Koti Ulkomaan matkat Vieraskynä: Maata pitkin Eurooppaan – käytännön vinkit junamatkailuun

Vieraskynä: Maata pitkin Eurooppaan – käytännön vinkit junamatkailuun

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Ystäväni matkusti maata pitkin Etelä-Saksaan nyt syyskuussa 2022. Mielenkiinnolla kuuntelin hänen matkastaan ja olen itsekin oikein fiilistellyt sitä matkanteon seikkailullista tunnetta, jonka junamatkaillessa saavuttaa. Jonain päivänä itselläkin on haaveena lähteä vähän pidemmälle lomalle Eurooppaan, maata pitkin junaillen. Ystäväni kirjoitti meidän muiden iloksi tämän vierailijapostauksen omasta kokemuksestaan Suomesta Etelä-Saksaan julkisilla matkustamisesta, ja antaa tässä vielä todella paljon käytännön neuvoja ja tietoja, miten löytää hyvät ja edulliset yhteydet. 

Aamiainen Tukholmassa, lounaaksi Smørrebrød Kööpenhaminassa ja illalliselle Hampuriin. Tai skimbailukamojen kanssa matkaan ja heräätkin Alpeilta. Kuulostaa mahtavalle – ja ekologiselle.

Kokeilin tänä syksynä, millaista on maata pitkin matkustaminen Keski-Eurooppaan. Lentäminen ei houkutellut ilmastosyistä, eivätkä uutiset lentokenttäkaaoksista innostaneet. Lisäksi halusin ottaa koiran mukaan lomalle, laittamatta sitä lentokoneen ruumaan. Niinpä aloin selvitellä junayhteyksiä maailmalle.

Loman lähestyessä viihdytin työkavereita kertomalla lähteväni reilille – tällä iällä. Pitkästä aikaa reissuun lähteminen oikein jännitti! Lippuvarauspinon kasvaessa mieleen hiipi pienen stressin lisäksi iloinen täpinä, sillä lähtisin valloittamaan Eurooppaa uudella tavalla. Haluan tässä kirjoituksessa jakaa parhaat tiedonmurut kanssanne, jotta lähteminen olisi helppoa.

Minne mennä?

Suunnitellessani reissua olin iloisesti yllättynyt, miten hyvät ja suositut junayhteydet Tukholmasta on. Kääntöpuolena on tietysti se, että junat voivat olla loppuunmyytyjä. Onneksi Tukholmasta pääsee raiteille useamman liikennöitsijän kyydissä.

Päiväsaikaan Ruotsin oma SJ vie Tukholmasta Hampuriin pääsee yhdellä vaihdolla Köpenhaminan kautta, alkaen 56,90€. Yöjunayhteyksiä on kaksi, toinen Deutsche Bahnin vetoinen ja toinen ruotsalaisen Snälltågetin liikennöimä. DB:n juna on hieman nopeampi ja edullisempi, toisaalta Snälltågetin kyydissä voi jatkaa Berliiniin saakka. Parhaimmillaan saat liikkuvan hotellihuoeen alle satasella. Hampurista ja Berliinistä on hyvät yhteydet muualle Keski-Eurooppaan, esimerkiksi Baseliin, Amsterdamiin, Pariisiin, Brysseliin, Prahaan, Wieniin, Bratislavaan… Maailma on todellakin avoinna!

Nopeimmin Alpeille pääsee päivän aktiivisella matkustusajalla: yölautta Tukholmaan, sieltä aamujunalla Köpikseen ja edelleen Hampuriin. Hampurista OBB:n yöjunalla suoraan Zürichiin, johon saavut aamulla 8:26. Toisaalta Tukhomasta on laskettelusesongin aikana suoria yöjunia Müncheniin, josta onkin enää hujaus Innsbruckiin ja muihin hiihtokohteisiin. 

Jos on matkalla idemmäs, voi Hampurista hurauttaa neljässä tunnissa ja 18 euron hintaan Müncheniin. Samaan hintaan pääsee myös Hampurista suoraan Prahaan. Toisaalta Tukhomasta voi matkata yön aikana myös Berliiniin, jossa voi viettää kaupunkipäivän tai pari ja suunnata sen jälkeen seuraavan yön aikana vaikka Wieniin tai Puolan Wrocławiin saakka. Wieniin pääsee myös suoralla yöjunalla Rostockista, josta puolestaan on lauttayhteys Helsinkiin.

Välimerelle suuntaava matkaaja pääsee Münchenistä yöjunan kyydissä Venetsiaan, Roomaan, Sloveniaan tai  Kroatian Rijekaan, parhaimmillaan alle kolmellakympillä. Kroatiaan pääsee myös suoraan Zürichistä.

