Koti Matkat Joshua Treen kansallispuisto ja Mojaven aavikko

Joshua Treen kansallispuisto ja Mojaven aavikko

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

”Ensi lomalla lähdemme sitten taas jonnekin kylmään! ””No nyt tuli kokeiltua, ettei aavikko ole meitä varten!” ”Kenen idea oli tulla aavikolle?”

Joshua puita Joshua Treen kansallispuistossa

Keksimme vasta liian myöhään, että hiekkadyyneillä olisi voinut olla fiksumpi vaeltaa ilman kenkiä.

Keskipäivän yli 40 helteessä kirotut lausahdukset unohtuvat, kun seitsemän aikaan auringon viimeiset säteet hivelevät horisonttia valaisten kaiken kullalla ja pian pastelleilla. Otsalamppujen kanssa ehtii vielä hyvin patikoida!

Kuumuutta jatkuu kuitenkin vielä pitkälle yöhön, mutta kerrankin pääsee käyttämään teltan maisemamallia; eli ilman sadesuojaa pelkällä verkkokatolla. Näin makaamme iltaisin vierekkäin katsellen, miten tähti kerrallaan syttyy taivaalle. Bongaamme tähdenlentoja. Ei malttaisi pistää silmiä kiinni tähtien ihmeellisyydeltä. Yöllä herätessä tähtitaivas on niin kirkas, että Linnunratakin erottuu jo teltan kattoverkon lävitse.

Viuhkapalmujen rungot tekivät vaikutuksen.

   

”Tarvitaankohan me jotain nelivetoa siellä kansallispuistoissa?” Ei huolta, Jenkit kyllä huolehtivat, että moitteettomasti päällystetyt tiet ylettyvät myös keskelle kansallispuistoja.

Tolkutonta ajamista. Matka Joshua Treestä Mojaven aavikolle näytti kartalla niin lyhyeltä. Miten se kestikin taas koko päivän. Mojaven hiekkadyynit. 

Aamuyön tunneilla aavikko tuntuu jo ihanan lempeältä paikalta. Mitä oikein valitimme kuumuudesta?

Otsalamppujen kanssa on taas hyvä nousta patikoimaan viideltä aamun sarastukseen. Viheliäs aurinko kuitenkin nousee pystysuoraan taivaalle; totaalisesta pimeydestä kestää vain puolisen tuntia, että aurinko on täysin ylhäällä. Keskipäivän aikaan ei pysty muuta kuin tuskailemaan varjossa maaten taikka autolla ajellen.

Olimmepahan lähes ainoat hullut, sillä Joshua Treen kansallispuistossa ja Mojaven aavikkodyyneillä saimme olla lähes keskenämme. Huolimatta siitä, että nämä ovat lähimmät puistot Los Angelesista.

Kun ei aavikon lämmössä tarpeeksi saanut hikoilla, niin Markuksen oli boulderoitava joka kivelle.

15 kilometrin aavikkotrekkaus ei ollut ihan loppuun asti mietitty. Kaksi litraa vettä varmasti riittää? Niinpä arvatenkin hunajamelonille suoritettiin kirurgin tarkka jako ja se syötiin antaumuksella toista varoittavasti mulkoillen. Uskallakin tulla apajilleni.

Ota huomioon Joshua Treen kansallispuistossa ja Mojaven aavikolla

Vain eteläisessä Cottonwoodin leirintäalueella Joshua Treen puistossa on saatavilla juomavettä. Muutoin molempiin puistoihin on tuotava kaikki vesi mukanaan – kuten myös ruoka. Ota huomioon, että ruoan täytyy säilyä helteessä. Myöskin auto kannattaa olla tankattuna täyteen.

Aavikolla veden kulutus on käsittämättömän suurta. Ilman Markuksen viisautta olisin varautunut ehkä 2 litralle per henkilö, mutta todellisuus oli lähempänä kuutta litraa per henkilö per päivä.

”Buy more water! The desert will kill you!” Neuvoi eräskin ohikulkeva mies kauppakärryjä vilkaistessaan.

Missään ei siis tietenkään myöskään pääse peseytymään. Eikä myöskään kansallispuiston ulkopuolella- aavikko se on sielläkin. Google maps ”swimming pool”- hakutoiminto ohjasi meidät ensiksi armeijan suljetulle alueelle, jossa meitä kehoitti aseistettu mies tekemään heti U-käännöksen. Seuraavat tulokset ohjasivat paikallisen lukion piikkilangoin aidatulle liikuntahallille sekä uima-allasvarusteita että uima-allaskorjauspalveluita myyviin liikkeisiin. Lopulta keksimme käydä paikallisella punttisalilla tekemässä parit hauiskäännöt, jotta pääsimme suihkuun.

Joshua treen kansallispuistossa telttailla saa leirintäalueilla (paikkoja ainakin riitti) ja lisäksi in the wild, kunhan hankkii tähän ilmaisen luvan ja leiriytyy vähintään 1,5 kilometrin päässä teistä. Mojaven luonnonsuojelualueella taas saa leirityä ihan vapaasti. Tässäkin ehkä on jokin metrimäärä tiestä, ja varmuuden vuoksi siis vaelsimme hiekkadyyneille nukkumaan.

Jäikö nälkä?

6 kommentit

Sari Atula 12.05.2018 - 22:44

Aivan ihania kuvia! Tuli taas matkakuume…Vaikka siellä onkin vain kuumaa, ei kuumetta 😉 Hienoa reissun jatkoa!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.05.2018 - 02:24

Kiitos! Haha, nyt onneksi kuumuus on hieman helpottanut täällä, missä nyt menemme. Öisin jopa lähellä nollaa astetta :).

Vastaa
Roosa 13.05.2018 - 19:42

Huikean kaunista!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.05.2018 - 02:19

Sen sä ainakin tiesitkin 😉 <3. Täällä on ihan mielettömän upeaa luontoa. Joka päivä on ihan ekstaasissa!

Vastaa
Glotter-Bäckerin 14.05.2018 - 11:55

No näenkin tässä heti, että te otatte USA Road Tripistä eri ulottuvuuksia irti kuin perusparit. Mä luulin jutun puoliväliin asti että kuvat on jostain taannoiselta Afrikan matkalta! Koska aavikko = Afrikka. Näin sitä saa itsensä kiinni stereotypioista.

Olen myös yllättynyt, että telttailu on sallittua jenkkien kansallispuistossa. Ois kyllä huikeaa telttailla tuollaisen tähtitaivaan alla! Antoisaa lomaa ja pitäkää meloneistanne kiinni ;D

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.05.2018 - 02:18

Haha 😀 En mäkään ollut etukäteen oikein tiennyt, että täällä on ihan tällaista aavikkoa ja dyynejäkin vielä! Onneksi tosiaan saa aika vapaasti telttailla :). Suosituimmissa kansallispuistossa saa telttailla vain leirintäalueilla, mutta aika monissa ainakin lupaa hakemalla ihan missä tahansa :).

Vastaa

Jätä kommentti