Koti Aamiaiset Retkeilijän itse tehdyt pikapuurosekoitukset, välipalakeksit ja kirpeän makeat eväspallerot

Retkeilijän itse tehdyt pikapuurosekoitukset, välipalakeksit ja kirpeän makeat eväspallerot

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Retkeilijän aamiaiset ja välipalat

Kaupallinen yhteistyö Biokia

Aamuauringon ensimmäiset säteet taipuvat horisontin yli maalaten maisemaan upeita varjoja ja värejä. Ilmassa tuoksuu raikas aamukaste. Kuuran peittämään ruohikkoon jää jalanjälkeni tepastellessani teltasta pesemään hampaita ja ihastelemaan jälleen uutta päivää. Sitä seuraa retkiaamiainen – päivän paras hetki. Aamukahvi ja lämmin puuro lämmittävät vielä ihanasti lisää villatumppujen läpi. Ilmaan nousee kauniita höyrykiehkuroita niin puurosta, kahvista kuin uloshengitykseni mukana. Hengitän syvään sisään ja ulos, nauttien jokaisesta lusikallisesta, siemauksesta ja edessä aukeavasta maisemasta. Ihanaa olla retkellä.

Retkeilijän aamaiset

Ai mikä on mielestäni paras aamupala? No ehdottomasti puuro – varsinkin retkellä. Lämmittävä puuro marjoilla ja biscoff-keksitahnalla taikka energiapitoisella maukkaalla pähkinävoilla. Puuro täyttää, antaa energiaa ja maistuu päällisine ihanalta. Puuro ilman päällisiä ei taas ole nautinto :D. Vaikka rakastan puuroa, niin tarkoitan sillä nimenomaan puurokokonaisuutta, jossa lämpimän puuron joukossa on kaikkea herkullista mukana – en pelkkää itse kaurapuuroa.

Retkeilijän aamaiset Retkeilijän aamaiset

Päärynä-puolukkapuuro sekä tyrni-porkkana-viikunapuuro

Heinäkuusta syyskuuhun marjoja löytyy yleensä puuron päälle suoraan luonnosta. Muina vuodenaikoina puuronpäälliset tuottavat enemmän päänvaivaa: erityisesti vaelluksilla alkukesästä, loppusyksystä tai varvuttomassa maastossa. Lyhyillä retkillä voi hyvin kantaa marjasoseita tai hilloa mukana. Talvivaelluksellakin ahkiossa ne vielä menevät. Muutoin ne ovat vaelluksilla liikaa painoa tai huonosti säilyviä. 

Olin aiemmin kokeillut jotakin marjajauheita, mutta mielestäni ne eivät maistuneet juuri miltään. Jokunen aika sitten vaihdoin merkkiä ja tulin ostaneeksi kotimaisen Biokian marjajauheita ja kuivattuja marjoja – no nam! Todella iso ero aiempaan – näissähän maistuu ihan kunnon kirpsakan makea marja! Nyt isoimmat ongelmat taitaa siis olla ratkaistu!

Retkeilijän aamaiset

Yksi 50 g pussi kuivattua marjaa vastaa 3,5 dl tuoretta marjaa. 

Retkeilijän aamaiset

Palasimme juuri 11 päivän syysvaellukselta vuoristoisesta Sarekista. En lähes koskaan laske sen varaan, että löytäisin joka aamu puuron päälle marjoja luonnosta. Ja onneksi en, sillä Sarekissa en nähnyt variksenmarjojen lisäksi marjan marjaa syyskuussa.

Aamiaisille olin varannut hyvän kokoiset puuroannokset sekä ruisleipää. Jotta ei tarvitsisi ottaa juustohöylää, voiveistä tai yrittää arvailla onko tarpeeksi juustoa ja margariinia mukana – vai kenties liikaa – voitelimme ja täytimme kaikki leivät etukäteen mukaan: yksi täytetty leipä per henkilö per aamu.

Mustikka-banaanipuuro

Mustikka-banaanipuuro

Itse tehdyt marjaisat pikapuurosekoitukset

Tiedät varmaan ne valmiit pikapuuropussit, joiden sekaan kaadetaan vain kiehuva vesi. Käteviä kyllä, käytän itsekin retkeillessä, mutta a. tuntuu, että ne eivät pidät nälkää kunnolla, niitä tarvitaan aina useampia kerralla, ja niistä tulee myös helposti paljon roskaa.

Mutta keksin, että näitä pikapuurosekoituksiahan voi tehdä itsekin! Saa itse säädellä sopivan kokoiset annokset ja lisätä niin paljon sattumia kuin haluaa. Saa myös niin paljon erimakuisia puuroja kuin vain jaksaa keksiä :). Myös pakkausroskan määrä vähenee.

Pikapuurojen pohjana käytetään pikakaurahiutaleita. Joukkoon sekoitetaan kuivattuja marjoja, kuivattuja hedelmiä, ripaus suolaa ja halutessaan mausteita.

