Koti Matkat Ideoita kotimaan matkailuun kesällä

Ideoita kotimaan matkailuun kesällä

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Tässä tulen jakamaan omasta kokemuksesta vinkkejä Suomen suveen. Helppoja päiväretkiä luonnossa patikoiden, kauniita Suomen kaupunkeja, ja muita tekemis- ja näkemisvinkkejä. Hyvä muistaa myös pyörä ja kajakki, jolla tekeminen monipuolistuu. Syysmatkailuun sopivat samat vinkit, mutta talvimatkailusta täytyy tehdä joskus ihan oma postauksensa.

Kopparnäs   

Olen jopa itse vähän yllättynyt siitä, kuinka niin Suomi kuin Ruotsi ja Norja ovat viimeisten parin vuoden aikana alkaneet kiinnostaa yhä enemmän. Yhäkin haaveilen joistakin kauemmista kohteista, että niihin pääsisi joskus, mutta en koe hirveää kiirettä tai alituista tarvetta päästä kauas pois. Kun luen pari vuotta sitten kirjoittamiani postauksia matkailuun liittyen, niin yllätyn itsekin, miten nopeasti ajatusmaailma muuttuu. Aiemmin matkahaavelistalla oli kaikkea Iranista, Intiaan ja Filippiineihin, kun nykyään eksoottiset kuumat maat eivät oikeastaan edes kiinnosta – tai kiinnostavat muiden kertomusten, kirjojen ja dokumenttien kautta, mutta en koe erityistä kiinnostusta matkustaa niihin. Tv-ohjelmat ja kirjat toimivat oikeastaan joskus parempanakin vaihtoehtona.

Ahvenanmaa

Kopparnäs

Reissu- ja retkeilykuume kyllä elää vahvana, mutta se tyydyttyy erittäin hyvin lähempänäkin. Ilmastoahdistus oli erittäin kova pari vuotta sitten ja podin huonoa omatuntoa lentämisestä – varsinkin kaikista pidemmistä lennoista. Onhan se hienoa päästä erilaisiin maisemiin ja kulttuureihin, mutta ei sinne tarvitse jatkuvasti päästä. On hienoa tutustua myös kotimaahansa ja lähempänä oleviin seutuihin. Lähemmäksi matkailussa on se ihana puoli, että voi tehdä helposti lyhyempiäkin reissuja. Ja se, että kokee, että on mahdollista nähdä elinikänsä aikana vaikka kaikki kiinnostavat lähikohteet ☺. Tukeepa vielä paikallista taloutta ja työllisyyttä.

Kökar

Se on varmasti auttanut, kun on aika paljon kuitenkin matkustanut, että on nähnyt paljon maailmaa ja erilaista luontoa. Se auttaa ymmärtämään, kuinka uniikkia meidänkin luonto on. Tunturimaiset, käppyrämännyt, saaristomeri, järvimaisemat.. Ja vielä kun ottaa Ruotsin ja Norjan mukaan laskuihin, niin täälläpäin on todella paljon vaihtelevaa tekemistä ja näkemistä.

 Tästä pohjustuksesta päästään aiheeseen eli Suomi-matkailuvinkkeihin. En koe itseäni ekspertiksi aiheessa, ja siksi olin ajatellut tehdä kyseisen postauksen varmaan vasta vuosien päästä, kun olisin nähnyt mahdollisimman paljon kaikkea. Mutta ehkä se riittää alkuun, että jaan niitä vinkkejä, mitä tällä hetkellä osaan antaa.


Patikointi ja retkeily

Katso lähimmät kansallispuistosi. Luontoon.fi- sivustolta löytyy hyvät reittikuvaukset, paljonko aikaa tarvitaan, vaikeustaso ja kilometrimäärä. Muista katsoa kunkin luontokohtaan osalta erikseen telttailusäännöt. Jokamiehenoikeudet eivät päde kansallispuistoissa, eivätkä kaikissa luonnonpuistoissa. Muista myös, että avotulen tekeminen ei koskaan ole jokamiehenoikeus, vaan on sallittua vain merkityillä paikoilla, eikä sielläkään metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Muista myös aina sammuttaa nuotio kunnolla, mikäli seuraava tulija ei ole paikalla.