Milloin matkaan?

Milloin vain! Junia kulkee tietysti ympäri vuoden, mutta suosittelen kevättä, syksyä ja joulutorien aikaa. Kesällä on mielestäni liian kuumaa ja ruuhkaista. Välttelen itse matkustamista Keski-Euroopan lomakausien aikana, eli heinä-elokuussa sekä helluntain aikaan. Ainakin Saksassa helluntaita edeltävä ja seuraava viikko on lomaa, jolloin puoli maata on liikekannalla ja junat täpöten täynnä. Pyhäpäivien yhteyteen sattuvilla pitkillä viikonlopuilla on sama ruuhkavaikutus, joten kannattaa vilkaista kohdemaan kalenteria varauksia tehdessä. Jos päädyt reissaamaan suosittuina aikoina, satsaa paikkavarauksiin. 

Sesongin ulkopuolella junissa on tilaa ja hinnat ovat houkuttelevat. Esimerkiksi marraskuun lopulla yöjuna Hampurista Zürichiin maksaa 59,90€ jaetussa hytissä tai 139,90€ kahden hengen hytissä. Ei paha. Kun lasketaan tähän hintaan vielä lauttamatka Turusta Tukholmaan (40€) ja päiväjuna Tukholmasta Hampuriin (56,90€) niin koko matka Turusta Zürichiin kustantaa yhteensä 156,80€. Hinta sisältää kaksi yöpymistä hytissä, lounastauon Köpenhaminassa ja surrealistisen upeat maisemat Tanskan pitkillä, merta halkoville silloilla. Alkoi juuri tuntua siltä, että voisi lähteä katsomaan Sveitsin joulutoreja, eikö totta?


Mistä saa liput?

Matkan suunnittelussa hyvänä apuna on Maata pitkin sivusto, jolle on koottu reittiehdotuksia ja hintoja. Myös Maata pitkin matkustavien Facebook-ryhmästä saa vinkkejä vastaavia reissuja tehneiltä. Lisää inspiraatiota ja yhteysehdotuksia löytyy raidekonkarien ylläpitämältä rail.cc sivustolta.

Matkaliput voi hankkia joko jokaiselle junaetapille erikseen tai sitten hankkia Interrail-lippu. Molempia vaihtoehtoja voi toki myös yhdistää – Interrail lippu niille päiville, joina on tarkoitus matkustaa paljon ja yksittäinen lippu lyhyisiin siirtymiin. Yksittäisten junalippujen hankinnassa hyvä aloituskohde on Deutche Bahnin matkahaku joka tarjoaa hakutuloksia myös Saksan ulkopuolisille matkoille. Interrail-lippuja ja lisätietoja saa viralliselta interrail.eu/en sivustolta tai .

Lipun valintaan vaikuttaa se, milloin ja millaisella seurueella matkustaa, kuinka monena päivänä aikoo matkustaa ja toisaalta, aikooko edetä päiväsaikaan vai yöjunilla. Mikäli matkapäiviä on vain muutama ja olet varaamassa hyvissä ajoin, kannattaa tarkastaa yksittäisten lippujen hinnat. Yleensä junaliput ovat varattavissa aikaisintaan paria kuukautta ennen reissua.

Jos taas matkaan lähtee lyhyellä varoitusajalla tai lomakaudella, Interrail-lippu tulee luultavasti halvemmaksi, sillä yksittäisten lippujen hinnat kallistuvat rankasti matkapäivän lähestyessä.  Interrail-lipuissa valittavana on joko kuukauden yhtäjaksoisesti voimassa oleva lippu tai sitten lippu, joka sisältää 4-15 vapaasti valittavaa matkapäivää kuukauden sisällä. Nuoret ja seniorit saavat alennusta ja alle 11-vuotiaan lapset matkustavat ilmaiseksi aikuisen seurassa. Interrail-lipulla saa myös alennuksia monelta yhteistyökumppanilta, mm. Viking Linelta ja Tallink Siljalta, tosin vain Helsinki-Tukholma väliltä. Jostain mystisestä syystä Turku-Tukholma reitiltä Interrail-alennusta ei saa, mutta Tukhoman lautat ovat useimmiten joka tapauksessa edullisia. Pohjois-Suomessa asuva voi hyödyntää Interrail-lippua jo menomatkalla satamaan tai vaihtoehtoisesti mennä Haaparannan puolelta yli ja jatkaa Ruotsin puolella matkaa yöjunalla Tukholmaan.

