Koti Aamiaiset Pehmeät yön yli kaurasämpylät

Pehmeät yön yli kaurasämpylät

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Kaurasämpylät

Superpehmeät ja monta päivääkin pehmeänä säilyvät kaurasämpylät. Näiden kaurasämpylöiden idea lähti aiemmin jakamastani hapanjuuri-kauraleivästä, joka on aivan supersuosikkini. Joskus ei kuitenkaan ehdi leipoa juurileipää, jos yhtäkkiä keksii, että tarvitsisikin jo huomiseksi (puhumattakaan samasta päivästä) sämpylöitä. Hapanjuuri kun tarvitsee aktivoinnin ja yleensä leipää valmistuu vasta ylihuomiseksi. 

Kaura-hapanjuurileipä on siitä suosikkini, että se on niin erityisen pehmeää sisältä ja päältä rapeaa. Ja aivan erityisen maukasta. Kuten tuon leivän kohdalla kerroin, niin salaisuus on kaltatuissa kaurahiutaleissa eli siis toisin sanottuna kaurapuurossa. On eri asia lisätä taikinaan kaurahiutaleita kuin ihan puuroa. Puuron avulla leipä säilyy monta päivää pehmeänä. 

Kaurasämpylät

Tämä resepti on tietysti oiva myös kaikkiin niihin hetkiin, kun juurta ei ole käytössä tai sitä ei ylipäänsä ole olemassa. 

Kaurasämpylöistä tuli hiivallakin todella herkullisia, tietysti puuttuu se juureva hapan maku, mutta ihan samaa ei tietysti ilman juurta saakaan. Tärkeintä, että itse sämpylät maistuvat yhtä kaikki herkullisilta.

Suosin itse yön yli sämpylöitä, koska niiden taikinoita ei tarvitse vaivata, vaan sen kuin sekoittaa kaikki ainekset illalla sekaisin, pistää taikinan jääkaappiin tai jättää pöydälle ja aamulla voi paistaa siitä suoraan sämpylöitä. Jääkaappitaikina on siitä armollinen, että loput taikinasta tulin paistaneeksi vasta taikinan valmistuksesta kahden päivän päästä, eikä taikina ollut silti mitenkään käynyt. Jos jätät taikinan huoneenlämpöön, se kannattaa paistaa n. 8 tunnin jälkeen.


Yön yli kaurasämpylät – resepti

Kaurasämpylät

n. 16 sämpylää. Suosittelen mittaamaan grammoissa, jos suinkin voit, niin sillä tavalla onnistut varmemmin.

Gluteenittomasti? Eräs seuraaja kertoi testanneensa korvata vehnäjauhot samalla grammamäärällä kaurajauhoja onnistuen. Olen kokeillut itse myös korvata jauhoja gluteenittomalla jauhoseoksella, mikä on myös onnistunut, mutta en juuri täsmälleen tämän reseptin mukaan. Jos tarvitset gluteenitonta esim. keliakian vuoksi, niin huomioi, että ostat gluteenitonta kauraa.

Tarvitset

240 g kaurahiutaleita (6 dl)*
800 g  = 8 dl kiehuvaa vettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa (25 g tuorehiivaa)
550 g puolikarkeita vehnäjauhoja (8,5 dl)
225 g = 2,5 dl haaleaa vettä
11 g suolaa (n. 2 tl)

*Käytin ns. tavallisia kaurahiutaleita, en pikakaurahiutaleita, enkä täysjyvä- tai isoja kaurahiutaleita. Jos sinulla on ylijäänyttä puuroa, senkin voi käyttää tähän. Tämän reseptin kaurahiutaleet + kiehuva vesi on yhteensä 9-10 dl jäähtynyttä tiivistä puuroa.

Valmistus

  1. Kaada kaurahiutaleiden päälle kiehuva vesi ja jätä tekeytymään, kunnes olet saanut puuroa. Anna puuron jäähtyä vähintään kädenlämpöiseksi.
  2. Lisää loput ainekset puuron joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata. 
  3. Peittele liinalla ja pistä taikina jääkaappiin vähintään n. 8 tunniksi. Voit jättää myös huoneenlämpöön 8-12 tunniksi kohoamaan. Jääkaapissa taikina saa olla pidempäänkin, eli voit paistaa vaikka vasta 36 tunnin päästä (kahden päivän päästä aamuna). 
  4. Kun olet valmis paistamaan, lämmitä uuni 220 asteiseksi. Nostele taikinasta sämpyläkekoja leivinpaperille uunipellille. Paista sämpylöitä uunissa 35 minuuttia.

Jäikö nälkä?

7 kommentit

Leila W. 9.03.2023 - 13:27

Yönyli kaurasämpylät: Olivat aivan raakoja sisällä, vaikka paistoin 220 asteessa 35 minuuttia. Voisiko syynä olla että taikina oli liian lämmin kun lisäsin kuivahiivan? Paistoin loput taikinasta kun se oli ollut monta tuntia huoneenlämmössä. Olivat kuitenkin raakoja sisällä. Maku oli hyvä, eli harmittaa kun oli melko iso satsi. Olen kokematon sämpyläleipuri, eli tein ehkä jotakin väärin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.03.2023 - 17:51

Harmi! Mittasitko deseinä vai grammoina? Nyt olen monta kertaa tehnyt tämän tarkalleen näillä grammamäärillä, eivätkä ole jääneet raaoiksi. Tosi moni on tullut kommentoimaan, että tällä on onnistunut todella hyvin ja jotka ovat kommentoineet, että on jäänyt raa’aksi, niin ovat mitanneet deseissä. Nuo desimäärät on tarkkoja muunnoksia grammoista, mutta desimitoissa vaikuttaa mittaakko esim desi kerrallaan vai 8 dl mitalla. Suosittelen siis kokeilemaan vaa’an kanssa, mikäli et niin vielä tehnyt. Jos taas mittasit grammoissa, niin sitten ihmettelen. 😮 Onkohan ero silloin käytetyissä kaurahiutaleissa? Itse käytin ns täysin tavallisia kaurahiutaleita.

Vastaa
Kristiina 10.03.2023 - 23:15

Käsittääkseni kaikki kaurahiutaleet taitavat olla täysjyvää!

Vastaa
Mirja 12.03.2023 - 15:21

Kiitos paljon ideasta ja ohjeesta, näistä tuli tosi hyviä:) juuri niinkuin lupasit, meheviä ja kosteita sisältä ja pinnalta rapsakoita. Minulla sattui olemaan höyryttämättömiä kaurahiutaleita kaapissa ja sämpylöihin tuli miellyttävä makea ja täyteläinen maku. Lisäsin myös pari desiä spelttiä ja vähän pellavansiemeniä. Paistoaika meinasi yllättää nälkäisen! Olen tottunut, että sämpylät paistuvat n. 20 minuutissa, mutta taikinan kosteus vaikuttaa varmaan siihen, että näitä pitää paistaa kauemmin?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.03.2023 - 17:45

Kiitos! Joo puurotaikinat ovat kosteampia ja vaativat siksi tavallista pidemmän paistoajan. Kivoja lisäyksiä taikinaan! =)

Vastaa
Daniela Kaskivirta 19.03.2023 - 17:28

Hei,
Onko jauhojeb määrällä merkitystä jos käyttää esim. Ruisjauhoja ja hiivaleipävehnäjauhoja? Ajattelin käyttää jauhojen jämiä pois

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.03.2023 - 11:47

Voi korvata vehnäjauhoja myös osittain muilla jauhoilla, kun mittaa grammoissa :).

Vastaa

Jätä kommentti