Omat spesifit suositukseni kansallispuistoista ja muista retkeilyalueista sen perusteella, mitä olen itse päässyt tekemään:

  • Nuuksion kansallispuisto. Nuuksio on ehkä hieman aliarvioitu ja koettu ruuhkaiseksi kansallispuistoksi. Ostapa Nuuksion maastokartta ja löydä omat reittisi ☺. Pohjois-Nuuksiossa on jo paljon väljempää.
  • Teijon kansallispuisto. Toinen Etelä-Suomen kansallispuisto. 5,5 km Matildanjärven kierros on todella kaunis. 
  • Leivonmäen kansallispuisto. Jyväskylän lähellä. Täältä on aivan pakko suositella 3km Koskikaran kierrosta – upeaa monipuolista metsää näin lyhyellä lenkillä. Ihan kuin joku keijukais-satumetsä.
  • Repoveden kansallispuisto. 27km Kaakkurin Kierros (josta olen erikseen kirjoittanut blogiin) oli kiva kahden yön retkikohde. Reitti mutkittelee pienten järvien rannoilla ja  välillä pääsee kapuamaan ja nousemaan vaarojen päälle maisemia ihailemaan. 
  • Ruunaan kosket (ei kansallispuisto). Silti mainittava erikseen. Itä-Suomesta löytyvä vaikuttava koski. Alueella voi kävellä, mutta myös mennä koskenlaskuretkelle.
  • Oulangan kansallispuisto. Karhunkierroksesta tunnettu. Jos Karhunkierros on liian pitkä, niin 13km Pienen Karhunkierroksen varrelta löytyy paljon upeaakin upeampia paikkoja. Pähkänäkallio, Ristikallio ja Kiutaköngäs ovat kaikki käymisen arvoisia paikkoja. Kiutakönkäällä kohoaa pystysuora, punainen kallioseinämä ja sen vieressä virtaa koski. Kaksi edellistä taas ovat hienoja näköalapaikkoja mutkittelevalle Oulankajoelle. Katso erillinen postaus Pienestä Karhunkierroksesta.
  • Riisitunturin kansallispuisto. Joka puolelle levittäytyvät järvi-tunturimaisemat lumoavat. Löytyy lyhyitä päiväreittejä.
  • Hossan kansallispuisto. Julma-Ölkyn kaltaista kanjonia en olisi uskonut Suomesta löytyvän! Hossasta löytyy myös paljon hyväkuntoisia autiotupia, joista on helppo aloittaa yön yli retkeily. Suosittelen ainakin 14km Kokalmuksen kierrosta. Hossan kartasta löytyy myös toinen toistaan kummallisempia ja ratkiriemukkaita paikannimiä (Hevonperse, Lihapyörre). Katso erillinen postaus Hossan kansallispuistosta.
  • Urho Kekkosen kansallispuisto. Kunnon erämaa-tunturimaastoa. Kiilopäältä lähtee useita polkuja tuntureille. Pidemmän matkan vaellus Luirojärvelle ja Sokostia huiputtamaan on UKK:n klassikkoreitti. 
  • Ylläs, Pallas, Hetta. Alueella on paljon merkattuja kesäreittejä lyhyistä reiteistä pidempiin. Valinnanvaraa löytyy. Hetta-Pallas 55km reitti on kuuleman mukaan Suomen suosituin vaellusreitti.
  • Kilpisjärvi. Jokaisen on käytävä Kilpisjärvellä elämänsä aikana. Aivan todella upeaa tunturi-maastoa. 

En ole käynyt, mutta suosittelenpa silti läheisten kokemusten ja suositusten vuoksi

  • Patvinsuo
  • Koli
  • Liesjärvi
  • Evon retkeilyalue

Retkelle voi lähteä vaikka lähimetsään ja kansallispuistojen ulkopuolelta löytyy totta kai vaikka kuinka hienoja luontopolkuja ja luontokohteita myös.