Interrail-lipun eduksi voi lukea myös joustavuuden. Se antaa turvaa suunnitelmien vaihtumisen varalle: jos matkasuunnitelmat muuttuvat myöhästymisen, sairastumisen tai muun syyn vuoksi, tulee yksittäisen lipun peruminen ja siirtäminen kalliiksi. Interrail-lipulla matkustaessa menetät korkeintaan paikkavarauksen hinnan ja voit hypätä lippua vaihtamatta seuraavaan junaan. Toisaalta, yöjunilla makuupaikalla matkustaessa yksittäinen lippu on usein fiksumpi, koska yöjunissa Interrail-lipun hyöty jää usein vähäiseksi, sillä suuri osa lipun hinnasta muodostuu makuupaikan varausmaksusta.

Jotta homma ei olisi näin yksinkertaista, niin usealla junayhtiöllä on vielä alennuskortteja, joista saattaa olla etua edullisia lippuja metsästäessä. Esimerkiksi Deutche Bahnilla on tutustumistarjouksena Bahncard 25, jossa saa 25% alennusta Saksan sisäisten junamatkojen hinnoista. Kolmen kuukauden kokeilukorttia tarjotaan 17,90€ hintaan, joten varatessa useampaa pidempää junamatkaa Saksan sisällä, voi etukortti maksaa itsensä takaisin nopeastikin.

 

Kannattaa huomata, että vain Suomessa ja Ruotsissa on käytäntö, jossa jokaiseen junalippuun kuuluu automaattisesti myös paikkalippu. Tanskasta eteenpäin täytyy ostaa junalipun lisäksi lisähintaan paikkalippu, jos haluaa varmista oman istumapaikan junassa. Interrail-lipulle on myös mahdollista, ja joillain yhteyksillä pakollistakin, hankkia paikkalippu. Ilman paikkalippuakin pärjää, junavaunuissa on useimmiten istumapaikan yläpuolelle merkitty yhteysväli, jolla se on varattu. Oma paikkalippu tuo kuitenkin matkustusmukavuutta erityisesti, jos on matkalla isommalla porukalla tai lasten kanssa, jolloin lähekkäin istuminen on tärkeää. Paikkaliput maksavat muutaman euron ja säästävät sinut ruuhkajunassa vapaiden paikkojen kyttäilyltä tai jatkuvalta paikan vaihdolta. Interrail-lipun paikkavaraukset voi tehdä interrail.eu sivustolta, mutta itse suosin varaamista suoraan junayhtiön sivuilta, koska tällöin saat myös ilmoituksen junan myöhästymisestä.

Deutsche Bahnin kautta lippua tai paikkavarausta ostaessa junanvaihdon aikatauluun on mahdollista vaikuttaa. Aikatauluhaussa alavalikon ’Further Options’ alta löytyy ’Stopover’ kohta, jossa vaihtoaikaa voi rukata pidemmäksi. Vaihtoajaksi voi valita jopa 48 tuntia, jos jossain matkan varrelle osuvassa kaupungissa haluaa pysähtyä pidemmäksi aikaa. Näin koko matkan saa kätevästi yhdelle lipulle, joka on usein vielä edullisempikin kuin kaksi erillistä lippua. Suosittelen muutenkin varaamaan löysät vaihdot, etenkin DB:llä matkustaessa, koska myöhästymiset ovat yleisiä ja eikä jatkoyhteys yleensä odota matkustajia, jos edellinen juna on myöhässä. Tunnin vaihtoaika antaa puskuria ja tuo mielenrauhaa ja toisaalta on mukavaa jos junien väliin jää aikaa jaloittelulle, ruokailulle tai ostoksille.

Millon ollaan perillä?

Nopeimmillaan Hampuriin pääsee yhden yön ja yhden päivän taktiikalla. Aktiivinen matkustusaika on noin 10 tuntia, siis käytännössä sama kuin lentäen. Lentomatkustuksessa kun parin tunnin  lentoaika kun tuppaa käytännössä tarkoittamaan vähintään nelinkertaista matka-aikaa. Lentokentälle täytyy ensi matkustaa, kentällä on oltava ajoissa ja laukun jättämiseen sekä turvatarkastukseen varattava aikaa. Tämän jälkeen itse lento ja odottelu, että pääset lentokoneesta terminaaliin, saat laukkusi ja pääset kentältä ulos. Lopuksi on matkustettava vielä määränpäähään, koska lentokentät sijaitsevat yleensä kaukana kaupunkien keskustasta. Junalla matkustettaessa matka-aika on pidempi, mutta asemalla ei tarvitse olla kuin muutamaa minuuttia ennen junan lähtöä ja pääteasemalla saavut suoraan kaupungin keskustaan. Lisäetuna junassa matkatavaroiden määrää ei ole rajoitettu eikä tarvitse miettiä rajoitteita nesteiden, kaasupatruunoiden tai muiden vaarallisten aineiden kanssa.