Lisäsin puuroihin myös siemeniä ja pähkinöitä, tai pähkinöiden sijaan pähkinävoita tai lemppariani eli piparilta maistuvaa biscoff-keksitahnaa, jotta puuroihin saisi vielä lisäenergiaa. Lisäsin puuroihin myös kauramaitojauhetta tehdäkseni puuroista vielä täyteläisempiä.

Valmistin jokaiselle aamulle erilaisen puurosekoituksen, ja lempparini olivat lopulta nämä kolme makuyhdistelmää:

  • Mustikka-banaani
  • Tyrni-porkkana-viikuna
  • Puolukka-päärynä
Itse tehdyt pikapuurosekoitukset Itse tehdyt pikapuurosekoitukset

Sekoita pikapuurohiutaleiden joukkoon yhdistelmiä kuivatuista marjoista, kuivatuista hedelmistä ja siemenistä. Valmistin meille joka aamulle erilaisen sekoituksen.

Retkeilijän aamaiset

Suosikkimakuni Biokian marjoista oli itseni yllättäen tyrni!

Ohje omaan pikapuurosekoitukseen

2 annosta. Pakkaa annoksen minigrip-pussiin. Lisäsin jokaiseen myös kanelia ja kardemummaa, koska rakastan korvapuustimakuja, mutta näitä et välttämättä tarvitse jokaiseen.

Puuron pohja

3 dl pikakaurahiutaleita
ripaus suolaa
2-3 rkl (kaura)maitojauhetta
2 rkl siemeniä – kuten pellavan- ja auringonkukansiemenet

1 tl kanelia
ripaus kardemummaa

Lisää puuropohjaan jokin näistä komboista

*Kuivattuja banaanilastuja löytyy valmiinakin, mutta ne eivät enää pehmene puurossa. Banaania voi helposti kuivata itsekin yhdessä porkkanan ja päärynän kanssa. Itse kuivattu banaani on todella hyvää ja pehmenee puuron joukossa ihanaksi banaanipuuroksi. 1/3 dl kuivattuja banaanilastuja vastaa noin reilu puolta banaania. Pilko banaani ohuiksi siivuiksi. Kuori ja raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Siivuta päärynä ohuiksi siivuiksi. Levitä nämä kuivuriin tai uunipellille. Kuivaa kuivurissa tai 50 asteisessa kiertoilmauunissa yön yli, n. 8 h, jättäen uuniluukun raolleen. 

Itse tehdyt puurosekoitukset säilyvät kuukausikaupalla.

Omat pikapuurosekoitukset voi valmistaa kaatamalla päälle kiehuvaa vettä tai kiehauttamalla pikaisesti kattilassa. Tämä kahden hengen annos tarvitsi n. 7,5 dl vettä.

Puuron päällisiksi pakkaa mukaan lisää kuivattuja marjoja, muita kuivattuja hedelmiä ja pähkinävoita/biscoff-keksitahnaa. Tahnat pakkaan itse minigrip-pusseihin – tarvittaessa tuplapussiin.


Välipalakeksit

Välipalakeksit

Gluteeniton & vegaaninen

On kaivatun levähdystauon aika. Ah saa rinkan hetkeksi pois selästä ja lepuuttaa jalkoja. Paras levähdystauko on samalla välipalatauko. On alkanut jo vähän väsähtää, joskus heikottaakin. On jännä, mitä ihmeitä välipalatauko oikeasti tekee! Välittömästi välipalaa syötyä en vielä tunne eroa, mutta matkan jatkuttua jo noin vartin päästä huomaa, että jopas taas kulkee askel toisensa eteen paljon kevyemmin. Välipaloja olin varannut vähän reilu 100 g per henkilö per päivä. Tämän lisäksi vielä toki suklaata, karkkia ja makeita keksejä eli ns. herkkuja, toiset 100 g per henkilö per päivä.

Välipalakeksit

Yleensä mukana on niin valmiita välipalapatukoita kuin itse tehtyjä. Tällä kertaa halusin alkaa kehitellä välipalakeksireseptiä. Halusin valmistaa keksin, jossa olisi kunnolla energiaa, mutta ns. vähän paremmista ja ravitsevammista lähteistä kuin valkoisesta sokerista, vehnäjauhoista ja voista. En halunnut myöskään liian makeita keksejä, jotta ne toimisivat nimenomaan välipaloina. Tein useita testiversioita ja päädyin lopulta käyttämään kaurajauhoja, pähkinäjauhoja, pähkinävoita, öljyä ja hieman kookossokeria makeutukseen. Keksien sattumiksi tuli kirpeitä kuivattuja Biokian marjoja sekä suklaahippusia.

n. 12 keksiä.