 Kilpisjärvi

Kilpisjärvi

Kiutaköngäs

Kiutaköngäs

Myllykoski

Pieni Karhunkierros

Repovesi

Repovesi


Pyöräily

Pyöräretkeily on aivan mahtava kulkumuoto. Riippuu, kauanko aikaa on, kuinka pitkälle pääsee, mutta pyörällä joka tapauksessa ehtii päivässä paljon pidemmälle kuin patikoiden. Pyöräillessä aistii ja havainnoi ympäristöä koko ajan – täysin eri tavalla taas kuin automatkalla. Pyörälaukkuihin mahtuu helposti kesävaatteita, makuupussia ja paljon ruokaa. Teltta tarakalle ja menoksi. Pyöräretkeilystä on tulossa oma postauksensa; siihen varustautumisesta ja varusteista.

Viime kesänä olimme pyöräretkellä Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla, ja se on ihanan helppoa kaikkien lauttojen kanssa. 

Muita pyöräretki-ideoita olen suunnitellut Helsingistä Hankoon päin. Porkkalanniemi ja Kopparnäs ovat kauniita kallioisia paikkoja. Elisaari ja Inkoon seutu myös todella kaunista. Aina Tammisaareen ja Hankoon asti pitäisi Helsingistä päästä ihan hyvin. Ja toiseen suuntaan sitten vaikka junalla!

Helsingistä myös itään voisi tehdä pyöräretken; Porvoon vanhaan kaupunkiin ja ravintoloihin, ja sieltä vaikka Loviisaan saakka.

Rannikko sopii hyvin pyöräilyyn, sillä korkeuserot ovat hyvin maltillisia. Saaristo ei ole vain veneilijöille, vaan hyvin moneen sisäsaareen ja joihinkin ulkosaariin pääsee näppärästi yhdyslautoilla.

Uskoisin, että järvi-Suomessa pyöräretkeily onnistuisi myös hienosti – tästä ei vain ole mitään henkilökohtaista kokemusta.

Kökar

Kökareen pyörillä


Kajakointi/melonta

Ei unohdeta vesireittejä! Ne keillä on vene, pystyvät tietysti veneilemään ja hyödyntävätkin jo eloisaa ja kaunista saaristoamme – jota ei muuten turhaan kutsuta maailman kauneimmaksi saaristoksi. Pienenä meilläkin oli vene ja lapsuudesta muistan nauttineeni aivan hirvittävän paljon karun kauniista saaristostamme. 

Saaristoon pääsee myös kajakeilla. Ei ulkosaaristoon tai harva-saariseen saaristoon, ellei ole kokemusta. Mutta jos tuuliennuste on alle 3 metriä sekunnissa, niin kajakit vaan vuokralle ja vesille. 

Helsingin ja Espoon edustalla on paljon saaria, joihin voi kajakoida. Osassa niistä saa yöpyäkin. Yhtälailla saaria löytyy koko rannikoltamme. Karttaa vain tutkailemaan ja katselemaan, mitä läheltä oikein löytyisi.

Ei myöskään pidä unohtaa sisämaata. Järvi-Suomesta löytyy paljon kajakointireittejä. Repovedelle olen haaveillut joskus lähteväni. Samoin pohjoisempana voi kajakoida Hossassa ja Oulankajoessa.

Kajakointi

Kajakoidessa saa vielä ihan eri perspektiivin

Kajakointi


Saaristoretket

Saaristoretkikohteita tuli jo pyöräily-ja kajakointiosuuden yhteydessä, mutta kootan ne tässä ja kerrotaan vähän lisää. Saaristoon pääsee tietysti omalla veneellä, kajakilla, mutta myös moneen pääsee yhdyslautoilla, jotka ehdottomasti kannattaa hyödyntää. Edelleenkin – Suomen saaristoa on sanottu maailman kauneimmaksi. 

Tässä siis saaristokohdesuosituksia, johon pääsee lautoilla tai autolla.

