Koti Arkiruoka Paahdettu tahini-kukkakaali ja papuhummus (V, GF)

Paahdettu tahini-kukkakaali ja papuhummus (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Paahdettu tahini-kukkakaali ja papuhummus. Vegaani

Voin onnitella itseäni, sillä olen viimeisen vuoden aikana oppinut pitämään kukkakaalista! Marokkolainen paahdettu kukkakaali-salaatti oli ehkä blogini ensimmäinen kukkakaaliresepti ja edelleen muistelen tuota salaatin ihanaa paahteista makeutta aina ajoittain.

Se miten lopulta ihastuin kukkakaaliin oli juuri sen paahtamisen ansiota. Kouluruokalan höyrytetyt kukkakaalit jättivät sellaiset traumat, että tarvittiin vuosia ennen kuin ravintoloissa suostuin edes kukkakaalia maistamaan :D. Joissakin ravintoloissa sekä SoppaHannan kirjajulkkareissa on saanut niin vaan ihanaa kukkakaalia, että suhtautumiseni on muuttunut. Hanna tarjosi julkkareissaan puolitoista vuotta sitten juurikin tahinilla kuorrutettua kukkakaalia, ja tämä idea jäi siitä elämään mieleni sopukoihin.

Itse voisin tarjota paahdettua tahini-kukkakaalia vaikka perunoiden tai salaatin kanssa, mutta tuon avomiehen epäilykset heräisivät liian suureksi, että missä se proteiini on. Huoh, näitä ikuisia proteiinikeskusteluja :D. Niinpä heitin rooli ylösalaisin ja nyt tuo lautasella oleva muusi onkin se proteiininlähde. Nimittäin pavuista tehty tahna eli jonkinlainen hummus.

Kukkakaalin paahdoin kokonaisena uunissa, mutta sisusosat muistuttivat turhan paljon sitä kouluruokalasta tuttua mautonta ja löysää vihannesta, joten uunin jälkeen pilkoin kukkakaalin vielä palasiksi ja paahdoin pannulla. Siispä uunissa kokonaisena paahtamisesta ei ollut muuta hyötyä kuin että se näyttää kivalta :D. Suosittelisin siis ennemminkin leikkaamaan kukkakaalin jo alussa palasiksi ja joko paistamaan pannulla tuon tahinitahnan kanssa tai uittamalla leikatut palat tahinikastikkeessa ja pistämään uuniin paahtumaan.

Tarjoa tätä vaikka pääsiäisenä lämpimänä alkupalana, mutta menee myös pääruokana salaatin kanssa :).


Paahdettu tahini-kukkakaali ja papuhummus – resepti

3-5:lle

Tarvitset

1 kokonainen kukkakaali

3 rkl tahinia
1 rkl sitruunamehua
1 tl harissaa
1 rkl oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria
2 valkosipulinkynttä

Papuhummus

3 dl kypsiä valkopapuja
nippu korianteria
2 rkl maapähkinävoita
4 rkl oliiviöljyä
1 tl juustokuminaa
2 rkl sitruunamehua
3 valkosipulinkynttä

Valmistusohjeet

  1. Hienonna kaksi valkosipulinkynttä. Sekoita keskenään tahini, sitruunamehu, harissa, oliiviöljy, mustapippuri ja valkosipulinkynnet. Jos haluat paahtaa kukkakaalin kokonaisena, niin levitä tämä tahna kukkakaalin päälle. Jos taas pilkot kukkakaalin (jolloin uuniaika lyhenee), niin sekoita tahna pilkottujen kukkakaalien joukkoon.
  2. Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Jos paahdat kukkakaalin kokonaisena, niin paahda sitä tunnin ajan. Paloille riittää 30 minuuttia.
  3. Valmista sillä välin papuhummus. Kuori valkosipulinkynnet ja sekoita kaikki blenderissä tasaiseksi tahnaksi.
  4. Tarjoa paahdetut kukkakaalit papuhummuksen kera.

Jäikö nälkä?

5 kommentit

Glotter-Bäckerin 13.04.2019 - 15:56

Ou ou mitä herkkua! Hyvä idea tuo ’roolileikki’ – komppaan Markusta näissä kasviproteiinivaatimuksissa. Muutenhan ruoka on vain lisäke!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.04.2019 - 09:18

Markus kyllä pitää huolen, että proteiinit tulee syötyä :’D Ilman häntä voisin vaikka elää vain leivällä usein..

Vastaa
Glotter-Bäckerin 17.04.2019 - 15:38

On se hyvä, että Markus pitää jöötä ja ravintoaineet tasapainossa 😀

Vastaa
Sari Atula 23.04.2019 - 16:46

Kukkakaali on jo ostettu, mutta voiko valkopavut korvata jollain muulla…? Eivät kuuli suosikkeihin… Esim kidney/punapavuilla/ehkä papusekoiteuksella?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2019 - 08:18

Miksipä ei voisi! Tulee vain eriväristä, mutta korvaa vaan vaikka kidney-tai mustapavuilla :).

Vastaa

Jätä kommentti