Tarvitset

1 dl (55 g) kaurajauhoja (tarv. gluteeniton)
1,5 dl (70 g) pähkinäjauhoja (tein sekä mantelijauhoista että toisen erän hasselpähkinäjauhoista)*
1/2 dl rypsiöljyä
1 ¼ dl maapähkinävoita
3/4 dl valitsemaasi sokeria (käytin kookossokeria)
1 rkl kaurajuomaa (tarv. gluteeniton)
¾ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
50 g suklaahippusia (tarv. vegaanisia)
1/2 dl (n. 1/2 pussillinen) Biokia kuivattuja marjoja (valmistin yhden satsin tyrnistä, yhden puolukasta ja yhden mustikasta)

*mikäli et halua tai et voi käyttää pähkinää, testasin myös keksierän kokonaan kaurajauhoista. Sekin onnistuu hyvin. Korvaa silloin pähkinäjauhot samalla määrällä kaurajauhoja.

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
  2. Paloittele suklaa. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  3. Nostele taikinasta nokareita pellille. Painele lusikalla matalammiksi – keksit leviävät paistuessaan, mutta eivät mitenkään älyttömän paljon.
  4. Paistat keksejä 8 minuuttia uunin keskitasolla.

Kaikki itse tehdyt välipalapatukat ja keksit tuppaavat olemaan kaupan valmiita murenevampia. Keksit kannattaa siis pakata kevyeeseen muovirasiaan.


Kirpeän makeat eväspallerot

Välipalapallerot

Gluteeniton & vegaaninen

Nämä! Mun aivan lemppareita! Näihin löytyy myös melko vastaava ohje Retkiruokakirjasta, mutta nyt tuli tehtyä vielä muutamia muutoksia ja parannuksia palleroihin :).

Ne valmistuvat taatelista ja viikunasta ja mukaan lisätään vielä kirpeää marjajauhetta. Lopuksi pallerot kuorrutetaan kirpeällä marjajauheella. Juuri tuo kirpeä marjajauhe yhdistettynä muuten makean kinuskisen (kinuskin maku tulee taatelista) makuiseen palleroon tekee  näistä kuin karkkia – sellaista kirpeän makeaa karkkia – mutta parempaa =). Sillä, mitä marjajauhetta käyttää, on merkitystä. Kuten aiemminkin postauksessa sanoin, on marjajauheita, jotka eivät maistu juuri miltään. Sitten on Biokian marjajauheita, joissa on täydellinen ihanan kirpsakka ja voimakas maku.

30-35 palleroa

Tarvitset

100 g kivettömiä kuivattuja taateleita
100 g kuivattuja viikunoita
1 dl kuivattuja karpaloita
2 rkl Biokian kuivattua marjajauhetta – käytin mustaherukkaa
1/2 dl mantelivoita
1,5 tl piparkakkumaustetta

Biokian marjajauheita kuorrutukseen, esimerkiksi. tyrnijauhe, mustaherukkajauhe, puolukkajauhe

Valmistus

  1. Paloittele taatelit ja viikunat pienemmiksi. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen tai soseuta tehokkaalla sauvasekoittimella. Ei haittaa, vaikket saisi massasta täysin tasaista, pienet sattumat eivät haittaa.
  2. Pyörittele massasta palleroita ja pyörittele ne vielä marjajauheessa.
  3. Säilytä jääkaapissa lähtöön saakka. Lämpimämmässä säilyvät noin viikon, jääkaappilämpötilassa pari viikkoa.
Välipalapallerot Eväspallerot

Tiesitkö, että 1 rkl marjajauhetta vastaa reilu 1 dl tuoretta marjaa?

Itse tehdyt pikapuurosekoitukset

Välipalakeksit

Retkeilijän aamaiset

 

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Glotter-Bäckerin 3.10.2022 - 13:59

Tollanen herkkupuuro on kyllä niin ihana yhtenä tai parina aamuna, sellainen spessu! Mä olen käyttänyt pikapuuroseoksissa soijajauhoja maitojauheen tilalta. Ainakin itselle maistuu ja tuo samalla proteiinia annokseen. Tietysti pähkinäjauhetta voisi myös käyttää samaan asiaan, täyteläisyyttä ja makua tuomaan. Mun lempparimaku on kanelinen suklaapuuro – yhteen annokseen tulee kaakaojauhetta, 1/2 tl kanelia ja 1 rkl tummaa suklaata rouheena. Kuivattu banaani sopis varmasti kans hyvin.

Toi tyrmi-viikuna kuulostaa kyllä kans tosi hyvältä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.10.2022 - 08:30

Kaneli-suklaapuuro kuulosta kans ihan maulta, joka ei olis tullut itselleni mieleen! =) Tohon vielä banaania. Pitääpä testata, kiitos :). Ja hyvät vinkit myös nuo muut jauhot, sillä kauramaitojauhetta ei ole niin helppo saada.

Vastaa

Jätä kommentti