  • Suomenlinna ja muut Helsingin edustan saaret
  • Elisaari
  • Bengtskär
  • Nauvo
  • Kökar
  • Gullkrona
  • Utö
  • Brändö
  • Ahvenanmaa

Kökar

Kökar

Porkkalanniemi


Kaupungit ja maaseutu

On meillä myös todella kauniita kaupunkeja ja kyliä. Kesällä kannattaa välillä ottaa se hitaampi maisematie autoillessa, eikä aina moottoritietä. Moniin kaupunkeihin pääsee myös junalla tai pyörällä, riippuen missä asut.

 

Katso tästä postaus Helsingin lähiseutujen ravintola- ja kahvilasuosituksista.

  • Helsinki. Saaristolautat Helsingin ja Espoon saaristoon kannattaa hyödyntää. Helsingin keskusta on kaunista vain kävellä ympäriinsä ja tietysti kannattaa nauttia Helsingin ravintoloista ja kahviloista.
  • Porvoo. Tunnetaan tietysti upeasta vanhasta kaupungistaan, pienistä puodesita, Brunbergin suklaasta ja ravintotarjonnasta.
  • Myös Porvoosta itään kun kulkee, niin löytyy kaunis Loviisa.
  • Tammisaari ja Hanko ovat molemmat kauniita rannikkokaupunkeja. Molemmista löytyy hyvää ravintolavalikoimaa ja paljon pieniä putiikkeja.
  • Salo ja Kemiönsaari. Matildedalen, Taalintehdas, ja Högsåran Farmors-kahvilan brunssi!
  • Turku. Aurajoen ranta on aina niin kaunis ja Turun ravintolatarjonta vähintään Helsingin tasoista tarjonnan laajuuden ja laadun kanssa. Katso tästä postaus Turun ravintolasuosituksista (niitä on jopa 40 kappaletta).
  • Kauniita kesäkaupunkeja ovat myös Uusikaupunki, Pori ja Vaasa. Porin Yyterin hiekkarannat ovat kuin jostain suuren maailman kohteesta.
  • Haminassa en itse ole käynyt, mutta sitä on paljon kehuttu!
  • Ilomantsi on kaunis maaseutupaikka, josta löytyy Piippolan tilan lehmäleiri kesälomatekemiseksi.
  • Mikkeli. Taas ihana kesäkaupunki. Tertin Kartanossa kannattaa ehdottomasti käydä syömässä ja vaikka yöpymässä. Tertin Kartanosta löytyy myös ihana pieni vaateputiikki ja herkkuputiikki, jossa on kaikenlaista heidän itse tekemiään/tuottamiaan ruokaherkkuja.
  • Savonlinna. Jos vierailet Savonlinnassa, käy Lettukahvila Kallionlinnassa.
  • Seinäjoki ja Kyrö Distillery. Kyrö Distillerysta saadaan suomalaiset olla ylpeitä. Mielenkiintoinen paikka käydä tutustumassa!

Etköhän näillä pääse kesäretkeilyn alkuun :).

Helsinki

Helsinki

Jäikö nälkä?

9 kommentit

Glotter-Bäckerin 1.06.2020 - 13:30

Mahtava postaus! Mä yhdyn sun sanoihin, ihan ihmetyttää miten maailmanmatkaaja-minusta tulikin kotimaanmantkaaja-minä. Eikä harmita lainkaan! Kotimaassa kun pääsee useammin reissuun, koska matkustamiseen ei mene aikaa eli viikonloppureissuja voi suunnitella usein! Lomatunnelman saavuttamiseksi ei tarvitse kuin aikaa ja vaikka tunnin junamatkan ja olet jo aivan turistina.

Mun lisäyksen edellisiin on:
– Suur-Savon pyöräilyreitit, upeita Saimaa-maisemia, kartanoita ja suloisia kyläkauppoja ja lauttojen kyytiinkin pääsee. Junalla pääsee liikkeelle esim. Mikkelistä tai Lappeenrannasta. Saimaalla myös melonta on helpompaa kuin merellä. Yöåyä voi myös Ristiinassa, jossa on kartanomajoitusta ja Astuvansalmen kalliomaalaukset.