Toisaalta, junalla matkantekoon voi käyttää paljonkin aikaa ja pysähtya matkan varrella.  Maata pitkin matkustavien Facebook-ryhmässä näin paljon innoittavia kertomuksia siitä, kuinka hauskaa hitaasti matkaaminen voi olla. Useat lapsiperheetkin olivat rohkeasti lähteneet matkaan ja tuntuivat nauttineet elostaan raiteilla. Alkoi vähän harmittaa, että itse etenin ”perille” niin kovalla vauhdilla. Voi olla, että reissu olisi ollut mielenkiintoisempi, jos olisi pysähtynyt matkalla useampaankin kaupunkiin kiertelemään tai yöksi. Matkallehan jäi monta eri valtiolta ja paljon erilaisia kaupunkeja, joissa olisi voinut pysähtyä. Ehkä seuraavalla junailulla matka voisikin olla itse määränpää?

Lähtiessäni matkaan olin etukäteen huolissani, miten jaksan pitkät junasiirtymät, onko koko päivän matkustaminen kuolettavan tylsää tai jumittaako istuminen aivot ja kehon. Lastasin matkatavaroihin kirjoja ja varavirtalähteitä viihtymisen varalle. Lopulta puolet kirjoista jäi lukematta, matka taittui paljolti maisemia katsellen ja omiin ajatuksiin vaipuneena. 

Asemien kohdalla oli myös hauska seurata ihmisiä ja miettiä, mihin kukin oli matkalla. Jos viereen sattui mukava matkatoveri, niin kolmekin tuntia saattoi hujahtaa keskustellen Euroopan nykytilasta, energiapolitiikasta tai vertaillen hyvinvointivaltioita. Vaihdot rytmittivät matkaa ja etappien välissä tutustuin kaupunkeihin – rautatieasemathan ovat ydinkeskustassa ja lyhyelläkin kävelyllä aistimaan kaupungin tunnelmaa. Jaloittelun jälkeen junaan paluu tuntui turvalliseen pesään hyppäämiseltä – sama tunne, kuin kaupunkimatkalla kun pääsee välillä kahvilaan tai hotellihuoneeseen huilaamaan. Ja tietysti jos liikkuu yöjunilla, niin niissähän matka menee nukkuessa, tai vähintäänkin sängyllä mukavasti loikoillen.

En toki väitä, etteikö koko päivän junailu voisi välillä käydä raskaaksikin, etenkin jos päivään osuu tiukkoja vaihtoja. Tietysti näin voi käydä aina matkustaessa, mutkia ja viivästyksiä voi tulla matkaan riippumatta liikennevälineestä ja reissaaminen rähjäännyttää. Mutta loppujen lopuksi oma junamatkani Etelä-Suomesta Etelä-Saksaan ei tuntunutkaan pakolliseltä siirtymältä, kuten matkapäivät yleensä, vaan siltä odotetulta seikkailulta! Uskallan suositella muillekin junailua halki Euroopan.

Jäikö nälkä?

7 kommentit

Mimi 16.11.2022 - 20:44

Vaatiko koiran matkustaminen mitään erityistä byrokratiaa? Miten jaksoi junailla? Vastaava reissu oman piskin kanssa unelmissa!

Vastaa
Maata pitkin matkaaja 21.11.2022 - 09:31

Moikka, koiran kanssa matkustaminen kiinnosti muitakin niin laadin siitä erillisen tietoiskun. Käy siis lukemassa täältä lisää: https://viimeistamuruamyoten.com/vieraskyna-koiran-kanssa-raiteille-eurooppaan/

Mutta siis meidän koira jaksoi junailla hyvin. Se väsyi aina vaihtojen aikana kun käytiin ulkona haistelemassa ja sitten nukkui tyytyväisenä taas seuraavan junasiirtymän ajan. Tosin se on jo vähän iäkkäämpi ja tottunut junailuun. Byrokratiasta EU:n sisällä kerron lisää yllä olevassa. EU:n ulkopuolella en ole koiran kanssa käynyt, kun on vaikuttanut hankalalle.

