Koti Matkat Kuinka saada nauttia Grand Canyonista yksinään?

Kuinka saada nauttia Grand Canyonista yksinään?

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Kuten mainitsin aiemmin, niin turistit tuntuvat liikkuvan vain tietyissä paikoissa tiettynä ajankohtana. Ei tarvita siis kuin pari oikein tehtyä valintaa (ja hiukan tuuria), niin saatat voida nauttia Grand Canyonillakin maisemista täysin itseksesi. Vain tuulen humina ja kotkien huuto seuranasi. (Sekä pöllyävä hiekka, joka on seuraavana aamuna tunkeutunut joka ikiseen koloon hammasharjan harjaksista lähtien.)

Grand Canyonilla on ns. kaksi puolta. South Rim ja North Rim. Etelä on aavikkoisempaa, Colorado-joki on lähempänä ja se on huomattavasti helpomman ajomatkan päässä, mistä syystä etelä on se alue, jota haluat välttää. Suuret bussilastilliset kippaavat matkustajat täällä ulos. Pohjoinen on hieman pidemmän ajomatkan päässä, ja korkeammalla kuin etelä, joten ilmasto on viileämpää siellä. Niin viileää, että lähes parin tunnin ajan saat ajaa Itä-Suomea muistuttavissa vaaramaisemissa, vain mäntyjä, peltoja ja vaaroja ympärilläsi. Hieman tuli epäuskoinen olo, että täältäkö se yksi maailman kuuluisin nähtävyys sitten löytyy? Suomalaisesta metsästä? Mitäpä jos käännytään ja lähdetään jonnekin vähän eksoottisempaan.

Pohjoinen on kuitenkin etelää huomattavasti hiljaisempi, mutta maisemat eivät juuri eroa- paitsi että pohjoisessa on enemmän puita. Siinä on ensimmäinen ja tärkeä valinta.

Koska kyseessä on kuitenkin yksi maailman suosituin nähtävyys, niin ei pohjoinenkaan täysin autio ole. Siellä on vain yksi leirintäalue, joka täyttyy noin aamukuudelta. Vaelluslupia alas kanjoniin taas saa jonottaa muutaman päivän. Emme jäisi muutamaksi päiväksi jonottamaan vain päästäksemme taas kuumimmista kuumimmalle aavikolle eli kanjonin pohjalle vaeltamaan rinkat selässä. Se tuli jo opittua, että aavikolla ei voi keskipäivällä vaeltaa. Olin lukenut jostain random, hyvin vanhasta ja epämääräisestä blogipostauksesta kommentin, jossa joku mainitsi, että Cape Final-nimisellä päivävaelluksella olisi kanjonin reunalla yksi telttapaikka, jonne myönnetään yksi telttailulupa per yö.

Kysymällä ei ainkaan mitään häviä. Kello yhdeltätoista päivällä hieman nolona kysyin, että olisikohan samalle yölle mahdollisuutta päästä yöpymään Cape Finalille. Odotin ”voi tyttöraasu, sinun olisi pitänyt olla täällä viikko sitten aamuseitsemältä”– katsetta. Mutta ei! Se paikka irtosikin meille!

Jenkeissähän ei kansallispuistoissa saa telttailla kuin leirintäalueilla (varattava puoli vuotta etukäteen tai saavu paikalle aamukuudelta jonottamaan) tai backcountry wilderness-luvilla. Wilderness-luvat suosituissa puistoissa ovat kuitenkin kiven alla. Kansallispuistojen ulkopuolella saa telttailla vapaammin.

Hyvä vinkki, joka toimii missä tahansa välttääkseen suurimmat ihmisjoukot on valita pidempiä vaellusreittejä. Suurin osa pyörii niissä parin kilometrin mittaisilla reiteillä. Niinpä koko Cape Final-reitillä emme edes nähneet kuin yhden pariskunnan keskellä päivää ja sen jälkeen emme yhtään ketään. Niinpä saimme nauttia kahdestaan 300 asteen näkymistä Grand Canyonille aina päivästä ja upeasta auringonlaskusta, milky wayhin ja vieläkin hienompaan auringonnousuun. Ja telttaruutuhan löytyi aivan jyrkänteen reunalta.

Niin ja itse Grand Canyon. Suu loksahti molemmilta auki, kun pääsimme suomalaisen havumetsätien päähän. Wow. Olimme sanattomia. Mikään kuva aiemmin eikä tulevaisuudessa tule kertomaan, kuinka suuri ja massiivinen Grand Canyon onkaan. Minulla oli ennakkoluuloja koko kanjonin suhteen, eikä Grand Canyon kuulunut mitenkään odotetuimpien kohteiden listalleni, mutta yksin kanjonin koko ja sen uskomaton värikkyys nostivat sen yhdeksi hienoimmista paikoista tällä matkalla.

Lisää Yhdysvaltojen kansallispuistoista

Joshua Tree ja Mojave Desert

Zion

Jäikö nälkä?

5 kommentit

Josefina 9.06.2018 - 10:19

Wou, kuulostaa upealta! <3 Nää matkapostaukset on olleet tosi mielenkiintoista luettavaa, etenkin kun vastaavanlainen reissu kiinnostelisi itseänikin tulevaisuudessa 🙂 Jos sua huvittaa koskaan kirjoitella postausta esim matkalle tarvittavista varusteista ja mitä pitäisi ottaa huomioon ennen reissua niin täällä olisi ainakin yksi innostunut lukija!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.06.2018 - 17:55

Kiitos Josefina! 🙂 Kiva kuulla ja musta on tosi kiva kirjoitellakin. Olen suunnitellutkin vähän tuon tyyppistä postausta ja Markus aikoo tehdä lyhyen videon meidän retkeilyvarusteista ja mitä niissä kannattaa ottaa huomioon :).

Vastaa
Sari Atula 9.06.2018 - 18:35

Eipä tarvitse kauan miettiä, mikä on seuraavan unelmamatkan kohde kun olen näitä matkakuvauksiasi lukenut ja kuvia ihaillut- tuntuu ihan ylitäydelliseltäTosin haukkuja sinne ei saa mukaan…

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.06.2018 - 18:42

”Eli keskinkertainen loma, jos koiria ei saa mukaan” t. Markus :D. Mutta todellakin, olen juurikin ajatellut teitä. Varmasti viihtyisitte. Kaikki on niin helppoa – välillä vähän liiankin helppoa. Ei mitään aasiameininkiä. Asiat toimivat ja sujuvat, niin kuin on ajatellut ja suunnitellut. 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 11.06.2018 - 12:01

Fjällräven <3

Vastaa

Jätä kommentti