– Hämeenlinna – suloinen pikkukaupunki, jossa on kulttuuria Linnasta Vankilamuseoon ja paljon hyviä kirppareita! Rautatieasemalta pääsee myös suoraan rantareittiä pitkin Aulangon luontopoluille.

– ravintomatka Tampereelle, jossa ravintolataso on omaa luokkaansa.

– Salo – yllätyin kuinka iso ja hurmaavia vanhoja taloja

– Rauma – niin idyllinen vanha kaupunki

Ps. Pitäisikö kajakoinnin sijaan puhua melonnasta?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.06.2020 - 14:03

Kiitos lisävinkeistä! 🙂 Saimaa onkin mulle vielä toistaiseksi aika tuntematonta seutua. Hämeenlinnan kirppareista oon kuullu sulta jo liikaa :D. Myös Tampere on jostain syystä multa ihan kokematta -varmaan kun ei sukulaisia tai läheisiä kavereita siellä. Salossa ollaan juuri nyt kesätöissä – söpö keskusta ja Salon toriha on melkeen maankuulu ;).

Vastaa
Glotterbäckerin 17.06.2020 - 08:40

Niin Tampereellehan on lyhyt junamatka melkein kaikkialta. Ja silti se on niin omansa, teollistumisen aikakauden tuotos.

Vastaa
Kirsi 1.06.2020 - 22:36

Mahtaisiko kesätyö-/kesämökkipaikkakuntasi ravintoloista ja kahviloista saada postausta?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.06.2020 - 14:02

Jahka tässä ehtii ravintoloihin ja kahviloihin, niin hyvä idea :)!

Vastaa
MM 5.06.2020 - 17:20

”Silloin kun minä olin lapsi/nuori” eli ysärillä niin meidän perheen lomamatkat oli pääsääntöisesti kotimaassa autoilua. Myös kisa- ja leirimatkoilla (suunnistus ja hiihto) ihan kiitettävästi ajeltu eteläistä Suomea. Joten tänä kesänä vuokra-auto alle ja pientä road trippiä kesälomalla miehen kanssa. Suuntana ainakin Saimaa (kavereiden kanssa mökille), Jyväskylä (AMK vuodet <3 ), Kyrö Distillery josta Vaasaan yöksi ja siitä länsirannikkoa pitkin takaisin Helsinkiin päin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.06.2020 - 11:15

Ihanat suunnitelmat! Nyt on kyllä ihan huippukesä reissata kotimaassa vanhoissa tutuissa nostalgiakohteissa ja uusissa kohteissa ja varmasti samalla löytyy vinkkejä tulevienkin kesien reissuille :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 22.06.2021 - 13:44

Tämän kesän pyöräreissu tehty ja voin allekirjoittaa, että Saimaalla on ihana pyöräillä! Välillä joutuu menemään isomman tien vartta jonkin matkaa, mutta pääosin mukavia pikkuteitä voi valita.

Upea löytö oli Sulkavalla Tiittalän Kartano – niin kaunis, museoviraston suojelema kartano, upeasti entisöity ja huippuluokan palvelu! Aamiaisella kaikkea talon oman puutarhan anteja sekä esim. käsintehtyjä karjalanpiirakoita (myös gluteenittomana!) ja gluteeniton vohveli kuusenkerkkäsiirapilla sekä oman talon vegaanisella jäätelöllä. Voikohan päivä hienostuneemmin alkaa! Mikäli ei voi jäädä yöksi, niin kartanossa palvelee myös vohvelikahvila päivittäin klo 12-18.

Uusi tieto oli sekin, että Helsingistä pääsee Haminaan asti liki kokomatkan pyörätietä. Hämmentävän hienoa!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.06.2021 - 13:18

Kiitos vinkistä. Ei vitsi toi paikka kuulostaa ihan unelmalta ja tuo aamiainen =). Tuota ollaankin joskus mietittyä, että tekisi pyöräreissun Helsingistä Kotkaan. Hyvä kuulla, että pyöräillä tosiaan voi sen koko matkan ihan pyöräteillä!

Vastaa

Jätä kommentti