Koti Matkat Parasta Amerikassa – REISSUVIDEO à la Markus

Parasta Amerikassa – REISSUVIDEO à la Markus

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

American Dream… Sanojen todellisesta merkityksestä huolimatta, tämä fraasi sopii erittäin hyvin kuvaamaan myös Amerikassa matkailua.

Meidän American Dream alkoi jokunen vuosi sitten haaveillessani Rocky Mountains- vuorista. Vaan eipä tajuttu, kuinka suurta Amerikassa kaikki tosiaan onkaan, eikä kuuden viikon matkalla ollut toivoakaan päästä Kaliforniasta Coloradoon ja takaisin – siis jos matkalla halusi nähdäkin jotain.

Bryce National Park

Se Amerikan unelma eskaloitui siskoni matkustaessa sinne poikaystävänsä kanssa vuosi sitten. En ollut kuvitellutkaan, mitä upeita paikkoja Amerikasta löytyy niiden Rocky Mountainsien lisäksi!

Amerikasta tuli ehdotommasti suosikkimatkailumaa aina ööhmm.. Nepalin, Islannin, Italian ja Skotlannin ohessa.

Ainoa miinus on etäisyys, pitkät lentomatkat ja se siitä syntyvä hiilijalanjälki… Tarvitaan myös vähän pidempi loma, jotta sinne asti olisi järkeä lähteä.

Markus tiivisti reissumme vauhdikkaaseen videoon, joka ei ihan korkeanpaikankammoisille sovi. Onneksi videolta poistui ääniraita, eikä lukuisia ”Markus!!”– kiljahduksiani kuulu Markuksen kurkatessa taas yhteen 500 metrin pudotukseen.

Reittimme

Viisi suurinta syytä, miksi Amerikka pääsi top-listalleni ja miksi saattaa päästä sinunkin…

1. Turisteja ei juuri ollut.

Kaksi viikkoa, kun kuulimme ensimmäisen kerran muuta kieltä ympärillämme kuin amerikkaa. Kolme viikkoa, kun näimme ensimmäiset japani/kiinalaiset. Kolme viikkoa, kun näimme ensimmäiset turistibussit. Sitten taas rauha. Kun osaa välttää eteläisen Grand Canyonin, Horseshoe bendin, Antelope Canyonin ja Yosemite Valleyn viikonloppuaikaan, niin turisteja ei oikeastaan ole. Usein saimme nauttia luontokohteista täysin kahdestaan, monesti kanssamme puistossa oli vain muutama muu. Suosituimmissa puistoissa (Yosemite, Sequoia, Bryce, Zion) matkailijoita oli, mutta helpoin vinkein sai vaeltaa lähes näkemättä muita. Suurin ihmetys oli kuitenkin se, että yli 95% niistä muista ihmisistä oli amerikkalaisia. Hyvin harvoin kuuli muuta kuin jenkkiaksenttia ympärillään. Suomea ei kertaakaan kuuden viikon aikana.

2. Olo ei tuntunut turistilta.

Ymmärrät, mitä ympärillä puhutaan. Osaat paikalliset tavat – melkein. Ainakin kun opit heittämään jokaiselle vastaantulijalle how’s it going? niin olet kuin kala vedessä. Ei tarvitse pelätä käyttäväsi julkisesti vasenta kättä. Näytät samalta kuin ympärillä olijat.

3.  Kaikki sujuu ja toimii.

Ei tarvitse pelätä tulevansa huijatuksi.  Ei tarvitse varautua joka päivä mahdollisiin vastoinkäymisiin, rengasrikoista ripulitauteihin. Voi luottaa, että matka sujuu suunnilleen kuten suunnittelet. Kaikki toimii hyvin ja on hyvässä kunnossa. Amerikkalaiset ovat myös hyvin palvelualtista kansaa. Paikassa kuin paikassa saa ensiluokkaista palvelua ja ihmiset ovat halukkaita auttamaan. Tosin jäi kyllä hieman kaipaamaan sitä matkaan kuuluvaa jännitystä, että mikä seuraavaksi menee pieleen :D.

Wahweap Hoodoos

4. Ruokaa on riittävästi ja pääosin erittäin hyvää.

Tällä kertaa ei oltu nälkälomalla, kuten Markus on kuvaillut meidän kaikkia aikasempia lomia. Annoskoot ovat tarkoitettu pikemminkin joukolliselle rekkamiehiä. Ravintoloita ja marketteja on säännöllisesti – lukuun ottamatta kuumimpia aavikoita. Ihme ja kyllä löytyi kasvis-vegaanipaikkoja jopa pikkukylistä eikä vain trendikkäistä San Franciscosta ja Los Angelesista. Ruoka on myös pääosin erittäin hyvää – mitä nyt ihmetytti Keski-Lännessä monessa paikkaa, ettei amerikkalaiset tunnu ymmärtävän, että hampurilainen, sandwich tai salaatti saattaisi kaivata myös kastikkeen.

5. Luontokohteet ovat ihan omaa luokkaansa.

Oikeasti syy numero yksi. Amerikassa kaikki on isoa, ja se pitää totta niin ruoan kuin luonnon kohdalla. Ajoreiteillä tiet ovat loputtoman suoria ja pitkiä, maisemat ympärilläsi levittäytyvät silmän kantamattoman laajalle. Luonnonpuistoista löytyy 300 metriä korkeita vesiputouksia, valtavia hiekkadyynejä ja maailman yksi ainoa ääntelehtivä hiekkadyyni (Kelso Dunes). Löytyy maailman kuumin kohde (Death Valley), maailman suurin esiintymä viuhkapalmuja, kapeimmat, korkeimmat ja isoimmat kanjonit, maailman korkeimmat puut… Eikä kaiken tarvitse olla superlatiiveja. Osa vain on täysin uniikkia. Löytyykö mistään muualta Bryce kanjonin kaltaista kivipilaripaikkaa tai tuon yllä olevan Wahweapin kaltaisia hoodooseja?

Käytetyin sanamme reissussaoli varmasti ”wow!”. Maisemat ja luonto vetivät kyllä niin sanattomaksi.

Entä se, kuinka paljon vaihtelevaa luontoa Amerikasta löytyykään. Tässä vain osa missä me kävimme. Mitä kaikkea muuta Amerikan luonnolla on vielä näyttääkään.

Death Valley

Lisää Amerikan kansallispuistoista

Zion National park

Joshua Tree National park + Mojaven aavikkoa

Grand Canyon

Jäikö nälkä?

3 kommentit

Jaana 23.07.2018 - 09:50

Jo oli hurjapäistä menoa videolla! Ei pitäisi riskeerata tuolla tavalla henkeä! 😀

Vastaa
Glotter-Bäckerin 30.07.2018 - 14:16

Ekan biisin aikana mä jo ajattelin, että vautsi ompas Markus tehnyt tosi taiteellisen ja kauniin luontovideon! No mutta tulihan ne markusmaiset pöllöilyt sieltä sitten esiin seuraavassa biisissä 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.07.2018 - 22:34

haha :DD Melkein pääsi yllättämään ;). Vaikka onhan se ihan tehnytkin kauniita luontovideoita meidän edellisiltä reissuilta oikein eeppisen Hans Zimmerin musiikin tahdittamana :D.

Vastaa

Jätä kommentti