessa ja totesin, että kyllä kai se miesten mallikin sopii.

Muut asusteet

  • kevyet sormikkaat
  • lämpimämmät hanskat
  • jos nuotiolla, niin nahkahanskat, tai muut paloturvalliset paksut hanskat
  • ohuet merinosukat x2
  • paksut merinosukat x2
  • villasukat
  • buffi kaulaan
  • pipo, kevyempi tai paksumpi sään mukaan

 

En käy näistä tarkemmin speksejä läpi. Nämä asusteet ovat oikeastaan aina mukana. Kesävaelluksella olen saanut kokea kantapään kautta, että pipo ja villasukat olisi pitänyt olla mukana.

Retkivaatetus

Yleisesti hyvä huomioida retkeilyvaatteissa

Retkelle pukeutumisessa on kyse kerrospukeutumisesta. Kerroksia säädellään lämpötilan mukaan. Siispä huomioi, että vaatteet menevät mukavasti päällekkäin. Liian tiiviinä pakettina ne eivät enää lämmitä. Varsinkin toppatakin ja kuoritakin sisään tulee mahtua alla olevia kerroksia.

Valitse väriä. Kaiken ei tarvitse olla värikästä, mutta turvallisuuden vuoksi on hyvä, jos löytyy myös värikkäitä vaatteita. Metsästyskaudella on parempi ottaa varman päälle. Sankan sumun yllättäessä värikäs retkikaveri erottuu paremmin. Samoin jos eksyt, ja tarvitset pelastusta, värikäs läiskä on huomattavasti helpompi erottaa maastosta. Rinkan sadesuoja on usein värikäs ja ajaa samaa asiaa.

Vaatteiden painoa kannattaa vähän vilkaista, jos on aikeissa ottaa vaatteet vaellukselle mukaan. Niistä saattaa yhtäkkiä kertyä ylimääräisiä painokiloja rinkkaan. Kuitenkin usein se menee niin, että kestävämpi vaate on myös painavampi. Tässä on siis mietittävä kompromisseja.

 

 

 

 

Jäikö nälkä?

5 kommentit

Suvi 13.10.2023 - 16:12

Svala of finlandilta löytyy myös älyttömän hyviä alusasuja retkeilyyn. Suosittelen verkkokerrastoa

Vastaa
Glotter-Bäckerin 23.10.2023 - 10:47

Kysymys noista vaellustrikoista: millainen vyötärö niissä on? Ainakin mulla hoikkana on ongelmana, että rinkan lantiovyö ei saa ”otetta” lantiosta, jos on liukas vaate alla.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.11.2023 - 15:39

Niissä on kuminauhavyötärö ja ainakin tää vanhojen trikoiden materiaali on sen verran karheaa, eikä liukasta, niin ei oo tommosta ongelmaa. Mutta ihan järkeenkäypä juttu huomioida kyllä trikoomateriaalissa!

Vastaa
Suvi 22.11.2023 - 21:22

Hyvä postaus! Mikä malli Arcteryxin kuoritakista sulla on?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.11.2023 - 08:44

Mulla on Arcteryx Beta LT.

Vastaa

Jätä kommentti