Vastaa
Jenni 17.11.2022 - 08:31

Olipa informatiivinen ja inspiroiva teksti 🙂 vähän oikaisen tuota matkatavaran määrää, ainakin joillain junayhteyksillä on ohjeistettu montako laukkua lippuun kuuluu, kuten lentolipuissakin. Tosin valvooko sitä kukaan, sitä en tiedä. Mutta junalla matkustaessa kannattaa toki pakata mahdollisimman kevyesti, kun ei ole sitä ruumaa mihin laukut voi nakata. Isojen ja painavien laukkujen siirtely junassa voi olla hankalaa ja matkatavaraosiot voivat välillä olla melko täysiä.

Vastaa
Maata pitkin matkaaja 21.11.2022 - 09:34

Moi Jenni,
Kiva kuulla, että mun tekstistä oli iloa! Ja hyvä kokrjaus: jotain rajoitteita matkatavaroille voi yhtiöiden säännöissä olla mutta eipä niitä taideta valvoa. Mutta tosiaan ihan samaa mieltä: kannattaa pakata mahdollisimman kevyesti, pääseen niin paljon helpommalla sekä junassa että niiden välillä. Rinkka on toki ihan hyvä kantaa mutta itseki aion ens kerralla karsia vielä lisää painoa pois,

Vastaa
Emmi 20.11.2022 - 19:13

Hei, kiitos kiinnostavasta tekstistä. Haluaisin kysyä mistä voisin löytää (tai mikä firma liikennöi reittiä, DB?) näitä mainittuja suoria
yöjunia Tukhomasta Müncheniin laskettusesongin aikana? Lisäksi, yritin etsiä nopeita päiväjunayhteyksiä Tukholmasta Hampuriin, mutta sellaisiakaan en löytänyt (vain yli 10h mittaisia matkoja vaihdoilla), pitänee tutustua hieman tarkemmin asiaan siis.

Vastaa
Maata pitkin matkaaja 21.11.2022 - 09:55

Moi Emmi,

Tosi kiva kuulla, että junailu kiinnostaa! Tuota Tukholma-Alpit yhteyttä liikennöi Snälltåget. Täältä lisätietoa: https://www.snalltaget.se/alperna. Kyseinen juna pysähtyy Münchenissä ja jatkaa sieltä edelleen Sveitsin Alpeille.

Matka-aika Tukholmasta Hampuriin on tosiaan noin 10h yhteensä, käytännössä siis kaksi 4 ja puolen tunnin junaetappia. Parhaimmillaan pääsee yhdellä vaihdolla, eli esimerkiksi se lounastauko Köpiksessä ja sit taas eteenpäin. DB ei kuitenkaan tunne tuota vaihtoehtoa, vaan tarjoaa vain kahden vaihdon taktiikkaa, lähtö Tuklholmasta 9:22 ja vaihdot Malmössä ja Köpiksessä. Mutta kun etsii SJ:n sivuilta, niin sieltä löytyy se sama yhteys jolla itse menin eli lähtö Tukholmasta klo 08:21 ja saapuminen Köpikseen 13:25. Siellä pidin pidemmän tauon ja sitten 15:26 lähtee Deutsche Bahnin IC juna Hampuriin, johon pääset illaksi ja ehdit vielä vaikka yöjunalla eteenpäin.

Vinkki viitonen vielä: sen lisäksi, että tsekkailee eri yhtiöiden sivuilta, niin kannattaa DB:llä hakuja tehdessä valita isot lähtöpaikat ja määränpäät ”yleisinä” kohteina, eli ei valita päärautatieasemaa Hamburg Hbf vaan pelkkä HAMBURG isoin kirjaimin. Silloin haku antaa myös muille Hampurin asemille menevät yhteydet. Joskus esim. yöjunat pysähtyvätkin vaikka vain Hamburg Altonassa, mutta eivät päärautatieasemalla. Ei ole junamatkojen löytämistä tehty yhtä helpoksi kuin lentojen, vääryyslistan kärkipäässä heti lentopetroolin verovapauden jälkeen!

Vastaa
Maata pitkin matkaaja 25.11.2022 - 10:28

Huomasin, että muutama matkatoimistokin tarjoaa junamatkoja ulkomaille. Tämä voi olla helppo tapa aloittaa tutustuminen vieraisiin raiteisiin. Toivotaan, että kysynnän myötä tarjonta lisääntyisi ja junamatkoja aletaan pian tarjota useammassakin matkatoimistossa!

https://www.ikaalistenmatkatoimisto.fi/junamatkat/
https://uudenmaanseuramatkat.fi/junamatkat/
https://adrianmatkat.com/matkat/junalla-venetsian-rannikolle/
https://www.aktiv-resor.fi/eurooppa/klassiset-euroopan-junamatkat

Vastaa

Jätä kommentti